Thursday, April 13, 2017

Twisty Cats - Radial Hypoplasia (RH)

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Da lama tak menulis kat blog ni. Hari ni tiba-tiba rasa nak share something. Alang-alang dah baca benda tu dengan penuh khusyuk dan tawadduk, maka wajib rasanya saya share apa yang saya da baca.

Twisty Cat, pernah dengar? Boleh tengok video kat bawah.


Saya study tentang Twisty Cat ni sebab baru-baru ni ade jumpa 3 ekor kucing yang kaki hadapannya bengkok ke dalam, seolah-solah patah. Diorang tak dapat berjalan macam kucing biasa, nampak macam arnab pulak. Bila berjalan, nampak macam orang shuffling gitu. Kesian sangat.

Kaki hadapan anak kucing ni bengkok ke dalam

Nama penyakit ni saya jumpa kat SINI. Radial Hypoplasia (RH). Pergerakan kucing yang menghidap RH agak terganggu dengan kekurangan upaya kaki hadapannya. Kalau nak lari sebab ketakutan pun jadi agak lambat. Tapi kalau yang dah biasa dan kuat, boleh jadi sangat-sangat laju! Lompat aje macam arnab! Disebabkan kaki hadapannya tak dapat digunakan seperti biasa, kucing RH tak dapat membersihkan muka, telinga, dan matanya seperti kucing biasa. Jadi, kena tolong diorang bersihkan segala yang bertakung dekat mata tu sebelum terjadinya infection.

Dalam gambar tu dua ekor je, sekor lagi bawah almari, sangat penakut

3 ekor anak kucing ni kawan saya jumpa dekat rumah baru dia. Jumpa-jumpa je kakinya da macam tu. Mula-mula kitorang pelik gak, kenapa dengan kaki diorang ni. Adakah diorang terhimpit dalam satu ruang yang sempit sejak lahir? Tapi ikutkan saiz kecik camtu macam baru sebulan lebih je. Rupa-rupanya, diorang antara penghidap RH, yang mana omputih kata berpunca daripada injury of birth defect. Kesian kan, tiga-tiga lak jadi macam tu. Kalau manusia, memang bakal berliku-liku hidup tu. Huhu. Korang kalau jumpa kucing macam ni dan nak jaga dia, boleh rujuk kat SINI tau panduan untuk jaga kucing RH. Pergi kat subtopic Twisty Cat.

R.I.P sayang

Dijadikan cerita, 10 April lepas, yang Calico ni da pergi menghadap Illahi. Kawan saya secara tak sengaja terlanggar dia masa nak reverse kereta. Itu lah asbab dari kelemahan kucing RH. Diorang lambat bergerak bila diancam bahaya. Sedih tu, memang sedih. Tak sempat nak jaga diorang sampai besar. Kawan saya trauma sekejap kot. Tapi, Allah da tetapkan semuanya kan. Di sebalik semua ni, tentu ada hikmahnya. Yang Calico ni paling lemah antara ketiga-tiga ekor anak kucing RH ni. Kalau tengok dalam video tu, nampak kan macam mana lambatnya dia shuffling. Allah Maha Mengetahui, mungkin itu yang terbaik buatnya. Insya'Allah dia tengah berjalan dengan sempurna di sebelah sana. :')

No comments:
Write Comments

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com