Tuesday, September 25, 2018

Festival Makanan Kanak-kanak Sihat Ayam Brand™ Didik Tentang Pilihan Makanan yang Lebih Sihat

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Malaysia dinamakan sebagai sebuah negara yang mempunyai kadar obesiti paling tinggi dalam kalangan kanak-kanak dan dewasa di ASEAN dengan 23.7% daripada mereka mengalami masalah obes.

Pemakanan memerlukan keseimbangan. Obesiti sering dikaitkan dengan tabiat makan yang disemai sejak kecil, di mana kanak-kanak yang mempunyai berat berlebihan biasanya akan menjadi obes ketika dewasa.

Faktor budaya juga menjadi salah satu sebab yang menyumbang kepada peningkatan masalah obesiti di Malaysia. Ini kerana kebanyakan makanan popular di Malaysia adalah seperti snek yang digoreng dan hidangan yang memiliki kandungan lemak tinggi, selain tidak ada banyak kepelbagaian dalam makanan mereka.

Sebab itulah Ayam Brand™, jenama pilihan rakyat Malaysia selama 126 tahun menganjurkan Festival Makanan Kanak-kanak Sihat (Healthy KIDS Food Festival) untuk menawarkan pilihan makanan yang lebih baik sebagai sebahagian daripada program tanggungjawab sosial tahunannya.

Kempen kebajikan pada tahun ini bertujuan memperkasakan kanak-kanak untuk membuat pilihan makanan mereka sendiri menerusi aktiviti-aktiviti yang interaktif. Aktiviti ini dapat membantu mereka mengenal pasti kumpulan makanan yang penting, memahami jumlah makanan dan membuat keputusan bijak tentang makanan berkhasiat dan membentuk tubuh secara positif.

Ayam Brand™ menyatakan bahawa sumbangan produk kepada rumah-rumah kebajikan yang mengambil bahagian dibuat kerana kebanyakan daripada mereka kurang akses kepada sumber nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan kesihatan kanak-kanak.

Sudah memasuki tahun kesebelas, Kempen Penyayang Komuniti Ayam Brand telah berjaya menjangkau sekitar 20,000 orang dari 482 pertubuhan kebajikan, serta menyediakan mereka dengan 1,404,000 hidangan makanan yang sihat dan mudah!

Mengulas tentang Festival Makanan Kanak-kanak Sihat, wakil Ayam Brand, Encik Nathan Deverre berkata, “Kanak-kanak dapat belajar dengan baik menerusi permainan. Justeru, Ayam Brand telah menganjurkan Festival Makanan Kanak-kanak Sihat dengan pelbagai bentuk permainan yang direka khas buat kanak-kanak agar mereka seronok ketika belajar bagaimana untuk memilih makanan yang betul. Kami harap kanak-kanak yang mengambil bahagian pada hari ini akan mengamalkan apa yang telah mereka pelajari dan berkongsi tips ini dengan rakan-rakan dan menyebarkan mesej mengenai makan secara sihat.”

Wakil Ayam Brand, Encik Nathan Deverre memberikan ucapan

Pada 25 September 2018, program Festival Makanan Kanak-kanak Sihat bagi negeri Johor diadakan di Big Bites Cafe, Johor Bahru. Antara sesi bengkel yang dijalankan ialah ‘Yay or Nay’ di mana kanak-kanak belajar untuk mengenal pasti serta membezakan di antara pilihan makanan yang sihat dan tidak sihat, selain teka silang kata tentang manfaat Omega 3 dan DHA di bengkel ‘Crossword’. Di bengkel ‘Healthy Plate’ pula, kanak-kanak menentukan kuantiti kumpulan makanan berbeza untuk menghasilkan satu diet yang seimbang, manakala di bengkel ‘DIY’, kanak-kanak akan menghidang Nasi Lemak Tuna mereka berdasarkan apa yang telah pelajari.

Aktiviti 'Yay or Nay' menguji kemampuan anak-anak memilih makanan yang baik untuk tubuh

Kanak-kanak amat memerlukan Omega-3, iaitu sejenis asid lemak penting untuk perkembangan otak dan mata yang tidak dihasilkan oleh tubuh manusia. Ibu bapa dan penjaga boleh menambah makanan yang kaya dengan kandungan Omega-3 seperti sardin, mackerel dan tuna dalam diet anak-anak. Bagi kanak-kanak yang tidak sukakan bau ikan, ibu bapa perlu jadi lebih kreatif. Jadi, layari laman web www.ayambrand.com.my untuk mendapatkan pelbagai resepi yang mesra kanak-kanak.

Kelapa pula telah mencapai status makanan super di peringkat global kerana kandungan lemak sihatnya. Ini satu berita baik buat rakyat Malaysia kerana mereka menggemari makanan berlemak seperti Nasi Lemak.

Sebahagian daripada Festival Makanan Kanak-kanak Sihat, Ayam Brand™ ada memperkenalkan Nasi Lemak yang lebih sihat, mudah dan cepat untuk disediakan yang menggunakan santan jenama ini. Di samping Light Tuna Cili sebagai sambal yang boleh diambil terus daripada tin bersama telur rebus, timun segar, kacang tanah dan ikan bilis untuk menjadi satu hidangan yang enak dan berkhasiat. Kanak-kanak yang menghadiri bengkel ini juga belajar tentang sukatan yang betul bagi setiap makanan untuk diet yang lebih sihat.

Aktiviti 'DIY' Nasi Lemak Lapis Tuna Ayam Brand

“Ramai rakyat Malaysia yang membuat pilihan makanan tanpa memikirkan tentang kesan jangka masa panjang terhadap kesihatan mereka. Ibu bapa perlu menunjukkan teladan yang baik, memberi pemahaman serta menjadikan pengambilan makanan berkhasiat dan seimbang sebagai amalan sejak anak-anak masih kecil. Kami gembira kerana kanak-kanak dapat belajar tentang asas pemakanan sihat dengan cepat pada hari ini. Ibu bapa dan penjaga boleh mencuba beberapa aktiviti yang telah kami lakukan ini kerana ia mudah dan boleh dilakukan di rumah,” kata Deverre.

Taman Daman Sinar Harapan, Pertubuhan Kebajikan Shan De Johor, Rumah Darul Hanan dan Pertubuhan Kebajikan Kalvari Johor dari Johor menerima bekalan makanan harian produk Ayam Brand selama dua bulan merangkumi ikan sardin, mackerel, tuna dan santan kelapa untuk semua kanak-kanak di bawah jagaan mereka.

Empat rumah kebajikan di Johor yang menerima sumbangan produk Ayam Brand
(tiada dalam gambar: Rumah Darul Hanan)

Menurut wakil dari Rumah Darul Hanan, Pn Norhasliza Ab Aziz, sumbangan produk Ayam Brand™ yang tidak mempunyai bahan pengawet atau MSG tambahan itu sangat dihargai kerana makanan tersebut sihat, pantas dan mudah disertakan ke dalam diet harian mereka.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Ayam Brand™ kerana menjemput Rumah Darul Hanan untuk menyertai acara ini, selain menyumbang produk mereka yang mudah, berkhasiat dan enak. Kanak-kanak sangat seronok pada hari ini dan mereka belajar pelbagai tip nutrisi daripada bengkel-bengkel aktiviti.

“Kami akan menjalankan beberapa bengkel sama di Rumah Darul Hanan tidak lama lagi. Sebabnya, daripada apa yang dapat kami lihat pada hari ini, ia dapat membantu kanak-kanak mengamalkan tabiat makanan sihat sepanjang hidup mereka,” kata Pn Norhasliza Ab Aziz.

Maklumat lanjut mengenai Ayam Brand™, sila layari laman web www.ayambrand.com.my atau https://www.facebook.com/AyamBrand.Recipes.

Monday, September 24, 2018

Mangga Muda Cicah Makbee

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Semalam jiran kami bagi buah mangga muda. Anaknya yang datang mengaji siap makan begitu saje mangga tu. Tak cicah apa pun. Kagum sekejap sebab makan macam buah epal. Hahaha! Ibah pulak tanya saya, mangga ni dah masak ke sampai anak jiran tu boleh makan macam tu aje. Bila saya pegang, belum masak lagi. Memang keras lagi, makan dengan sambal belacan sedap ni.

Mangga muda pemberian Kak Feena

Petang-petang cam ni sambil mengadap kerja, tetiba teringat mangga muda tu. Masuk dapur bukak peti ais, nampak rojak makbee yang tinggal sikit. Hah, boleh lah buat cicah! Cuci mangga tu bersih-bersih, tanpa kupas kulit, hiris kecik-kecik macam mamak selalu buat. Ceduk sikit rojak makbee masuk dalam pinggan.

Sedap oiiii

Hah, siap untuk dimakan sambil buat kerja. Hahaha!

Nak tak?

Sunday, September 23, 2018

4Fingers Crispy Chicken @ Komtar JBCC

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dah sebulan outlet 4Fingers Crispy Chicken dibuka di Komtar JBCC, Johor Bahru. Baru pagi tadi saya dan beberapa orang JDT Blogger ada rezeki untuk mencuba menu kat sana. Kami datang seawal jam 11 pagi, kalau lewat memang penuh dan panjang barisnya sebab hari Ahad kan. Walaupun Johor negeri bekerja, tapi yang bekerja swasta dan warga Singapura tentu lah ramai yang keluar berjalan pada hujung minggu.

4Fingers Crispy Chicken @ Komtar JBCC. Pic: Uyul Rosli

4Fingers merupakan restoran makanan segera yang menyediakan menu berasaskan ayam - pedas, rangup, unik dan betul-betul ketagihan adalah trademark dan konsep diorang. Bermula dengan restoran pertama di ION Orchard, Singapura pada tahun 2009, dalam dua tahun aje 4Fingers dah ada sejumlah tujuh cawangan yang kemudiannya berkembang ke Malaysia, Indonesia dan Australia.

Apa yang menariknya menu kat sini?

Ayam yang digunakan adalah bebas antibiotik dan hormon, dimasak dengan herba dan rempah semulajadi, paling penting TIADA MSG dan artificial flavourings. Ayam pulak disapu dengan sos signature diorang hanya apabila pelanggan memilih menu tu. Fresh from the kitchen, ok!

Kak Eda, Sis Lin & Ain tengah pilih menu @ 4Fingers, Komtar JBCC

Untuk menempah menu pilihan uols, just baris je kat kaunter dan mula memilih. Saya serahkan saja kepada yang pakar untuk memilih menu; sebabnya, anak Sis Lin yang belajar kat KL dah biasa makan kat sini. Dia dah pesan awal-awal kat mak dia, menu apa yang sedap. Haha.

Bila kita dah pilih menu yang kita nak dan dah bayar, cashier akan bagi alarm. Jadi, uols boleh la duduk dekat meja dulu sambil selfie sebelum alarm tu berbunyi. Bila dah berbunyi, cepat-cepat lah pergi ambil makanannya, ya! Jangan lupa ambil sekali bekas tulang yang disediakan kat tepi tempat ambil makanan tu. Tak ada pinggan extra yang akan disertakan ya! Kalau nak, minta bekas kertas dari dapurnya. Oh, air kat sini tak boleh refill ya, jadi kena lah minum berpada-pada. Hahaha!

Alarm a.k.a Pager @ 4Fingers, Komtar JBCC

Bila pager berbunyi, cepat-cepat ambil makanan @ 4Fingers, Komtar JBCC

Ha, kat tepi dinding sana tu lah bekas letak tulang ayam tu. Kitorang tak ambil pun sebab tak tahu. Semua kumpul dalam tisu dengan dalam tray. Bila da habis makan, dah cuci tangan, baru lah perasan ada bekas tulang tu. Hahaha!

Meh tengok apa yang kitorang order!

Signature Crispy Wingettes & Drumettes @ 4Fingers, Komtar JBCC

Masya Allah, sedap ok chicken wings kat sini! Serius, saya asyik ulang-ulang sebut sedap setiap kali gigit ayam dia. Sangat rangup dan berasa sos nya. Ayam peha dia pun besar oi! Saya yang tak suka peha ni pun boleh makan sampai habis! Memang berbaloi-baloi dengan harganya. Tapi, saya gitau awal-awal ya, tak ada sos cili atau tomato disediakan. Jadi, kalau uols nak bawak sos dari rumah, silakan. Hahaha! Bagi saya, makan macam tu aje pun dah sedap! Tak payah pakai sos!

Crispy & Succulent Chicken Drumsticks @ 4Fingers, Komtar JBCC

Kimchi & Seaweed Fries @ 4Fingers, Komtar JBCC

Chicken Katsu Salad @ 4Fingers, Komtar JBCC

Crispy Calamari Rings @ 4Fingers, Komtar JBCC

Calamari & Shrimps @ 4Fingers, Komtar JBCC

Overall, semua menunya sedap-sedap dan tak mengecewakan. Eh, kalau uols nak rasa juga, boleh lah ke 4Fingers, Komtar JBCC ya!

Menu @ 4Fingers, Komtar JBCC

4Fingers Crispy Chicken

Location:
LOT Level 2, 205-207 Komtar JBCC, City Centre
80000 Johor Bahru, Johor Malaysia

Operation Hours:
Mon to Sun: 10am to 10pm

Telephone No:
+607 220 0172

Email:
feedback@4fingers.com

Website:

Mini Snow Cheese Cake

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Mini Snow Cheese Cake

Ini lah projek saya hujung minggu yang dah berlalu (untuk negeri Johor). Mini Snow Cheese Cake tempahan Selera Sakura. Sebelum-sebelum ni dah pernah buat, tapi saiz lebih kecik dari ni dan juga saiz sebiji kek saiz 6" serta saiz 8". Jumaat dan Sabtu saya buat saiz mini sebab minggu lepas saya ada buat poll dekat IG story Selera Sakura, sama ada diorang nak mini snow cheese cake ke tak. Sepatutnya saya buat hujung minggu lepas, tapi tak sempat. Penuh hujung minggu tu dengan aktiviti ke sana sini.

Alhamdulillah, tertunai hasrat nak buat jualan Mini Snow Cheese Cake untuk pelanggan Selera Sakura ni. Ramai juga peminatnya. Insya'Allah dalam beberapa hari lagi saya buat balik ya. Hari ni dan esok tak sempat, ada kerja kejap lagi. Kedai bakery pun tutup hari Ahad ni kalau nak topup barang-barang. Bekas dia tu pun susah nak cari saiz tu kat kedai lain. Esok saya kena cuba juga cari kat kedai bakery yang lain.

Oh, kalau ada yang nak try buat, boleh jenguk resepinya kat sini --> Snow Cheese Cake...Meleleh!

Jumpa lagi!

Saturday, September 22, 2018

Hampir Ditipu Oleh Scammer Di Mudah.my

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dah dua hari tak bersiaran disebabkan sibuk dengan tempahan Selera Sakura. Pagi ni menyelit sekejap kat sini sementara tunggu waktu delivery pukul 9 pagi ni. Dua hari lepas, peristiwa hampir ditipu dengan scammer baru je berlaku di kalangan ahli keluarga saya sendiri.

Nak dijadikan cerita, sepupu saya ada minta tolong kepada saya untuk letakkan iklan di Mudah.my. Dia nak jual Original Nikon Lense & Speedlite kamera DSLR nya sebab dah tak berapa nak guna. Pakai pun beberapa kali aje. Kalau uols ada yang berminat atau tengah cari lense dengan speedlite, boleh lah rujuk link Mudah.my ni ya.

Lepas sehari saya masukkan iklan tu dalam web, ada email dari pihak Mudah.my mengatakan saya terima chat dari seorang buyer. Buyer tu tanya masih available atau tak, dia suruh add whatsapp dia. Sebenarnya masa ni dah rasa annoying sikit, kenapa nak suruh kita add whatsapp dia, kat laman web Mudah.my dah ada nombor telefon seller. Tapi saya bagi aje screenshot email tu kat cousin.

Cousin pun whatsapp lah dia. Haa, boleh tengok butir-butir perbualan diorang kat bawah.

Chat dari buyer kat Mudah.my

Duduk Europe kunun, nak suruh pos ke Melaka

On the way to bank ya? Ok

Pergi bank, tapi kenapa online transfer?

Arghh ko ingat aku tak biasa nampak ke email camni orang duk viral?

Email macam ni, kalau uols ada baca isu-isu scammer dari marketplace macam Carousell dan Mudah.my sendiri, memang akan familiar. Ini taktik scammer marketplace, diorang kononnya dah bank in kat uols, tapi bank diorang tak lepaskan sebab amount tu tak lepas minimum transfer. Ayat pun macam berbelit-belit, kita kena pulangkan balik kat diorang dulu amount yang terlebih tu, baru bank diorang akan lepaskan duit yang buyer nak transfer kat kita.

Eh, tak pernah kan dengar bank macam tu? Serius la bank oversea memang macam tu? Kalau ye, boleh share kat komen ya! Masa ni saya da cakap kat cousin, ni memang scammer. Saya siap bagi link Facebook yang orang duk share, dan ade satu tu screenshot email dia sebiji macam yang cousin saya dapat ni. Tapi cousin saya masih tak puas hati. Dia nak benda ni betul-betul sah scammer dulu baru abaikan buyer tu. Tak nak block terus.

Terdesak sampai buat whatsapp call

Dia sebenarnya nak duit, bukan nak speedlite tu pun

Perghh, nak pakai duit sangat ni Ashade Ammar Oluwatosin

Cousin saya masih nak melayan, hahaha!

Masa ni cousin saya dah start rimas sebab dia asyik whatsapp call. Saya pun geram jugak, dah rimas kenapa kau tak block dia?? Hahaha! My cousin cakap, dia nak tunggu sampai budak tu mengaku dia scammer. Ya Allah, scammer tak akan mengaku dia scammer! Baik kau block dia sekarang! Jangan sampai termakan pujuk rayu dia tu. Kang Speedlite tak terjual, RM500 melayang camtu aje! Huhuhu.

Truecaller app boleh check phone number

Dan akhirnya my cousin block dia bila dapat sahkan nombor telefon tu dari Truecaller app. Memang ada 10 spam reports untuk nombor telefon tu. Lega dia bila dah dapat kesahihan. Alhamdulillah, saya pun lega sebab dia tak termakan tipu daya scammer tu. Fuhh!

Uols yang buat jual beli dekat marketplace, hati-hati ya!

Wednesday, September 19, 2018

Nescafe UTM Kini Dibuka di Arked Lestari, Kolej 9, UTM JB

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Ada peminat kopi di sini? Khususnya Nescafe. Sejak menjadi peminat kopi ni, pantang ada kafe baru yang menyediakan minuman kopi, mesti nak cuba. Semalam, housemate saya tiba-tiba ajak ke UTM. Katanya Nescafe bukak kedai di UTM. Ha? Saya salah dengar ke ni?

"Nescafe UTM? Nes--cafe?" tanya saya berulang kali untuk dapatkan kepastian.

"Yee, Nescafe!" Kak Ajan mengiyakan banyak kali juga. Hahaha.

Nescafe UTM, Arked Lestari, Kolej 9, UTM JB

Eh, tak dapat bayangkan lah macam mana rupa kedainya. Katanya Nescafe UTM buat grand opening petang semalam kat Arked Lestari, Kolej 9. Ok, jom kak Ajan, jom Ibah, kita pergi tengok! Nak bagi puas hati sikit, tengok macam mana sebenarnya. Hahaha!

Kiosk Nescafe UTM @ Arked Lestari, K9, UTM JB

Oh, macam ni rupanya. Nescafe UTM bukak satu kiosk khas berdepan dengan Kolej 9, sebelah kiosk Famous Fried Chicken. Sebenarnya diorang da bukak dari semester lepas lagi. Cuma semalam je grand opening nya. Masa kami sampai tu, ada beberapa orang kuat UTM turut berada di sekitar kiosk. Mungkin diorang datang untuk upacara perasmian pukul 5.30 petang. Tapi disebabkan masa tu baru lepas hujan, tak ramai yang datang ke upacara perasmian tu.



Tanpa berlengah lagi, kami pun order kopi yang kami nak sementara orang belum ramai. Kat sini minuman yang disediakan tu adalah daripada sachet nescafe 3 in 1 yang dijual kat pasaraya dan kedai-kedai runcit tu. Kecuali minuman speciality of the day je yang diorang customize. Macam yang Ibah beli semalam, minuman special adalah MyUTM, hasil gabungan dari rasa hazelnut, raspberry dan topped dengan whipped cream. Agak sedap juga kopi MyUTM tu. Crew nya bagitau, minuman special ni akan ditukar dari masa ke semasa.

Senarai minuman kopi @ Nescafe UTM, Arked Lestari, K9, UTM JB

Saya dan kak Ajan order frappe, yang mana frappe ni terdiri daripada 3 level, low, standard dan high. Level ni menunjukkan tahap rich kopi tu takat mana. Daripada paling ringan rasa kopinya kepada paling kaww. Saya pilih yang standard, kak Ajan pulak ambil yang high. Nice dan tak terlalu manis. Oh, kat Nescafe UTM, diorang akan bagi reward card untuk first time customer. Lepas-lepas ni, kalau order kopi, boleh lah kumpul stamp untuk redeem special gift.

Sempena opening promo, dapat dua stamps semalam @ Nescafe UTM, Arked Lestari, K9, UTM JB

Crew yang mengendalikan Nescafe UTM ni adalah dari kalangan mahasiswa undergraduate di UTM, dan ada juga yang dah habis master. Bila tanya macam mana diorang bahagi masa antara kuliah dan berniaga, crewnya - Alia berkongsi bahawa diorang ada jadual shift masing-masing dan diorang tengah dalam usaha untuk dapatkan permanent staff. Moga dipermudahkan urusan uols dik, belajar sambil berniaga, bukan suatu perkara yang mudah. Kena bijak menyeimbangkan antara keduanya supaya boleh berjaya dalam kedua-dua bidang tu.

Crew dari kalangan adik-adik undergraduate @ Nescafe UTM, Arked Lestari, K9, UTM JB

Alia menyediakan kopi untuk pelanggan @ Nescafe UTM, Arked Lestari, K9, UTM JB

Muka gembira dapat kopi sedap @ Nescafe UTM, Arked Lestari, K9, UTM JB

Bila da dapat kopi masing-masing, kami pun terus dinner kat arked tu aje. Ibah yang balik dari kursus kat Kulai, tapaukan Nasi Lemak Wak Kentut. Ui, sedap jugak sambal dia. Nasi nya pun berasa lemaknya. Boleh repeat lagi.

Dinner @ Arked Lestari, K9, UTM JB
Alhamdulillah, dapat jugak rasa nasi lemak viral tu. Thanks Ibah!

Ok, uols yang nak try kopi pada harga berpatutan di Nescafe UTM, boleh lah singgah ke kiosknya di Arked Lestari K9 ya!


Nescafe UTM
(bersebelahan Famous Fried Chicken)

Lokasi:
Arked Lestari, Kolej 9, UTM JB

Waktu perniagaan:
7.30 am - 8.00 pm

Instagram:

Facebook:

Wordless Wednesday: Semoga Ada Rezeki

Semoga ada rezeki seorang Sunah untuk ke Hokkaido, ameen!

Tuesday, September 18, 2018

Job Sebagai Seorang Blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Walaupun sebelum ni pernah nampak blogger Mama Maszull share pasal ni, saya rasa nak share jugak dalam blog sendiri. Supaya orang yang follow dan baca blog ni nampak apa sebenarnya job sebagai seorang blogger. Takde la nanti yang salah faham dan sesuka hati judge blogger ni makan sampai kenyang hari-hari, tapi iman tak gemuk-gemuk. -_-"

Masing-masing ada skill tersendiri untuk ambil gambar

Ya, semua orang boleh buat blog. Semua orang boleh menulis apa yang dia suka dalam blog masing-masing. Tapi tak semua ada rezeki dan dapat peluang untuk menjadi social media influencer, tinggi satu anak tangga daripada blogger biasa. Blogger yang menjadi marketing influencer lebih banyak berkongsi tentang review produk, media coverage untuk event-event tertentu, advertorial dan juga artikel berbayar di samping entri personal.

Mencari sudut gambar yang sesuai

Disebabkan itu, jangan hairan kalau social media diorang lebih banyak berkongsi tentang salah satu daripada niche blog diorang. Saya sendiri, masa mula-mula berjinak dengan food review sebuah hotel, ada member FB bertanya, "Sunah ada dapat diskaun ke, share-share la sikit. Hihihi". Bila saya terlibat pula dengan review sebuah butik, ada yang fikir saya salah seorang partner butik tu. Satu doa ni, ameen! Ekekeke.

Blogger Kak Mia in action

Iye, tak ramai sebenarnya tahu kerjaya sebagai blogger ni. Ada yang salah faham, kita makan sedap-sedap setiap hari. Hakikatnya, kita tengah buat kerja yang tak semua orang boleh buat. Semua orang boleh makan, tapi tak semua sanggup bercerita sepanjang 300 hingga 700 patah perkataan kat blog, ambil gambar yang menyebabkan air liur meleleh dan dikongsikan di media sosial, siapkan artikel yang menceritakan makanan tu sedap atau tak sedap, kemudian publish dalam masa yang ditetapkan oleh klien. Kadang-kadang perlu bersengkang mata sampai pukul 2-3 pagi hanya untuk siapkan entri.

Blogger Farahain gigih ambil gambar makanan

Jangan tak tahu, ada yang sanggup berhenti kerja kerajaan dan menjadi blogger sepenuh masa. Alhamdulillah, rezeki dia kat dunia blog ni. Kalau macam saya ni, mampu jadi side job aje lah. Nak jadi sepenuh masa tu belum mampu lagi, tanggungjawab lain bertimbun-timbun tapi selalu tak sedar diri. Hahaha. Masa tengah menaip ni pun tengah tunggu brownies sejuk untuk dipotong. Ade tempahan yang customer nak ambil petang ni.

In the end, apa-apa pun kerjaya kita, janji ia halal, insya'Allah ada berkat dari rezeki yang kita perolehi.

"Dan carilah pahala negeri akhirat dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepada mu dan janganlah engkau melupakan bahagian mu daripada kenikmatan dunia." [al Qashash: 77]

Monday, September 17, 2018

Chill Out di Tsujiri Mount Austin, Johor Bahru

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Balik dari dinner di Eye's Steak hari tu, saya dan housemate dah plan dari pagi lagi nak ke satu kafe kat Taman Mount Austin, Johor Bahru ni. Semua suka green tea, saya pulak memang dah lama aim nak ke kafe ni sejak tengok blogger Kim share kat IG dia gambar-gambar menu kat sana. Tapi baru Sabtu lepas lah dapat ke situ bila ada geng yang minat green tea pun teringin nak ke sana jugak. Hahaha.

Tsujiri Mount Austin, JB

Tsujiri Mount Austin adalah kafe yang mengetengahkan menu dessert dari teh hijau Jepun, Matcha dan Houjicha. Kalau tengok instagram @tsujiriaustin, peminat green tea mesti tergugat iman tengok menu-menu yang ada. Paling menarik hati saya bila tengok IG Tsujiri adalah warabimochi dia yang rare gila tu. Sebelum-sebelum ni, saya biasa makan mochi yang bulat-bulat ada inti dekat restoran Sedap Corner tu aje. Teringin jugak nak rasa mochi versi lain. Sebab tu la nak sangat datang ke sini.

Senarai menu @ Tsujiri Mount Austin, JB

Kami ke Tsujiri lepas Maghrib, sampai kat sana dalam pukul 8 lebih, jalan agak jammed sebab ade event tak jauh dari Mount Austin Waterpark tu. Ade macam banyak booth jualan kat situ. Jadinya, agak sukar jugak nak cari parking malam tu. Berkat doa pada Allah sebab nak makan, alhamdulillah dapat jugak parking betul-betul depan Tsujiri lepas buat round kali kedua. Wehuuu!

Masa kami sampai tu, kafe takde orang. Memang milik kami la satu kafe tu. Hahaha! Kat sini, uols kena order kat kaunter dan bayar dulu baru dapat makanan. Sebab tak tahu nak makan apa, kita tanya lah pada cashier apa yang sedap dan recommended kat Tsujiri ni. Setelah menimbang tara dari segi kekenyangan perut lepas dinner tadi dan harga, akhirnya kitorang pilih Sunrise Uji dan Matcha Warabimochi yang saya idam-idamkan tu. Hahaha. Jumlah harga kedua-dua ni adalah RM38.60.

Order & pay first @ Tsujiri Mount Austin, JB

Cashier akan bagi sebiji alarm yang akan berbunyi bila order kita dah siap untuk diambil. Ala, macam kat Amphawa Paradigm Mall tu. Sesambil menunggu tu, sempat la kitorang ambil gambar sekeping dua. Tak lama lepas tu, alarm tu berbunyi. Yahooo! Kita amek gambar dulu!

Hahaha! Pic: Nada

Sunrise Uji & Matcha Warabimochi @ Tsujiri Mount Austin, JB

Alhamdulillah, boleh tahan sedap juga dan sangat kaw green tea dia. Sunrise Uji tu, kat bawah dia ada red beans dan mochi 3 biji. Nasib baik tak payah berebut. Masa memula menarah bukit ais tu, macam tak rasa apa sangat, bila dah makin gondol baru lah rasa green tea yang pekat tu. Mochi 3 biji kat dalam tu takde inti pun, memang rasa tawar aje. Untuk Matcha Warabimochi, bentuknya segiempat, tak ada inti juga, hanya kat luar mochi tu disalut dengan serbuk matcha powder, dan bila nak makan, tuangkan dulu air gula perang yang disertakan bersama. Rasa dia? Perghhh pekat gila green tea dia, ok! Tapi sedap oiii, lembik-lembik macam mochi biasa tu.

Acah-acah hipster @ Tsujiri Mount Austin, JB. Pic: Nada

Masa tengah habiskan makanan, ade customer lain datang. Dia keluar bawak aiskrim green tea. Alamak, macam kena beli jugak. Hahaha! Tunggu habis makan nanti! Kitorang gerenti beli punya, beli satu je pun dah ok buat rasa-rasa kan.

Wajah gembira sebab overdose green tea. Hahaha!

Eh, sedap gila ok aiskrim gerenti dia. Macam menu-menu yang lain, sangat rich dengan green tea dan tak terlalu manis! Itu paling penting! Memang tak manis ok, sebab da ditelan oleh rasa pahit-pahit green tea tu. Ni kalau orang yang memang tak suka green tea, agaknya boleh benci green tea selama-lamanya. Bahahaha! Eh, tak jugak. Saya dulu tak suka green tea, tapi sekarang da jadi hantu green tea, macam mana?

Alhamdulillah, dah tertunai keinginan nak ke Tsujiri. Kalau uols teringin nak rasa juga, boleh lah ke Tsujiri Mount Austin ni ya! Oh ya, Tsujiri ada surat pengesahan halal ya, jangan risau!

Halal statement @ Tsujiri Mount Austin, JB

Tsujiri Mount Austin

Lokasi:
29, Jalan Austin Heights 8/3, Taman Mount Austin, 81100 Johor Bahru, Johor

Waktu perniagaan:
Setiap hari
1 pm - 11 pm

No. Telefon:
014-374 2729

Facebook:

Instagram:

Website:

Kata Akhirmu - Ariff Bahran

Kata Akhirmu - Ariff Bahran

Pic: Kumpulan Lirik Lagu

harus bagaimanakah lagi
cara untuk aku membuktikan
harus bagaimanakah lagi
cara untuk aku persembahkan

cinta yang kau pinta
menurut telahanmu

tak mungkin ku cuba untuk mensiakan rasa ini
walaupun ku tak pernah merasai
sedikit kasih darimu

harus bagaimanakah lagi
cara untuk aku meruntuhkan
egomu yang sering menggunung
dan menolakku jauh darimu

dimanakah ia
tempatku dihatimu

tak mungkin ku cuba untuk mensiakan rasa ini
walaupun ku tak pernah merasai
sedikit kasih darimu

tak mungkin ku sekalipun akan mengalah
demi cintaku
kucoba tuk menjadi yang terbaik
hanya untuk dirimu sayang

takkan pernah ku mengalah
untuk menjadi yang terbaik

tak mungkin ku cuba untuk mensiakan rasa ini
walaupun ku tak pernah merasai
sedikit kasih darimu

tak mungkin ku sekalipun akan mengalah
demi cintaku
kucoba tuk menjadi yang terbaik
hanya untuk dirimu

andai kau menyedari
besarnya cinta ini
dan ku terus menanti
kata akhir darimu

P/S: Dengar lagu ni dalam I Can See Your Voice Malaysia, sedap pulak suara "biawak-man".