BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, February 24, 2013

Tak Dapat BR1M

Hampir tengahari.

Saya sedang mencuci pinggan. Mak sedang memotong ayam di beranda dapur yang bersambung dengan rumah pak ngah kat sebelah.


Saya: Mak, bila ek mengundi? Tau tak?

Mak: Entah... Bulan empat kot. Atau bulan tiga.

Saya: Entah-entah masa saya balik bulan empat nanti kot, mak? Hahaha!

Mak: Hurmm... Mak tak dapat BR1M, mak tak nak mengundi.

Saya: Errrrrr... Camtu, mak undi lah yang lain!

Mak: Tahun lepas ok aje, laju je bapak ko dapat BR1M. Tahun ni, entah nape lah lambat. Banyak benda nak beli, nak betulkan kereta bapak ko, nak beli tanah nak timbus bawah rumah, nak beli macam-macam.

Saya: ...

Mak: Mak tak nak mengundi tahun ni.


Alkisah tak dapat BR1M, terus tak nak mengundi. Hambekkkk! =.="


Ada Ehem-ehem Tak?

Malam tadi.

Saya sedang mengemaskini inbox henset. Membuang mesej-mesej lama. Buka satu-satu dan delete satu-satu. Tak ada option 'tick', 'select all', atau 'mark' dan 'unmark'. Yang ada cuma 'delete all'. Tak mahulah 'delete all' sebab ada mesej-mesej yang penting seperti alamat rumah dalam tu.

Masa tengah buang mesej-mesej tu lah salah seorang anak sepupu datang baring kat sebelah. Dia melihat saya mendelete satu-satu mesej tersebut. Hairan mungkin.

Dia: Nape delete mesej?

Saya: Nanti memori inbox tak cukup.

Dia: Ape maksud tu?

Saya: Nanti kalo mesej lain nak masuk, takde ruang sebab da penuh.

Dia: Hoh? Nape jadi penuh pulak.

Saya: Ni henset murah ajeeeee.

Diam.

Dia: Ada ehem-ehem tak?

Bingung. Kenapa budak kecik macam dia ni tanya benda macam tu pulak. =.="

Dia: Ada ehem-ehem takkkk???

Saya: Ehem-ehem tu ape...?

Dia: Aik, takkan tak tahu?

Saya: Ntah, tak tahu pun.

Dia: Ehem-ehem tuuuu pakweee! Hurmmmmm. Kalau ada ehem-ehem, boleh mintak macam-macam.

Mula dahhhh.

Dia: Cakap aje, nak henset baru! Nanti dia kata, boleh, boleh! Nak iPad! Ok, boleh! Ermmm...nak rumah baru. Boleh! Semuaaaaa boleh kalau ada ehem-ehem tau!

Saya: ...

Hamboi bebudak sekarang ni.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.