BLOG ENCIK SUAMI

Friday, August 29, 2014

DARE Your Friend

Name
Age
David Eugene Jalleh
25
Leow Kuan Ting
28
Loo Wen Yi
27
Chew Hon Mun
31
Mohd Soleh
30
Sheaumun Wong
26
Shreen Joy Challapandian
30
Sarah Low
26
Jonathan Ng
25
Tieh Siew Haur
24
Ye Chia Yie
28

nampak tak?
nama suami kita
hihihi

encik Mohd Soleh
satu-satunya
peserta Melayu
dan Muslim
untuk game fitness
DARE Your Friend competition
dari Celebrity Fitness

semalam
dia whatsapp
dia kata
da mula rasa tertekan
da mula rasa stress
sakit badan
tak cukup tido
tak cukup rehat
siannya suami kita

kita pulak
tak sabar nak balik
nak masak macam-macam
nak bagi encik suami makan

mohon doa semua
harap-harap
ada perubahan
ke arah lebih baik

ameen...

Thursday, August 28, 2014

Baby

subhanallah

perasaan tu
memang tak tergambar
bila pertama kali
sentuh perut
ada yang tendang dari dalam
atau mungkin dia menumbuk?
atau mungkin
dia menghulur tangan
untuk bersalam?

hihihi

i feel so comel
i comel, baby comel
kah kah kah
so excited
so terujaaaa

sebab...
itulah first time
saya pegang perut
kawan yang mengandung
dan baby dalam perut tu
bagi tindak balas

sebelum-sebelum ni
kalau pegang perut
kawan yang mengandung
baby duk diam aje
sopan aje
mungkin tido
mungkin malu
nguhuhu..

ummi dia kata
itu jugak
first time
baby sangat aktif
bila bertemu orang lain

wah!

baby da lama mengidam
nak jumpa acik sunah
rupanya ya? :p

i is tersentuh

moga dipermudahkan urusan ummi itu
dan baby nya nanti...
moga baby itu
jadi pejuang agama nanti...

ameen...

Monday, August 25, 2014

Hilang

pernah tak
kamu-kamu rasa
bila kamu nak tahu
tentang something
lalu kamu mencari
segala maklumat
yang boleh dibaca
diselami
dikorek
sampai ke dasar

tapi
penyudahnya
mungkin belum penyudah
kamu jadi makin buntu
makin sesat
makin bingung
makin keliru

kamu ingat
kamu sudah sampai ke dasar
rupa-rupanya dasar tu jauh lagi
mungkin infiniti dalamnya
dasar yang kamu korek
macam lubang hitam
kat angkasa

oh hiperbola nya

itu lah
apa aku rasa
saat ini

setelah enam bulan
dapat tajuk projek
hari ni
aku rasa
macam hilang arah tuju
aku nak buat apa sebenarnya???

mohon cahaya
dengan sangat

Sunday, August 24, 2014

Eat Clean














minggu lepas
minggu makan sihat
eat clean
semua benda dibakar
dipanggang
direbus
dikukus
dibuat tanpa minyak














sebab encik suami
join cabaran 105 hari
5 star make over
celebrity fitness














so kena jaga makan
kena jaga badan
masa ni la baru nampak
dia makan banyak sayur
hehehe














brokoli dan kentang
main dish yang kena ada
untuk bakar lemak
untuk sumber protein
kurangkan karbo
kurangkan makanan diproses














masa ni la jugak
rajin-rajinkan diri menggodek
instagram minah saleh
tengok menu sihat diorang
best jugak kan
belajar menu baru
kita pun ikut sihat sama
:)














tapi start hari ni
seminggu duk johor
hancus la menu sihat saya
adohai



Wednesday, August 20, 2014

Kami Pilih MAS

alhamdulillah
hujung minggu lepas
berkesempatan pulang ke bintulu
barang tiga hari

perancangan last minute
buat kejutan untuk family
adik lelaki je tahu
sebab dia yang bakal menjemput
kami berdua di airport

first time
naik flight bersama suami
pergi dan balik bintulu

kami pilih MAS
MH2746-MH2747
alhamdulillah
masa tu tiket berpatutan

cuma
bila pandang ke luar tingkap pesawat
hati tidak berhenti berdetik
fikiran tidak berhenti membayangkan
mereka-mereka
mangsa nahas pesawat MH370 dan MH17
ya Allah...

sungguh
ajal tidak mengenal usia
maut tidak mengira waktu
jika Allah katakan jadi
maka jadilah

al-Fatihah

Friday, August 15, 2014

Kongsi Resepi

hah...
naik pun!
pelik benar tabiat
tengok blog sebab nak check
post tu naik ke tak bulan ni
haha!

memang bagus widget tu
kongsiresepi.com
dulu pakcik mat gebu yang rekemen
so bubuh kat blog tu
boleh check resepi orang lain juga
yang pakai widget serupa

tapi dengan syarat
kena update blog
kalau tak update
memang takde la nak naik
duk entry tu je kat atas
kita tengok pun jemu
boleh?

itu lah blog masak-masak
tu je mampu
blog peribadi ni
payah benar nak update
takde idea
mengomel aje

kalau nak tengok
blog masak-masak tu
mohon google
Selera Sakura

kita memang malas nak backlink :p

Thursday, August 14, 2014

Tetamu

hidup berlalu macam biasa
ada dua tiga kawan-kawan
yang dah lama duduk KL
datang berkunjung ke rumah
berkenal-kenalan dengan suami
berkenal-kenalan dengan isteri suami
heh!

kawan-kawan FB
kawan-kawan blogger
kawan-kawan ex-UTM
kawan-kawan instagram
mekasih semua yang datang
menambah seri teratak kami
mengundang rezeki dari Tuhan

sesiapa yang lain
yang nak datang juga
dialu-alukan
tapi bagitahu dulu ek
kalo tak nak dijamu air kosong
dengan serdak kuih raya
:p



Wednesday, August 6, 2014

Hari Raya

dah lebih seminggu berhari raya
dah berminggu-minggu tak update blog
rasa macam tak tahu dah nak tulis apa
padahal banyak sangat nak share
cuma jadi teragak-agak
perlu taip ke tak

dalam keadaan sekarang

entah lah

rasa serba salah
nak share seronoknya beraya

sedang kat sana
mereka beraya dengan bom dan mortar
tak ada baju baru
tak sibuk nak siapkan juadah raya
berbelanga-belanga
mungkin ala kadar saja
rumah pun tak ada
keluarga apatah lagi
ada yang dah tak ada sesiapa
ramadhan di dunia
syawal di syurga

apa lah sangat
kalau tak dapat
beraya di kampung halaman

apa lah sangat
kalau tak dapat
cuti hari raya

apa lah sangat
kalau tak dapat
bonus hari raya

maka nikmat Tuhanmu yang manakah engkau dustakan?

bersyukurlah!
kita masih punya sedikit
daripada tiada
#prayforgaza #savepalestine

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.