BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, January 17, 2018

Jalan-jalan ke Osaka, Jepun - Hari Kedua

Entri Sebelum:
Sebelum ke Jepun
Hari Pertama


Assalamualaikum dan selamat hari Isnin!

Hari cuti-cuti Malaysia. Hihi. Hari ni saya nak sambung entri untuk hari kedua di Osaka pulak. Sementara ada mood ni kan. Kalau tak, entri Port Dickson dengan Jogjakarta pun terbengkalai kalau tak teruskan menaip. Tapi, tengok gayanya, memang tahun depan baru lah sampai entri dua tempat terkemudian tu. Hahahah!

Haa..kau tengok, dah tahun depan pun...perenggan pertama tu saya buat tahun lepas tau..hahaha!! Takpe, kita sambung ajee!

JR West Rail Pass - masih simpan dalam purse sampai sekarang..hihi

Ok, hari kedua kami di sini, kami gerak dari apartmen pukul 8 lebih. Tak keluar terlalu awal sebab hari bekerja ni, train akan jadi macam tin sardin dengan rakyat Jepun yang pergi kerja naik train awal pagi. So, nak elakkan benda tu, disarankan untuk keluar selepas 8 pagi. Hari ni kami nak ke Kyoto. Bermula lah penggunaan JR West Kansai Area Pass. Kami ambil JR train ke Osaka dari Temma stn. Di Osaka pula, tukar train lain ke Kyoto. Benda-benda ni, korang boleh google maps sendiri before ke Jepun ya. Ade panduan train ape yang korang bole naik, gerabak berapa, berhenti stesyen mana dan berapa minit akan sampai. Osaka ke Kyoto naik JR train mengambil masa tak sampai 1 jam. Dalam perjalanan tu, boleh lah belek itinerary untuk make sure betul hala tuju kita.

Belek-belek itinerary sambil tunggu train sampai ke destinasi

Sesampainya di Kyoto, kami terus ambil train ke Saga Arashiyama stn. Ya, kononnya begitu. Tapi kami tersalah naik train, tak berhenti pun dekat Saga Arashiyama stn, tapi dia berhenti dua stesyen selepas tu. Masa ni la kami baru nak memahami sistem train Jepun. Seperti yang saya ceritakan dalam entri pertama. Train dia ade local, rapid dan special rapid. Salah satu jenis train ni adalah yang ekspress dan tak akan berhenti dekat semua stesyen. Jadi, kalau terlepas stesyen, jangan panik. Tunggu train yang betul untuk balik semula ke stesyen yang sepatutnya.

Disebabkan da terlepas Saga Arashiyama stn, kami decide untuk stop dekat stesyen sebelum Saga Arashiyama, iaitu Kameoka stn. Dari sini, menapak sikit ikut orang lain berjalan beramai-ramai ke Sagano Relic Railway atau disebut juga Sagano Romantic Train. Train ni adalah train khas yang melalui sepanjang Sungai Hozugawa untuk pelancong melihat pemandangan alam semula jadi. Perkhidmatan train ni ditutup sepanjang musim sejuk, tapi dibuka semula pada penghujung musim. Time kitorang pergi tu, maksudnya diorang baru buka balik la.

Pemandangan sawah padi sepanjang menapak ke Torokko Kameoka stn.

Sampai kat Torokko Kameoka stn, beli tiket untuk naik Sagano Romantic Train berharga 620¥ seorang, sehala. Kami ambil sehala je sebab nanti ade plan lain pulak. Da beli tiket tu, tunggu la train sampai. Ambil gambar banyak-banyak dulu sambil tengok pelancong dari negara China yang datang beramai-ramai riuh rendah bunyinya. -_-"

Torokko Kameoka stn, khas untuk Sagano Romatic Train (bulatnya pipi di situ)

Kat stesyen tu ade seorang pengawal yang akan jaga keselamatan penumpang. Bila train da muncul dari jauh, dia akan pastikan kita tak terlalu dekat dengan landasan. Bercakap dalam bahasa Jepun sambil tiup wisel, buat-buat fahamlah ya!

Pengawal landasan Uncle Jepun suruh tepi sikit

Dalam train, kena duduk ikut nombor seat dan platform dalam tiket. Ruang antara seat yang berhadapan adalah sangat sempit. Depan saya dan encik suami masa tu adalah dua orang pelancong remaja lelaki dari China. Memang nak bertemu je lutut kami time duduk tu. Tapi tak lama, bila da start nampak sungai, saya dan encik suami bangun dan berdiri je tepi tingkap besar train tu. Ya, boleh berdiri. Tapi tanya dulu, minta izin ya dengan "konduktor" dalam train tu. Jangan main bangun je. Hihi.

Sangat cantik pemandangan sepanjang Sungai Hozugawa. Air dia kaler biru kehijauan. Sangat bersih, tanpa sampah sarap. Siap boleh nampak itik berenang lagi. Train berhenti jugak kejap kat salah satu perkampungan ke ape tah, sebab tak faham bahasa Jepun. Ade penerangan tentang tempat-tempat yang train slow down dan berhenti, tapi tak faham sepatah haram. Hahaha!

Sungai Hozugawa dari dalam Sagano Romantic Train

Bila da sampai Torokko Saga stn, kami turun dan menapak sedikit ke Arashiyama Bamboo Grove. Salah satu tempat paling unik di dunia kerana ladang buluhnya. Pergi pagi-pagi weekdays, tapi pelancong lain pun da ramai. Sempat juga ambil gambar dengan orang Jepun yang berpakaian tradisi mereka. Kami pun ambil kesempatan juga bergambar dengan pakaian tradisi kami. Eh! Ya, kami berbaju Melayu dan berbaju kurung putih pada hari kedua di sini. Semata-mata nak ambil gambar istimewa kat bamboo grove tu. Hihi. Ade beberapa orang Malaysia yang datang tegur kami, dan offer untuk ambilkan gambar kami. Dia salute tengok encik suami berbaju melayu masa mula-mula masuk ke kawasan ni katanya. Menahan la sejuk sekejap untuk shooting gambar, lepas tu laju-laju pakai balik baju sejuk. Koh koh koh.

Arashiyama Bamboo Grove, Kyoto

Dari Arashiyama Bamboo Grove tu, kami kena keluar untuk cari Saga Arashiyama stn. Mula-mula kami tanya penarik beca. Dia tak pandai bercakap bahasa Inggeris, tapi dia berusaha jugak nak tunjuk jalan dengan isyarat tangan. Jadi, kurang faham la sikit. Tapi kami tunduk dan ucap terima kasih juga. Menapak la ikut orang lain berjalan keluar ke kawasan perumahan Arashiyama, sambil encik suami buat video live. Ralit sampai sesat. Hahaha! Alhamdulillah, ternampak papan peta besar yang disediakan untuk pelancong. Rupanya da terlebih berjalan. Patah balik sampai jumpa stesyen.

Dari Saga Arashiyama stn, kami naik train ke Kyoto semula. Turun kat Kyoto, bukak google maps dan cari restoran Ayam-YA. Salah satu restoran ramen halal di Kyoto. Menapak la kami cari restoran tu dalam 15 - 20 minit juga. Akhirnya jumpa, tapi da almost nak tutup sebab dah nak dekat pukul 2 petang. Macam yang saya gitau sebelum ni, restoran kat sini kebanyakan bukak waktu lunch, then tutup dan bukak balik waktu dinner.

Ambil gambar ni lepas kedai dah tutup, kain rentang dah takde

First time kami order makanan guna mesin. Pilih makanan yang kita nak dari menu dekat mesin tu, then masukkan duit. Nanti mesin keluarkan kupon makanan, bagi dekat waiter. Then kita duduk je la tunggu makanan sampai. Saya tak ambil pula gambar mesin tu. Haha! Kat Ayam-YA ni bukan ada menu ramen semata, ada jugak menu nasi, ayam goreng dan macam-macam lagi. Saya order ramen, encik suami order nasi dengan kari ayam Jepun. Sambil tunggu makanan sampai, kami solat dulu dekat surau yang disediakan. Ya, Ayam-YA ada sediakan surau berasingan untuk lelaki dan perempuan. Sangat memudahkan. Alhamdulillah.

Restoran Ayam-YA, Kyoto menyediakan surau berasingan lelaki dan perempuan

Dari Ayam-YA, kami ke stesyen semula. Ambil train ke Inari stn. Pun pakai JR Pass. Hentian Inari stn. ni berhenti betul-betul depan Fushimi Inari Shrine. Salah satu shrine yang terkenal di Kyoto kerana pintu-pintu torii (torii gates) yang merah menyala. Difahamkan, pada pintu-pintu gerbang tersebut tertera nama-nama penyumbangnya. Shrine ni macam temple untuk penganut agama Shinto. Torii gates dia ada kat belakang shrine ni. Pengunjung yang datang ke sini boleh berjalan dalam tunnel yang terhasil dari susunan torii gates, mendaki ke puncak Gunung Inari. Tapi kami tak pergi sampai puncak pun. Sebab kesihatan fizikal saya tidak mengizinkan. Sakit lutut, nkoo. Sedih jugak lah time ni pulak nak sakit lutut bagai. Aduhai. Kesian encik suami tak puas mendaki. Kami pun turun semula melalui torii gates dan sempat ambil gambar dengan gadis-gadis Jepun berkimono. Wajib la ambil gambar kan! Hihi.

Bergambar dengan sepupu sepapat dekat Inari Shrine Torii Gates

Dari Inari stn., kami ke Kyoto stn., tukar train untuk pulang ke Osaka stn. Dalam perjalanan, kami turun di Takatsuki stn. Berniat nak ke Matsuzakaya Takatsuki Store, cari kain cotton Jepun. Tapi bila dah sampai Matsuzakaya, harga kainnya agak mahal berbanding di Nippori dua tahun lepas. Encik suami je yang membeli kain untuk business Pocket Tee Luigiz Collection dia. Saya hanya beli cenderahati untuk adik yang buat business Busy Book. Keluar dari Matsuzakaya, kami duduk sekejap depan store tu. Tengok orang lalu-lalang, tengok langit, hirup udara segar.

Matsuzakaya Takatsuki Store

Lepas tu, kami naik semula train dan turun di Osaka stn. Encik suami ajak jalan-jalan kejap dekat area Osaka stn. tu. Tetiba je kami sampai dekat Pokemon Center. Hahaha! Ramai pengunjungnya. Pokemon pun ramai jugak. Patung Pokemon yang ramai. Hahaha! Tapi tak beli ape-ape pun, just tengok-tengok je buat mengisi masa terluang. Dari Osaka stn., kami balik ke Temma. Macam biasa, jalan-jalan dekat Tenjinbashi-suji sebelum balik apartment. Siap beli pasta, minyak masak, telur. Malam tu kami masak sendiri di apartment, makan nasi brahim's bawak dari Malaysia, dengan pasta sukahati oleh encik suami. Hahaha! Lepas makan, tido!

Hari esok, perjalanan tak kurang jauhnya!


Sunday, December 24, 2017

Jalan-jalan ke Osaka, Jepun - Hari Pertama

Entri sebelum:
Jalan-jalan ke Osaka, Jepun - Merangka Itinerary


Assalamualaikum dan selamat hari Ahad.

Ya Allah, lamanya tertangguh entri hari pertama di Osaka, Jepun! Da nak sampai hujung tahun 2017, dah! Sedar ke tak sedar? Hahaha! Adumakkk, ape nak jadi lah Sunah oi! Penyakit M nya tu besar sangat sampai macam takde ubat dah. XD

Ok, ok. Sebelum melarat, baik kita teruskan menaip.

Berapa hb ek gi Jepun? Tengok..dah lupa dah. XD

Belek jap kat SINI. Ok.

Pada 1hb Mac 2017, awal-awal pagi lagi saya dan encik suami menunggu di airport KLIA2. Flight kami pukul 8 pagi. Memang ramai juga yang ke Osaka pada tarikh tu. Muka Jepun pun ramai nak balik tanah air diorang. Untuk masuk ke balai berlepas, kami kena berbaris dulu. Ade staff Air Asia X menyemak passport kami di hujung barisan tu. Staff tu tanya, pergi ke sana berapa hari, untuk ape, pergi seorang atau dengan sesiapa. Haa, mungkin salah satu safety measure diorang yang terakhir sebelum semua penumpang naik pesawat. Maka, ikut je dan jawab segala yang benar belaka.

Berbaris untuk disemak passport dan short interview.

Flight yang kami naik, takde TV! Alamakkk, 7 jam tuuu! Mampusss, hahahah! Ingatkan ade la entertainment macam dalam flight MAS 2 tahun sebelum ni. Sobss. Encik suami takpe la, dia ade i-Pad "kesayangan sangat" dia tu. Boleh main game. Saya? Aduuu. Saya pun lupa dah ape saya buat sepanjang perjalanan. Mungkin tidur kot? XD Atas flight ni, kami beli makanan sesiap secara online masa nak check in web. So, boleh dapat murah la berbanding beli on board. Makan dua kali, tapi saya rasa sekali pun da ok sebab masa makan kali kedua tu rasa macam terpaksa makan dengan perut yang masih kenyang. Encik suami pun. Hahaha!

Meals saya. Encik suami punya lupa nak amek gambar. Adoh!

Dalam pukul 3.25 petang waktu kat sana, kami pun selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kansai (KIA) yang letaknya macam kat pulau sikit. Takde ambik la pulak gambar dari atas masa mula-mula sampai. Nak tahu sebab ape? Sebab cahaya matahari memancar penuh kesilauan masa kat atas. -_-" So, tak dapat nak bukak window sheet. Huhuhu.

Setibanya di KIA, kami terusss pakai winter jacket. Walaupun da nak hujung-hujung musim sejuk, tapi sejuknya ya Allah. Encik suami pun cakap "abang ingatkan sejuk macam Cameron tu ke..." Hahaha! Baru ko tauuu! Keluar dari pesawat tu, kami naik train ke main terminal. Sama macam train kat KLIA kalau nak ambik international flight kot? Then, kami tanya staff kat KIA lokasi prayer room sebab takut sampai rumah nanti da masuk Maghrib. Ya, KIA ada prayer room ya! Bilik sembahyang untuk semua agama. Ade 3 buah katanya, tapi kami jumpa yang kat Terminal 1 je, betul-betul sebelah Korean Air Lounge kat Level 3. Bilik sembahyang dipisahkan untuk lelaki dan wanita. Waktu solat kat sini sangat awal ya, jadi sila alert dengan benda ni untuk tak terlepas waktu solat semasa bermusafir.

Prayer room di Kansai International Airport.

Masa nak gi solat ni la terserempak dengan sorang admin Road to Japan, encik Dzulhaidy Abdul Rahim. Sempat la encik suami berborak dengan dia kejap sebelum kami berpisah. Lepas solat, kami cari JR Ticket Office. Kena tuntut tiket yang dah di-book online sebelum datang sini. Senang je nak cari dia, tengok signboard yang tunjuk JR train, sure akan jumpa ticket office tu depan JR train entrance je. Kaunter dia pun banyak, berbaris kejap je walaupun nampak panjang mulanya. Saya just tunjukkan email dari pembelian online, then bayar kat kaunter tu harga untuk 4 hari penggunaan JR West Kansai Area Pass berjumlah 6,300¥ seorang. Korang boleh belek maklumat lanjut kat West Japan Railway Company.

JR Ticket Office dan JR Line Gate di Kansai International Airport.

Lepas dapat tiket untuk 4 hari tu, saya turut membeli tiket sehala berharga 1,190¥ ke Temma Stn, stesyen terdekat dengan penginapan AirBnB kami kat sana. Untuk hari pertama, kami belum start guna JR West Kansai Area Pass. Hari kedua baru kami start pakai yang tu. Sebab? Kami sampai ke Temma tentu da lewat petang. Tak banyak tempat dapat pergi bila da malam. So, kami plan untuk berjalan-jalan di sekitar penginapan sahaja.

JR one way ticket Kansai Airport - Temma.

Sepanjang perjalanan ke Temma Stn tu, dapat la kami tengok pemandangan kampung-kampung dan bandar-bandar sekitar Kansai. Encik suami cakap, rumah diorang kaler dia dull gitu aje. Takde yang terlalu mencapap. Hahaha! Masa berhenti kat stesyen-stesyen, ternampak jugak budak sekolah tengah tunggu train seorang diri. Jepun terkenal dengan negara yang selamat, kadang-kadang je kita akan dengar berita jenayah berlaku di Jepun.

Budak sekolah tunggu train kat Hineno Stn.

Sejam lebih perjalanan, kami sampai di Temma Stn. Train ni direct ke sini. So, tak payah turun sepanjang perjalanan. Tunggu  je sampai destinasi. Suhu masa ni dah makin sejuk sebab da masuk Maghrib. Kami keluar dari stesyen dan ikut arah yang host AirBnB dah hantar dalam email. Menapak je dalam lebih kurang 5 - 10 minit gitu campur tolak terpegun tengok FamilyMart yang dah lama dirindui. Saya tak ambil lah pulak gambar luar apartmen tu. Kalau tak, boleh tengok betapa dekatnya bangunan sebelah dengan pintu masuk apartmen. Nampak lah sikit orang Jepun sangat memanfaatkan setiap inci tanah yang ada kan? Hahaha!

AirBnB yang kami duduk adalah milik Yaeko-san, jenis bukak pintu terus nampak dapur dan katil. Macam studio kecik. RM97 semalam. Korang boleh belek rate dan room dia kat SINI. Encik suami siap buat live juga kat FB sambil masak megi. Hahaha! Kami plan nak keluar balik lepas selesai solat. Nak jalan-jalan area Tenjinbashi-suji. Salah satu shopping street terpanjang di Osaka, tapi tak sepopular Shinshaibashi-suji.

Keluar bilik kene senyap-senyap ya. Korang memang tak akan dengar bunyi ape-ape kat perumahan Jepun. Susah nak jumpa jiran sebelah. Sunyi macam tak berpenghuni aje. Tapi itulah budaya diorang. Tak suka kekecohan dan bunyi bising. Dalam train pun macam tu. Tapi pernah juga terserempak budak-budak sekolah yang bising berborak dalam train. Hihi. Mungkin 1 dalam 100 yang macam tu.

Tenjinbashi-suji, Temma. Encik suami belikan apron untuk kakak ipar.
Cantik kan tshirt tu? Simpleee, tapiiii harga diaaa..jangan memain! Hahaha!

Banyak restoran, tapi takde yang diyakini halal. So, tengok je dari luar.

Kat Tenjinbashi-suji, ade banyak deretan kedai dan restoran. Tapi kebanyakan kedai da tutup time tu. Orang Malaysia pun macam tak nampak je. Kitorang je agaknya. Hahahah! Disebabkan banyak kedai tutup, maka sesuka hati kami je lah bergambar kat sana sini. Lepas da penat berjalan, kami singgah ke supermarket besar kat situ. Agak ramai orang dan meriah. Rupanya ada sale. Buah strawberry pun sale ok!! Saya tak berapa ingat harganya, tapi dalam RM8 gitu je, besar-besar dan fresh pulak tu! Encik suami pun suka dan cakap sedap sedangkan selama ni dia tak suka strawberry. Lagi satu benda yang wajib saya beli bila sampai Jepun adalah air kota coklat Van Houten Cocoa. Ya Allah, rindu, ok! Tak akan jumpa yang sesedap tu kat Malaysia. Hahaha! Uols kalo gi sana, wajib cari tau! XD

Gi Jepun, wajib cari dua ni, ok!

Da puas window shopping, kami pun gerak balik apartmen. Rehat dan sambung hari kedua pulak ya!


Entri seterusnya:
Hari Kedua

Sunday, October 22, 2017

Jalan-jalan ke Osaka, Jepun - Merangka Itinerary

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hahaha! Dah berbulan dah balik dari Osaka, baru hari ni nak share pengalaman kat sana. Bukan apa, malas da nak menyusun ayat dan mengarang cerita. Nak kena edit-edit gambar lagi. Jenuh woo! Sebab tu jadi blogger pun dapat upah bila kita buat entri untuk orang lain. Banyak guna tenaga dan masa buat kerja camni. Kalau ada yang tak faham jugak, tak tahu lah!

Berbalik kepada tajuk entri, 1 Mac yang lepas, saya dan encik suami dimurahkan rezeki untuk melawat negeri matahari terbit. Hampir setahun awal saya beli tiket KL-Kansai. Tiket balik beli kemudian. Masa tu tengah promo Air Asia, jadi dapat lah tiket dua orang RM598 je untuk KL-Osaka. Kalau beli tiket balik sekali masa tu, boleh dapat harga yang sama untuk Kansai-KL.

Lebih kurang macam ni la itinerary Osaka kitorang..detail tak? Haha!

Sebelum ke sana, kami buat persediaan dan penyelidikan berbulan-bulan untuk merancang perjalanan. Disebabkan dulu saya dah pernah pergi Tokyo, jadi mudah sikit untuk saya merangka itinerary dan menjangka perjalanan. Beberapa perkara yang perlu diambil kira sebelum memulakan perjalanan:

  1. Bajet
  2. Berapa hari nak pergi
  3. Penginapan
  4. Ke mana nak pergi
  5. Transportation
  6. Musim.

Haa, benda basic la kan kalau nak travel ke mana-mana pun. Sebelum saya buat itinerary, saya ada merujuk itinerary dari seorang rakan yang dah travel ke Jepun juga. Tengok tempat-tempat yang dia cover dan bajet. Saya dan encik suami adalah sangat-sangat bajet punya traveller. Jadi, masa buat itinerary tu lah sebolehnya saya cut banyak kos yang tak perlu.

Bajet kita dah tentu lah berkait rapat dengan point nombor 2 - 5 kat atas tu. Point 2 - 5 pula sangat bergantung kepada bajet. Maka, semua tu kena selari lah bila study. Saya mulakan dengan pencarian penginapan. Kalau nak melancong ke Jepun dengan bajet yang rendah, jangan belek hotel. Hahaha! Cut terus dari list, ok? Go for guesthouse atau pun AirBnB. Harga satu malam bagi rumah persendirian adalah lebih berpatutan berbanding kalau stay hotel. Lagi satu, kita boleh rasa macam mana suasana di kejiranan bangsa Jepun ni kalau duduk di perumahan diorang. Alahai, kenapa ya saya tak ambil langsung gambar di kawasan perumahan AirBnB saya tu? -_-"

Tips penginapan paling penting adalah: Pilih penginapan yang dekat dengan public transport supaya senang perjalanan kat sana nanti. Jepun ade sistem keretapi yang sangat maju, jadi jangan risau kalau tak mampu nak sewa kereta masa kat sana. Disebabkan sangat maju, train dia sangat banyak hinggakan kalau baru datang dan tengok train map dia boleh serabut kepala. Hahaha! Tapi jangan risau, ambil masa untuk biasakan diri. Boleh juga gunakan apps Google Maps untuk rangka perjalanan, apps akan bagi siap-siap train apa, line mana dan gerabak mana yang boleh bawak kita ke destinasi yang dituju.

Saya dan encik suami pernah terlepas stesyen sebab tersalah naik train yang tak berhenti dekat stesyen tu..haha!

Disebabkan train yang sangat maju ni jugak lah, jangan risau kalau penginapan yang dipilih tu macam jauh sangat dari tempat yang kita nak pergi. Macam kitorang, AirBnB di Temma, stesyen terdekat adalah JR Temma Stn., boleh ke bandar Osaka, Kyoto, Nara, Kobe tanpa perlu bertukar penginapan lain sepanjang 5 hari 4 malam di Osaka. Kalau hari lebih panjang, boleh cover lagi banyak tempat lain. Ada jugak terlintas dalam kepala kitorang, kalo ada masa kosong, nak turun je setiap stesyen lain yang takde dalam itinerary, nak tengok culture setiap pekan kat sana. Tapi, tak kesampaian hajat tu sebab masa sangat pack! Huhu!

JR ni macam KTM je kan? Tapi dia sangat laju dari KTM dan sangat menepati masa!!!

Dari segi transportation pula, Jepun ada sangat banyak jenis train. Bergantung kepada tempat yang kita nak pergi, pilih la train yang sesuai. Kalau hanya nak berjalan di bandar Osaka, boleh ambil Osaka Amazing Pass. Kalau nak pergi jauh sikit, boleh pakai JR Pass. JR Pass ni pulak tak cover local train, ade stesyen tertentu sahaja yang dia akan berhenti. Untuk trip sepanjang kat sana, kitorang hanya beli 4 Days JR West Kansai Area Pass secara online (boleh dapat diskaun, book dulu, bayar masa ambil di Kansai Airport) di website Japan Rail Pass. JR Pass yang ini cover kebanyakan tempat pelancongan yang popular sekitar kawasan barat Kansai. So, 3 hari pertama tu kitorang banyak jalan ke luar kawasan Osaka. Manakala hari terakhir sebelum balik Malaysia, kitorang jalan-jalan sekitar bandar Osaka je naik local train. Local train ni kitorang tak beli pass, beli tiket on the spot je macam kita beli tiket LRT untuk dapat token tu. Best tau, belajar pakai train diorang!

Dari segi musim pula, pilih musim yang sesuai dengan tempat yang korang nak pergi. Kitorang pilih hujung-hujung winter. So, dapat jugak la rasa sejuk winter sikit dan ade juga kawasan yang dah start berbunga Ume sebab dah nak masuk musim bunga. PENTING untuk pilih musim yang sesuai sebab ade tempat pelancongan yang ditutup ketika musim sejuk. Nanti saya akan ceritakan lebih lanjut dalam entri seterusnya bila dah start berjalan-jalan kat sana ya!

Pocket Wifi disediakan oleh host AirBnB

Kebanyakan penginapan AirBnB ni menyediakan sekali pocket wifi percuma. So, tak perlu risau tentang data internet sepanjang kat sana. Bergantung juga lah kepada host AirBnB yang anda pilih, ada kawan gitau: kadang-kadang host AirBnB kasi pocket wifi je, simcard kena beli sendiri. So, pandai-pandai lah ya study and choose your AirBnB!

Ok, lah! Entri yang tergantung lama berbulan-bulan ni pun lambat gila nak sambung balik dan siapkan. Akhirnya, siap jugak hari ni. Hahaha! Tapi ni baru mukadimah je ni! Belum sampai Osaka lagi! Hahaha! Jumpa lagi dalam entri seterusnya! Semoga seorang Sunah Sakura diberi kerajinan untuk edit gambar dan mengarang. >_<


Entri seterusnya:
Jalan-jalan ke Osaka, Jepun - Hari Pertama

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.