BLOG ENCIK SUAMI

Friday, January 9, 2015

Percutian ke Lombok: Pulang ke Malaysia!


Hurmm...20 November 2014. Dah nak balik Malaysia. Sobsss! Lepas solat Subuh, saya dan encik suami bersiap-siap nak check out. Kitorang pergi kaunter hotel seawal 6 pagi. Ade guard hotel kat situ. Kat Sunset House Lombok ni, lepas 12 malam, guard akan ambil alih jaga kaunter sampai pukul 7 pagi. Kitorang check out then lepak-lepak kat gazebo sambil tunggu bas DAMRI. Semalam, adik yang jaga kaunter dah call bas DAMRI, harap-harap diorang tak lupa nak datang. Nak suruh pak guard ni telefon, dia tak tahu la pulak. Hurmm.

Sarapan pun tak siap lagi masa tu. Actually kat Sunset House Lombok, korang boleh request early breakfast box, tapi disebabkan semalam ade sikit kelam kabut kat kaunter hotel tu, adik tu mungkin terlupa nak recordkan request kitorang. So, takde breakfast pun. Takpe lah, kitorang makan angin laut je. Kui kui. Encik suami amek juga gambar laut pepagi tu, then duduk-duduk kat gazebo, peluk tangan encik suami, gitau dia rasa sedih sebab dah nak tinggalkan Lombok. Encik suami 'pujuk' kata tak jauh kan. Maksudnya nanti boleh pergi lagi. Huhu.

Pantai Senggigi, Sunset House Lombok

Then dalam pukul 6.55 macam tu kitorang gi tunggu bas DAMRI kat tepi jalan. Guard hotel tu yang tolong rekemen supir kat encik suami semalam baru je sampai hotel. Dia datang tegur kitorang dan ucapkan selamat jalan. Sobss, sedih sangat. Pukul 7 lebih, bas DAMRI dah sampai, guard tu tolong angkat beg kitorang dan bersalaman dengan encik suami. Kitorang pun tinggalkan pantai Senggigi dengan hati duka lara. Ceh! Haha~

Bas DAMRI ni berhenti dekat terminal dia dulu untuk amek penumpang lain yang nak ke Bandara Internasional Lombok. Driver akan tunggu bas penuh, barulah boleh gerak. Sebelum gerak, driver akan check tiket dan amek bayaran tambang. Untuk saya dan encik suami, jumlahnya Rp.70,000. Macam hari tu, sepanjang jalan memang driver akan hon mintak beri laluan. Hihi. Dah terbiasa lak, kalau lah kat Malaysia boleh buat gitu kannnn!!! Memang tak lah! Mimpi ajeee~

Passenger Service Charge at Lombok International Airport

Dah sampai kat airport, kitorang terus pergi balai perlepasan. Ha, kat depan pintu ni lah staff airport akan mintak duit tax. Seorang Rp.150,000 untuk international. Bila dah masuk balai berlepas, tengok-tengok imigresen belum bukak pun. Dah ramai jugak yang menunggu depan kaunter imigresen tu. Sementara tunggu kaunter bukak, saya dan encik suami jalan-jalan kejap sekitar balai perlepasan. Nak cari fridge magnet. Banyak je, cuma ada yang terlebih mahal, ada yang murah-murah dalam RM 2 lebih gitu. Saya beli fridge magnet bentuk kucing yang ade tulis Lombok, sebiji Rp.10,000. Dalam RM 2.70 masa tu. Beli dalam 4 biji sebab nak bagi kawan-kawan baik. So, total Rp.40,000.

Fridge Magnet Lombok

Lepas pergi toilet, dah bosan jalan-jalan, kitorang join berbaris depan kaunter imigresen. Tak lama lepas tu kaunter pun bukak, pegawai dia cop-cop passport, amek kad departure, then kitorang gi scan segala beg yang nak bawak naik dalam pesawat, lepas tu tunggu dekat depan gate flight Air Asia ke Johor Bahru. Sekejappppp je duduknye terus kena panggil masuk! Sempat amek gambar BIL sekeping dari bawah tangga je. Haha~ Gituuu laa~

Bandar Udara Internasional Lombok

Kami pun pulang ke Malaysia. Selamat tinggal Lombok yang indah, insya'Allah satu hari nanti kami akan ke sini lagi.

Maka, di sini saya senaraikan perbelanjaan percutian ke Lombok ye!

Sunset House Lombok 3D2N - Rp.1,000,000
Bas DAMRI BIL-Hotel-BIL - Rp.140,000/2 pax
Makan kat hotel - Rp.80,300
Jajan - Rp.26,500
Brooch mutiara plastik - Rp.100,000/10 biji
Baju T-shirt Lombok - Rp.80,000/2 helai
Makan Quick Chicken - Rp.28,000
Makan Holland - Rp.88,000
Waterfalls Package - Rp.180,000
Motor kat waterfalls - Rp.100,000/2 buah
Sejadah + songkok songket - Rp.150,000
Gift alas cawan - Rp.250,000
Supir kereta - Rp.500,000
Masakan Padang - Rp.72,000
Dodol + kerepek - Rp.160,000
Lombok Airport Tax - Rp.300,000/2 pax
Fridge Magnet - Rp.40,000

TOTAL: Rp.3,294,800 = +-RM 925

Sebelum tukar duit:

Tiket Flight Air Asia JHB-LOP-JHB - RM 426/2 pax
Hotel via Booking.com - RM 282
Duit tukar - RM700

TOTAL: RM 1,408/2 pax

Seorang tak sampai seribu. Alhamdulillah. Kalau tolak benda-benda merapu kitorang beli tu dah kira murah kan??? Hahaha~

Selamat bercuti ke Lombok!


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.