BLOG ENCIK SUAMI

Monday, December 22, 2014

Percutian ke Lombok: Hari Pertama 2 - Jalan-jalan Cari Makan

ENTRI SEBELUM INI:

Meh nak sambung cerita kat Lombok. Alkisahnya, lepas Maghrib, encik suami ajak keluar jalan-jalan sekitar hotel. Nak cari tempat makan yang best. Masa keluar hotel, kitorang jalan kaki ke arah selatan tapi tak sampai 10 langkah tengok macam takde ape je, terus patah balik semula ke arah hotel. Guard yang duduk kat depan hotel tegur kitorang, "kenapa berpatah balik, mas?" Mula lah encik suami bercakap Indon dengan dia. Guard tu bagitau kat sebelah yang kitorang pergi tadi tu ada satu restoran seafood, tapi satu tu aje lah. Kalau ke arah Sengigi belah sini ada banyak kedai makan. Memang kitorang nak jalan kaki ke arah Senggigi sebab teringat restoran murtabak yang kitorang nampak petang tadi. Encik suami teringin nak rasa murtabak kat Lombok sebab dengar kata murtabaknya berbeza dengan Malaysia.

Restoran murtabak tu tak jauh pun dari hotel, beberapa langkah kaki aje. Kalau uols nak rasa makanan hotel pun restoran dia bukak belah malam, tapi kitorang rasa tak berbaloi kalau tak makan benda lain pulak kat luar. Menu kat hotel pun tak banyak sangat yang nampak lain dari Malaysia. Sebelah hotel yang main pun ada Steak House, tapi tak minat lah pulak nak makan steak. -_-" Kalau kat Lombok, uols jangan risau nak cari makanan halal. Lombok ni masyarakatnya majoriti Muslim dan makanan halal memang berlambak-lambak. Ok, bila dah sampai kat restoran murtabak tu, nampak pulak kedai makan lain sebelah dia. Quick Chicken namanya. Terus ajak encik suami ke situ dulu.

Quick Chicken Senggigi

Restoran Quick Chicken lebih kurang macam KFC, McD, etc. Cuma menunya lagi simple. Dan harganya memang tersangat murah berbanding kat hotel lerr. Encik suami order set nasi putih + drumstick + teh botol Sosro, saya pula order set chicken burger + teh botol Sosro macam dalam gambar kat bawah ni. Gambar makanan encik suami saya tak amek pulak. Takpe, boleh Google ye! :p Total harga makanan kitorang Rp.28,000 sahaja. Manyak murahhhh wooo~ Tak sampai RM 10! Berbaloi-baloi~~~ Tapi komen encik suami, so-so aje lah ayam dia. Burger saya pulak, roti dia sangat sedap cuma sos burger agak masin tapi still boleh habiskan dengan berjaya. Alhamdulillah.

Quick Chicken Burger dengan Teh Botol Sosro

Lepas tu, kitorang gerak pulak ke restoran murtabak kat sebelah. Holland nama restoran tu. Menjual murtabak dan apam balik. Ejaan diorang Martabak dan Terang Bulan. Ha, amek ko! Lain terus apam balik dia. Staff kat Holland ni sangat-sangat peramah. Mungkin sebab kitorang je pelanggan yang datang masa tu? Tak ramai sangat customer diorang, maybe ramai take away jugak. Kitorang order Party Platter A berharga Rp.80,000 macam dalam gambar kat bawah ni. So, boleh rasa murtabak dengan apam balik sekali. Encik suami tambah air tin juga yang rasa macam Revive kot? Ada rasa air kelapa sikit dalam minuman isotonik. Harganya Rp.8,000. Agak mahal di situ.

Party Platter A berharga Rp.80,000

Murtabak dia ada macam-macam inti, tapi adik kat kaunter tu cakap murtabak sapi la sedap. So, kitorang pilih inti daging sapi. Untuk Terang Bulan, pilih inti coklat dengan cheese. Kitorang jadi teruja sebab sambil menunggu tu, boleh tengok diorang siapkan menu kita. Memang diorang buat belakang kaunter tu jugak. Nampak la diorang potong salad, goreng fries, buat apam semua. Staff dia pulak duk tersengih-sengih malu bila encik suami amek gambar diorang berkeping-keping. Ahahaha!

Staff yang menyiapkan menu kat belakang kaunter

Bila order kitorang dah siap, kitorang amek lagi gambar dengan staff diorang. Gambar tu boleh tengok kat instagram encik suami, @soleh_ahmad ye? Lepas tu, kitorang pun melantak! Eh, haha~ Tak de la macam gelojoh sangat pun sebab da terkenyang sikit lepas makan kat Quick Chicken. Nom nom nom nom, mmmmmmmmmm sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Terang Bulan Coklat dia!!! Subhanallah, jangan tak percaya saya habiskan apam balik coklat tu! Yang cheese kurang sikit. 

Party Platter A, Holland, Senggigi
Martabak Sapi, Holland, Senggigi

Untuk martabak dia, memang lain dengan Malaysia. Murtabak dia so crispy. Macam makan guna kulit popia. Pun sedap juga tapi tak dapat habiskan sebab dah full! Panggil staff dia tolong bungkuskan, kemudian kitorang menapak ke hotel belah seaside. Lepak-lepak baring kat gazebo dia kejap. Bila encik suami da penat dan mengantuk, kitorang pun balik bilik kat seberang jalan. 

Masa untuk berehat dan get ready untuk hari kedua!

ENTRI SETERUSNYA:
Percutian ke Lombok: Hari Kedua - Air Terjun Benang Stokel dan Benang Kelambu


Sunday, December 21, 2014

Percutian ke Lombok: Hari Pertama 1 - Sunset House Lombok

UNTUK TIPS SEBELUM BERANGKAT KE LOMBOK, KLIK SINI

Tanggal 18 Disember 2014, awal-awal pagi saya dan encik suami dah berada di Lapangan Terbang Senai, Johor untuk berlepas ke Lombok. Flight kami pukul 6.50 pagi. Awal pagi tu dalam pukul 5.30, memang penuh gila airport dengan penduduk-penduduk Lombok. Kalau nak kira orang Malaysia, boleh guna jari ajeee~ Hewhewhew. Mungkin diorang balik kampung bercuti atau da habis permit kerja di Malaysia.

Untuk keluar Malaysia, macam biasalah kena ada Passport Antarabangsa yang belum luput tarikh dan masih berbaki lebih 6 bulan dari tarikh tamat tempoh passport tu. Disebabkan pagi tu ramai penduduk Lombok, kena berbaris agak panjang juga untuk buat scanning passport. Tapi bila da setel tu, alhamdulillah boleh pergi solat Subuh sesiap dan masuk perut pesawat Air Asia untuk terbang ke Lombok.

Penerbangan ke Lombok mengambil masa 2 jam 50 minit. So, dalam flight kalau tak nak makan, boleh tidur sepuas-puasnya. Koh koh koh! Dalam sejam nak sampai Lombok, pemandangan kat luar tingkap pesawat dah begitu menarik dah! Subhanallah, cantik sangat laut dan pulau-pulau kecik sekitar Indonesia bila tengok dari langit. Saya perasan bila da nak masuk area Lombok, awan kumulonimbusnya berkepul-kepul cantik. Encik suami memang suka la kalau tengok awan-awan macam ni. Hihi. Bila da sampai kawasan udara Lombok, nampak petak-petak hijau kat bawah dengan pokok bulat-bulat kecik. Teringat apa yang saya baca dari pengalaman orang lain, airport Lombok terletak di antara kawasan sawah padi. Tapi, ruginya takde amek gambar lak dari dalam flight. Huhuhu.

Dalam 9.40 pagi gitu, alhamdulillah kami tiba di Bandar Udara Internasional Lombok. Airportnya kecik aje. Boleh muat 3-4 pesawat je dalam satu masa. Bila sampai kat sana, ada pegawai kat airport tu yang akan approach kita dan tanya sama ada kita orang Indonesia atau bukan. Penumpang yang datang dari luar Indonesia kena isi Kad Ketibaan/Perlepasan Republik Indonesia. Kadnya macam dalam gambar kat bawah ni. Isi details yang sama macam dalam passport. Then berbaris untuk pemeriksaan imigresen. Cop cop cop, lepas tu kena berbaris lagi untuk scan beg pulak. Sebelum tu kena isi borang declaration beg/barangan yang kita bawak bersama. Baru boleh keluar airport.

Kad Ketibaan/Perlepasan Republik Indonesia yang kena isi masa sampai airport Lombok

Dekat luar, ade banyak kaunter bas dan teksi. Ade jugak kaunter sim card telefon kot-kot korang nak guna sepanjang kat Lombok. Encik suami dah target awal-awal nak naik bas DAMRI ke hotel. Sebab dari pembacaan dia, naik bas lebih murah dari semua transport yang lain. Mulanya kami nak ke bas terus kat luar, tapi alhamdulillah terjumpa kaunter DAMRI kat luar tu. Pengangkutan bas ke Senggigi tambangnya Rp.35,000 seorang. Lebih kurang RM 9 sahaja untuk perjalanan sehala. Jadi, untuk saya dan encik suami, kena bayar Rp.70,000 lah. Orang kat kaunter tu suruh bagitahu driver yang kita nak turun kat Sunset House Lombok. Memang bas DAMRI lalu kat situ.

Harga tiket dari airport ke Senggigi untuk seorang

Bas nye pendek aje...tapi bas ada aircond ok!

Bila bas dah penuh, baru la driver start enjin. Hewhew. Bermulalah pengembaraan kami! Sepanjang perjalanan memang nampak sawah padi ajeee. Lagi penuh dari kat Kedah! Erk! Sawah padinya pulak bertingkat-tingkat. Ada yang rendah, sederhana rendah, tinggi sikit. Nampak cantik pulak sawah padi macam tu. Hihi.

Sawah padi di Lombok

Bagi uols yang first time datang ke sini, mungkin agak terkejut dengan budaya menekan hon sepanjang perjalanan. Ahahaha! Saya mula-mula rasa rimas sangat. Driver asyik nak hon orang lain aje. Tapi lama-lama saya boleh terima, rupanya memang budaya diorang macam tu. Diorang hon untuk bagitahu diorang nak minta berikan laluan. Hon sebagai amaran supaya ke tepi sikit bagi kenderaan-kenderaan kat depan. Tapi saya perhatikan, walaupun diorang banyak bagi hon, mulut diorang senyappppp aje. Takde mencarut macam kita ni kat Malaysia. Haha! Terkagum sekejap dan insaf. Kat sini, diorang banyak pakai motorsikal gak. Lepas tu suka bawak tetengah jalan, sebab tu la kena hon suruh ke tepi. Then diorang bawak motor ke kereta ke, lagi worst dari Malaysia kot. Main aci redah aje kebanyakannya. -_-" Eh, ada kereta kuda jugak tau! Diorang panggil "Cidomo". Kudanya kecik aje. Tapi saya dan encik suami tak naik pun masa kat sana. Rasa kesian lak kat kuda tu. Huhu.

Kuda - "Cidomo" di Lombok

Kalau naik bas DAMRI, dia akan berhenti dekat terminal DAMRI juga di Mataram. So, ada yang turun kat sini dan naik kat sini juga untuk ke point-point perhentian DAMRI (Mataram, Senggigi, Selong). Perjalanan ke hotel mengambil masa hampir dua jam bila dia duk berhenti-henti dan mengambil kira jalan yang sesak jugak. Tapi jangan risau, tak sesesak KL ok, jangan pening dulu. Koh koh koh! Sampai area Senggigi, mata dah terpesona tengok laut. Subhanallah, seronok sangat tengok pantai. Pantainya hitam. Pantai volkanik katanya. Bas berhenti betul-betul depan hotel! Phewww~ Driver pesan kat encik suami, kalau nak naik bas ke airport masa balik nanti, boleh tunggu kat sini juga. Ok!

Pantai Senggigi, Lombok, Indonesia

Kami turun dari bas dan masuk ke kawasan hotel. Tak ambik pulak gambar depan hotel. Pfft! Terlampau gembira la tu sampai lupa. Krik krik krik. Sampai depan kaunter, bagi dokumen maklumat booking kat receptionist. Bilik standard yang kitorang booking tu letaknya kat seberang jalan dan masa kami sampai, kamarnya belum siap dikemas dong. Ye le, sampai kat hotel nak dekat pukul 1. Check in time pukul 2 petang. Tapi kami rasa gembira sebab ada welcome drinks dari pihak hotel. So, sementara tunggu bilik siap dikemas, kami ke restoran hotel untuk menikmati welcome drinks. Restorannya dua tingkat, saya dan encik suami naik ke tingkat atas walaupun banyak meja kosong kat bawah. Saja nak ambik view tinggi dan rasa angin lagi kuat. Hewhewhew.

Welcome drinks di Sunset House Lombok

Disebabkan tadi dalam flight tak makan ape-ape, breakfast pun tak sempat, maka kami decide nak makan sekali. Belek-belek menu hotel, ada Nasi Ayam Taliwang yang disebut-sebut kesedapan dan kepopularannya. Nasi Ayam Taliwang ni antara makanan tradisional masyarakat Lombok, tapi asalnya dari Sumbawa. Ayam seekor tapi saiz kecik je, dihidangkan bersama nasi putih, sambal dan sayur dia. Saya order juga nasi putih lagi sepinggan dan air mineral sebotol. Total semuanya termasuk tax 10% adalah Rp.80,300. Lebih kurang RM 22.56.

Encik suami yang gembira dapat makan Nasi Ayam Taliwang

Lepas makan, kitorang lepak-lepak kejap. Sempat borak-borak dengan customer hotel yang lain kat atas tu. Sempat ambik gambar berkeping-keping gak, tapi semua dalam kamera dekat encik suami. Hahaha! Then tengok jam lagi 15 minit nak pukul 2. Kami ke kaunter semula. Ok, bilik dah siap! Yeay! Kami diiringi ke hotel oleh pekerja dia. Diorang sangat nice, kita lintas jalan ke seberang sana pun siap ada guard lagi yang tolong berhentikan kereta dan motor. Hewhewhew.

Bilik kitorang tingkat 2, ada balkoni tapi menghadap courtyard je. Saja ambik yang ni sebab kalo nak seaview, hari-hari boleh nampak seaview kat sini, poolview? Err...takyah la. Kang terskodeng orang mandi lak. Eh! Hihi. Dalam bilik ade katil, meja, kerusi, peti ais, almari, bilik air dan bilik mandi serta aircond yang tak berapa nak sejuk maybe sebab cuaca memang da panas kat luar. Hoho. Sterika, water heater tak disediakan, ok? Kena mintak kat kaunter kalau nak. Dannnn, plug kat sana tak sama dengan Malaysia ye... Kena mintak jugak kat kaunter adapter dia untuk matchkan dengan plug 3 pin kita. Takde gambar dalam bilik pun sebab boleh google, kan?

Rating untuk Sunset House Lombok by TripAdvisor & Booking.com

Waktu solat kat sini lagi awal dari kat Semenanjung Malaysia, lebih kurang sama dengan waktu solat di Sabah dan Sarawak. Zohor pukul 12.15 camtu. Lepas siap-siap solat dan mandi, kitorang rehat kejap. Saya sempat tidur dan terjaga bila dengar bunyi sudu keletang-keletung. Oh! Encik suami makan mee Indomie rupanya! Haha~ Kesian encik suami lapar. Saya bangun je dia terus suruh habiskan mee Indomie yang dia buat. -_-" Dalam pukul 4 camtu, lepas Asar, kami keluar berjalan-jalan ke arah Senggigi. Jalan kaki je, survey-survey tour jugak kat area hotel tu. Agak mahal bagi kalau nak ikut tour. Ke pulau-pulau Gili boleh cecah Rp.700,000-1,200,000. Ke Gunung Rinjani pun Rp.700,000 seorang. Ok, tak jadi kami nak ke pulau Gili. Sebab memasing takde la nak diving or mandi sangat. Nak ambil gambar tempat cantik aje. Maka, kami sambung berjalan lagi sampai nampak bebudak surfing. Berhenti kejap, turun bawah bukit & encik suami amek berkeping-keping gambar budak-budak surfing. Hoho!

Budak-budak Lombok yang surfing. Gambar kita tak cantik la awak, gambar henset je ni, nanti encik suami kita update entri, kita suh tengok gambar dia k!

Lepas tu kitorang berjalan je sepanjang pesisir pantai, then naik balik ke jalan raya. Jumpa kedai runcit, nampak ada jual mee Indomie. Encik suami teringin Indomie perisa Cabe Ijo. Saya teringin Indomie perisa Dendeng Berlado. Hahaha. Sambil menambah jajan dan membeli syampu serta minyak rambut, kesemuanya berjumlah Rp.26,500. RM 7.40 aje, k!!! Ceh...lebih kurang harga Malaysia je. -_-"

Menapak balik ke hotel, kitorang lepak-lepak kat swimming pool sambil makan jajan. Amek-amek gambar jugak berkeping-keping. Masa ni la penjual-penjual mutiara & baju datang approach kitorang. Dah terbeli kerongsang mutiara 10 biji (Rp.100,000) dengan 2 helai t-shirt Lombok (Rp.80,000). Phewww~ Disebabkan dah tak nak dipujuk rayu membeli, maka kitorang pun balik ke bilik. Boleh rehat-rehat, mandi dan solat~

Encik suami memang pandai tawar-meanawar ni, berbahasa Indonesia pun dia fasih sekali dong! Haha
Belanja wefie sikit...koh koh koh!

Nanti saya sambung lagi untuk aktiviti di malam hari, ok?

ENTRI SETERUSNYA:
Percutian ke Lombok: Hari Pertama 2 - Jalan-jalan Cari Makan

Saturday, December 20, 2014

Percutian ke Lombok: Sebelum Berangkat

INI ENTRI KARANGAN BERPERENGGAN...KOH KOH KOH

Alhamdulillah. Dah selamat tiba di Johor Bahru, Malaysia tengahari tadi. Maka boleh lah membuka laptop untuk berkongsi percutian ke Lombok beberapa hari lepas bersama encik suami. Ini percutian pertama kali saya bersama encik suami ke luar negara. Mungkin juga boleh dianggap sebagai honeymoon? Entah!

Sebenarnya tiket ke Lombok ni saya beli beberapa bulan lepas bila suami menyatakan kesukaannya pada Lombok setelah mendengar cerita kawan-kawan serta menengok gambar super-serious cantik kawan-kawannya yang pergi ke Lombok. Ini hadiah buat encik suami sempena ulangtahun pertama pernikahan kami. Moga-moga dengan ini, Allah perkukuhkan lagi ikatannya, limpahkan lagi rasa kasih sayang antara kami, serta menambahkan lagi ilmu tentang diri masing-masing dalam permusafiran. Ameen.

Peta Lombok sumber dari Lombok Island Property

Lombok adalah salah satu pulau dalam Indonesia yang letaknya bersebelahan dengan Bali dalam peta dunia. Koh koh koh. Sila bukak peta sekarang! Dari Malaysia, ada banyak flight yang boleh menerbangkan kita ke Lombok, tapi hanya Air Asia yang setakat ni menerbangkan penumpang terusssss ke Lombok, tak perlu singgah-singgah ke Bali kemudian kena naik kapal atau kapal terbang lain pula. Pesawat Air Asia menawarkan penerbangan ke Lombok dari dua tempat, iaitu Kuala Lumpur (daily) dan Johor Bahru (3 hari seminggu - Selasa, Khamis, Sabtu, boleh bukak website Air Asia untuk explore). Tiket yang saya tempah ni dari Johor Bahru sebab masa tempah tu, tiket dari Kuala Lumpur dah begitu mahal harganya. Disebabkan saya tempah dengan Air Asia (yang harganya jarang fix) dan takde lah promo sangat masa tu, saya dapat tiket pergi balik JHB-LOP-JHB RM 213 seorang. So, total dengan encik suami RM 426. Kalau kamu-kamu nak murah sikit, selalu-selalu lah menjenguk website Air Asia, ok?

Bagi yang nak bercuti ke Lombok, sebelum berangkat pastikan kamu-kamu membuat sedikitttt study tentang Lombok. Terima kasih encik suami yang rajinnnn study pasal Lombok, kalau nak harapkan saya, owhhh! Esok nak ke Lombok, malam ni baru baca! Phewww! Ye lerrr, kalau macam saya dan encik suami yang main aci redah aje ni, tak guna apa-apa ejen atau tour pun, kena tahu sedikit sebanyak tentang pengangkutan kat sana, penginapan, tempat-tempat makan, tempat-tempat cantik dan menarik untuk diambil gambar, eh! Hihi. Uols boleh baca banyak maklumat tentang Lombok kat The Lombok Guide, dan juga dari perkongsian pengalaman-pengalaman orang lain yang dah pernah ke Lombok.

Lombok ni besar, saya dan encik suami memilih untuk stay kat kawasan Batu Bolong - Senggigi sebab pantainya masih cantik terpelihara dan tak terlalu crowded. Selain Senggigi, ada jugak pantai Kuta yang tak kurang popularnya, tapi dari pembacaan saya, ramai yang prefer pantai Senggigi yang lebih menenangkan.

Untuk penginapan, kami buat booking melalui web Booking.com via trivago tak lama lepas tiket flight berjaya ditempah. Masa tu saya tertarik sangat dengan Sunset House Lombok bila baca komen-komen yang sangat baik, view yang cantik, dekat dengan pantai dan boleh tahan berpatutan harganya juga. Setelah membelek-belek harga yang ditawarkan oleh kebanyakan website, Booking.com bagi harga yang boleh dikatakan paling berbaloi. RM 141 per night bersamaan 500,000 rupiah, standard room dengan 1 king size bed. Saya dan encik suami stay 3 hari 2 malam, so total 1 juta rupiah harganya (RM 282). Biasanya, hotel akan tolak separuh harga atau harga bilik satu malam daripada Credit/Debit Card yang korang registerkan masa isi borang tempahan kat Booking.com at least 2 minggu sebelum tarikh check in. So, pastikan dalam akaun bank yang korang register tu, ada sejumlah duit tersebut, ok?

Contoh Currency Converter yang saya pakai masa kat Lombok

Jangan lupa juga untuk tukar duit Malaysia kepada Indonesia sebelum bertolak! Kat Lombok, orang tak terima duit Malaysia, ok! Make sure jugak uols da install awal-awal Currency Converter dalam handphone, senang la nak banding-bandingkan harga dengan ringgit Malaysia masa kat sana. Tapi in case duit yang kamu-kamu tukar tu terhabis pakai kat sana, still ada banyak ATM Machine dan Money Changer. Cuma, bagi yang nak pakai ATM card kat sana, make sure uols da activate Overseas ATM Facilities dengan pihak bank ok? Benda ni saya baru tahu sehari sebelum balik ke Malaysia. Owh, sangat haru-biru keadaan masa tu, tapiiii tunggu saya cerita dalam entri seterusnya, ya!

Nak rehat dulu!

P/S: Takde gambar berLombok sebab ni cerita sebelum berangkat je... :p

ENTRI SETERUSNYA:
Percutian ke Lombok: Hari Pertama 1 - Sunset House Lombok


Tuesday, December 16, 2014

Sila Tekan 1

alhamdulillah
setel beberapa benda hari ni
call sana
call sini
tunggu panggilan sana
tunggu panggilan sini
tapi ada jugak
yang belom setel

huhuhu

paling meluat
bila kita call
khidmat pelanggan
lepas tekan-tekan nombor itu ini
nanti keluar lagu-lagu
yang asyik berulang-ulang tu
sementara nak tunggu
panggilan disambungkan
kepada pegawai khidmat pelanggan diorang
sampai lebih 10 minit pun ada

jenuh lekap kat telinga
kita pun apa lagi
switch to loudspeaker
letak atas meja
sambil dengar lagu
boleh buat benda lain kan?
-_-"

apa kata
lepas ni
kalo tak nak bagi kita annoying
tukar lagu-lagu tu
kepada berita-berita best
dan terkini
yang kita boleh pilih?
sila tekan 1 untuk sukan
tekan 2 untuk hiburan
tekan 3 untuk kuliah agama
tekan 4 untuk jenayah
tekan 5 untuk lain-lain

tak pun
sambung ke radio ke
sila tekan 1 untuk HotFM
tekan 2 untuk FlyFM
tekan 3 untuk EraFM
tekan 4 untuk IkimFM
tekan 5 untuk HitzFM
ok sampai 10 minit pun tak habis senarai -_-"

baru best kan?
okbai


Saturday, December 13, 2014

1st Anniversary



setahun yang lepas
hari Jumaat
pada saat ini
di rumah
aku lihat
semua sedang sibuk
menyiapkan segala
apa yang belum siap

pada saat ini juga
aku sendiri
bertungkus-lumus
menyiapkan hantaran

kala itu
pintu bilik pengantin dibuka
nenek dari jauh
datang menjenguk
di muka pintu
"alahai sayang, sayang...
kau ke yang buat sendiri...
teruk ni...teruk..."
aku senyum dan diamkan saja
mereka tidak biasa
biarkan, biarkan



tengahari
kala orang pergi solat Jumaat
aku ke rumah senior sekolah menengah
ambil kek fondant
berbunga Sakura
yang aku tempah dari dia
ya aku pergi sendiri
siapa lagi kalau bukan?

sampai rumah
aku terus bagi kek
pada sepupu-sepupu
yang tolong buat hantaran
terima kasih
sepupu-sepupu ku sayang
ada kat situ
saat aku memerlukan
Allah...Allah...
aku rindu!

lepas solat Zohor
sepupu aku juga
yang jadi mak andam aku
Allah permudahkan semua tu
tak susah aku cari semua benda
makcik-makcik pun
semua banyak tolong
apa lagi nikmat Tuhan
yang aku mahu dustakan?



alhamdulillah
terima kasih Allah
petang Jumaat yang mulia itu
dengan disaksikan
sanak-saudara
sahabat-sahabat
dekat dan jauh
aku selamat diijabkabulkan
dengan seorang encik suami
yang hari ini
genap setahun
memegang jawatan maha berat

moga-moga
Allah terus berkati
perkahwinan kami
hingga ke syurga
moga-moga
Allah kasihi
dan limpahi kami
dengan rezeki
dan rahmat dariNya

moga-moga
Allah terus kongsikan
kekuatan
petunjuk
ketenangan
keindahan
KEBAHAGIAAN HAKIKI
buat aku dan encik Mohd Soleh Ahmad
ameen ya Rabbal 'alamin...



i love you abang

Friday, December 12, 2014

My First Passport



alhamdulillah
setelah berpusing-pusing
berjuta kali (hiperbola)
mencari parking
kat KDN Jalan Duta
akhirnya permohonan buat passport
diluluskan
buat bayaran
then tunggu passport siap
tak sampai sejam pun

alhamdulillah
berbaloi-baloi
berpusing-pusing
berjuta kali...

Saturday, December 6, 2014

Orang Sarawak Buat Carian Sijil Lahir dan Passport Di Semenanjung

INI ENTRI PANJANG

sape-sape
orang Sarawak
yang baru pertama kali
nak buat passport tu
dan nak buat kat Semenanjung
saya nak share something
kat sini

beberapa hari lepas
saya dan encik suami
pergi buat passport
kat Kementerian Dalam Negeri WP Jalan Duta
situ je yang paling dekat
dengan rumah kami

first day datang
kami sampai dalam tengahari
tempat buat passport
Pintu A, Aras 2
(naik eskulator depan main entrance)
malangnya
nombor giliran dah habis
so kena datang balik esoknya

ok
esoknya kami pergi awal sikit
encik suami cari parking
(kat sini memang sangat susah parking)
saya pergi berbaris
untuk ambil nombor
sampai depan kaunter
dapat nombor giliran
tapi
kena datang balik pukul 2 petang
huhuhu

maka
saya dan encik suami
mengisi masa terluang
dengan menonton Big Hero 6
heh

pukul 2
kami ke KDN semula
cepat aje nombor kene panggil
saya pergi kaunter
encik tu tengok IC
"eh, orang Sarawak ke?"
saya mengiyakan
"mak ayah orang mana?"
Sarawak juga
"alahai, kesiannya...
takde orang cakap kat awak ke?"
ha...dah kenapa?
"kesian ni, dah lama tunggu...
awak datang bila?"
saya cakap pagi tadi
dia mengeluh
"ok, takpe lah..
sebenarnya, kalau orang sarawak
nak buat passport
kat pintu sebelah, pintu B"
laaa...ye keee...
"aha, melainkan kalau salah seorang
mak atau ayah orang Semenanjung
so boleh buat kat sini"
owhh ok

alahai...
buang masa aje tunggu lama-lama
saya pun pergi pintu B
sementara encik suami
tunggu nombor giliran dia

kat pintu B
kena ambil nombor giliran baru
8021
giliran sekarang 8019
ok tunggu je lah
tapi lamanya alahai......
encik suami dah setel amek gambar passport
sementara tunggu passport dia siap
teman saya kat situ pula
baru nombor saya dipanggil

sampai kat kaunter
bagitahu nak buat new passport
encik tu minta:
IC + 2 salinan IC
sijil lahir + 2 salinan sijil lahir
"alamak encik...
saya ada salinan sijil lahir je
yang ori takde"
kena ada yang ori jugak
sebab nanti imigresen nak cek yang tu
baru boleh sahkan

hampanya...
dah haru biru
call bapak kat Bintulu
minta tolong carikan sijil lahir
sebab rumah dah renovate dulu
banyak barang dah berpindah randah

tapi
encik kat kaunter passport pintu A tadi
ada bagitahu
kat JPN Bahagian Kelahiran, Kematian dan Anak Angkat
Aras 1
boleh buat sijil lahir

ok
saya turun untuk cuba buat sijil lahir pula
takut kalau-kalau bapak tak jumpa sijil lahir

kat JPN tingkat bawah
kena isi borang Cabutan/Carian Sijil Lahir
disebabkan saya ada salinan
sijil lahir yang lama
mudah sikit nak isi

bila nombor dipanggil
saya bagi borang
dan salinan sijil lahir asal
saya tanya bila boleh dapat
cik kaunter 8 tu kata
dalam seminggu atau dua minggu
alahai...lamanya!
dia tanya bila nak guna
saya cakap lagi dua minggu
"ok, takpe...boleh tinggalkan borang ni
dan nombor telefon
saya cuba faks ke sarawak petang ni
kalau boleh dapat cepat
saya call, ok?"
ermmm...dalam hati saya
dah cakap 'takpe lah, ade kot kat rumah
cuba cari lagi nanti'
"ok..." tapi tu yang keluar dari mulut

encik suami
dah dapat passport dia
saya gitau dia apa yang cik kaunter 8 bagitahu
encik suami pula kata
staff kat atas bagitahu dia
orang Sarawak kalau buat sijil lahir baru
boleh makan masa sebulan
...(krik krik krik)

balik rumah
cuba cari sijil lahir
dalam celahan-celahan fail
tak jumpa
mamak call
gitau tak jumpa lagi kat rumah
saya dah terfikir-fikir
nak balik Sarawak
buat passport kat sana aje... *sigh*

tiba-tiba ada call
dari nombor tak dikenali
nombor ofis pulak tu
sah tak nak angkat
tapi kenapa entah
hati rasa kuat
kata kena jawab
rupanya cik kaunter 8
dia dah dapat pengesahan
dari Sarawak
esok pagi boleh datang
buat sijil lahir baru

alhamdulillah...

esoknya
saya pergi JPN
nak jumpa cik kaunter 8
tapi dia bizi sikit
so kena tunggu dulu
bila dia panggil
dia tunjukkan draft sijil lahir
dia suruh semak ejaan
then tandatangan
ok
"bayaran RM 5 ye..."
dia bagi resit
nama dia Liyana
dalam 15 minit
nama saya dipanggil
dah dapat sijil lahir

alhamdulillah

saya terus fotostat 2 salinan
then naik Aras 2 Pintu B
sebab baru pukul 10 pagi
baik buat passport terus
ambil nombor giliran Bahagian Sabah/Sarawak
tak ramai orang pagi-pagi
sekejap je dah kena panggil
jumpa encik semalam
nama dia Sekudan
"dah ada sijil lahir ye?"
saya angguk dan bagi kat dia
dia semak dan suruh tunggu
tak sampai 5 minit
dia datang balik
isi something dekat kad



"ok, nanti lepas 5 hari
boleh datang semula
untuk ambil passport
sekarang pergi kaunter 27
untuk ambil gambar.."

saya berbaris untuk ambil gambar
lepas tu siap
tandatangan kat borang passport
cik puan kat kaunter tu kata
nanti 12hb datang balik
dengan kad dan bayaran

alhamdulillah
setel pun
minggu depan
boleh datang lagi
ambil my first passport :D

Monday, December 1, 2014

Masa Lalu



kadang-kadang
masa lalu
yang gelap
buat kita takut
untuk melangkah
ke masa hadapan

hingga
ada waktunya
masa lalu
yang pahit itu
buat kita
tidak mahu
membuka jalan
untuk sesuatu yang baru
dalam hidup

sedangkan
Allah telah menentukan
segala sesuatu itu
ada sebab dan hikmah
tinggal kita saja
yang perlu merenung jauh
dari setiap ketentuan
agar sisa hidup
tidak menjadi sia-sia
agar manisnya menjadi hamba
tidak terbuang begitu sahaja

please...
memory,
the past,
sometimes it's a good place to visit
but it's never a good place to stay...

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.