BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, February 28, 2013

Suami Aku Ustaz

Saya belum kahwin.

Dan saya tak ada suami yang bekerja sebagai ustaz. Tapi adik saya yang ada novel bertajuk Suami Aku Ustaz tu. Karya Hannah Dhaniyah. Rasanya dia ni student UTM yang berasal dari Pontian je. Sebab banyak latar dalam entri ni sekitar UTM dan Pontian. Eh, memandai aje kan?

Hehe.

Memula dulu, takde la berminat nak baca novel-novel ni. Sebab da lama tinggal baca novel. Masa adik cari novel ni tak lama dulu, tanya jugak dia. Best ke? Dia kata, kawan dia kata, best. Kakakecik pun pernah review novel ni tak lama dulu. Tapi malas nak cari balik entri tu untuk linkkan ke sini. :p

Balik rumah kali ni, nampak novel ni kat atas meja tempat novel-novel bermaharajalela. Ambik, baring atas katil, bukak, belek, belek, belek... Hurmmm... Macam best ajeeeee! Terus baca sampai hari ni. Hohoho. Ok, 3 hari nak habiskan. Maaf lerr, tak sekencang dulu dah.

Ape yang saya dapat dari novel ni sangat banyak. Bagus. Ade part tertentu yang buat kita muhasabah diri, muhasabah amal sendiri, bila penulis sentuh bab-bab amal dan ibadah kita kepada Allah. Ye lah, dah si Alisa tu dapat suami ustaz, of course lah banyak tazkirah dan nasihat dalam ni tentang Islam kan? Dan ada jugak part tertentu bab mendidik anak-anak yang betulkan balik cara fikir kita tentang cara-cara nak membentuk diorang jadi anak soleh dan solehah.

Paling terpaling menarik tertarik sangat, part Alisa yang suka tengok cite Korea, then dia tanya suami dia, Ustaz Hafiz, sama ada dia ok ke tak kalo Alisa tengok cite Korea ni. Kot la kan suami dia tak suka ke. Kena la dia ubah tabiat tu walaupun confirm susah dia nak tinggalkan. Ustaz Hafiz cakap, kalo dia tak suka pun, boleh ke Alisa nak tinggalkan? Hah! Pandai-pandai lah Alisa nak jawab sendiri dalam hati kan?

Cumanya, Ustaz Hafiz ada cakap... Tengok aje la cerita Korea tu. Tapi, jangan lupa ambil yang baik-baik dari cerita tu walaupun ada lebih banyak buruknya, contohnya macam mana berkasih sayang dengan keluarga dan macam mana mematuhi suami. Dan sambil-sambil tengok tu, bandingkan juga cara hidup diorang dengan kita yang Muslim ni. Ha, macam mana?

Hurmmm... Betul jugak cakap Ustaz Hafiz tu, dan bukanlah itu sebagai bendera putih tanda 'kebenaran' untuk taksub dengan drama Korea, okay? :)


Spontan Khamis: Remy Ishak

Mak Ngah: Mak cik rasa macam pernah nampak muka dia berlakon dalam TV...

Saya: Mak cik, tu Remy Ishak lah! Bukan dia!

Boleh jawab macam tu... =.=" #kbai


Berpagi-pagi di Dapur

Hari ni, pagi-pagi da bertukang kat dapur.

Bukan betulkan paip sinki. Betulkan pintu kabinet dapur pun tak juga. Tapi bertukang memasak. Mengikut kerajinan Pak Cik Mat Gebu yang berpagi-pagi kat dapur setiap hari untuk masak lauk. So, bila tengahari tinggal nak panaskan aje. Pandai kan cucu Mat Gebu ni?

Banyak jugak lauk hari ni. Ikan tenggiri masak kicap, ayam masak lemak cili padi, sayur pucuk manis dengan labu masak lemak, sayur pucuk ubi masak lemak, ikan salai, bla bla bla. Mak-mak sedara pun da ramai ni. Semua berambeh makan hari ni. Dah lama tak macam ni. Hihi. Dan mak, ape lagi kalau dah namanya berambeh. Ambuyat mesti ada sebagai juadah kalau berambeh reramai dengan sedara mara.

Eh, tau ke berambeh tu ape? Err... Gi google sendiri kalau tak tau, kay?

Lepas Zohor nanti, tunggu tetamu datang lak. :)


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.