BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, March 7, 2013

Buat Kerja Yang Kita Suka

Rasa best kalau buat kerja yang kita suka.

Bila dah biasa buat, dan sebelum-sebelum ni memang kita selalu buat aktiviti tersebut, dapat je kerja yang berkaitan dengan aktiviti kita sehari-hari tu, rasa berbesar hati pulak nak buat.

Ye lah, kalau sebelum-sebelum ni kita memang suka share benda-benda bermanfaat kat Facebook, kata-kata motivasi, status-status muhasabah bersama, dan gambar-gambar inspirasi, bila dapat kerja kena share benda-benda macam tu kat page butik setiap hari, of course lah jadi gembira.

Dan kalau memang tabiat hari-hari belek tumblr untuk terapi hati sendiri, bila kena kongsi pula benda tu untuk terapi hati orang lain, rasa bahagia aje.

Boleh lah sama-sama muhasabah diri beramai-ramai.

Buat kerja yang memang kita suka, mesti la seronok kan? :)


Aku Bercerita: Bunian

Eks, ini bukan cerita seram.

Sebenarnya nak share sikit tentang novel Ramlee Awang Murshid yang paling baru tu. Aku Bercerita. Takde lah baru sangat. Lama jugak dah novel ni, cuma baru je tergerak hati dan ada rezeki nak baca. Tu pun, novel adik jugak yang ditemui kat rumah masa balik Sarawak hari tu.

Iklan jap... Klik SINI


Tak habis baca pun lagi, tapi da baca separuh. Memula dulu masa novel tu published, takde perasaan nak memiliki macam dulu-dulu. Entah, mungkin sebab tengok gambar depan dia gambar RAM. Lepas tu tajuk lak pelik aje. Macam tak best aje. Macam buku dokumentari lak. Tu yang tak beli.

Tapi bila orang lain duk cakap pasal novel ni, ada la jugak rasa nak baca tu. Balik rumah, alhamdulillah Allah tunaikan keinginan tu bila nampak novel ni kat atas meja gedung buku kat bilik. Terus capai dan belek-belek. Tapi tak sempat baca sangat, bawak balik Johor ni baru sempat baca.

Tengok, macam buku dokumentari kan? Tak ke? =.="

Dalam ni ada banyak cerita sebenarnya, tak macam karya RAM yang selalu. Agak unik bagi saya. Dan disebabkan tak habis lagi baca, saya tertanya-tanya jugak sama ada ini kisah dia yang sebenar atau rekaan dari ilham dia macam selalu. Rasa saspen dalam hati sebab watak utama dalam novel tu pun seorang penulis macam RAM. Hurmmm.

Cerita pertama dalam novel tu sangat menarik. Bunian. Suka kisah ni sebab sampai ke klimaks, baru lah tahu sape sebenarnya bunian, dan sape manusia. Hampir-hampir tertipu. Haishhh! Terkojut den sebab ada satu part tu watak yang saya sangkakan bunian dalam tu cakap, "kami adalah sebaik-baik makhluk dalam al-Quran."

Hoh? Tang mana pulak dalam al-Quran ada sebut bunian ni sebaik-baik makhluk?

Ops... Rupanya salah sangka dari awal. Terbalik rupanya. Memang RAM betul lah! (Ayat ni bernaksud, memang gaya RAM menulis mampu mengelirukan pembaca) Patut lah ada part yang macam ni, ada part yang macam tu. Ada scene camni, ada scene camtu. Memang patut pun lah.

Ha? Part macam mana? Scene macam mana? Patut apa?

Ehhh, gi la baca sendiri!


Dia Masih Manja


Walaupun da beranak tiga.

Dah bergelar ibu dah pun. Kerjanya hari-hari cari makan dan menyusukan anak-anak. Kengkadang, tengok dia dari jauh, dia duk pandang aje anak-anak dia main bawah meja. Memantau mungkin. Kejap-kejap mata dia tertutup. Masa tu terfikir juga, mesti Mulan pun penat macam mana ibu-ibu yang baru melahirkan menjaga bayi-bayi yang baru dilahirkan.

Dengan anak-anak yang dah boleh merayap ke sana-sini. Mana yang merengek-rengek nak susu. Mana nak melayan diorang sambil bermain gigit-gigit dan tendang-tendang. Dengan keperluan dia sendiri yang nak mengisi perut, mesti Mulan sangat-sangat penat.

Kesiannya Mulan.

Dalam da beranak tu pun, manjanya tak berkurang.

Masih lagi suka nak menggendeng dengan kita.

Kadang-kadang rasa macam Mulan ni masih budak lagi.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.