BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, July 26, 2017

Pecah

PixelsTalk

Sesetengah orang tak faham apa yang kita sedang lalui.

Di depan mereka kita tersenyum tawa, tapi hakikatnya hanya kita yang tahu apa yang sedang melanda diri.

Selama ini hanya kita yang tahu bahawa kita kuat dan terus berusaha buat sehabis baik.

Ketahuilah, bukan mudah membahagi masa antara dua perkara yang sama penting.

Empangan air mata kita boleh pecah juga, kalau kita mengharapkan bantuan seseorang, tetapi orang itu lah yang menyebabkan kita menangis dalam diam.

Kita dipandang serong dan dihakimi bertubi-tubi.

Ada yang memang betul, yang kita tidak perlu orang lain menyebut-nyebut tentangnya.

Namun benarnya ada yang lebih tersirat dari yang tersurat.

Bukan tidak mahu menerangkan situasi, ada yang lebih utama sedang kita kejari.

Bahkan jika mencuba pun, bukan mahu mendengar.


Tidak mengapalah, hanya kepada Allah saja kita patut berharap.

Yang benarnya, harapan itu patut kita letakkan pada Dia semata.

Tentu saja Dia mahu bicara sesuatu dari apa yang berlaku.


Maka, berusahalah.

Dan letakkan tawakkal hanya pada dia.



Tuesday, June 6, 2017

Pesan - Irfan Haris

Disaat ku tiada nanti, tiada lagi disisimu
Jangan kau bersedih dan menangis
Engkau insan yang ku sayang
Yang paling ku kasih dirimu
Amat bererti dihidupku

Nanti diakhir nafasku
Lihatlah ku buat kali yang terakhir
Doa doakan la aku
Disaat aku menghadap-Nya

Jaga dirimu, sayangku
Disaatku bila tiada disisimu
Semoga cinta kita kan bersama
Dihatimu

Jadikan aku yang terakhir
Sampai nafasku terhenti dihujung waktu
Saat ku kirim cinta
Yang abadi

Nanti diakhir nafasku
Lihatlah ku buat kali yang terakhir
Doa doakan la aku
Disaat aku menghadap-Nya

Jaga dirimu, sayangku
Disaatku bila tiada disisimu
Semoga cinta kita kan bersama
Dihatimu

Jadikan aku yang terakhir
Sampai nafasku terhenti dihujung waktu
Saat ku kirim cinta
Yang abadi

Thursday, April 13, 2017

Twisty Cats - Radial Hypoplasia (RH)

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Da lama tak menulis kat blog ni. Hari ni tiba-tiba rasa nak share something. Alang-alang dah baca benda tu dengan penuh khusyuk dan tawadduk, maka wajib rasanya saya share apa yang saya da baca.

Twisty Cat, pernah dengar? Boleh tengok video kat bawah.

video

Saya study tentang Twisty Cat ni sebab baru-baru ni ade jumpa 3 ekor kucing yang kaki hadapannya bengkok ke dalam, seolah-solah patah. Diorang tak dapat berjalan macam kucing biasa, nampak macam arnab pulak. Bila berjalan, nampak macam orang shuffling gitu. Kesian sangat.

Kaki hadapan anak kucing ni bengkok ke dalam

Nama penyakit ni saya jumpa kat SINI. Radial Hypoplasia (RH). Pergerakan kucing yang menghidap RH agak terganggu dengan kekurangan upaya kaki hadapannya. Kalau nak lari sebab ketakutan pun jadi agak lambat. Tapi kalau yang dah biasa dan kuat, boleh jadi sangat-sangat laju! Lompat aje macam arnab! Disebabkan kaki hadapannya tak dapat digunakan seperti biasa, kucing RH tak dapat membersihkan muka, telinga, dan matanya seperti kucing biasa. Jadi, kena tolong diorang bersihkan segala yang bertakung dekat mata tu sebelum terjadinya infection.

Dalam gambar tu dua ekor je, sekor lagi bawah almari, sangat penakut

3 ekor anak kucing ni kawan saya jumpa dekat rumah baru dia. Jumpa-jumpa je kakinya da macam tu. Mula-mula kitorang pelik gak, kenapa dengan kaki diorang ni. Adakah diorang terhimpit dalam satu ruang yang sempit sejak lahir? Tapi ikutkan saiz kecik camtu macam baru sebulan lebih je. Rupa-rupanya, diorang antara penghidap RH, yang mana omputih kata berpunca daripada injury of birth defect. Kesian kan, tiga-tiga lak jadi macam tu. Kalau manusia, memang bakal berliku-liku hidup tu. Huhu. Korang kalau jumpa kucing macam ni dan nak jaga dia, boleh rujuk kat SINI tau panduan untuk jaga kucing RH. Pergi kat subtopic Twisty Cat.

R.I.P sayang

Dijadikan cerita, 10 April lepas, yang Calico ni da pergi menghadap Illahi. Kawan saya secara tak sengaja terlanggar dia masa nak reverse kereta. Itu lah asbab dari kelemahan kucing RH. Diorang lambat bergerak bila diancam bahaya. Sedih tu, memang sedih. Tak sempat nak jaga diorang sampai besar. Kawan saya trauma sekejap kot. Tapi, Allah da tetapkan semuanya kan. Di sebalik semua ni, tentu ada hikmahnya. Yang Calico ni paling lemah antara ketiga-tiga ekor anak kucing RH ni. Kalau tengok dalam video tu, nampak kan macam mana lambatnya dia shuffling. Allah Maha Mengetahui, mungkin itu yang terbaik buatnya. Insya'Allah dia tengah berjalan dengan sempurna di sebelah sana. :')


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.