BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, December 8, 2016

Kisah Di Sebalik Bilik Nombor 6 Klinik Pakar THT, HSA, JB

Selsema tapi tak bawak tisu, ko rasa?

Alkisahnya, dalam tahun ini, saya paling banyak diserang selsema, demam, batuk dan sakit tekak yang berulang-ulang. Selsema seolah-olah setiap hari datang. Setiap kali bangun daripada tidur, hidung pasti akan tersumbat. Kalau bangun berjaga tengah-tengah malam, hidung akan mula berair dan bersin-bersin. Bila sekali bersin, akan ada bersin kedua, ketiga, keempat dan seterusnya.

Pergi ke klinik, bukan seorang doktor, malah semua doktor yang pernah merawat saya ketika saya demam akan terpegun bila melihat tonsil sebelah kanan yang tersangatlah besar dan seolah-olah bengkak. Tonsil tersebut memang sedia membulat sejak umur saya belasan tahun lagi. Sejarahnya, tonsil sebelah kanan saya pernah tercucuk kulit ketam, dulu-dulu mana ada kacip ketam, boh. Gigit aje pakai gigi. Paling rajin, tumbuk dengan lesung. Tapi kulit tu tercabut beberapa hari kemudian, saya tak pasti sama ada saya cabut atau dia tercabut sendiri. Tengok-tengok dalam cermin dah tak ada. Nak gitau mak pun tak sempat. Entah, masa tu tak terfikir pun nak gitau kot? Dah besar panjang ni baru lah mak tahu saya pernah tercucuk kulit ketam kat tonsil. Haha.

Ok, sambung balik cerita tahun ni. Bulan Oktober yang lepas, tekak terasa sangat-sangat sakit. Bila saya melihat tonsil di dalam cermin, macam ada benda putih pada tonsil. Satu tompok kecik je dalam 5 mm. Saya dah mula risau. Sebab saya rasa sakit semasa menelan. Tapi saya tak demam. Cuma selsema memang ada, dan batuk yang bunyinya agak teruk bila datang menyerang. Saya ke Pusat Kesihatan, UTM. Doktor yang saya kenali tengok tonsil saya. Dia suggest supaya saya buang tonsil tu sebab takut tu yang menyebabkan saya asyik tak sihat. Sebelum ni saya pernah kena tahan wad beberapa jam kat PK UTM bawah pantauan doktor yang sama, untuk dimasukkan air ke dalam badan sebab demam panas on off dengan sakit belakang sampai 5 hari. Maka dia tahu, tonsil sebelah kanan saya tak pernah mengecil. Memang macam tu aje. Kali ni ada pakej tompok putih pulak. Doktor buat surat refer ke pakar Telinga, Hidung & Tekak (THT), Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru.

Sebelum hujung Oktober, saya ke Klinik Pakar THT di HSA JB. Saya pergi seorang diri. Suami jauh. Kawan-kawan semua not available. Bayangkan kalau bawak kereta ke HSA, dengan tak tahu lokasi klinik kat mana. Then, parking penuh berlapis-lapis sampai ke luar kawasan hospital. Beberapa kali saya masuk ambil tiket parking dan keluar semula sebab takde parking kat depan Poliklinik. Sampai rasa nak menangis pun ada. Akhirnya saya ambil keputusan parking di belakang, dekat dengan wad perempuan tu. Alhamdulillah ada kosong. Saya pun menapak menuju ke mana kaki saya bawak saya berjalan. Because I didn't know, jabatan mana satu kena pergi??? Saya whatsapp beberapa orang, but I got no respond at all. Akhirnya saya ke Poliklinik. Mana tahu kat situ boleh tanya dan tunjuk surat UTM tu. Itu pun saya nak sesat jugak cari kaunter pertanyaan kat mana. Akhirnya jumpa pun. Tunjuk surat kat kaunter tu, dia gitau kena pergi tingkat tiga.

Poliklinik Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru (gambar: Google)

Kinik THT tu kat tingkat tiga bangunan Poliklinik, HSA JB. Pesakit sangat ramai. Saya datang pun da nak dekat tengahari. Letak surat dalam box kat kaunter, then ambil nombor giliran. Nombor jauh lagi, saya turun semula ke kafetaria untuk makan. Bila naik semula, nombor masih belum sampai. Tapi tak lama lepas tu, nama saya dipanggil. Aik? Saya pergi kaunter, dia cakap mintak nombor tadi. Saya bagi. Then dia cakap, appointment saya 7 Disember 2016, daftar dari pukul 9 - 11 pagi. Owhh, set appointment je dulu. Ok. Saya pun balik. Dan tompok putih kat tonsil pun dah takde dah.

Lalu semalam, 7 Disember 2016, saya datang semula untuk temujanji tersebut. Kali ni saya datang awal dan berdua dengan housemate saya. Malangnya, semalam saya demam hari ketiga berserta dengan selsema. Bila da daftar, saya dapat nombor 511, bilik 5. Kena tunggu lagi ya sampai nombor tu pulak dipanggil. Bertabah aje dengan perut lapar. Tak berani la kan nak turun makan sebab takut nombor kena panggil. Dah la nombor dia random sangat, then takde tertera current number kat nombor yang kita pegang. Haaa. Kira masih semi manual lagi la. Dalam nak dekat pukul 10 jugak lah baru kena panggil.

Kesian housemate kita kena duduk atas lantai je...nasib baik ada buku..haha

Bila masuk bilik 5 tu, doktor tanya dah lama ke sakit tonsil. Saya macam blur, sakit tonsil ke tonsil tu dah lama bengkak? Saya jawab je lah dari umur belasan tahun. Haha. Dia terkejut, dah 10 tahun lebih lah kan! Then dia tanya selalu ke sakit tekak berserta dengan demam sampai tak boleh makan. Ermm, takde la sampai tak boleh makan kan. Boleh lagi nak telan makanan, cuma bulan 10 tu kot yang paling teruk. So, dia cakap kalo tak sampai macam tu, dia tak akan kira kita punya tonsillitis sebagai acute tonsillitis. Then dia tanya pasal selsema, dah berapa lama tak baik. Mak ai, kalau tanya saya berapa lama tak baik, saya pun dah lupa. Sebab rasanya macam hari-hari saya selsema. Hahaha! Sangat lama, ok! Doktor tanya juga, selsema tu datang macam mana, disebabkan saya terdedah dengan debu ke, rasa sejuk ke, ada bersin-bersin, perasan ke tak hidung tu sensitif pada benda-benda tertentu. Ada bau macam benda busuk tak, ada sejarah kanser tak dalam keluarga, sekarang boleh bau ke atau dah tak dapat bau apa-apa, pernah berdarah tak hidung, macam-macam lagi lah soalan yang serupa dengan entri kat SINI. Then dia tekan-tekan dekat bulu kening, mata, hidung, pipi sambil tanya sakit ke tak. Kemudian, dia ambik something macam spatula, untuk check hidung dan tekak. I think that spatula worked as mirror for her untuk tengok sudut-sudut dalam hidung dan tekak kita secara brief. Lepas tengok tu, dia cakap, "yang selalu tersumbat tu belah kiri kan?" Kahhhhh! Macam mana nkoo tahu hah?? Hahaha! Then dia duduk balik dan gitau, lepas ni nak masukkan kamera ke dalam hidung kat bilik nombor 6. Saya dah... "haaaa....?" Dia faham, dia cakap sakit sikit lah, tapi nanti dia akan spray anesthetic kat hidung untuk kurangkan sakit. Baeklah.


Lepas tu saya keluar dan tunggu nama dipanggil lagi kat depan bilik nombor 6. Masa tunggu tu lah macam-macam perasaan timbul, paling timbul adalah rasa takut. Huhu. Housemate pulak dah turun bawah, tunggu kat bawah je. Sebab kat atas ni memang tak cukup kerusi. Kita tunggu pun secara berdiri beramai-ramai ye. Ada jugak pesakit-pesakit sebelum ni berbual dengan saya, dan kongsi pengalaman diorang kena masuk kamera dalam hidung dulu. Diorang cakap sakit, kamera tu panjang. Gulpp, alamak aiii! Menyesal berbual-bual. Huhuhuh. Terus update status kat FB "Semoga bertabah.." Pfftt. Bila nama kena panggil, saya sengih kat pesakit-pesakit sebelum ni sebab diorang tahu saya takut. Dengan maksud sengihan: belasah je lah. Haha. Masuk bilik nombor 6, ade seorang pembantu pegawai perubatan minta saya berbaring kat kerusi macam kerusi kat dentist tu. Ada lampu dewan bedah macam dalam cerita doktor-doktor kat siling. Dia selimutkan saya dan cakap, tunggu doktor sekejap. Huhuhu. I was so scared, I didn't reply anything. Tengok lampu je.

Bila doktor tadi da sampai, dia berbual-bual macam biasa-biasa je dengan pembantu dia. Then dia amek sejenis benda besi yang sangat panjang dan diameter dia macam regular straw tu. Hujung benda tu keluar cahaya putih. After I googled the thing, baru saya tahu benda tu fiber optic..no wonder la..hahaha!

Endoskop hidung macam ni lah yang doktor guna untuk tengok dalam hidung (gambar: Google)

Dan bermula lah proses endoskopi hidungku.

She said, "maaf ye, awak jangan gerak..lagi banyak gerak, nanti lagi sakit.." and she forgot to spray the anesthetic first. Nasib baik lah belah kanan tu macam ok je, sebab sekejap je dia masukkan besi tu dalam lubang hidung belah kanan. Sepanjang dia buat tu memang saya tahan nafas sambil genggam jari jemari. Huhuhu. Then dia keluarkan dan tanya pembantu dia, "belum spray eh tadi?" Pembantu dia cakap belum. Then dia mintak spray, dan bagitahu saya, pahit sikit tau, sebelum dia spray dalam hidung. Tapi..malangnya mungkin sebab terlalu banyak mukus, tak rasa apa-apa. Hahaha. Dia siap tanya, ok tak? Ok, ok. Hihi. Then dia masukkan dalam lubang hidung kiri.

Haa, macam tu lah lebih kurang rupanya endoskopi hidung.
Perghhh dalam jugak besi tu masuk! (gambar: Google)

Oh, cuba lah skrin tu depan saya. Saya nak jugak tengok ape benda dalam hidung ni. Hahaha. Malang sekali, skrin tu kat atas kepala saya, tak dapat la nak tengok. Nampak bayang-bayang pergerakan je. Masa masuk lubang hidung kiri, dia cakap something kat pembantu dia. Tak tahu lah apa, istilah-istilah perubatan kan. Then dia masuk lagi dalam. Tu dia...! Mula rasa sakit. Then dia stop. Dia cakap banyak sangat mukus kat belakang hidung, dia kena sedut keluar dulu sebab sampai dah tak nampak saluran hidung tu. So dia keluarkan besi. Fuhhhh, lega sikit. Haha...adoiii. Kejap lagi nak kena masuk balik. Then dia amek alat penyedut dan masukkan ke dalam hidung bersama-sama kamera tadi. Ha, bayangkan la dua benda masuk dalam lubang hidung ko yang kecik tu. Huhu. Dia sedut keluar segala mukus yang menghalang laluan. Segala sudut tau, time tu la saya rasa sangat sakit sampai air mata saya keluar. Rasanya kalo tak keluar tu tak sah kot? Sebab patients sebelum ni yang keluar dari bilik ni semua saya tengok lap mata dan mata merah-merah. Huhu. Dan saya terbatuk sikit sebab boleh rasa benda tu menyedut sampai ke tekak kesan sedutan dia. Masa tu jugak saya tak tahu nak kena tutup mulut atau bukak mulut. Tapi kalau tutup, saya nak bernafas macam mana..hahaha.

Dah siap sedut, dia tengok lagi laluan hidung. Then, dah siapppp. Sambil bangun dari baring, dengar doktor tu huraikan. Dia cakap hidung ni dah semakin sensitif sekarang. So, lepas ni kena elak habuk, debu dan mungkin juga kesejukan. Doktor tu bagi spray hidung untuk saya spray dua kali sehari setiap hari. Dengan ubat selsema untuk dimakan bila perlu. Nanti lagi 6 minggu, kena datang balik jumpa dia. Lepas endoskopi tu, hidung jadi gatal sikit tapi macam takut-takut je nak tarik hingus kuat-kuat. Hahaha. Gigi depan pun ada rasa tak selesa sikit. Tekak pulak rasa macam kosong sangat, sakit dan weird bila nak telan air liur. Mungkin sebab kena sedut semua udara tadi kot. Hahaha.

Tunggu turn amek ubat

Saya turun bawah dalam 10.45 macam tu, jumpa housemate dan berbaris untuk ambil ubat. Dekat slip ubat, doktor tulis penyakit: AR. Huh? Apa ni??? Hari ni saya google tentang endoskopi hidung, dan saya jumpa kat SINI, AR should be 'allergic rhinitis'.

Ha...so, tak payah operate tonsil la kan? Tak payah lahhhh...mudah-mudahan. Doakan saya!


Tuesday, December 6, 2016

Tolong Jangan Terburu-buru Keluar Simpang

Assalamualaikum dan selamat hari Selasa.

Dah nak habis hari Selasa pun, tapi tiba-tiba nak buat entri blog kan. Haha. Sukahati kita la!!

Lately, selalu sangat kita menjadi mangsa keterburu-buruan (ada ke perkataan ni?) pemandu yang keluar daripada simpang. Ok, bayangkan korang nak jalan terus, takde nak belok-belok. So, confirm lah kan korang tak akan bagi signal ke kanan atau kiri? Nak mati ke apa, bagi signal, tapi nak jalan terus!?

Masalahnya, bila korang tak bagi signal, pemandu kat simpang tu macam yakin ajeeee, macam konfidennn aje, yang korang nak masuk simpang, tapi malas bagi signal, lalu diorang pun keluar melulu.

Memang tak lah kita nak brake! Tu jalan kita kot! Biar la nak eksiden pun, bukan salah kita, kan? Kalo eksiden, sah sah terbukti tu salah dia sebab keluar simpang tanpa menunggu kenderaan yang hendak berjalan terus. Tu dia, skema jawapan ujian lalulintas kita bagi.

Heh. Kalau ikutkan hati, memang lah boleh nak bagi eksiden. Tapi sebab kesian, kita bagi sipi-sipi nak eksiden je. Biar seinchi je nak cium kereta dia. Baru diorang tahu makna terkejut beruk dan erti sesalan sebab sesuka hati je ingat orang nak masuk simpang. Kannnn! Huh!

Entah lah. Kita yakin, ini lah akibatnya daripada sikap-sikap pemandu yang malas memberi signal ketika hendak memasuki simpang. Nah, pemandu-pemandu lain yang mendapat kesan dari perbuatan korang ni tau. Entah sampai bila lah nak sedar diri, mungkin sampai diorang sendiri yang eksiden kot, baru diorang nak start bagi signal kecemasan??

Rakyat Malaysia, tolong lah jadi pemandu berhemah!


Tuesday, October 11, 2016

Hari Terakhir di Medan, Indonesia

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari keempat, hari terakhir di Medan sebelum pulang ke Malaysia petang tu.

Bangun pagi tu, lepas solat, sambung tido balik. Hahaha. Then dengar ketukan kat pintu. Mesti staff hotel datang hantar breakfast ni. Saya pun masuk ke dalam selimut sepenuhnya. Encik suami je yang sambut sarapan pagi. Bila diorang da pergi, saya keluar dari selimut. Wah, bihun goreng! Teh o panas! Alhamdulillah. Terus bersemangat nak bangun. Hihi.

Bihun goreng - Menu sarapan pagi di Cherry Garden Hotel, Medan, Indonesia

Lepas breakfast, bersiap-siap untuk keluar. Joe akan sampai bila-bila masa aje. Packing barang semua, mandi, then tengok TV dalam bilik sambil tunggu Joe. Pukul 9 lebih, Joe sampai. Kami bawak semua beg keluar. Check out dan bertolak ke destinasi pertama hari ni. Hari last pun ada lagi tau destinasi! Hihi. Joe bawak ke kedai kuih Bingka Ambon Zulaikha kat kota Medan. Kawan saya yang pernah pergi Medan, suggest untuk beli sebab sedap katanya. Bingka Ambon ni macam kek sarang semut/kek gula hangus tu. Dalam dia berlubang-lubang. Cuma bingka ambon ni kaler dia tak hitam. Yang original warnanya kuning, then ada pelbagai perisa selain yang original tu, iaitu Keju, Mocha, Pandan, Pandan Keju dan Coklat. Dalam semua perisa ni, rasa serai dia tetap kuat. Saya dan encik suami pilih perisa keju dan mocha. Then beli Kek Lapis Legit juga, yang mana kita panggil Kek Lapis Rempah kat Malaysia. Kek lapis dia tak basah, lebih kurang macam kek span, tapi lapisan dia tetap nipis-nipis macam Kek Lapis Sarawak yang original.

Kek Lapis Legit dan Bika Ambon Zulaikha

Dari kedai kuih tu, Joe bawak pulak kitorang ke Pasar Ikan. Haaa? Memula tu saya pelik jugak, kenapa nak pergi pasar ikan, bukan boleh nak bawak balik pun ikan basah naik flight! Ooo..rupa-rupanya pasar ikan tu nama je, tapi yang dijualnye tshirt-tshirt, kain, serta macam-macam lagi barang cenderahati dan kraftangan Medan. Kat sini pun Joe tak boleh ikut, nanti kena marah katanya. Tapi Karta ikut je. Cuma dia tak boleh terlibat dalam tawar-menawar. Penjual kat sini akan ikut korang sampai dia putus asa. Once uols stop kat sorang penjual, penjual-penjual lain pun akan berkerumun kat situ nak offer barang-barang diorang. Haaa..bayangkan uols tengah nak pilih baju tshirt, ade pulak penjual fridge magnet dan penjual hanger tudung merayu-rayu kat tepi. Sampai naik rimas pulak dibuatanya. Dari nak beli, jadi tak beli sudahnya. Harga pun sangat mahal kalau kat sini tau. Jadi, pandai-pandai lah buat keputusan. Last-last saya dan encik suami beli sehelai je kain batik untuk mak mertua. Lepas tu terus balik ke kereta.

Sekitar kota Medan, boleh nampak benda macam ni. Diorang guna ni ganti banner kain, macam pakai kertas tisu/bunga plastik - kreatif kan??

Dari pasar ikan tu, Joe bawak kami ke Istana Maimun. Istana raja Melayu yang dah jadi muzium dan tempat pelancongan. Joe ada tunjuk jugak Merdeka Walk dan Masjid Raya, tapi tak sempat nak pergi dah. Kami spend banyak masa kat Istana Maimun tu, ada pakej bergambar dengan persalinan raja-raja kat situ. Ade dua kedai sewa baju. Kami tak perasan ade dua tu, so terus amek yang dalam kedai kecik. Tak banyak pilihan warna kat situ. Yang kat luar kedai tu lebih banyak pilihan warna. Tapi harganya sama. Pakejnya pun murah, sewa baju sepasang lelaki dan wanita Rp.20.000 je, then kalau nak cetak gambar tambah lagi Rp.10.000. Haaa..amek la gambar sepuas-puasnya guna handphone atau kamera sendiri. Selebihnya yang nak cetak, amek la satu je cukup. Nak tunggu gambar tu siap makan masa lebih sejam jugak walaupun mulanya dia cakap 40 minit je. Sebab hari Ahad kan, ramai pelancong dan pelawat datang. Bersabar je leee.

Memori di Istana Maimun, Medan, Indonesia

Da dapat gambar tu pukul 12 lebih dah masa tu. Kami singgah beli cenderahati lagi kat barisan kedai luar istana yang dekat dengan parking kereta. Kat sini, Joe dan Karta ikut. Joe termasuk campur pulak, haa..kan da kena marah dengan penggerai sebelah. Sebabnya, Joe ajak kami ke kedai lain bila kami tengah nego harga. Hahaha. Kesian Joe kena marah, mulut akak tu pun adohai...laser betul. Kenangan tau! Ok kat sini tshirt memang sangat murah, boleh dapat harga daripada semurah Rp.20.000 je tau. Kualiti tetap ok! Boleh la beli beberapa helai untuk adik-beradik kami. Alhamdulillah.

Lepas dah siap semua, kami gerak untuk lunch sebelum ke airport. Lunch nasi padang je. Tapi lupa amek gambar kedai. Adohai. Takpe lah. Masa ni, diorang hidang semua lauk atas meja, then kita pilih lauk yang kita nak aje. Kami pilih kari kepala ikan, sambal tempe ikan bilis dengan ikan bakar air asam. Aduhai, semua tu sedap tau! Dan total harga hanya Rp.55.000 sahaja! Sangat berbaloi ye! Sebelum kami gerak ke airport tu, Joe pun buat ucapan penutup. Dia minta maaf atas segala kekurangan, dan bila tak dapat join sama-sama sebab kesihatan tak mengizinkan, kami pun sama-sama minta maaf kalau menyusahkan dia dan Karta.

Muka dalam dilema tak tahu nak pilih makanan apa...hahaha

Berpisah kami di airport, solat jamak takdim dekat surau Bandara Kuala Namu.

Alhamdulillah semua urusan dipermudahkan.

Terima kasih Joe Dermawan, terima kasih Karta, atas segala-galanya sepanjang kami di sana ya. Insya'Allah andai panjang umur, kita ketemu lagi di lain waktu dan mungkin di lain tempat. Semoga bisnes kalian semakin maju dan sukses. Ameen.

Entri sebelum ini:
Percutian di Medan Hari Ketiga
Hari Kedua di Medan - Berkunjung ke Pulau Samosir
Percutian di Medan Hari Pertama
Pakej Tour Guide di Medan, Indonesia


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (64) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (45) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (86) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.