Cara Mudah Memerangkap Lipas Dalam Kereta - Sunah Suka Sakura dot com

Post Top Ad

Tuesday, June 5, 2018

Cara Mudah Memerangkap Lipas Dalam Kereta

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Salam 20 Ramadhan!

Alhamdulillah, panjang usia masuk fasa 10 malam terakhir Ramadhan tahun ni. Yang di dalamnya ada malam Lailatul Qadar. Malam seribu bulan. Semoga sama-sama kita manfaatkan malam-malam bernilai dalam bulan mulia ni. Siapa tahu, ini Ramadhan terakhir untuk kita kan?

Beberapa hari lepas, saya ada ternampak satu post yang kawan Facebook share. Tentang cara untuk tangkap lipas dalam kereta. Disebabkan dalam kereta Viva saya tu dah beberapa kali saya ternampak anak lipas, rasa geram lah pulak. Sebelum ni pernah juga try letak benda kaler biru yang kononnya boleh halau lipas keluar dari kereta tu. Tapi macam tak berfungsi aje. Kereta berbau serai ada lah. Hahaha.

Dalam post yang kawan saya share tu, ada satu benda yang boleh digunakan untuk memerangkap lipas degil dalam kereta dengan mudah. Haaa, nak tahu tak apa benda tu?

Jom tengok gambar kat bawah. Saya share terus step by step ya!

Family Cockroach & Lizard Glue Trap. Saya beli kat Econsave, RM6.85

Dalam ni ada 5 keping Glue Trap dan 5 biji umpan lipas/cicak

Buka lipatan Glue Trap, tanggalkan pelindung pelekat. Keluarkan umpan lipas dari plastiknya dan lekatkan umpan tu kat tengah-tengah Glue Trap.

Lipat Glue Trap ikut penunjuk pada kotak perangkap. Jadilah macam rumah yang cantik. Haha.

Letak perangkap lipas di tempat yang uols nak tangkap keluarga lipas tu. Saya letak bawah kerusi dalam kereta.

Sepatutnya saya biarkan selama sehari.

Tapi alkisahnya saya terlalu sibuk dengan pengeposan kek lapis sampai terlupa tentang kotak perangkap ni dalam kereta.

Lewat petang sikit baru saya perasan pasal perangkap lipas ni. Masa saya keluarkan dan periksa, ada 3 ekor je anak lipas dalam tu. Aik, sikit je rupanya anak lipas yang berkeliaran dalam kereta saya ni. Saya pun alihkan ke bawah kerusi satu lagi. Biar lagi semalaman.

Pagi tadi, saya keluarkan kotak perangkap lipas tu.

Wahhhh, makin ramai ahli keluarga lipas berkumpul!

Ha, ok tak?

Ni saya tak keluarkan lagi dari kereta. Biar je berapa hari lagi, nak tengok esok lusa ada lagi tak anak lipas yang tertinggal. Hihihi.

Korang pun boleh cuba tau!


6 comments:

  1. Nak belilah, kadang anak lipas tu merayap atas kaki hahaha nasib tak masuk dalam kain hahahaha ...

    ReplyDelete
  2. wahhh... macam nak beli juga ni....

    ReplyDelete
  3. wahhh menarik nak cari la nanti..

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum sunah...memang berkesan sangat kn...

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi? Terima kasih sebab tinggalkan komen~ ;)

Post Bottom Ad