BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, January 13, 2009

Negara Islam Perlu Bersatu - Ahmadinejad

ALGIERS 12 Jan. - Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad menyeru negara-negara Islam supaya bersatu bagi menamatkan pembunuhan kaum yang giat dilakukan oleh Israel ke atas penduduk Palestin di Genting Gaza.

Beliau membuat seruan itu selepas rundingan dengan Presiden Algeria, Abdelaziz Bouteflika, di sini semalam.

Mahmoud memberi amaran, jika langkah-langkah global tidak diambil segera oleh negara-negara bebas dan merdeka untuk menghentikan pengeboman Israel ke atas Gaza, "rantau ini, dunia Islam dan umat manusia seluruhnya akan berdepan dengan malapetaka kemanusiaan terbesar dalam sejarah."

Beliau menggesa sekatan politik dan ekonomi dikenakan secara bersepadu ke atas Israel.

Menurut Presiden itu, Iran akan memberikan "segala bentuk sokongan" untuk memerangi keganasan Israel dan mencegah "peringkat genosid baru" dalam kempen rejim Zionis itu ke atas rakyat Palestin.

Sambil memberi amaran dunia Islam serta para pemimpinnya memikul "tanggungjawab terbesar dalam sejarah" untuk bertindak, Mahmoud berkata, rakyat dan kerajaan negara Islam "mampu memarakkan intifada Palestin."

Beliau merujuk kepada dua pemberontakan Palestin menentang pendudukan Israel pada 1987 dan 2000.

Israel mula mengerahkan askar simpanannya memasuki Genting Gaza semalam ketika pertempuran sengit terus meletus sekalipun Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah menuntut agar gencatan senjata dilaksanakan di wilayah Palestin itu.

- AFP

Sumber:http://utusan.com.myCalon Evolusi Mahasiswa Bakal Lompat Parti?

Pilihanraya kampus UTM semakin panas dengan kenyataan,Saudara Hafiz selaku Ketua Jentera Pro Mahasiswa dalam rapat umum hari ini bertempat di Arked Cengal apabila beliau menyatakan beberapa orang calon dari Evolusi Mahasiswa bakal “melompat parti” kepada Pro Mahasiswa selepas menang pilihanraya yang akan berlangsung pada esok hari. Keadaan ini disebabkan ketidakpuashatian calon-calon umum mahupun calon-calon fakulti Evolusi Mahasiswa terhadap pengurusan jentera yang "menganak tirikan” mereka dalam kempen-kempen yang diadakan sama ada melalui rapat umum ataupun jumlah poster-poster yang digantung terlalu sedikit berbanding calon-calon yang lain.

Kenyataan terbuka saudara Hafiz berkenaan "lompat parti" kepada Pro Mahasiswa dilihat sebagai satu peluang besar kepada Pro Mahasiswa untuk menguasai kerusi MPP dalam pilihanraya kampus kali ini. Beberapa calon bebas yang tidak berpihak kepada mana-mana kumpulan sama ada Evolusi atau Pro Mahasiswa sebelum ini juga dikatakan bakal bersama Pro Mahasiswa setelah menang dalam pilihanraya kampus nanti kerana tertarik dengan perjuangan dan agenda yang ingin dibawa oleh Pro Mahasiswa. Apapun yang berlaku, Pro Mahasiswa Sentiasa bersedia untuk memimpin Mahasiswa UTM dan memperjuangkan hak-hak serta kebajikan mereka. Student Power!!!


http://promahasiswautm.blogspot.com

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (48) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.