BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, February 7, 2016

Selamat Pengantin Baru

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Sempena cuti Chinese New Year ni, ramai betul kawan-kawan dan sedara mara yang melangsungkan perkahwinan. Alhamdulillah, bahagia bila tengok orang lain bahagia. Rasa syahdu aje bila tengok kawan rapat naik ke jinjang pelamin. Tapi rasa sedih bila takde rezeki untuk berada di samping mereka dan tengok depan mata mereka diijab-kabulkan.

Untuk kawan-kawan saya dan sedara mara saya tu:

Azien Wasli dan Saifolambia Hj Adenan
Hari ni birthday Azien, ini hadiah paling indah
Pasti
Rosmanifah Rosli dan Muhammad Safwan Ahmad Kamal
Kedua-duanya sahabat JKM KTC UTM
(Lelaki dukung anak tu Pengerusi JKM kami dulu)
Jodoh insya'Allah pasti bertemu, kan Mawar?
Nurshahira Roslan (Yang) dan Azhar
Ini dua pupu sebelah encik suami
Maaf Yang, tak dapat datang tolong kenduri
Tak sampai hajat nak setup candy table

Selamat mendirikan masjid! Semoga masjid yang dibina diberkati oleh Allah hingga ke jannah. Semoga kalian berbahagia dan bertabah mengharungi alam rumahtangga. Jika sebelum ini kalian mengenali pasangan kalian dari luaran, selamat mengenali suami atau isteri kalian dari dalaman pula. Mungkin saja ada pelbagai ujian dan ranjau dalam perjalanan, tetapi ingatlah semua itu jambatan menuju bahagia di sisi Allah. Jadikan rumahtangga yang dibina itu sebagai medium untuk kalian semakin mendekat kepada Yang Menganugerahkan Cinta. Cintailah Dia lebih daripada suami atau isteri kalian, maka kalian akan lebih memahami erti sebuah pernikahan, insya'Allah.

Daripada: Yang bernikah baru dua tahun.


Saturday, January 16, 2016

Adult Coloring Book - Satu Obsesi Terbaru

This is mine

Buku mewarna dewasa.

Pernah dengar atau pernah nampak tak?

Hihi. Mungkin ada yang dah ada pun dalam simpanan sendiri. Mungkin juga ada yang tak pernah dengar dan tak pernah nampak. Sebenarnya, trend ni baru-baru ni je muncul. Di kalangan rakan-rakan FB, ramai yang share buku mewarna masing-masing, kebanyakannya boleh didapati di kedai buku MPH atau Popular. Harganya kalau nak tahu, boleh mencecah puluhan ringgit, seketul dua aje yang berharga RM20 lebih, itu pun yang bersaiz kecil dan nipis. Buku-buku mewarna tersebut kebanyakannya adalah copyright pelukis tu, dan ada nama pelukis di depan buku.

Dalam buku mewarna ni ada lukisan-lukisan doodle ikut jenis dan tajuk buku tu. Ada lukisan taman-taman indah, ada yang corak geometri semata-mata, dan ada yang dilukis corak-corak hingga menyerupai seekor kucing. Macam-macam ada lah katakan. Lukisan-lukisan kosong ni kita boleh warnakan ikut suka kita nak buat macam mana. Nak pakai pensel warna ke, magic pen ke, crayon ke, water colour ke, ape-ape je lah asalkan bukan pewarna makanan. :p Warnakan aje ikut imaginasi kita. No boundaries in imagination, okay?

Ramai juga yang tanya, best ke buku mewarna tu? Sebenarnya, buku mewarna dewasa ni untuk terapi minda. Bila kita terlalu penat dengan kerja-kerja seharian, bila ada masa lapang sikit, boleh hilangkan stress dengan mewarna. Semasa mewarna, kita kosongkan minda sekejap dan hanya fokus pada aktiviti mewarna. Kelegaan dan kepuasan tu diperoleh bila lukisan yang kosong jadi sangat cantik seteah siap diwarnakan sepenuhnya. Haa..gitu!

Saya jual Adult Coloring Book!

Kalau ada sesiapa yang teringin memiliki Adult Coloring Book untuk beginner, saya ada menjualnya. Untuk beginner sebab dia nipis saje, sesuai bagi mereka yang baru nak mencuba mengasah balik kemahiran mewarna yang dah lama ditinggalkan, dan yang takut kalau beli buku mewarna tetebal sangat, nanti tak terkaler pun haaaa. Hanya RM5 sekeping tak termasuk postage, mengandungi 26 muka surat yang boleh diwarnakan, bersaiz 25 cm x 25 cm. Sesiapa berminat, boleh whatsapp saya di 0137195968 ya. ;)


Wednesday, December 30, 2015

Sembelih Ayam

Penyembelihan ayam. Gambar dari Google.

Rasanya kalau umur-umur baya saya ni, mesti tak ramai yang pernah ada pengalaman sembelih ayam kan? Kalau gitu keadaannya, mesti generasi akan datang pun makin ramai yang tak pernah dan tak reti sembelih ayam. Tiba-tiba aje saya gigih baca cara-cara menyembelih ayam mengikut syariat hari ni. Semua pasal isu ayam tak sembelih kat salah satu pasaraya Padang Serai tu.

Kalau diingat-ingat dan difikirkan, arwah atok je yang pernah buat penyembelihan ayam kat rumah kitorang masa kecik-kecik dulu. Ayam yang nak disembelih tu diasingkan dan dibagi makan kenyang-kenyang dulu, kemudian atok asah pisau tajam-tajam. Atok siap ada pisau khas untuk sembelih ayam. Bila atok da meninggal, seingat saya, masa kemas-kemas, ada jumpa pisau tu dalam bilik atok. Tapi sekarang ni, tak pasti lah ada lagi ke tak.

Bila nak start sembelih, kami adik-beradik dan sepupu-sepapat akan berkumpul duduk ramai-ramai keliling atok dengan bapak dan pak cik yang nak menyembelih ayam. Bapak dan pak cik tolong pegangkan kaki dan badan ayam supaya ayam tak bergerak-gerak, nanti menyukarkan proses penyembelihan. Atok akan baca bismillah sebelum pegang bahagian bawah leher ayam dan mula menyembelih. Lepas aje putus urat-urat tu, memancut darah keluar! Atok cepat-cepat masukkan ayam bawah besen besar. Kami adik-beradik dan sepupu-sepapat duduk mencangkung merata-rata dengar ayam meronta-ronta dalam besen, semakin lama semakin lemah kemudian senyap tak berbunyi.

Bila ayam da senyap, mak angkat besen dan cuci darah ayam bersih-bersih. Mak cakap kena cuci bersih-bersih terutama yang bersepah-sepah mengalir atas lantai beranda dapur, nanti jin datang makan. Haha. Ok, itu betul ye! Lepas tu, mak jerangkan air dalam kuali besar untuk rebus ayam tu supaya senang nak cabut bulunya. Kami adik-beradik dan sepupu-sepapat la yang akan jadi pembantu tukang cabut bulu ayam. Haha. Bulu ayam tu pulak batangnya kalau dibersihkan betul-betul dan dibuang segala bulu, boleh buat lidi penunjuk untuk mengaji al-Quran! Hihi.

Gitu la kisah menyembelih ayam kami. Bila da besar ni, baru nak refresh balik hukum dan syarat sah menyembelih. Belek-belek google, jumpa satu link yang bermanfaat ni. Halal: Cara Sembelihan yang Sah Mengikut Hukum Syarak. Haaa..kalau kamu-kamu semua dah lupa macam mana cara menyembelih yang betul, boleh la pergi jenguk link tu ya, best baca balik benda ni.

Menyembelih tu kan fardhu kifayah. :)


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (166) Blog Review (110) Blogger (55) BM (17) Books (25) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (64) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (40) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (2) Sakura (33) Tazkirah (86) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari Jeneral Sunah Suka Sakura dot com.