BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, December 6, 2016

Tolong Jangan Terburu-buru Keluar Simpang

Assalamualaikum dan selamat hari Selasa.

Dah nak habis hari Selasa pun, tapi tiba-tiba nak buat entri blog kan. Haha. Sukahati kita la!!

Lately, selalu sangat kita menjadi mangsa keterburu-buruan (ada ke perkataan ni?) pemandu yang keluar daripada simpang. Ok, bayangkan korang nak jalan terus, takde nak belok-belok. So, confirm lah kan korang tak akan bagi signal ke kanan atau kiri? Nak mati ke apa, bagi signal, tapi nak jalan terus!?

Masalahnya, bila korang tak bagi signal, pemandu kat simpang tu macam yakin ajeeee, macam konfidennn aje, yang korang nak masuk simpang, tapi malas bagi signal, lalu diorang pun keluar melulu.

Memang tak lah kita nak brake! Tu jalan kita kot! Biar la nak eksiden pun, bukan salah kita, kan? Kalo eksiden, sah sah terbukti tu salah dia sebab keluar simpang tanpa menunggu kenderaan yang hendak berjalan terus. Tu dia, skema jawapan ujian lalulintas kita bagi.

Heh. Kalau ikutkan hati, memang lah boleh nak bagi eksiden. Tapi sebab kesian, kita bagi sipi-sipi nak eksiden je. Biar seinchi je nak cium kereta dia. Baru diorang tahu makna terkejut beruk dan erti sesalan sebab sesuka hati je ingat orang nak masuk simpang. Kannnn! Huh!

Entah lah. Kita yakin, ini lah akibatnya daripada sikap-sikap pemandu yang malas memberi signal ketika hendak memasuki simpang. Nah, pemandu-pemandu lain yang mendapat kesan dari perbuatan korang ni tau. Entah sampai bila lah nak sedar diri, mungkin sampai diorang sendiri yang eksiden kot, baru diorang nak start bagi signal kecemasan??

Rakyat Malaysia, tolong lah jadi pemandu berhemah!


Tuesday, October 11, 2016

Hari Terakhir di Medan, Indonesia

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari keempat, hari terakhir di Medan sebelum pulang ke Malaysia petang tu.

Bangun pagi tu, lepas solat, sambung tido balik. Hahaha. Then dengar ketukan kat pintu. Mesti staff hotel datang hantar breakfast ni. Saya pun masuk ke dalam selimut sepenuhnya. Encik suami je yang sambut sarapan pagi. Bila diorang da pergi, saya keluar dari selimut. Wah, bihun goreng! Teh o panas! Alhamdulillah. Terus bersemangat nak bangun. Hihi.

Bihun goreng - Menu sarapan pagi di Cherry Garden Hotel, Medan, Indonesia

Lepas breakfast, bersiap-siap untuk keluar. Joe akan sampai bila-bila masa aje. Packing barang semua, mandi, then tengok TV dalam bilik sambil tunggu Joe. Pukul 9 lebih, Joe sampai. Kami bawak semua beg keluar. Check out dan bertolak ke destinasi pertama hari ni. Hari last pun ada lagi tau destinasi! Hihi. Joe bawak ke kedai kuih Bingka Ambon Zulaikha kat kota Medan. Kawan saya yang pernah pergi Medan, suggest untuk beli sebab sedap katanya. Bingka Ambon ni macam kek sarang semut/kek gula hangus tu. Dalam dia berlubang-lubang. Cuma bingka ambon ni kaler dia tak hitam. Yang original warnanya kuning, then ada pelbagai perisa selain yang original tu, iaitu Keju, Mocha, Pandan, Pandan Keju dan Coklat. Dalam semua perisa ni, rasa serai dia tetap kuat. Saya dan encik suami pilih perisa keju dan mocha. Then beli Kek Lapis Legit juga, yang mana kita panggil Kek Lapis Rempah kat Malaysia. Kek lapis dia tak basah, lebih kurang macam kek span, tapi lapisan dia tetap nipis-nipis macam Kek Lapis Sarawak yang original.

Kek Lapis Legit dan Bika Ambon Zulaikha

Dari kedai kuih tu, Joe bawak pulak kitorang ke Pasar Ikan. Haaa? Memula tu saya pelik jugak, kenapa nak pergi pasar ikan, bukan boleh nak bawak balik pun ikan basah naik flight! Ooo..rupa-rupanya pasar ikan tu nama je, tapi yang dijualnye tshirt-tshirt, kain, serta macam-macam lagi barang cenderahati dan kraftangan Medan. Kat sini pun Joe tak boleh ikut, nanti kena marah katanya. Tapi Karta ikut je. Cuma dia tak boleh terlibat dalam tawar-menawar. Penjual kat sini akan ikut korang sampai dia putus asa. Once uols stop kat sorang penjual, penjual-penjual lain pun akan berkerumun kat situ nak offer barang-barang diorang. Haaa..bayangkan uols tengah nak pilih baju tshirt, ade pulak penjual fridge magnet dan penjual hanger tudung merayu-rayu kat tepi. Sampai naik rimas pulak dibuatanya. Dari nak beli, jadi tak beli sudahnya. Harga pun sangat mahal kalau kat sini tau. Jadi, pandai-pandai lah buat keputusan. Last-last saya dan encik suami beli sehelai je kain batik untuk mak mertua. Lepas tu terus balik ke kereta.

Sekitar kota Medan, boleh nampak benda macam ni. Diorang guna ni ganti banner kain, macam pakai kertas tisu/bunga plastik - kreatif kan??

Dari pasar ikan tu, Joe bawak kami ke Istana Maimun. Istana raja Melayu yang dah jadi muzium dan tempat pelancongan. Joe ada tunjuk jugak Merdeka Walk dan Masjid Raya, tapi tak sempat nak pergi dah. Kami spend banyak masa kat Istana Maimun tu, ada pakej bergambar dengan persalinan raja-raja kat situ. Ade dua kedai sewa baju. Kami tak perasan ade dua tu, so terus amek yang dalam kedai kecik. Tak banyak pilihan warna kat situ. Yang kat luar kedai tu lebih banyak pilihan warna. Tapi harganya sama. Pakejnya pun murah, sewa baju sepasang lelaki dan wanita Rp.20.000 je, then kalau nak cetak gambar tambah lagi Rp.10.000. Haaa..amek la gambar sepuas-puasnya guna handphone atau kamera sendiri. Selebihnya yang nak cetak, amek la satu je cukup. Nak tunggu gambar tu siap makan masa lebih sejam jugak walaupun mulanya dia cakap 40 minit je. Sebab hari Ahad kan, ramai pelancong dan pelawat datang. Bersabar je leee.

Memori di Istana Maimun, Medan, Indonesia

Da dapat gambar tu pukul 12 lebih dah masa tu. Kami singgah beli cenderahati lagi kat barisan kedai luar istana yang dekat dengan parking kereta. Kat sini, Joe dan Karta ikut. Joe termasuk campur pulak, haa..kan da kena marah dengan penggerai sebelah. Sebabnya, Joe ajak kami ke kedai lain bila kami tengah nego harga. Hahaha. Kesian Joe kena marah, mulut akak tu pun adohai...laser betul. Kenangan tau! Ok kat sini tshirt memang sangat murah, boleh dapat harga daripada semurah Rp.20.000 je tau. Kualiti tetap ok! Boleh la beli beberapa helai untuk adik-beradik kami. Alhamdulillah.

Lepas dah siap semua, kami gerak untuk lunch sebelum ke airport. Lunch nasi padang je. Tapi lupa amek gambar kedai. Adohai. Takpe lah. Masa ni, diorang hidang semua lauk atas meja, then kita pilih lauk yang kita nak aje. Kami pilih kari kepala ikan, sambal tempe ikan bilis dengan ikan bakar air asam. Aduhai, semua tu sedap tau! Dan total harga hanya Rp.55.000 sahaja! Sangat berbaloi ye! Sebelum kami gerak ke airport tu, Joe pun buat ucapan penutup. Dia minta maaf atas segala kekurangan, dan bila tak dapat join sama-sama sebab kesihatan tak mengizinkan, kami pun sama-sama minta maaf kalau menyusahkan dia dan Karta.

Muka dalam dilema tak tahu nak pilih makanan apa...hahaha

Berpisah kami di airport, solat jamak takdim dekat surau Bandara Kuala Namu.

Alhamdulillah semua urusan dipermudahkan.

Terima kasih Joe Dermawan, terima kasih Karta, atas segala-galanya sepanjang kami di sana ya. Insya'Allah andai panjang umur, kita ketemu lagi di lain waktu dan mungkin di lain tempat. Semoga bisnes kalian semakin maju dan sukses. Ameen.

Entri sebelum ini:
Percutian di Medan Hari Ketiga
Hari Kedua di Medan - Berkunjung ke Pulau Samosir
Percutian di Medan Hari Pertama
Pakej Tour Guide di Medan, Indonesia


Sunday, October 9, 2016

Percutian di Medan Hari Ketiga

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ketiga, jadual kami light sedikit. Joe kata kami akan bergerak dari homestay pukul 9 pagi. Jadi, saya dan encik suami, lepas solat Subuh tu pergi la cari sunrise. Tapi tak nampak pulak sebab langit agak mendung berawan awal pagi tu. Kerja kami keluar masuk bilik je konon-konon nak tunggu sunrise tu. Sempat jugak jemur baju yang lembap dari Aek Manik hari tu kat luar bilik hotel. Hotel tu masih baru lagi, takde nama apa pun kat luar. Renovation pun ade lagi yang tengah buat. Ade restoran sekali kat hotel tu, tapi kami tak pergi pun tengok ape yang ada malam tadi. Sebab dah penat sangat. Pagi ni pulak restoran tu belum bukak lagi. Kami isi perut dengan roti dan baked beans yang kami bawak dari Malaysia. Alhamdulillah, kenyang jugak perut.

Sambil menunggu tu, saya tanya encik suami, "banyak ke abang nampak semalam?" Errr. Nak tahu pasal apa, sila ke entri sebelumnya ye! Encik suami jawab, ade la beberapa. Saya gitau dia, tentang saya tertido dan terjaga bila dengar dialog Joe tu. Encik suami kata sebelum ade asap tu, dia nampak dah. Then dia pegang Joe dari belakang (encik suami duduk seat belakang pemandu), sebab dia nak tahu sama ada Joe nampak atau tak ape yang dia nampak. Lepas tu la si Joe keluarkan ayat omputih dia tu haa. Maksudnya Joe pun nampak la apa yang dia nampak, gituuu. Dia nampak pak cik tua je.

Saya pun buka cerita yang saya nampak benda lain jugak atas jentolak dalam sebuah lori before turun bukit tu. Benda yang buat saya melilau-lilau nak tengok apa benda la duduk kiri kanan jentolak tu. Bila kereta Joe memotong lori tu, saya jenguk lagi tapi takde ape pulak. Dah apa benda pulak yang aku nampak tadi? Haishhh, tekup muka dengan tuala dan sambung tidur. Encik suami dengar saya membebel, dia tanya "Hmmm?" tapi saya diamkan aje dan tidur. Maka pagi tu la saya tanya encik suami, benda tu kan...kalau dari jauh kita nampak something, tapi bila dekat dia masih ada kat situ ke atau dia akan takde? Haha. Macam kanak-kanak betul soalan ni. Tapi encik suami kata dedua, masih ada situ iye, hilang pun iye. Ok. Lagi pulak tempat macam ni, lembah-lembah, danau, memang tempat dia katanya. Ok, ok. Fullstop.

Mesti Joe da biasa kan?

Pukul 9, kami pun check out dari hotel. Tak jauh dari hotel tu, Joe berhenti untuk bagi kitorang amek gambar lagi. Hahaha. Tak habis-habis bergambar dengan Danau Toba. Tapi memang lah, tak dapat tak, kalau view cantik, mesti nak amek gambar gak. Walau dalam gambar tak seindah bila kita tengok dengan mata kita sendiri, kan?

Tepi longkang pun boleh..hahaha
View depan hotel...cantik kan?? Seksi woo bukit tu! I loikee~ Haha

Sepanjang jalan kat daerah Silalahi tu, kami lalu kawasan rumah-rumah penduduk kat situ. Ade banyakkk sawah kat sini, tapi sawah bawang merah lah. Hahaha. Hampir setiap rumah ade tanam bawang merah, then ade jemur bawang merah. Mungkin dari sini la kan bawang merah Indonesia yang dijual kat negara kita?

Kebun bawang merah di Silalahi..lagi bukit yang seksi
Perusahaan bawang merah di rumah penduduk Silalahi, Danau Toba

Destinasi pertama kami adalah Sipisopiso Waterfalls, mercu tanda Medan. Joe kata Sipisopiso tu maksudnya tajam. Air terjunnya jatuh tajam ke bawah, gituu. Ramai gak pelancong lain kat sini. Suasananya nyaman dan sejuk, tapi kat sini, uols boleh tengok air terjun tu dari kejauhan je. Tak dapat nak turun ke air terjun dari sini. So, boleh bergambar je lah. Ade pakej gambar gak kat sini. Rp.20.000 je untuk bergambar dengan air terjun, langsung jadi gambarnya. Maksudnya dia print la terus. Hahaha. Kita jugak boleh pilih nak letak gambar tu kat cawan ke tak, kalo nak, tambah lagi Rp.40.000. Kami pilih bergambar, gambar langsung jadi dan cawan. So, total Rp.60.000 la. Lepas siap gambar dan cawan, gigih turun tangga gak nak amek gambar lagi dekat. Jenuh nkoo nak panjat balik tangga tu. Hahaha.

View Danau Toba dari Sipisopiso
Air Terjun Sipisopiso...haa, gitu la pakej bergambarnye..

Lama jugak kami lepak kat Sipisopiso tu sebelum Joe bawak kami ke Brastagi. Dalam perjalanan tu, Joe duk pujukkkk aje panjat Sibayak Volcano petang ni. Hah? Petang ni? Bukan esok pagi-pagi ke?? Larat ke saya ni. Hahaha. Nak menolak, Joe kata dia da janji dengan kakak kat Sibayak Mountain tu. Owhh. Sukati nkoo lah Joe. Kami ikutkan aje. Joe kata 40 minit nak naik, lebih kurang Broga la ek? Ye la, ye la..boleh laaaa. Tapi sebelum ke Sibayak Volcano, kami singgah lunch dulu kat Brastagi tu. Kedai makan tu namanya Coffee & Resto Puncak Brastagi. Joe kata, biasanya sini tempat pelancong datang makan. Restoran tu cantik, tapi kenapa saya tak amek gambar lagi? Hahaha. Adohai. Lapar sangat kot?

Ok, sini taraf restoran 3 bintang ye. Harga makanannya agak mahal, tapi alhamdulillah, makanannya boleh tahan sedap. Encik suami order nasi putih dengan ayam penyet (Rp.40.000), saya order nasi goreng pattaya (Rp.40.000). Air, kami order teh botol (Rp.6.000) dan jus markisa (Rp.20.000). Encik suami tambahhh lagi nasi putih bila nasi dia da habis. Hahaha. Total makanan yang kami bayar termasuk tax adalah (Rp.124.300).

Nasi goreng pattaya dan nasi ayam penyet di Coffee & Resto Puncak Brastagi

Lepas makan tu, Joe tanya lagi pasal hiking Sibayak Volcano. Hahaha. Ye, yeee! Jommm! Tapi sebelum ke situ, kami singgah dulu pasar buah-buahan Brastagi. Karta gitau, Brastagi kaya dengan buah-buahan. Macam-macam ada, strawberry pun ada katanya. Tapi hari tu tak nampak dan tak teringat pulak nak cari strawberry. Aiyakk. Kami beli buah markisa je. Markisa organik katanya. Sedap jugak. Saya siap bawak balik Malaysia ye. Bubuh sebiji sebiji dalam tupperware. Hahaha. Memang banyak markisa kat sini. Buah-buah lain tu macam buah salak, tomato, pisang kaki, mangga, limau, oren semua ada.

Excitednye iols jumpa bawang merah...hahaha!

Then kami gerak ke Sibayak Volcano. Joe kata 3 jam kalo nak panjat gunung Sibayak tu dari kaki gunung. Nampak jugak ramai budak sekolah yang da habis mendaki turun lalu jalan tar. Joe bawak kereta sampai ke base camp Sibayak Mountain tu. Kat sini pun da sejuk. Macam mana la diorang boleh tidur kat sini. Kena buat unggun api la, ape lagi. Hahaha. Kayu api ade dijual ye. Tapi tak ingat harga berapa. Kami duduk-duduk dulu dekat gerai kakak yang Joe maksudkan sebelum ni. Selesaikan juga solat dulu kat musholla tertinggi di Sumatera Utara. Tapi sayang, tak berapa terurus mushollanya. Mudah-mudahan ada yang akan membantu membangunkan musholla tu nanti. Ameen.

Base camp Sibayak Mountain, kat belakang kami tu ade banyak khemah orang yang bermalam

Joe tak ikut naik ke puncak. Dia kurang sihat. Dah beberapa hari terakhir bersama kami tu dia banyak duduk dalam kereta je. Karta je yang banyak temankan saya dan encik suami. Rasanya si Joe tu sakit urat kot, sebab dia baru je balik dari Padang, terus bawak kami berjalan. Drive tempat jauh-jauh pulak tu. So dia rehat dan tidur kat gerai kakak tu je. Saya, encik suami dan Karta ditemani seorang malim gunung untuk mendaki Sibayak Volcano. Sweater tak bawak, rembat encik suami punya. Awal-awal pendakian tu agak mencabar sebab trails dia agak curam. Tapi ada tangga sikit-sikit. Kita yang da lama tak mendaki, memang banyak la berhenti oi. Tercungap-cungap cari oksigen. Nasib baik la malim gunung tu bersabar je melayan karenah saya. Hahaha. Kalau tak, mahu dicampaknye ke dalam gaung. XD

Ada certain paras, trail lebih mendatar. Tapi sejuknya toksah cakap la. Muka rasa tegang je sebab kejung. Bila sejuk tu, kurang la sikit kita berpeluh. Kalau berpeluh pun cepat aje kering. Bila da nak sampai atas, sayup-sayup dengar bunyi macam bunyi kapal terbang lalu. Sebenarnya tu bunyi sulfur keluar dari perut bumi. Dari jauh boleh nampak asap putih sulfur tu keluar. Dekat dengan tempat asap sulfur tu keluar, kuning-kuning kaler batu gunung Sibayak dibuatnya.

A video posted by Sunah Sakura (@sunahsakura) on


Bila da sampai atas, memang rasa puas. Alhamdulillah, berjaya jugak menawan puncak Gunung Sibayak! Yahoo! Padahal tadi kemain mengah macam nak putus nyawa. Ape lagi, bergambar la!! Dari atas ni boleh nampak Gunung Sinabung juga, gunung berapi yang masih meletus. Tapi time tu tak meletus pulak, so takde gambar yang cantik. Ade juga hikers yang bermalam kat puncak gunung Sibayak ni. Ishh, tak sejuk ke??

Bawah kanan tu kawah dia..ade tulisan-tulisan daripada batu, kena turun susun sendiri
Yang samar-samar di kejauhan kat belakang sana tu Gunung Sinabung

Dah puas lepak kat atas tu, kami pun turun. Ikut trail masa naik tadi. Kejap je da sampai base camp. Langsung tak berpeluh dan tak rasa penat. Sebab sejuk kan. Rehat-rehat kejap kat bawah tu, then Joe bawak kitorang ke destinasi seterusnya pulak, Hot Springs Lau Sidebuk Debuk. Pemandian air panas ni disokong oleh thermal energy dari Sibayak Mountain. Airnya berbau sulfur yang agak kuat. Dan kalau nak, boleh beli belerang sulfur (Rp.5.000 sepeket) untuk sapu kat muka dan badan. Untuk kulit yang lebih cantik katanya. Saya sapu kat kaki je. Hahaha. Encik suami yang gigih pakai masker sulfur. Hihihi.

Hot Springs Lau Sidebuk Debuk, Brastagi

Banyak kolam kat sini, kalau tak silap, ade 11 kot? Makin petang, makin ramaii pengunjung datang bawak keluarga masing-masing. Kitorang pun gerak balik masa da Maghrib.

"Balik ke mana kita Joe?"

"Ke Medan kak, sudah selesai di sini."

"Ok!"

Jalan nak ke Medan tu agak jammed jugak. Ditambah dengan hujan dan hujung minggu. Semua nak ke Lau Sidebuk Debuk gamaknya. Sempat pulak tu Joe berhenti tepi jalan beli jagung bakar. Pedas ok jagung tu!! First time makan jagung bakar pedas-pedas. Sekali je saya gigit, lepas tu bagi semua kat encik suami habiskan. Berhhhh. Pedasssss! Dalam 8 lebih jugak la kami sampai hotel, Cherry Garden Hotel, Medan. Cantik bilik hotel tu, tema coklat kegemaran ku. Hihi. Malam tu rehat kat bilik je. Tak keluar ke mana-mana pun. Encik suami pun tak berani nak keluar kalau kat kota Medan ni.

Takut pencopet.

So, rehat kat bilik makan megi je lah!

Esok nak balik Malaysia dah!


Entri sebelum ini:
Hari Kedua di Medan - Berkunjung ke Pulau Samosir
Percutian di Medan Hari Pertama
Pakej Tour Guide di Medan, Indonesia

Entri seterusnya:
Hari Terakhir di Medan, Indonesia

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (64) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (45) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (86) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.