BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, January 18, 2011

Boil Water for Your PASTA

Gambar dicopet kat SINI. Ouh, menarik jugak site dia ni~

To cook evenly and prevent it from sticking together, pasta needs "breathing" room. Use a deep saucepan and at least 4 quarts of water per pound of pasta. Salt is added to the cooking water, not to lower the boiling point, but rather to season the pasta (ha, point penting ni!). If you don't season the cooking water, the pasta may taste flat--no matter how salty the sauce you dress it in.

  1. Bring the water to a full, rolling boil. The temperature will drop once you add the pasta, so make sure it's boiling before dropping in the pasta.
  2. Gently stir short pasta immediately after adding to water; let spaghetti and long strands soften for a minute before stirring. Don't break pasta in half.
  3. It's not necessary to add oil to the water; you'll just be pouring good olive oil down the drain. Just use plenty of water and stir occasionally to prevent sticking (o...bunda, sini pun point penting gak! lepas ni tak yah bubuh minyak ye~).
  4. Don't combine two types or sizes of pasta in the same pot of water, as they will finish cooking at different times.

Orait, ni jumpa kat SINI. Nak kongsi terutamanya dengan bunda sebab bunda pun da mula suka buat macam-macam dengan macaroni. Hehe...


Sekarang saya, adik kedua bongsu dan adik bongsu gila pasta. Kerana apa? Kerana drama Korea, PASTA (gambar dicopek di sini jugak) tu la... (tapi, memang suka try test Pasta sebelum ni...mangsa yang kena test rasa: Family~ :D) Esok nak buat satu!





4 comments:

mohd zhafri said...

mengidam plak rse...dh lme x msk pasta ni...

Sunah Mohammad said...

@mohd zhafri

gi carik resepi kat tenet~ banyak~ hehe

Farhana Sahri said...

wt kn untuk sy 1...hehee

Sunah Mohammad said...

@Farhana Sahri

dah siap, dah siap~ hehe

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.