Sampul Prabayar Poslaju Habis

August 12, 2015

Gambar: Google aje

Apa perasaan dia bila kamu pergi pejabat pos sebab nak pos barang guna sampul prabayar poslaju, tapi bila sampai kaunter, diorang cakap sampul prabayar da habis?

Sobss.

Dah banyak kali kena macam ni. Kalau orang berniaga online, agak susah bagi diorang kalau sampul ni habis. Bukan tak boleh pakai sampul poslaju biasa tu, tapi sampul prabayar poslaju ada lagi banyak kelebihan berbanding sampul poslaju biasa.

Pertama, kadar penghantaran lebih murah berbanding poslaju biasa. Walaupun murah dalam beberapa puluh sen aje, ia tetap mempengaruhi dalam keadaan ekonomi berGST sekarang ni, ok! Contohnya untuk sampul poslaju prabayar saiz L, harga sampul RM9 sahaja termasuk penghantaran. Kalau sampul poslaju biasa saiz L saya tak pernah beli (sebab hanya ada saiz XL...-_-"), tapi saiz XL harganya RM1.50. Campur dengan harga barang berdasarkan jisim dalam RM8.++, jumlah kadar bayaran penghantaran boleh menjangkau sehingga RM10. Mahalnya.

Kedua, sampul prabayar poslaju ada bubble wrap sesiap kat dalam sampul tu. So, tak perlu nak balut bagai nak rak barang kamu, takut-takut terpenyek kena campak sesuka hati. Bayangkan macam saya ni, pos kek lapis. Selalu risau kek sampai kat pelanggan dah penyek-penyek. Alhamdulillah dengan adanya bubble wrap, keselamatan kek lebih terjamin disamping saya da balut kukuh-kukuh sendiri kek tu. Kalau sampul poslaju biasa, bubble wrap tak disertakan. Jadi, kena balut kek tetebal takut rosak bila dicampak dan dihempap-hempap (in case lah!).

Ketiga, kalau pakai sampul prabayar poslaju, tak perlu nak ambil dan tunggu nombor giliran kalau sampul barang kita pos tu tak lebih dari 3 item. Sebab dia da tak perlu nak timbang-timbang dan key in bagai macam poslaju biasa dah. Dia dah siap-siap limitkan berapa KG, tinggal ceraikan borang poslaju tu je (kita boleh ceraikan siap-siap untuk mudahkan kerja diorang). Kalau poslaju biasa, walau 1 barang pun kamu kena berbaris, tahu!

Haa...itu la kelebihan sampul prabayar poslaju yang selalu cepat habis. Haha. Mohon poslaju cepat-cepat restock ya untuk kemudahan pengguna. ;)

You Might Also Like

2 Comments

  1. hmmm... memang tu lah cabaran peniaga kecil-kecilan... banyak menanggung kos2 mcm ni. Kalau customer yang jenis memahami tu memang lega la sangat, tapi kalau customer yang tak faham kita kena juga hadapi kan... anyway, kuatkan semangat dan jangan putus asa berniaga k.xoxo!

    ReplyDelete
  2. Done follow #3090

    ___

    Betul tu..kat bangi pon sama..selalu sgt abes time nk beli

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com