Tuesday, January 17, 2017

Bila Mati Menjemput


Sejak akhir-akhir ini, semakin banyak aku mendengar berita kematian orang di sekelilingku.

Baik sahabat, sahabat kepada sahabat, ibu saudara sahabat, ibu mertua sahabat, adik-beradik sahabat, suami atau isteri sahabat, guru-guru sahabat, malah juga orang yang aku kenali tetapi pastinya tidak mengenaliku. Terutamanya dari kalangan para ulama di serata dunia.

Tanda kiamat kecil, bukan?

Boleh saja yang meninggal itu orang yang selalu kita kagumi dan sanjungi kerana kebaikannya, alhamdulillah. Dan boleh juga yang meninggal itu orang yang kita tidak berapa senangi kerana sisi buruk sikapnya. Golongan yang kedua itulah, apabila kita dengari khabar pemergiannya, cukup meninggalkan kesan di hati. Mungkin juga langsung tidak meninggalkan apa-apa kesan.

Kesan tersentap kerana kita dahulu pernah berkata yang tidak elok tentangnya, tetapi apabila dia pergi menghadap Illahi, kita langsung tidak sempat untuk meminta maaf. Allah, Allah.

Pernahkah kalian terfikir tentang itu?

Jika ya, apa yang kalian lakukan dan akan lakukan setelah itu?

Sikap buruk seseorang itu memang wajar kita benci, tetapi orangnya, wajarkah kita benci? Jika kita tidak mampu untuk mengubah sikapnya menjadi lebih baik walau pelbagai usaha telah kita lakukan, berdoa saja pada Tuhan. Moga-moga satu hari nanti terbuka hatinya dek suluhan hidayah-Nya. Hati manusia ini pembolak-baliknya adalah Tuhan. Kita hanya mampu menyeru kepada jalan kebaikan, masuk atau tidak mereka ke jalan tersebut, adalah tetap hak Tuhan.

Muhasabah diri, minta ampun banyak-banyak pada Tuhan, jika dulu kita selalu berkata-kata yang tidak baik.

Kerana “Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia berkata yang baik atau hendaklah diam.” (HR. al-Bukhari dan Muslim dari sahabat Abu Hurairah).

Sunday, January 15, 2017

Buat Sahabatku, Shin


Hari ini. Malam ini, entah kenapa hati ini bagai terusik sedikit.

Terusik dek kenangan lama yang sebenarnya telah terlipat jauh dalam sejarah.

Whatsapp daripada salah seorang ahli whatsapp group tentang seseorang yang telah lama 'hilang' kala meremang senja tadi membuatkan jiwa rasa sedikit terganggu.

Perasaan apakah ini?

Aku buka laptop dan menaip url blognya di Google.

Masih wujud.

Aku belek satu per satu entri blognya. Terhenti di beberapa entri. Masya Allah. Indahnya tulisan itu. Hati tersentuh di beberapa entri yang aku tahu kepada siapa ia ditujukan dan makna tersirat daripada yang tersurat di hadapan mataku. Tidak sangka ya, hampir 7 tahun sudah berlalu?

Sahabatku, Shin - kau tahu siapa kau - aku sudah memaafkan kamu. Perasaan yang meliang-libu ini, barangkali kerana aku resah apabila mengenangkan selama 5 tahun ini kamu masih tertanya-tanya adakah aku masih marah dan tidak mahu memaafkan kamu. Mungkin juga kerana aku takut jika aku atau kamu pergi dahulu menghadap Illahi, kita saling tidak sempat memaafkan.

Ketahuilah sahabat, aku sudah redha akan segalanya.

Redha.

Memang sukar dicapai awal dahulu. Tetapi benarlah masa akan menentukan segalanya. Alhamdulillah atas kenangan waktu lalu kita. Aku hanya mahu kamu tahu, perkenalan kita sebelum semua yang berlaku itu adalah salah satu keindahan dalam hidupku. Terima kasih untuk semua itu walau hakikat sebenar hanya Allah yang Maha Mengetahui. Sesungguhnya aku tidak layak untuk menghukum. Boleh saja, orang yang dahulu jahil, kini menjadi lebih baik dan dekat di sisi Allah. Malah boleh saja, orang yang dahulu kita nampak dekat pada Allah, kini adalah yang sangat jauh terpesong perjalanannya. Manusia berubah. Mudah-mudahan kita tergolong dalam yang pertama.

Semoga Allah redha, dan bebaskan kamu dan aku sebebas-bebasnya.