BLOG ENCIK SUAMI

Monday, October 26, 2015

Phonophobia?


Phonophobia. Ligyrophobia. Sonophobia.

Apa sahaja panggilannya, saya baru tahu yang saya ada fobia yang satu ni. Common fobia, tidak terlalu istimewa, yang mungkin awak atau kawan awak mengalaminya. Ia adalah fobia pada bunyi tertentu.

Mungkin pada bunyi yang terlampau kuat.

Akhir-akhir ini, saya menjadi fobia pada bunyi hempasan pintu. Saya perasan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia adalah bunyi yang paling saya nak jauhi dari mendengarnya. Kalau ada orang nak tutup pintu, yang memang habitnya adalah menghempas, automatik saya akan tutup telinga dan memejam mata saya dengan kuat sebab bimbang akan mendengar bunyi hempasan pintu. Bunyi tersebut akan buat kelajuan degupan jantung saya bertambah, lebih buruk ia menghadirkan rasa pedih dalam hati, bagai ditusuk dan dicarik-carik. Allahu.

Bila saya baca satu per satu maklumat tentang fobia bunyi ni, baru saya perasan sejak kecil saya tak suka melihat orang meniup belon melebihi kapasiti. Saya akan menjauhkan diri dari tempat tu, menutup telinga dan mata sebab takut akan mendengar bunyi letupan belon. Rasanya hampir semua orang tak suka pada bunyi yang terlampau kuat secara tiba-tiba kan?

Mungkin juga ada sesuatu yang berlaku pada masa silam yang membuatkan seseorang jadi fobia pada bunyi tertentu. Bagi saya, bila pintu dihempas, itu tandanya penghempas pintu tersebut sedang marah. Ketakutan pada kemarahan mungkin menyebabkan saya takut mendengar bunyi pintu dihempas.

Aduhai. Saya cuba untuk hilangkan rasa fobia ni, tapi tak boleh. Macam mana ya?


Friday, October 16, 2015

Sehari di Tanjung Bungah, Penang

Salam tahun baru Hijrah.

Rabu lepas, 1 Muharram 1437H. Malaysia cuti umum. Sehari sebelum awal Muharram, saya hubungi adik saya yang belajar di USM Pulau Pinang. Kot-kot la dia free esoknya, boleh lah berjumpa dan berjalan-jalan sekitar Penang. Dalam berbincang-bincang, tetiba keluar kat kepala ni nak ajak adik tidur kat Penang aje. Alang-alang dia start kelas hari Khamis pukul 2 petang. Tidur kat dalam pulau je masih ok la kan, takde la ambik banyak sangat masa dan tenaga dia untuk balik apartmen semula kalau setakat kat Penang je. Dia on.

Saya pun belek-belek website hotel, guest house, homestay dan yang sewaktu dengannya, nak survey harga paling berbaloi lah kononnya. Bukan saje harga yang dipandang, tapi servis dan lokasi tempat penginapan tu. Baca review-review dari penginap sebelum ni sekali. Kalau tak buat gitu, nanti dapat hotel ok dengan servis hampeh, tak best la kan? Boleh spoilkan mood bercuti!

Untuk bandingkan harga-harga hotel ni, saya bukak website HotelsCombined, salah satu website pembanding harga-harga hotel dari laman-laman web lain seperti Agoda, Booking.com, Expedia dan banyak lagi. Bila survey harga hotel guna web HotelsCombined ni, kita boleh tengok website mana yang menawarkan harga terbaik. Klik, klik, klik, jumpa hotel yang kita nak, sekejap aje, tak sampai 2 minit dah siap booked, ha! Senang aje!

Saya dan adik memilih untuk stay semalam di Baan Thalay Homestay by the beach, di Tanjung Bungah. Sebab nampak pantai kot? Harga bilik yang saya pilih tu RM52 je semalam termasuk tax, bilik double dengan kipas. Tak amek aircond sebab takut tak tahan sejuk. Rugi nanti kalo pakai aircond. -_-" Bilik tu shared bathroom. Boleh bayang tak? Maksudnya, owner homestay ni beli rumah dan buat homestay by room. Saya fikir mula-mula macam bilik tu jauh dari bilik air. Nanti kena la pakai tudung nak gi bilik air. Adoi, leceh jugak, tapi takpe lah. Bukan selalu.

Esoknya sebelum saya bergerak ke Penang dalam tengahari, owner Baan Thalay SMS saya. Mr. Ray. Dia tanya, saya akan sampai dalam pukul berapa. Wahhhh! Saya baru nak berura-ura untuk contact dia gitau kalau-kalau saya lambat sikit. Dia da tanya saya dulu! Bagus betul! Saya pun gitau Mr. Ray, maybe saya akan sampai dalam pukul 2 - 3 petang (sebab saya kena ambil adik saya dulu kat USM). Then saya tanya, ada parking tak kat homestay sebab saya akan bawa kereta saya sendiri. Mr. Ray gitau no worries about that, boleh parking depan homestay. Alhamdulillah.

Dalam pukul 3 lebih sikit, saya dan adik sampai depan homestay, sangat-sangat tak susah nak cari pakai Waze. Depan homestay dah ade kereta yang parking masa tu. Saya tekan loceng. Seorang lelaki membuka pintu pagar dan mempelawa kami masuk ke dalam. Ya Allah, cantiknya rumah ni! Itu yang keluar dari mulut saya bila tengok halaman rumah dan melangkah masuk ke dalam rumah. Mr. Ray mempelawa kami duduk dahulu di lobi, kemudian dia bagi form untuk kami isi details. Lepas tu dia bagitahu bilik kat atas. Sepatutnya bilik yang saya pilih kat bawah, tapi bilik tu takde tingkap katanya, panas sedikit. So, dia bagi kami bilik kat tingkat atas. O.K.

Free parking space depan Baan Thalay Homestay Tanjung Bungah

Bila masuk bilik, rupanya bilik Superior Family, ade bahagian bilik tidur, bahagian santai dan ade lagi tangga naik atas ke bilik loteng. Fuhhh! Upgrade bilik sampai macam tu sekali. Cuma bilik ni pakai kipas aje, kena bukak tingkap bagi angin masuk kata Mr. Ray. Haha. Ade je aircond kat dinding tu, tapi maybe sebab kami pilih asalnya room with fan, so dia bagi je bilik ni. Shared bathroom pulak rupanya takde la jauh pun. Kita kongsi bilik air dengan guest bilik sebelah je. Dua bilik kongsi satu bathroom. Ade pintu memasing. Haha. Kemain semalam fikir bebukan. -_-"

Sebahagian view dalam bilik kami, gambar yang lain tengok kat website ye!

Then Mr. Ray bawak sekeliling homestay, bagi tahu pasal dapur yang kita boleh guna, tempat iron, hair dryer, password wifi, tv lobby, bagitahu macam mana nak bukak dan kunci pintu pagar. Ok, tu saje. Lepas segala explanation tu, saya dan adik naik semula ke bilik. Rehat kejap sambil tunggu Asar. Konon-konon nak jalan lepas Asar, tapi hujan lebat pulak. Ermmm...nak ke mana aje kalau hujan ni? Aiyokkk. Ke mana lagi, duduk kat bawah je lah tengok hujan sambil google tempat best nak pergi. Haha. Sesambil tu boleh amek gambar sekeliling homestay.

Baan Thalay Homestay Tanjung Bungah, Pulau Pinang

Petang tu kami ke Straits Quay Marina Mall, kononnya nak gi cari restoran makanan Jepun yang dalam TripAdvisor tu. Tapi tak jumpa, yang kami nampak dulu adalah Secret Recipe. Ahaha! Saya gitau adik, kalau ada Green Tea Cheesecake, aku nak masuk makan. Ok, tu dia! Ada! Kena masuk la macam ni!!! Dah lama kot mengidam! Dari bulan Julai lagi! Ahahahahahaha. Over betul! :p

Green Tea Cheesecake yang super sedap ni tak semua Secret Recipe ade

Lepas makan, kami jalan-jalan sekitar Straits Quay. Cantik tempatnya, ala-ala premium outlet. Mall masih baru lagi, banyak kedai belum bukak tapi dah ada pengunjung sikit-sikit, tak terlalu padat dengan manusia. Saya suka. Nanti lama-lama mesti semakin ramai bila dah banyak kedai yang bukak.

Straits Quay Marina Mall, Tanjung Tokong, Pulau Pinang

Dari Straits Quay, kami ke Masjid Terapung Tanjung Bungah. Solat Maghrib kat situ, then niat nak amek gambar masjid tapi tak berapa nak terapung sebab air cetek. Walaupun cetek, dalam gambar nampak pulak effect terapung tu. :D Masjid ni sebelah Maahad Tahfiz, so ada ramai budak tahfiz yang datang solat kat sini. Nak cari pun tak susah, ikut je jalan persisir pantai dari Tanjung Bungah menuju ke Shamrock Beach. Masjid tu sebelum Shamrock Beach aje.

Masjid Terapung Tanjung Bungah, Pulau Pinang

Lepas solat, kitorang nak cari makan. Takde idea nak makan ape. Banyak je kafe dan restoran sepanjang jalan, tapi tekak nak laksa. Adoi! Lagi la rasa teringin bila dalam blog-blog tengok orang duk post gambar makan Laksa Tanjung Bungah kat tepi pantai! Mencari la kami. Dalam waze memang takde, akan jumpa laksa yang lain. Yang tak terletak tepi pantai. Haha. Belek-belek lagi dalam blog, ade yang kata area Shamrock Beach. Owh! Ye ke? Ok, jom cari! Malangnya, gerai tu tutup di malam hari.

Saya tanya adik, nak makan apa ni? Dia tak nak makan berat. Tak nak nasi. Nak laksa. Aduhai. Nasib baik lah ada gerai Laksa Pak Wie. Boleh la menunaikan hajat adik dan diri sendiri yang nak makan laksa walaupun bukan Laksa Tanjung Bungah Mak Cik Putih. Huhu. Ade banyak lagi kafe lain kat situ yang menarik, ade Hana Cafe dan Hamburger Inc Penang yang lain kali nak juga merasa insya'Allah.

Laksa pedas no bawang :p kuah sedap, laksa dia keras sikit

Lepas makan, kami balik ke homestay. Sunyi aje, rasa macam duduk kat rumah Jepun pulak ha. Haha! Bercakap pun berbisik-bisik kalau lalu bilik-bilik orang. Tapi da masuk bilik sendiri kemain berborak sampai dekat 2 pagi sebab dedua takleh tido! Siap google lagi pasal Laksa Tanjung Bungah sebab tak puas hati punya pasal. Rupanya siap masuk dalam the Star. Tengok dia tulis dalam tu bukak early in the morning dan tutup at 7 pm. Patut lerr. Kalo early in the morning, jom lerr esok pagi kita pergi, adik saya setuju aje.

Esok pagi lepas solat, kami bersiap-siap untuk terus checkout sebab memasing nak kena cepat balik. Lepas checkout, kami amek dulu gambar sekitar pantai Tanjung Bungah sebab semalam kan hujan, takde rezeki nak tengok sunset ke ape. Cantik jugak pantai dia dan waktu pagi macam ni takde orang pun. Ko nak melompat ke, berbaring ke amek gambar pun boleh. Haha. Tak buat pun ye!

Dah tak hujan, so boleh amek gambar bebanyak kat laman Baan Thalay Homestay

Snap gambar depan pintu masuk Baan Thalay Homestay kejap

Bunga Morning Glory berhadapan dengan Baan Thalay Homestay Tanjung Bungah
Pantai Tanjung Bungah seminit dua aje dari Baan Thalay Homestay

Pantai Tanjung Bungah, Pulau Pinang

Lepas tu, kami ke Shamrock Beach. Malangnya sampai sana, gerai Laksa Tanjung Bungah tu tak bukak pun lagi. Huhu. Takde rezeki la kami. Takpe lah, lain kali aje boleh singgah gerai tu insya'Allah. Yang penting dah tahu tempatnya kat mana, kan? Adik saya ajak ke Astaka Taman Tun Sardon untuk breakfast. Makan nasi lemak Gerai No. 25. Sedap! Alhamdulillah.

Laksa Tanjung Bungah kat Pantai Shamrock yang tak sempat kami rasa

Kalau dipanjangkan masa, memang nak menyinggah ke Kompleks Bukit Jambul dengan Bukit Bendera. Tapi tak panjang pun masanya. Dah kena balik rumah. Saya rasa kalau uols nak jalan-jalan area sini, amek la masa 2-3 hari ke, baru puas hati.

Apepun, alhamdulillah untuk pengalaman ni. Insya'Allah lain kali nak pergi lagi. :)


Wednesday, October 14, 2015

Pengalaman Mendaki Bukit Malau, Jitra, Kedah

Assalamualaikum.

Dah lama tak bersiaran. Disebabkan hari ni cuti awal Muharram, terjumpa semangat sikit nak update entri. Itu pun kena taip dalam kadar segera. Ade la sebabnya tu. :p

Ok, Sabtu lepas, encik suami ajak panjat Bukit Malau dengan kawan-kawan study dia. Masa dengar nama bukit tu, memang blur. Bukit Malau? Tak pernah dengar pun. Kat mana tu? Bukan saya je tak pernah dengar, bahkan ada rakyat jati negeri Kedah sendiri pun jarang dengar nama bukit yang satu ni.

Bukit Malau letaknya kat Kg. Malau, Jitra, Kedah. Tak jauh dari Bukit Wang. Tapi tak ada signboard etc sebab bukit ni belum ramai yang jejak kot. Kawan encik suami kata, tak ramai pun anak muda yang naik bukit ni, kebanyakannya orang-orang tu terutama masyarakat Cina sekitar kawasan tu. Malah, diorang naik berkaki ayam ajeeee nkooo! Dahsyat tak dahsyat?

Kami sampai ke kaki bukit tu dalam pukul 9 pagi. Kawan kepada kawan encik suami dah menunggu kat situ untuk jadi guider kitorang. Encik Adi tu da biasa panjat bukit (nama pun sama dengan nickname encik suami..hehe). Sampai-sampai je terus start mendaki. Takde nak warm up bagai. Ahahaha!

Masa mula nak mendaki tu tengok trails depan mata mak aiiii...curamnya. Itu pun nasib baik da pernah ada yang naik, so tanah bekas diorang naik tu boleh la kita pijak dengan selamat. Kalau korang nak naik nanti, korang akan perasan ade kertas kecik dengan cop tapak kaki kaler merah atau biru dikepil dekat daun-daun atau rumput-rumput tepi trails. Kawan encik suami kata kertas tu kelab-kelab masyarakat Cina kawasan tu yang kepilkan untuk jadi panduan diorang turun naik bukit tersebut. Jadi, kita boleh rujuk kertas tu kalau-kalau tak ingat jalan nak turun.

Dalam 15 ke 20 minit jugak lah mengah tak ingat dunia, sampai pun ke puncak pertama Bukit Malau. Rasa macam eik, kejap je da sampai? Tapi, ok, penat gila kot panjat! Kalah Bukit Broga! Memang laaa...hahaha! Kat puncak pertama tu, ade pencawang elektrik TNB. Dari atas bukit boleh nampak sawah padi terbentang luas kat bawah. Rasa macam duduk dalam Muzium Padi tengok pemandangan jelapang padi. Haha!

Pencawang elektrik ini boleh dijumpai di puncak bukit pertama Bukit Malau

Pemandangan sawah padi dari puncak bukit pertama Bukit Malau

Dah rehat kejap ambik gambar kat puncak bukit pertama, kami ke puncak bukit kedua pulak. Dari puncak bukit pertama, kami kena turun bukit kemudian mendaki semula ke bukit kedua. Perjalanan kali ni lagi jauh. Lebih setengah jam kot. Tak tengok jam la pulak. -_-" Bukan je lagi jauh perjalanan dia, malah lagi mencabar dan memengahkan. Err. Nasib baik ada jugak tali-tali kat trails, boleh kita pegang tali-tali tu sambil mendaki.

Pemandangan trails bukit kedua dari bukit pertama

Tali-tali yang diikat pada batang pokok sepanjang trails

Sampai kat puncak bukit kedua, kami berhenti kejap. Salah seorang kawan encik suami da tak larat nak panjat. So dia pilih untuk tinggal kat situ ditemani seorang lagi ahli kumpulan kami. Puncak bukit kedua ni tak nampak sangat apa-apa pemandangan. Cuma ada macam tempat pemujaan je kat atas tu. Guider bagi choices untuk teruskan pendakian. Sama ada nak trails mendaki yang landai sikit tapi panjang atau trails yang pendek tapi curam sedikit. Setelah berbincang-bincang, kami pilih yang landai sikit tapi panjang untuk pertama kali mendaki Bukit Malau. Next time boleh ikut trails lagi satu.

Memang...memang jauh dan penat gila. Hahaha! Hambek kooo...berapa kali berhenti sebab mengah sangat. Rasa da tak mampu nak teruskan pun ade, tapi kalau tak teruskan macam mana nak balik. Haiyoo! Tak boleh nak menyesal dah. Kena teruskan jugak. Nasib baik la guider tu pandai nak pujuk, suruh bergambar kat tempat-tempat tertentu. Kasi rehat dua tiga saat. Sempat jugak kitorang bergambar dekat satu 'terowong' kat lereng bukit tu. Memang takde jalan lain, kena merangkak kat situ nak lepas dari terowong. Eh, takde la sampai merangkak. Just langkah je dahan kayu yang patah. Hihi.

Takde jalan lain, memang kena merangkak bawah ni

Then, kena panjat balik bukit untuk kembali ke puncak bukit kedua tempat kawan-kawan encik suami menunggu tadi. Berapa kali entah guider kata dah nak sampai dah ni, sikit lagi, tapi tak sampai-sampai jugak. Ada la sekali sampai terkeluar dari mulut, "bila nak sampai ni?" Hahahaha! Jarang betul nak keluarkan perkataan macam tu, tapi sebab da rasa jauh gila lagi, sampai terkeluar jugak soalan tu haaa! Ade satu kawasan tu kene panjat tarik tali dan turun tarik tali macam wall climbing sebab bukitnya tinggi. Itu la part paling best.

Muka masing-masing da penat nak posing

Ok, masa untuk balik ke tempat parking kereta. OMG. Macam mana nkoo memanjat, macam tu la nkoo nak turun jap lagi. Aiyakk. Tak apa lah, asalkan boleh balik. Haha! Masa nak balik kejap aje rasanya, tak selama kita naik tadi. Mungkin sebab guider pun pilih jalan lain yang lebih landai dan selamat untuk mendaki dan turun.

Alhamdulillah, berjaya jugak menawan Bukit Malau. Memang mencabar fizikal dan mental. Beginner hiker yang nak cabaran lebih sikit dari Broga Hill, boleh lah panjat Bukit Malau. Seriussss best! Tapi, kena baca tips-tips ni:

Tips mendaki Bukit Malau, Jitra:
  1. Jogging setiap hari, seminggu sebelum mendaki untuk bina stamina mendaki. Kalau dah memang jogging setiap hari, lagi bagus.
  2. Pakai kasut getah hitam yang ada dijual kat kedai-kedai runcit area kampung-kampung untuk mendaki. Kalau nak pakai kasut sukan biasa pun boleh, cuma nanti susah nak cuci tanah merah bekas mendaki.
  3. Pergi pagi-pagi sebab nak dekat tengahari, cuaca akan jadi panas.
  4. Bawa air sebotol. Anda sangat perlukannya semasa mendaki. Bawa coklat pun ok untuk naikkan sikit kadar gula dalam darah yang banyak hilang masa mendaki.
  5. Jangan lupa baca bismillah dan doa-doa untuk mendaki.
  6. Jangan berlagak, bercakap besar, bermulut celupar. You never know who's/what's there hearing and looking at you.
  7. Jangan memetik atau mengambil apa-apa. Let's everything at its place.


Apa lagi ek? Boleh la tambah sendiri mana yang perlu. Selamat mendaki!


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.