BLOG ENCIK SUAMI

Monday, April 15, 2013

Empat Biji Donat


Alhamdulillah.

Lepas je update entry tadi, terus bukak peti ais dan potong kek karamel versi tebal sedia ada. Perisa Yam dan Strawberry. Customer punya, tapi tak apa lah, esok boleh buat lain. :)

Potong-potong, letak dalam tupperware then selak kain tirai gerigi besi. Nampak makcik-makcik tu tengah borak-borak dengan khusyuknya.

"Mak cik, mak cik!" Panggil saya.

Mak cik tadi menoleh. Saya lambai meminta dia datang mendekat. Cepat saja dia datang. Hihi.

"Nah, amek lah."

"Rasa ye? Mekasihhhh."

Bahagia.

Kemas-kemas perkakas potong kek dan masukkan kek dalam peti ais semula.

"Mana adik ni tadi, dikkkkk!" Terdengar suara mak cik tadi memanggil. Bergegas saya ke belakang semula.

"Ye, mak cik!" Nampak bayang-bayang mak cik di sebalik tirai sambil menghulur tupperware saya.

"Kami tengah buat operasi ni haaaa. Nahhh, makan!"

Alhamdulillah, dapat 4 biji donat buat bekal ke kedai malam ni. :)


Kisah Kek Karamel dan Jiran Saya

Banyaknya benda nak kongsi kat sini.

Sampai dah tak tercerita dah. Erk!

Cerita terkini, masa tengah cuci-cuci perkakas buat kek karamel promosi 10 hari sempena mengundi jap tadi (ni dah kenapa panjang sangat, saja la tu nak promote!), tiba-tiba aje dikejutkan oleh jiran rumah belakang. Dia selak-selak kain tirai yang buat tutup gerigi besi demi menjaga aurat kami semasa memasak gittewww; dah dah!

Ok, dia selak-selak kain tu, sambil bertanya, "dik, buat kek ye?"

Omaii. Kesiannya jiran saya, meh bukak jap kain tirai tu. Mak cik rumah belakang atau rumah sebelah-sebelah ni mungkin (tengok, nampak sangat tak berapa nak bertegur sapa dengan jiran =.=").

"Ye, mak cik. Saya buat kek." Saya senyum sambil cuci-cuci segala mangkuk dan besen.

"Ooo, kamu yang pakai kereta Viva tu ye. Berapa kamu jual tu?"

"Biasa saya jual RM30, sekarang ni tengah buat promosi 10 hari sampai hari Jumaat ni RM25 je mak cik."

"Haaa, RM25 xxx!!! RM25!!!" Mak cik tu bagitau mak cik lagi sorang. "Dia selalu bau!"

"Owhhh..." terkedu saya sambil-sambil terfikir sesuatu yang lain.

"Nanti boleh lah tempah kat kamu aje ye! Ade Facebook?"

Tu dia mak cik ada facebook jugak ye.

"Saya ada Facebook, tapi cari blog lebih senang. Search Selera Sakura, ye mak cik."

"Selera Sakura. Ok ok!"

Kemudian terdengar dia bercakap-cakap dengan mak cik lagi sorang. Saya pulak melayan perasaan sendiri. Jauh menung, jauh fikir.

Ya, rasa bersalah. Bagi jiran hidu, tak pernah bagi rasa. Bukan tak pernah terlintas di hati nak bersedekah, tapi masa ni belum sempat, bahkan untuk santapan diri sendiri. T_T


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.