BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, February 12, 2017

Dugaan Delivery

Kisah semalam, saya ada share di FB.

Hari ni, saya share kat sini lah ya.

Sekarang ni, saya aktif buat tempahan Brownies & Bars. Selera Sakura sekarang da ade set Happy Box (rujuk Insta dan FB Selera Sakura). Set Happy Box ni, berharga RM15 satu pek, yang mana kat dalam tu ada 15 pcs aneka brownies dan bars. Tapi saya tak pos ya, saya buat delivery je sekitar Skudai & Johor Bahru.

Happy Box Selera Sakura

Semalam, saya keluar delivery dalam pukul 11 lebih pagi, biasanya bawak lebih pek brownies dalam kereta, mana tau ada on-the-road buyer. Memang ada, alhamdulillah. Then, pukul 1 macam tu da gerak balik rumah. Cuaca sangat panas, mata mengantuk. Beberapa kali tersengguk, sangat terasa jauhnya nak sampai rumah. Ada beberapa saat, duduk line paling kanan tapi kereta depan dah jauh bebenor. Maafkan saya kereta belakang. Ada beberapa saat, hampir cium besi divider tapi sempat tersedar. Alhamdulillah sempat sampai rumah sebelum jadi apa-apa.

Dah sampai rumah, berniat nak nap sekejap. Ada whatsapp masuk. Nak Happy Box 1, delivery ke BBU. Boleh, tapi pukul 4 ke atas. Then time tengah mamai2 mengantuk, sempat baca komen2 kat group food delivery. Sambil-sambil reply, sambil lelapkan mata. Whatsapps masuk akhirnya dibiarkan aje. Then, terjaga nak dekat pukul 4. Ade lagi buyer nak close deal. Ok, kena gerak ni. Kang lambat pulak!

Keluar lah delivery dengan bawak pek brownies lebih jugak. Tiba-tiba, masa pek brownies tinggal 2 orang je lagi nak deliver, ade whatsapp masuk. Ya Allah, saya terlupa buyer BBU sebelum nap tadi! Pek yang saya bawak lak semua da jadi milik orang. Da bincang-bincang dengan buyer tu, alhamdulillah tukar delivery esok pagi which is pagi ni lah. Singgah solat kejap kat Petronas, beli makanan untuk housemate yang kirim, then sambung delivery lagi. Nasib baik on the way balik rumah kali ni tak mengantuk dah, banyak betul fikir pasal delivery process (nak teruskan buat delivery sendiri ke, nak hire orang ke, atau buat pickup only, no delivery dah) sebab da rasa terkilan boleh terlupa buyer BBU tu. 😢

Terlalu banyak benda nak kena buat dalam satu masa. Kadang-kadang sambil drive pun nak baca whatsapp buyer. Nak cari direction kat waze lagik bila customer tukar tempat pun ada. Koh koh koh. Macam-macam dugaannya, takpe, start with difficulties, insya'Allah ini stepping stone untuk masa hadapan yang lebih baik. Semoga wanita-wanita yang berniaga sendiri dari rumah seperti saya diberikan ketabahan dan kekuatan untuk terus mencari rezeki sampingan yang halal buat keluarga masing-masing. Ameen.

Pengajaran dari komen-komen rakan FB dari kisah saya ni:
  1. Tanggungjawab kita lebih banyak daripada masa yang kita ada.
  2. Rezeki setiap orang telah Allah setkan sejak azali, tapi rezeki tak akan datang bergolek.


Terima kasih untuk customer BBU tu, tadi da selesai delivery kat dia pagi-pagi. Hihi.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.