Cara Mudah Memerangkap Lipas Dalam Kereta

June 05, 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Salam 20 Ramadhan!

Alhamdulillah, panjang usia masuk fasa 10 malam terakhir Ramadhan tahun ni. Yang di dalamnya ada malam Lailatul Qadar. Malam seribu bulan. Semoga sama-sama kita manfaatkan malam-malam bernilai dalam bulan mulia ni. Siapa tahu, ini Ramadhan terakhir untuk kita kan?

Beberapa hari lepas, saya ada ternampak satu post yang kawan Facebook share. Tentang cara untuk tangkap lipas dalam kereta. Disebabkan dalam kereta Viva saya tu dah beberapa kali saya ternampak anak lipas, rasa geram lah pulak. Sebelum ni pernah juga try letak benda kaler biru yang kononnya boleh halau lipas keluar dari kereta tu. Tapi macam tak berfungsi aje. Kereta berbau serai ada lah. Hahaha.

Dalam post yang kawan saya share tu, ada satu benda yang boleh digunakan untuk memerangkap lipas degil dalam kereta dengan mudah. Haaa, nak tahu tak apa benda tu?

Jom tengok gambar kat bawah. Saya share terus step by step ya!

Family Cockroach & Lizard Glue Trap. Saya beli kat Econsave, RM6.85

Dalam ni ada 5 keping Glue Trap dan 5 biji umpan lipas/cicak

Buka lipatan Glue Trap, tanggalkan pelindung pelekat. Keluarkan umpan lipas dari plastiknya dan lekatkan umpan tu kat tengah-tengah Glue Trap.

Lipat Glue Trap ikut penunjuk pada kotak perangkap. Jadilah macam rumah yang cantik. Haha.

Letak perangkap lipas di tempat yang uols nak tangkap keluarga lipas tu. Saya letak bawah kerusi dalam kereta.

Sepatutnya saya biarkan selama sehari.

Tapi alkisahnya saya terlalu sibuk dengan pengeposan kek lapis sampai terlupa tentang kotak perangkap ni dalam kereta.

Lewat petang sikit baru saya perasan pasal perangkap lipas ni. Masa saya keluarkan dan periksa, ada 3 ekor je anak lipas dalam tu. Aik, sikit je rupanya anak lipas yang berkeliaran dalam kereta saya ni. Saya pun alihkan ke bawah kerusi satu lagi. Biar lagi semalaman.

Pagi tadi, saya keluarkan kotak perangkap lipas tu.

Wahhhh, makin ramai ahli keluarga lipas berkumpul!

Ha, ok tak?

Ni saya tak keluarkan lagi dari kereta. Biar je berapa hari lagi, nak tengok esok lusa ada lagi tak anak lipas yang tertinggal. Hihihi.

Korang pun boleh cuba tau!


You Might Also Like

6 Comments

  1. Nak belilah, kadang anak lipas tu merayap atas kaki hahaha nasib tak masuk dalam kain hahahaha ...

    ReplyDelete
  2. wahhh... macam nak beli juga ni....

    ReplyDelete
  3. wahhh menarik nak cari la nanti..

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum sunah...memang berkesan sangat kn...

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com