Bersangka Baik

November 22, 2018

Bersangka Baik | Saya tak tahu lah kalau saya pernah tulis pasal ni kat blog. Kalau da pernah, minta maaf lah ye. Nak tulis jugak lagi sekali sebab jumpa gambar yang betul-betul menarik tentang sikap berbaik sangka.

Terdetik kat hati ni nak search kata-kata tentang berbaik sangka sebab beberapa hari ni asyik bincang isu ni dengan kawan-kawan terdekat.

Gambar dari google

Setuju?

Kita tak mampu nak ubah hati orang lain supaya berbaik sangka dengan kita.

Tapi kita mampu mendidik hati sendiri untuk berbaik sangka dengan orang lain.

Sebenarnya tak susah nak jadi orang yang positif. Yang penting, jangan sesekali simpan sangkaan negatif terhadap orang lain. Impaknya, hidup jadi lebih aman tenteram sebab kita tak perlu bersusah-payah nak fikir apa yang orang lain fikir tentang kita.

Biarlah orang lain nak berburuk sangka dengan kita. Mana yang kita boleh perbetulkan sangkaannya, kita betulkan. Mana yang tak dapat, kita move on aje daripada semakin mengeruhkan keadaan.

Hidup ni indah kalau kita tahu menghargainya.

You Might Also Like

5 Comments

  1. betul sunah..nak jiwa tenang kawan dgn orang yg positif.. yang negatif buang jauh2.. apa pun setiap apa yg kita buat cukuplah Allah yg tahu kan. .

    ReplyDelete
  2. Sebelum tidur clear history dan memaafkan semua orang..
    Barulah tenang aman damai...hehehehe

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com