BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, February 27, 2013

Batu Nisan


Semalam, on the way ke airport Bintulu untuk menjemput bapak yang baru sampai dari Kuching.

Tiba-tiba adik lelaki yang tengah drive menegur sesuatu kat tepi jalan.

"Eh, ape benda tu?"

Saya melihat ke arah yang sama. Nampak seperti batu-batu nisan pula. Rupanya batu Sesco, atau dalam kata lainnya, "TNB" di Sarawak. Bila nampak batu-batu tu, terus teringat sesuatu.

"Mak, mak! Hari tu kan, kawan orang yang jadi calon nak bertanding akan datang ni, dia dapat batu nisannnn!" Teruja saya hendak bercerita. Mak yang berada di depan mendengar.

"Bertanding ape?"

"Pilihanraya lahhh. Ada orang hantar batu nisan kat rumah dia. Siap letak nama dia lagi, letak tarikh lahir, lepas tu bubuh kembali ke rahmatullah pada 15 Februari 2013."

Mak tergelak. Lucu agaknya.

"Teruk kan mak. Ade ke patut hantar macam tu."

"Diorang letak depan rumah ke?" tanya mak.

"Ha laa. Kat pagar rumah tu, pagi-pagi dia keluar tengok ada batu nisan kat situ. Bayangkan lah perasaan dia, mak. Kalau orang kat tempat dia, mesti da nak gugur jantung. Kuatnya dia."

"Hurmmm... Tu lah, hari tu mak tengok kat TV3, ada yang parti pembangkang lompat parti kat Kedah tu, ada yang siap kena ugut dengan parang lah."

"Hurmmm..."

"Orang BN dah bagi duit, diorang pindah lah parti."

"Itu lah, rasuah namanya tu, mak."

"Nanti kalau diorang tak buat camtu, anak-anak diorang tak dapat sekolah asyik kena ugut aje."

"Mak suka ek tengok TV3?"

"Mak selalu tengok berita kat TV3 tu je..."

Saya diam.

Ya, inilah situasi di sini. Mungkin juga di tempat-tempat lain.


Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (51) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.