BLOG ENCIK SUAMI

Monday, December 22, 2014

Percutian ke Lombok: Hari Pertama 2 - Jalan-jalan Cari Makan

ENTRI SEBELUM INI:

Meh nak sambung cerita kat Lombok. Alkisahnya, lepas Maghrib, encik suami ajak keluar jalan-jalan sekitar hotel. Nak cari tempat makan yang best. Masa keluar hotel, kitorang jalan kaki ke arah selatan tapi tak sampai 10 langkah tengok macam takde ape je, terus patah balik semula ke arah hotel. Guard yang duduk kat depan hotel tegur kitorang, "kenapa berpatah balik, mas?" Mula lah encik suami bercakap Indon dengan dia. Guard tu bagitau kat sebelah yang kitorang pergi tadi tu ada satu restoran seafood, tapi satu tu aje lah. Kalau ke arah Sengigi belah sini ada banyak kedai makan. Memang kitorang nak jalan kaki ke arah Senggigi sebab teringat restoran murtabak yang kitorang nampak petang tadi. Encik suami teringin nak rasa murtabak kat Lombok sebab dengar kata murtabaknya berbeza dengan Malaysia.

Restoran murtabak tu tak jauh pun dari hotel, beberapa langkah kaki aje. Kalau uols nak rasa makanan hotel pun restoran dia bukak belah malam, tapi kitorang rasa tak berbaloi kalau tak makan benda lain pulak kat luar. Menu kat hotel pun tak banyak sangat yang nampak lain dari Malaysia. Sebelah hotel yang main pun ada Steak House, tapi tak minat lah pulak nak makan steak. -_-" Kalau kat Lombok, uols jangan risau nak cari makanan halal. Lombok ni masyarakatnya majoriti Muslim dan makanan halal memang berlambak-lambak. Ok, bila dah sampai kat restoran murtabak tu, nampak pulak kedai makan lain sebelah dia. Quick Chicken namanya. Terus ajak encik suami ke situ dulu.

Quick Chicken Senggigi

Restoran Quick Chicken lebih kurang macam KFC, McD, etc. Cuma menunya lagi simple. Dan harganya memang tersangat murah berbanding kat hotel lerr. Encik suami order set nasi putih + drumstick + teh botol Sosro, saya pula order set chicken burger + teh botol Sosro macam dalam gambar kat bawah ni. Gambar makanan encik suami saya tak amek pulak. Takpe, boleh Google ye! :p Total harga makanan kitorang Rp.28,000 sahaja. Manyak murahhhh wooo~ Tak sampai RM 10! Berbaloi-baloi~~~ Tapi komen encik suami, so-so aje lah ayam dia. Burger saya pulak, roti dia sangat sedap cuma sos burger agak masin tapi still boleh habiskan dengan berjaya. Alhamdulillah.

Quick Chicken Burger dengan Teh Botol Sosro

Lepas tu, kitorang gerak pulak ke restoran murtabak kat sebelah. Holland nama restoran tu. Menjual murtabak dan apam balik. Ejaan diorang Martabak dan Terang Bulan. Ha, amek ko! Lain terus apam balik dia. Staff kat Holland ni sangat-sangat peramah. Mungkin sebab kitorang je pelanggan yang datang masa tu? Tak ramai sangat customer diorang, maybe ramai take away jugak. Kitorang order Party Platter A berharga Rp.80,000 macam dalam gambar kat bawah ni. So, boleh rasa murtabak dengan apam balik sekali. Encik suami tambah air tin juga yang rasa macam Revive kot? Ada rasa air kelapa sikit dalam minuman isotonik. Harganya Rp.8,000. Agak mahal di situ.

Party Platter A berharga Rp.80,000

Murtabak dia ada macam-macam inti, tapi adik kat kaunter tu cakap murtabak sapi la sedap. So, kitorang pilih inti daging sapi. Untuk Terang Bulan, pilih inti coklat dengan cheese. Kitorang jadi teruja sebab sambil menunggu tu, boleh tengok diorang siapkan menu kita. Memang diorang buat belakang kaunter tu jugak. Nampak la diorang potong salad, goreng fries, buat apam semua. Staff dia pulak duk tersengih-sengih malu bila encik suami amek gambar diorang berkeping-keping. Ahahaha!

Staff yang menyiapkan menu kat belakang kaunter

Bila order kitorang dah siap, kitorang amek lagi gambar dengan staff diorang. Gambar tu boleh tengok kat instagram encik suami, @soleh_ahmad ye? Lepas tu, kitorang pun melantak! Eh, haha~ Tak de la macam gelojoh sangat pun sebab da terkenyang sikit lepas makan kat Quick Chicken. Nom nom nom nom, mmmmmmmmmm sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Terang Bulan Coklat dia!!! Subhanallah, jangan tak percaya saya habiskan apam balik coklat tu! Yang cheese kurang sikit. 

Party Platter A, Holland, Senggigi
Martabak Sapi, Holland, Senggigi

Untuk martabak dia, memang lain dengan Malaysia. Murtabak dia so crispy. Macam makan guna kulit popia. Pun sedap juga tapi tak dapat habiskan sebab dah full! Panggil staff dia tolong bungkuskan, kemudian kitorang menapak ke hotel belah seaside. Lepak-lepak baring kat gazebo dia kejap. Bila encik suami da penat dan mengantuk, kitorang pun balik bilik kat seberang jalan. 

Masa untuk berehat dan get ready untuk hari kedua!

ENTRI SETERUSNYA:
Percutian ke Lombok: Hari Kedua - Air Terjun Benang Stokel dan Benang Kelambu


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.