BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, May 27, 2015

Buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort Restaurant

Bulan Syaaban berbaki dalam beberapa minggu je lagi.

Tak lama lepas tu dah masuk bulan Ramadhan. Bulan yang dinanti-nanti oleh umat Islam untuk memperbanyakkan amal ibadat dan memperbaiki diri sebelum menyambut Aidilfitri dengan penuh gumbira. Bulan ni lah memasing nak mengejar pahala solat tarawih, tadarus al-Quran, qiamullail, bersedekah dan banyak lagi amalan-amalan sunat yang lain. Ye tak?

Selain suasana biah solehah di sana-sini, satu lagi perkara yang menyebabkan umat Islam, malah bukan Islam jugak, tertunggu-tunggu bulan puasa ni adalah syurga makanan berbuka tidak kiralah di bazar-bazar Ramadhan, majlis-majlis berbuka mahupun buffet-buffet Ramadhan di serata restoran dan hotel.

Bercakap mengenai buffet Ramadhan, bersempena bulan Ramadhan tahun ni, Bangi Golf Resort Restaurant (BGR) Sdn. Bhd. dengan bangganya mempersembahkan buffet Ramadhan bermula dari 21 Jun 2015 sehingga 15 Julai 2015. Untuk pengetahuan semua, BGR ni antara salah satu daripada beberapa golf resort kat Malaysia yang dah dapat perakuan Sijil Halal JAKIM. Jadi, jangan ragu-ragu ya untuk mencuba buffet Ramadhan kat sini! ;)

Bangi Golf Resort Restaurant. Gambar ihsan: Projek Travel

BGR menyediakan pelbagai jenis hidangan buffet termasuklah masakan Melayu popular, sajian Barat dan masakan Timur yang digemari ramai. Tahun ni, bahagian Cooking Showcase BGR menampilkan kambing bakar yang dipanggang secara perlahan di atas bara api dan sup kambing mamak yang boleh dijamah bersama roti. Selain kambing bakar, sate daging dan ayam bersama kuah kacang buatan sendiri serta kway teow goreng dan mee goreng mamak yang digoreng panas-panas di hadapan tetamu turut disajikan di bahagian Cooking Showcase BGR.

Kambing Bakar di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Menariknya di bahagian Western Appetizer, hidangan dengan sentuhan gastronomi istimewa seperti Krim Ayam Salai dengan Bawang Focaccia Panggang dan Sous Vide Eggs with Mushroom Espuma disediakan untuk membuka selera para tetamu. Turut disediakan adalah Beef Lasagna dan Grilled Boneless Chicken with Creamy Mushroom Sauce yang fuhhhhhhh, enak banget sih!

Western Appetizer di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Kalau yang rasa-rasa tak boleh telan makanan omputih, jangan risau sebab BGR ada menyediakan menu utama tempatan dan masakan Timur macam Butter Prawns, Teriyaki Chicken, Black Pepper Beef super sedap, Fish Fillet dengan Sos Serai, Sambal Sotong Kembang, Ayam Masak Ros dan Rendang Daging Tiak Minyak. Oh, ada juga pilihan Nasi Lemak, Nasi Goreng Cina dan Nasi Putih untuk yang tak boleh kalau tak makan nasi, ok!

Menu utama tempatan di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant
Nasi Lemak di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant
Pelbagai masakan Timur di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Bila da mengisi perut dengan segala makanan berat, boleh lah menutup jamuan dengan juadah manis di 'Live Station' Spanish Churro dengan kuah coklat pekat. Selain tu, terdapat pelbagai jenis kuih muih, puding, agar-agar dan buah-buahan tropika serta tempatan disediakan kat sini. Yang akan buat tetamu rambang mata, sudah tentunya pelbagai pilihan pencuci mulut popular Barat contohnya Italian Tiramisu, Chocolate Eclair, Blueberry Cheese Cake, Red Velvet Cake, Young Coconut Jelly, Creme Caramel, Mix Berry Panna Cotta dan ciptaan terkini BGR; Tea Infused Chocolate Ganache Tartlet.

Aneka pencuci mulut di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Sepanjang tetamu menjamu selera hidangan berbuka, alunan muzik Melayu Tradisional akan didendangkan secara live oleh kumpulan kugiran dari pukul 6.30 petang hingga 9.30 malam setiap hari. Jangan risau tentang parking sebab BGR menyediakan 800 tempat letak kereta secara percuma. Surau lelaki dan perempuan juga disediakan untuk keselesaan tetamu.

Berikut adalah butiran mengenai Buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort Restaurant:

Alamat: No. 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor, Malaysia
Koordinat GPS: 2.95716N, 101.76518E
Tempahan dan Pertanyaan: +(603) 8925 3728 / +(603) 8210 0265
Email: bgb.bangigolf@gmail.com
Waktu operasi: 6.30 p.m - 9.30 p.m setiap hari
Bayaran sekepala: Bermula dari RM27 (kanak-kanak) dan RM55 (dewasa)


Monday, May 18, 2015

Selepas Kahwin

Saya tak pasti lah kalau lelaki macam mana.

Yang saya pasti, perempuan ni bila hampir semua kawan-kawan dah kahwin, bila berubah dunianya dari hidup seorang kepada hidup berdua, topik gossip pun dah ikut sama berubah.

Bila berjumpa atau berborak dengan kawan-kawan perempuan yang baru berkahwin tak sampai setahun, banyak isu berkaitan suami, mak mertua, anak-anak, lauk apa nak dimasak, cara kumpul duit sampingan, cara spend duit untuk barang dapur dan diri sendiri serta sebagainya yang berkaitan dengan keluarga akan jadi topik paling utama.

Mungkin ada juga lah topik lain macam tempat makan best, kucing dah beranak ke belum atau drama Akasia TV3 pukul 7 petang, tapi dah kurang sikit dan kalau ada pun bila topik tentang keluarga dah habis. Haha.

Elok sebenarnya kalau saling bertukar-tukar pandangan dan tips tentang keluarga. Terutama dengan kawan-kawan yang sama-sama dah kahwin. Sebab mungkin kawan kita tu pengalaman dia lebih lama dan jauh dari kita. Belajar dari pengalaman orang lain, ambil iktibar mana yang perlu dan bersesuaian dengan kita.

Tapi jangan lupa, tak semua kisah kahwin orang lain sama dengan kisah kahwin kita. Jadi, don't expect too much, malah jangan expect macam dalam novel-novel atau drama Akasia TV3.

Bak kata seseorang, just let things happen. Let life flow. Don't force it.

Tuesday, May 5, 2015

Seminggu di Jepun - Harap Belum Basi

Seminggu di Jepun awal Mac lalu, kami banyak berjalan kaki ke mana-mana. Sejak dari hari pertama lagi menapak berkilo-kilometer. Lewat malam pun berjalan kaki jugak. Kalau kamu-kamu yang perempuan ni berjalan kaki malam-malam pun selamat gila kat Jepun. Antara negara yang paling sedikit berlaku jenayah. Cuma kena tahan sejuk angin bertiup je lah.

Hari kedua, awal pagi lagi kami dah naik train ke Koto-ku. Destinasi kami adalah Shibaura Institute of Technology Toyosu Campus. Kat SIT, kami dengar sedikit perkongsian daripada pensyarah kat sana tentang projek penyelidikan yang diorang buat. Ade jugak wakil dari rombongan kami yang bagi perkongsian tentang projek yang dibuat di Malaysia. Makan tengahari kami dibelanja oleh Prof. Tsuneo. Koh koh. Disebabkan masing-masing tak tahu nak makan apa, semua ambik aje makanan yang sama dengan orang lain. Haha. Oh, ade notis berbahasa Melayu tau kat kafetaria SIT ni! Bangga kejap! Nampak sangat banyak students Malaysia kat sini. :p

Shibaura Institute of Technology, Toyosu Campus, Jepun

Yang best bila lawat kampus-kampus kat Jepun ni, adalah lab diorang. Seronok tengok lab penuh dengan equipment. Lagi satu, setiap lab ni diorang bubuh nama under nama supervisor. So, setiap supervisor ade lab khas untuk students dia. Belah petangnya, lepas lawat lab semua, kami pergi solat jamak takhir. Ade satu bilik khas kat SIT yang dijadikan surau untuk students Muslim. Tapi kena kongsi lelaki perempuan. Jadi kena bergilir bila nak solat. Biliknya pun kecik aje. Sementara tunggu grup lelaki solat, kami berlegar-legar cari cahaya matahari kat luar bilik tu. Sejuk tau walaupun ada cahaya matahari. Sebab angin sangat kuat. Masa tengok langit dan menikmati deruan angin ni lah mata saya tertangkap satu pemandangan indah.

Ume Blossoms di Shibaura Institute of Technology, Toyosu Campus, Jepun

Ume Blossoms. Ume ni rupanya lebih kurang sama dengan Sakura. Tapi Ume takde daun. Bunganya pun tumbuh dekat-dekat dengan ranting tanpa tangkai yang panjang. Kelopaknya pun tak selembut kelopak Sakura. Kembangnya pun lebih lama daripada Sakura yang kembang hanya seminggu, dan mekarnya lebih dahulu daripada Sakura yang musimnya hujung-hujung Mac atau awal-awal April. Tapi kami ambil juga gambar dengan Ume ni sebab konon-konon dapat berjumpa adik-beradik Sakura lah! Alhamdulillah, puas hati!

Petang tu, lepas singgah sekejap kat Shinjuku, kami terus balik check in hotel kat Hon Atsugi. Malamnya, dah tak larat nak keluar balik. Makan mi segera aje kat bilik. Hoho. Boleh la berehat semahunya sebab dah penat menapak ke sana ke mari selama dua hari. Haha. Esoknya kami ke TOKAI University dan NTT Research Lab pulak. Sempat juga kami meratah strawberry gergasi yang dijual kat kedai-kedai kecik sekitar Tokaidaigaku-mae Station sementara tunggu bas dari Tokai University datang amek. Amek gambar sekitar station pun boleh ha. Kat Jepun ni, susah nak jumpa pokok tinggi-tinggi kalau kat tetengah bandar. Selalunya diorang tanam bunga dalam pasu camtu ha. Comel kan? 


Konsep lab kat kampus sama macam SIT, seronok tengok projek-projek diorang. Tengahari kat TOKAI U kami dibelanja bento. Sedap! Sempat jugak kami tengok budak-budak berlatih kendo hasil ajakan Prof. Mikami. Petangnya kami naik bas ke NTT Research Lab, kitorang masuk exhibition room diorang untuk dengar perkongsian projek penyelidikan. Lab NTT ni lab baru juga, masih banyak renovation. Dan projek diorang agak confidential, susah sikit kalau nak buat attachment kat sini.
Kenangan di Tokai University, Japan dan first bento super sedap kat sini

Rombongan MyIPS bersama Prof. Mikami dari Tokai University..
saya pegang kamera -_-"

Petang tu, lepas balik ke hotel, kami keluar balik jalan-jalan sekitar Atsugi. Tengok-tengok kedai baju, kasut, makan kat seafood restaurants. Seperti biasa, kalau makan kat Jepun ni, pastikan lah bahan ramuan yang digunakan. Tanya kat pelayan dia sama ada makanan tu ada mengandungi bahan-bahan daging, mirin, sake etc. Susah jugak sebenarnya nak makan kat Jepun ni, better bawak banyak-banyak makanan segera dari Malaysia kalau nak datang sini. On the way balik ke hotel, sempat singgah Lawson beli air kotak VanHoutten Coklat. Ok, yang ni students Malaysia kat SIT yang rekemenkan. Dia kata memang halal dan sedap. Rugi kalau tak rasa. Saya akui, memang sedappp! Sejak pertama kali beli, tiap malam beli. Haha! Cuma lupa nak amek gambar je. Pfftt.

Tempura Tendon Tenya Asakusa Tokyo
Student Malaysia kat Jepun kata, jangan makan miso sup dia, non-halal

Esoknya kami ke NICT Koganei. Suami pensyarah kami, Encik Wan sewa mpv. Dia dah biasa jalan kat Jepun, faham GPS Jepun dan fasih berbahasa Jepun sebab dulu dia dan isteri belajar dan kerja kat Jepun sekejap. Jauh jugak perjalanan nak ke Koganei tu, kami sempat makan sushi 100 yen yang pengunjung Muslim selalu datang makan. First time saya melahap sushi dengan begitu berselera! Sedap okay!!! Tak sangka sushi ni sedap betul, mula-mula tu ragu-ragu jugak boleh ke tekak ni telan sushi. -_-"

Sushi 100 Yen..haha..tak tahu restoran nama apa!

Jangan lupa main gashapon kat Jepun ye...
kalau bertuah dapat la keychain comel macam ni! :p

Lepas makan, kami ke NICT. Jumpa labmate kat sana dan lawat lab diorang. Masa ni lah mata hati ni semakin terbuka luas. Patut lah Jepun negara maju. Teknologi-teknologi diorang sangat maju berbanding kita sebab diorang perlu akan teknologi-teknologi macam tu. Keadaan negara diorang yang selalu dilanda bencana gempa bumi dan tsunami menyebabkan diorang perlu mengkaji lebih banyak teknologi untuk menangani bencana alam. Sebab tu lah, dari sekecil-kecil perihal mengasingkan sampah ikut kategori plastik, botol dan kertas sehingga ke bab-bab disaster management pun semuanya sangat penting bagi diorang. Subhanallah...

NICT Koganei, Japan - Pusat Japanese Standard Time

Balik  malam tu kami singgah makan kat restoran area Atsugi, tak tahu lah apa namanya. Haha! Tapi makanan dia sedap dan portion dia besar. Kebanyakannya kat Jepun ni, kami makan menu yang seafood aje macam tempura dan ikan bakar. Yang lain-lain tu tak berani lah nak sentuh. Miso sup pun kadang-kadang meragukan.

Makan tempura aje lah kat Jepun ni

Esoknya, kami bertolak ke Enoshima pagi-pagi. Perjalanan agak jauh juga. Sempat tengok tol dan penjaga tol yang sangat ceria menyambut duit yang kita hulurkan. Haha. Kat Enoshima, baru lah saya jumpa neko-chan. Banyakkk sangat kucing kat sini berbanding tempat lain. Mungkin ni pulau kucing kot? Haha. Saya beli beberapa cenderahati kat sini untuk dibawa pulang. Tempat dia lebih kurang macam Asakusa Nakamise Street tu. Banyak kedai cenderahati, harga pun lebih kurang je dengan Asakusa bila kami tengok esoknya. Kat Enoshima ni, bunga Sakura dah mengembang tau!! Tapi saya tak naik ke atas bukit pun untuk tengok. Kawan saya je yang naik dan amek gambar banyak-banyak dengan Sakura. Siap petik sekuntum lagi nak kasi bukti kat saya. Huhu. Terima kasih. Lain kali, boleh pergi!

Nampak Fuji-san dari kejauhan
Tak ada jodoh...insya'Allah lain kali!

Susah nak jumpa kucing di Jepun
Kami jumpa neko kat 'pulau' Enoshima

Enoshima hill..banyak cenderamata kat sini

Tengahari macam tu, kami ke Yokohama City. Bandar ni agak maju binaan dia tapi still nampak lapang. Takde la penuh sangat dengan bangunan pencakar langit. Datang situ kononnya nak makan seafood buffet, tapi bila dah duduk rasa ragu-ragu pulak sebab pelayan dia kata ada guna alkohol dalam makanan diorang. So, kami keluar dari situ, amek-amek gambar dan balik ke Atsugi aje. On the way balik, kami solat kat area parking kat satu taman tak tahu nama tu je. Bila kat tempat orang yang Islam bukan agama rasmi dan susah nak cam mana satu masjid, mana satu rumah orang, kawasan lapang yang diyakini bersih lah jadi alternatif bagi yang bermusafir. Kena tahan sikit masa amek wudhuk sebab air sejuk, masya Allah! Balik Atsugi kami makan kat restoran semalam lagi. Alkisahnya semalam Encik Wan tertinggal kameranya kat restoran ni. Bila tanya cashier, alhamdulillah memang ada kamera Encik Wan dan diorang masih simpankan! Subhanallah, indahnya pekerti masyarakat Jepun!

Yokohama City, Japan

Saba grilled fish..yang putih tu bawang putih kisar ye

Sebelah malamnya, kami ke Ginza dan singgah kedai elektronik. Sambar earphone sony sebijik kaler pink. :D Masa kat sini jenuh jugak naik turun tangga masuk kedai ni, keluar kedai sana, haiyooo. Sebab kami ikut Encik Wan, takut tersesat! Haha. Balik malam tu kami terus ke Edogawa. Ke Kasai guesthouse yang masa mula-mula kami datang. Tidur kat sini pula malam ni.

Esoknya pagi-pagi kami keluar ke Nippori Textile Town. Kali ni kena naik train sendiri dan cari semuanya sendiri sebab takde da ahli rombongan yang tahu berbahasa Jepun. Kat Nippori Textile Town kami singgah kedai kain Tomato yang ada banyak kedai dia kat situ. Beli kain kotton Jepun beberapa helai untuk cenderahati ahli keluarga terdekat. Harga kat kedai ni average dalam RM 65 gitu untuk 4 meter. Murah lah daripada yang orang selalu jual kat Malaysia hingga beratus ringgit. Dari Nippori kami ke Akihabara. Tapi takde ape nak cari kat situ, kami naik train ke Asakusa pula. Kat sini baru lah banyak benda nak cari. Tu pun pusing-pusing jugak cari Nakamise Street nak beli cenderahati, dan pusing-pusing jugak cari subway station. Hahaha. Saya beli juga sebijik beg tarik kat sini, harga dia lebih kurang kat Malaysia juga bila masuk tax 8%. Budaya orang kat Jepun ni suka bawak beg tarik kecik ke mana-mana saya tengok. Mungkin lebih mudah dan tak membebankan kalau diorang nak bergerak jauh.

Nippori Textile Town, Japan

Akihabara & Asakusa town, Japan

Sebelah malamnya kami ke Hard Rock Tokyo kat Roppongi sebab suami kawan ada pesan belikan t-shirt. Menjelajah la kami guna Google Maps kat sini. Haha.  Sangat membantu ok! Then bila dah siap membeli apa yang patut (saya belikan encik suami topi Hard Rock Tokyo sebab tak tahu dah nak belikan apa..haha), kami singgah restoran kebab tak jauh dari Hard Rock tu. Kebab dia besar mak ai, tapi sedap! Harga kebab kat sini 500 yen. Dalam RM 15 ye. Sekian terima kasih. Hahaha. Makan kebab sambil tunggu train pergi Harajuku pulak. Memula konon-konon nak berjalan kaki, tapi tak tahu nak ikut jalan mana dan dah penat sangat. So, tunggu lah train. Bila dah sampai, Google Maps lagi carik Daiso Harajuku. Ape, carik Daiso??? Malaysia bukan ade ke???

Hard Rock Shop Tokyo, Roppongi

Turkish Kebab, Roppongi, Jepun

The Daiso, Harajuku, Japan

Ahaha. Sebenarnya ni kawan yang kirim cenderahati. Katanya ni Daiso terbesar kat Jepun. Barang kat Daiso sini tak sama dengan kat Malaysia dan harganya pulak lagi murah. Memang ade cenderahati khas Jepun kalau nak belikan untuk kawan-kawan dan ahli keluarga. Saya belikan uncang dan cermin mini with Japanese pattern pouch. Harga pun dalam 100 yen gitu. Dalam RM 3 aje setiap satu. Dah selesaiii membeli segala yang patut, kami pun balik lah ke Kasai. Mengemas-ngemas beg malam tu, esok pagi naik bas dari Kasai Bus Station terus ke Narita International Airport Terminal 2.

Toilet Jepun
Tak tahu nak letak gambar ni kat mana..kat sini boleh? Hahaha.

Alhamdulillah, pengalaman yang sangat-sangat menarik dan bermakna bagi saya bila diberi peluang untuk melawat negara matahari terbit ni. Banyak sangat benda baru, terutamanya budaya, yang saya belajar dan membuka mata saya. Malah, pengalaman sepanjang bermusafir sambil mengenali rakan-rakan dalam permusafiran pun banyak mengajar saya untuk meraikan kepelbagaian. Tak keterlaluan kalau saya cakap, saya nak sangat ahli keluarga saya, saudara mara saya, kawan-kawan saya diberi peluang yang sama macam saya untuk melihat sendiri Jepun dan masyarakatnya satu hari nanti. Saya pun, insya'Allah menanam niat untuk ke sana lagi pada masa akan datang dengan encik suami pulak. Terima kasih Allah, terima kasih IEEE Photonics Society Malaysia Chapter, terima kasih ahli rombongan cik kiah!

Blogger Rajin Komen

Get this widget
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari Jeneral Sunah Suka Sakura dot com.