BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, March 6, 2013

Tegur-tegur Sayang



Saya suka tumblr!

^_^


Kalau Dulu Lah...

Kalau dulu kan...

Kereta baru tu mula-mula langgar divider, terus rasa macam hilang separuh hayat kat dunia. Hati resah, minda berkecamuk, jiwa gundah gulana tiga empat lima hari.

Masa mula-mula terlekuk dengan biji batu kecik yang jatuh dari lori tak lama lepas tu, takde la pulak sampai hilang separuh hayat. Mungkin satu suku aje dari hayat yang tertinggal. Ye la, kalo hilang separuh jugak, habis la hayat kang. =.="

Tapi tetap jugak lah ada rasa kesal tu.

Bila beberapa bulan lepas tu, first time pulak bawak jalan jauh sampai beratus-ratus kilometer, terkesima lah jugak sikit bila kereta baru berapa bulan tu da terkemik sikit kat skirting belakang sebab langgar Ixora katanya. Terus lekat garis-garis halussss kat bahagian yang bergesel dengan Ixora tu.

Lepas tu, macam-macam lagi kesan degil yang tak mungkin hilang muncul kat badan Sakura Ungu. Lekuk, sagat, calar, tanggal cat, semua ada.

Dan hari ni, tiba-tiba ada kesan calar lagi kat skirting depan sebelah kanan. Malam tadi takde. Balik dari lab petang tadi, masa nak masuk kereta kat tempat parking fakulti, baru sedar. Sape lah yang terbuat sumbang mahram cium Sakura Ungu saya tu tapi tak nak bertanggungjawab atas keterlanjuran dia tu. Ish ish ish.

Tapi, rasa dalam hati dah tak sama macam dulu.

Dah kering agaknye.

Mungkin sebab hayat memang da takde langsung. Erk.


Kecik-kecik Dah Kena Tahan Wad

Tengahari tadi.

Baru je lepas melawat anak pensyarah yang kena tahan wad. Masa sampai tu, rasa sayu je tengok muka anak kecik comel yang kalau tak silap saya, umurnya belum sampai setahun lagi.

Batuk dan selesema diiringi demam yang tidak surut beberapa hari lamanya.

Itu tanda pneumonia.

Mulanya, pensyarah saya tu ingat demam biasa aje. Tapi disebabkan anak dia da mula taknak menyusu, tak nak minum dan nampak pelik aje, dia pun bawak gi klinik. Bila doktor klinik check, kahak sangat banyak. Terus dapat arahan bawak ke hospital pakar.

Bayangkan perasaan seorang ibu bila doktor pakar cakap: "Ok, ni kena masuk ICU."

Tak sangka seserius tu. Rupa-rupanya anak kecik comel tu diserang pneumonia. Alahai, kecik-kecik da kena tahan wad dan cucuk antibiotik. Kesiannya. Moga-moga dia cepat sembuh. Tadi pun nampak dia da boleh senyum dan main bebear yang kawan pensyarah bagi.

Alhamdulillah.

Kita-kita ni pun, mari menjaga kesihatan elok-elok.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.