BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, June 14, 2009

Ahmadinejad Menang Besar

TEHERAN 13 Jun – Mahmoud Ahmadinejad memperolehi kemenangan besar pada pilihan raya Presiden Iran semalam, sekali gus mempertahankan jawatannya untuk mengetuai kerajaan bagi tempoh empat tahun lagi, di sebalik dakwaan pencabar utamanya berlaku banyak penyelewengan.

Sokongan besar terhadap Ahmadinejad, kira-kira dua kali jumlah undi yang dimenangi oleh bekas Perdana Menteri, Mirhossein Mousavi, mengejutkan penganalisis politik, yang sebelum ini meramalkan persaingan sengit antara kedua-dua calon tersebut dan mengheret mereka untuk bertarung dalam pengundian pusingan kedua.

"Doktor Ahmadinejad, yang memperolehi majoriti undi, telah menjadi pemenang mutlak pada pilihan raya Presiden (Iran) ke-10," lapor agensi berita rasmi Iran, IRNA sementara penyokong beliau membanjiri jalan raya untuk meraikan kemenangan itu. Berita selanjutnya rujuk Utusan Malaysia.

Alhamdulillah. Bukanlah ana bermaksud pemimpin yang lain itu tidak layak menjadi presiden Iran. Ana bersyukur kerana beliau memang selayaknya memegang jawatan itu. Ana bukanlah orang yang selalu mengikuti perkembangannya, tetapi ana tahu beliau seorang manusia yang bagaimana. Ana yakin beliau mampu mengemudi bahtera kerajaan Iran. Biarpun pelbagai tohmahan dan cakap-cakap angin yang memburukkannya, beliau membuktikan hati rakyat masih ditetapkan oleh ALLAH untuknya. Alhamdulillah.


Ana masih ingat peristiwa beliau mencetuskan perihal Israel dan Palestin semasa persidangan anti perkauman anjuran Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu di Geneva April lalu (rujuk sini). Tindakan beliau yang itulah menguatkan kata hati ana bahawa beliau akan menang pilihanraya kali ini. Ya, seperti sahabat-sahabat seperjuangan yang lain, ana juga menunggu kemunculan lebih banyak (Ya! Banyak, bukan ramai. Guru Bahasa Melayu tingkatan 4 dan 5 ana memberitahu ramai hanya untuk 'orang ramai') pemimpin sepertinya. Lebih-lebih lagi pemimpin seperti Salahuddin al-Ayubi yang membebaskan al-Aqsa. Bilakah masa itu akan datang?


Elaun Latihan Industri Dikembalikan!

Naib Presiden Fakulti, Saudara Zaki telah bertemu dengan pegawai daripada Pejabat Bendahari UTM. Tujuannya adalah untuk mendapatkan penjelasan berhubung dengan yuran Latihan Industri (LI) yang dilaporkan mahal dan mengelirukan.

Hasil daripada perbincangan hampir sejam tersebut, beliau telah berjaya mendapat penjelasan tentang beberapa isu kebajikan mahasiswa. Yuran pendaftaran bagi LI dinamakan sebagai Yuran Semester Mei dan ia menggabungkan dua yuran iaitu Yuran Perkhidmatan UTM dan Yuran Kursus LI.

Yuran Perkhidmatan UTM yang sebelum ini dikenakan sebanyak RM110, telah dikurangkan RM20 kepada RM90 berdasarkan keputusan mesyuarat oleh TNC Akademik dan Antarabangsa. Akaun pelajar yang dicaj RM110 akan didebitkan RM20 tidak lama lagi.

Yuran Kursus LI dikira berdasarkan kos RM45 bagi setiap kredit. Dan julat kredit yang diambil oleh mahasiswa adalah antara 3 hingga 8 kredit. Oleh itu, pelajar diharapkan tidak terkejut apabila dikenakan Yuran Semester Mei sebanyak RM 470 kerana LI anda berjumlah 8 kredit.

BERITA BAIK!

Elaun Latihan Industri telah dikembalikan!

Berdasarkan maklumat dan perangkaan yang ditunjukkan kepada pihak MPP, UTM telah pun menerima sejumlah peruntukan elaun Latihan Industri bagi tahun 2009. Elaun ini sedang diproses untuk mahasiswa fakulti FKM, FKSG dan FAB. Pemprosesan elaun bagi pelajar fakulti lain akan menyusul.

Secara umumnya, pelajar akan menerima RM 15 + RM 5 bagi elaun Harian dan Pengangkutan Harian. Beberapa elaun lain adalah berdasarkan keadaan-keadan tertentu mengikut lokasi LI.


Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (48) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.