BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, April 25, 2018

Bertemu JDT Blogger di Ramadhan Buffet Review Pulai Springs Resort

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Malam tadi, saya berkesempatan untuk bersua muka dengan para blogger dari JDT Blogger. Disebabkan saya baru je join team ni dalam minggu lepas, malam tadi lah saya baru nak berkenalan dengan orang-orang yang selalu bergosip dalam whatsapp group JDT Blogger tu. Hihi.

JDT Blogger @ Ramadhan Buffet Review Pulai Springs Resort

Food review semalam di Pulai Springs Resort, saya ajak seorang rakan untuk temankan. Bukan sebab saya tak dapat makan seorang diri, tapi sebab memang invitation untuk blogger adalah +1. Rugilah kalau tak bawa sesiapa yang boleh jadi jurugambar professional dan share makanan dengan kita kan? Hahaha!

Saya dan partner in crime - Suzana...ah, pipi tu dengki!

Kami bertolak dari UTM selepas pukul 5 petang, sampai di Pulai Pavilion dalam pukul 5.30 petang. Tiba di Gleneagles Terrace Restaurant, ada beberapa rakan JDT Blogger yang dah pun berada di sana. Orang pertama yang tegur saya semasa saya nak mencuit Sis Lin adalah kak Hernee. Itu pun saya duk konfius dia dengan kak Eda sampai ke sudah. Hahaha! Masa tengah taip ni barulah saya dah hafal muka dan nama setiap blogger JDT ni. 

Semua pun start sibuk buat kerja ambil gambar makanan banyak-banyak, lepas tu rasa setiap juadah yang disediakan. Tapi, memang tak sempat lah nak rasa semua makanan-makanan tu. Walaupun share dengan teman saya, tetap cepat kenyang. Perut kami kecik sangat kot? Hahaha! Ye lah, awal-awal dah telan dessert, patutnya makan benda lain dulu. Nak buat macam mana, dessert yang disediakan sangat menarik perhatian saya yang suka kek ni. Aduh!

Sunah Sakura dan dessert tidak boleh dipisahkan!
Ah sibuk kak Hernee interframe dengan pulut mangga dia..hahaha!

Mula-mula tu, saya duduk semeja dengan teman saya je. Kitorang bolot la meja tu dua orang je. Ambik pinggan banyak-banyak. Then, Uyul pun sampai dengan pakwe dia, duduk semeja dengan kami. Maka kami pun berpada-pada ambik sikit-sikit je pinggan. Hahaha! Eh, tapi sebab dah kenyang jugak lah!

Nape Uyul makan sikit je semalam?

Lepas semua da selesai makan, kami pun ambil gambar beramai-ramai. Happening sungguh masing-masing. Dengan stall Laksa Johor sekali kami conquer. Nasib baik semua tetamu dah kekenyangan. Kalau tak, mesti kena jeling aje sebab kami da berkerumun dekat stall tu. Hihihi.

Stall Laksa Johor ni kami punya

Alhamdulillah, terima kasih semua malam tadi: Sis Lin, Mama Maszull, Kak Eda, Kak Hernee, Kak Mar, Kak Mia, Kak Seri, Ain, Uyul. Terima kasih jugak mama kasi cardholder. Cantik sangattt.

Mama kasi card holder cantik Legoland. Mekasih!

Insya'Allah nanti nak jumpa yang lain-lain pulak. 

Bufet Citra Ala Bazar di Pulai Springs Resort - Bufet Ramadhan

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Tak lama lagi dah nak masuk bulan Ramadhan kan? Tak sampai sebulan je lagi. Bulan puasa nanti mesti nak cari tempat makan yang sedap selain daripada pergi bazar Ramadhan. Untuk uols yang duduk area JB, saya nak suggest satu bufet Ramadhan yang ala-ala bazar jugak, dengan hidangan pelbagai jenis masakan tempatan dan antarabangsa yang pasti merambangkan mata uols nak berbuka dengan juadah apa nanti.

Kalau tak percaya, meh tatap menu-menu yang ada ni puas-puas.

Puding Karamel @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Aneka manisan @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Aneka manisan dan kuih muih @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Aneka kerabu dan acar @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Aneka rojak @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Coconut Shake @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Kacang Pool Pulai @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Aneka kuih muih tradisional @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Menu paling sedap - Kambing Kuzi @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Mee Goreng ala Mamak dan Penang Char Kuey Tiow @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Aneka lauk pauk @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Asam Pedas Johor @ Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Bufet Citra Ala Bazar, Pulai Springs Resort

Gituuu lah gaya ala bazarnye

Laksa Johor 1 kak!

Senior Sous Chef Rusle Ahmad yang akan memasak untuk uols nanti
Kredit gambar: Sis Lin

Dekat mana ni?

Haaa, ini lah Bufet Citra Ala Bazar yang bakal menemui anda pada bulan Ramadhan nanti di Pulai Springs Resort, Pulai, Johor.

Bufet Citra Ala Bazar @ Pulai Springs Resort

Tempat: Gleneagles Terrace Restaurant, Pulai Pavilion
Tarikh: 19 Mei - 13 Jun 2018
Masa: 7 - 9 malam

Harga biasa:
RM108 (Dewasa)
RM54 (Kanak-kanak)
Beli 9 baucar Dewasa, percuma 1 baucar (9 + 1)

Harga pra-pembelian:
Pembelian dari 1 April - 10 Mei 2018
RM90 (Dewasa)
RM45 (Kanak-kanak)
*Penjimatan sehingga RM18 seorang
*Untuk bufet bertarikh 19 Mei - 13 Jun 2018

Istimewa Minggu Pertama Ramadhan:
(Walk-in tanpa baucar)
RM85 (Dewasa)
RM43 (Kanak-kanak)
*Penjimatan sehingga RM23 seorang
*Untuk bufet bertarikh 19 - 25 Mei 2018

Surau disediakan
Tempat letak kereta percuma

Charlotte menjemput semua ke Bufet Citra Ala Bazar di Pulai Springs Resort bulan Ramadhan nanti

*Menu rotates setiap hari
*Harga termasuk GST

Untuk maklumat lanjut dan tempahan:
Hubungi: +607 521 2121
Whatsapp: +6017 745 5776
E-mail: enquiry@pulaisprings.com

Tempahan korporat @ berkumpulan:
Hubungi: +607 555 4845




Tuesday, April 24, 2018

Kiki - Kucing Kurang Upaya

Saya dan kucing tak dapat dipisahkan.

Pada 19 Julai tahun lepas, seekor anak kucing datang ke rumah kami. Kucing tiga warna (calico) yang sangat comot dan kotor. Boleh tengok video tu kalau tak percaya.


Yang memeranjatkan kami, kaki kiri belakang anak kucing tu hampir-hampir terputus. Tapak kakinya dah terkulai, menampakkan tulang kaki. Aduh! Ngeri betul. Anak kucing tu datang juga ke rumah jiran sebelah. Jiran tu minta tolong bawak ke klinik sebab kesian tengok, dia janji akan bayar berapa pun.

Esoknya, saya bawak dia ke klinik. Masa tu belum ada nama lagi budak ni. Cakap kat vet baru jumpa dia semalam, takde kasi nama pun sebab belum decide nak bela lagi. Vet belek kaki dia, then tarik keruping kat bahagian tapak kaki yang dah terkulai. Tu dia nanah terkumpul kat dalam. Vet tu panggil vet yang lain dan berbincang. Kaki anak kucing tu mesti dipotong untuk elakkan kuman merebak. Amputation. Istilah perubatannya. Saya tanya berapa harga untuk surgery tu. RM150. Masa tu memang saya bawak cukup-cukup aje. Tapi, vet risau sebab dia terlalu kecik lagi, takut tak tahan dengan bius. Vet seorang lagi cakap, boleh suntik local bius je, so tak sakit sangat.

Ok, boleh doc.

Then, saya keluar tunggu surgery selesai. Terdengar bunyi dia menjerit-jerit dari luar. Huhuhu. Vet kata, dia jerit sebab bius tu sakit sikit. Sian anak kucing tu. Dah siap surgery, vet pesan untuk tanggalkan balutan kakinya lepas sehari. Aduh, saya ke yang kena tanggalkan? Berani ke tak berani? Hadap je lah, nak harap sape lagi?

Ngeri ke tak, kena beranikan diri jugak!

Saya bawak dia balik rumah. Laporkan pada jiran sebelah dan housemate yang lain. Tengah berborak-borak sambil share gambar kaki dia, kami decide namakan dia Kiki, sebab dia takde satu kaki. Related ke tak? Kejadahnyeee. Hahaha! Tapi memang tu la nama dia sampai sekarang.

Kiki comot yang belum mandi

Dalam sebulan lepas kaki Kiki kena potong, saya tak pernah mandikan dia. Takuttt! Takut luka tu basah dan dijangkiti kuman. Ya, lukanya belum kering sepenuhnya. Kadang-kadang akan berdarah balik sebab kaki tu tak dipotong sampai ke pangkal peha. Vet potong tulang betis saje. Jadi, Kiki akan kerap hentak kaki tu ke lantai bila berjalan dan berlari.

Tak sampai sebulan, da jadi satu family dengan Anje & Mumu

Kiki yang dah mandi...comel kannnn!

Sampai sekarang, kadang-kadang dia akan berhenti dan jilat kaki yang kena potong tu. Sakit agaknya bila terhentak tulang tu. Tapi kulitnya dah tertutup sepenuhnya sekarang, jarang-jarang berdarah balik, means ada jugak la luka balik tempat dipotong tu. Nak sentuh kaki tu, jangan. Dia sensitif gila dan akan marah.

Masa ni, hujung kaki yang dipotong tu nampak elok je lurus potongannya kan

Kiki bekerja sebagai pustakawan, tolong jaga buku kakak

Bulan lepas, housemate bawak dia ke vet untuk pemandulan. Kerana kondisi Kiki yang kekurangan kaki belakang, tak sesuai untuk Kiki bunting, dikhuatiri dia tidak mampu menampung berat badannya nanti. Lepas dimandulkan, kena jaga makannya juga supaya tak jadi obesiti. Haa, rumit juga tau jaga kucing kurang upaya ni.

How time flies. Kiki da besar sekarang, tiap malam tidur dengan kakak

Last-last, kami bela jugak dak Kiki sampai sekarang.

Sayanggggggg Kiki!


Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (58) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (9) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (51) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.