Wednesday, September 19, 2018

Nescafe UTM Kini Dibuka di Arked Lestari, Kolej 9, UTM JB

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua? Ada peminat kopi di sini? Khususnya Nescafe. Sejak menjadi peminat kopi ni, pantang ada kafe baru yang menyediakan minuman kopi, mesti nak cuba. Semalam, housemate saya tiba-tiba ajak ke UTM. Katanya Nescafe bukak kedai di UTM. Ha? Saya salah dengar ke ni?

"Nescafe UTM? Nes--cafe?" tanya saya berulang kali untuk dapatkan kepastian.

"Yee, Nescafe!" Kak Ajan mengiyakan banyak kali juga. Hahaha.

Nescafe UTM, Arked Lestari, Kolej 9, UTM JB

Eh, tak dapat bayangkan lah macam mana rupa kedainya. Katanya Nescafe UTM buat grand opening petang semalam kat Arked Lestari, Kolej 9. Ok, jom kak Ajan, jom Ibah, kita pergi tengok! Nak bagi puas hati sikit, tengok macam mana sebenarnya. Hahaha!

Kiosk Nescafe UTM @ Arked Lestari, K9, UTM JB

Oh, macam ni rupanya. Nescafe UTM bukak satu kiosk khas berdepan dengan Kolej 9, sebelah kiosk Famous Fried Chicken. Sebenarnya diorang da bukak dari semester lepas lagi. Cuma semalam je grand opening nya. Masa kami sampai tu, ada beberapa orang kuat UTM turut berada di sekitar kiosk. Mungkin diorang datang untuk upacara perasmian pukul 5.30 petang. Tapi disebabkan masa tu baru lepas hujan, tak ramai yang datang ke upacara perasmian tu.



Tanpa berlengah lagi, kami pun order kopi yang kami nak sementara orang belum ramai. Kat sini minuman yang disediakan tu adalah daripada sachet nescafe 3 in 1 yang dijual kat pasaraya dan kedai-kedai runcit tu. Kecuali minuman speciality of the day je yang diorang customize. Macam yang Ibah beli semalam, minuman special adalah MyUTM, hasil gabungan dari rasa hazelnut, raspberry dan topped dengan whipped cream. Agak sedap juga kopi MyUTM tu. Crew nya bagitau, minuman special ni akan ditukar dari masa ke semasa.

Senarai minuman kopi @ Nescafe UTM, Arked Lestari, K9, UTM JB

Saya dan kak Ajan order frappe, yang mana frappe ni terdiri daripada 3 level, low, standard dan high. Level ni menunjukkan tahap rich kopi tu takat mana. Daripada paling ringan rasa kopinya kepada paling kaww. Saya pilih yang standard, kak Ajan pulak ambil yang high. Nice dan tak terlalu manis. Oh, kat Nescafe UTM, diorang akan bagi reward card untuk first time customer. Lepas-lepas ni, kalau order kopi, boleh lah kumpul stamp untuk redeem special gift.

Sempena opening promo, dapat dua stamps semalam @ Nescafe UTM, Arked Lestari, K9, UTM JB

Crew yang mengendalikan Nescafe UTM ni adalah dari kalangan mahasiswa undergraduate di UTM, dan ada juga yang dah habis master. Bila tanya macam mana diorang bahagi masa antara kuliah dan berniaga, crewnya - Alia berkongsi bahawa diorang ada jadual shift masing-masing dan diorang tengah dalam usaha untuk dapatkan permanent staff. Moga dipermudahkan urusan uols dik, belajar sambil berniaga, bukan suatu perkara yang mudah. Kena bijak menyeimbangkan antara keduanya supaya boleh berjaya dalam kedua-dua bidang tu.

Crew dari kalangan adik-adik undergraduate @ Nescafe UTM, Arked Lestari, K9, UTM JB

Alia menyediakan kopi untuk pelanggan @ Nescafe UTM, Arked Lestari, K9, UTM JB

Muka gembira dapat kopi sedap @ Nescafe UTM, Arked Lestari, K9, UTM JB

Bila da dapat kopi masing-masing, kami pun terus dinner kat arked tu aje. Ibah yang balik dari kursus kat Kulai, tapaukan Nasi Lemak Wak Kentut. Ui, sedap jugak sambal dia. Nasi nya pun berasa lemaknya. Boleh repeat lagi.

Dinner @ Arked Lestari, K9, UTM JB
Alhamdulillah, dapat jugak rasa nasi lemak viral tu. Thanks Ibah!

Ok, uols yang nak try kopi pada harga berpatutan di Nescafe UTM, boleh lah singgah ke kiosknya di Arked Lestari K9 ya!


Nescafe UTM
(bersebelahan Famous Fried Chicken)

Lokasi:
Arked Lestari, Kolej 9, UTM JB

Waktu perniagaan:
7.30 am - 8.00 pm

Instagram:

Facebook:

Wordless Wednesday: Semoga Ada Rezeki

Semoga ada rezeki seorang Sunah untuk ke Hokkaido, ameen!

Tuesday, September 18, 2018

Job Sebagai Seorang Blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Walaupun sebelum ni pernah nampak blogger Mama Maszull share pasal ni, saya rasa nak share jugak dalam blog sendiri. Supaya orang yang follow dan baca blog ni nampak apa sebenarnya job sebagai seorang blogger. Takde la nanti yang salah faham dan sesuka hati judge blogger ni makan sampai kenyang hari-hari, tapi iman tak gemuk-gemuk. -_-"

Masing-masing ada skill tersendiri untuk ambil gambar

Ya, semua orang boleh buat blog. Semua orang boleh menulis apa yang dia suka dalam blog masing-masing. Tapi tak semua ada rezeki dan dapat peluang untuk menjadi social media influencer, tinggi satu anak tangga daripada blogger biasa. Blogger yang menjadi marketing influencer lebih banyak berkongsi tentang review produk, media coverage untuk event-event tertentu, advertorial dan juga artikel berbayar di samping entri personal.

Mencari sudut gambar yang sesuai

Disebabkan itu, jangan hairan kalau social media diorang lebih banyak berkongsi tentang salah satu daripada niche blog diorang. Saya sendiri, masa mula-mula berjinak dengan food review sebuah hotel, ada member FB bertanya, "Sunah ada dapat diskaun ke, share-share la sikit. Hihihi". Bila saya terlibat pula dengan review sebuah butik, ada yang fikir saya salah seorang partner butik tu. Satu doa ni, ameen! Ekekeke.

Blogger Kak Mia in action

Iye, tak ramai sebenarnya tahu kerjaya sebagai blogger ni. Ada yang salah faham, kita makan sedap-sedap setiap hari. Hakikatnya, kita tengah buat kerja yang tak semua orang boleh buat. Semua orang boleh makan, tapi tak semua sanggup bercerita sepanjang 300 hingga 700 patah perkataan kat blog, ambil gambar yang menyebabkan air liur meleleh dan dikongsikan di media sosial, siapkan artikel yang menceritakan makanan tu sedap atau tak sedap, kemudian publish dalam masa yang ditetapkan oleh klien. Kadang-kadang perlu bersengkang mata sampai pukul 2-3 pagi hanya untuk siapkan entri.

Blogger Farahain gigih ambil gambar makanan

Jangan tak tahu, ada yang sanggup berhenti kerja kerajaan dan menjadi blogger sepenuh masa. Alhamdulillah, rezeki dia kat dunia blog ni. Kalau macam saya ni, mampu jadi side job aje lah. Nak jadi sepenuh masa tu belum mampu lagi, tanggungjawab lain bertimbun-timbun tapi selalu tak sedar diri. Hahaha. Masa tengah menaip ni pun tengah tunggu brownies sejuk untuk dipotong. Ade tempahan yang customer nak ambil petang ni.

In the end, apa-apa pun kerjaya kita, janji ia halal, insya'Allah ada berkat dari rezeki yang kita perolehi.

"Dan carilah pahala negeri akhirat dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepada mu dan janganlah engkau melupakan bahagian mu daripada kenikmatan dunia." [al Qashash: 77]

Monday, September 17, 2018

Chill Out di Tsujiri Mount Austin, Johor Bahru

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Balik dari dinner di Eye's Steak hari tu, saya dan housemate dah plan dari pagi lagi nak ke satu kafe kat Taman Mount Austin, Johor Bahru ni. Semua suka green tea, saya pulak memang dah lama aim nak ke kafe ni sejak tengok blogger Kim share kat IG dia gambar-gambar menu kat sana. Tapi baru Sabtu lepas lah dapat ke situ bila ada geng yang minat green tea pun teringin nak ke sana jugak. Hahaha.

Tsujiri Mount Austin, JB

Tsujiri Mount Austin adalah kafe yang mengetengahkan menu dessert dari teh hijau Jepun, Matcha dan Houjicha. Kalau tengok instagram @tsujiriaustin, peminat green tea mesti tergugat iman tengok menu-menu yang ada. Paling menarik hati saya bila tengok IG Tsujiri adalah warabimochi dia yang rare gila tu. Sebelum-sebelum ni, saya biasa makan mochi yang bulat-bulat ada inti dekat restoran Sedap Corner tu aje. Teringin jugak nak rasa mochi versi lain. Sebab tu la nak sangat datang ke sini.

Senarai menu @ Tsujiri Mount Austin, JB

Kami ke Tsujiri lepas Maghrib, sampai kat sana dalam pukul 8 lebih, jalan agak jammed sebab ade event tak jauh dari Mount Austin Waterpark tu. Ade macam banyak booth jualan kat situ. Jadinya, agak sukar jugak nak cari parking malam tu. Berkat doa pada Allah sebab nak makan, alhamdulillah dapat jugak parking betul-betul depan Tsujiri lepas buat round kali kedua. Wehuuu!

Masa kami sampai tu, kafe takde orang. Memang milik kami la satu kafe tu. Hahaha! Kat sini, uols kena order kat kaunter dan bayar dulu baru dapat makanan. Sebab tak tahu nak makan apa, kita tanya lah pada cashier apa yang sedap dan recommended kat Tsujiri ni. Setelah menimbang tara dari segi kekenyangan perut lepas dinner tadi dan harga, akhirnya kitorang pilih Sunrise Uji dan Matcha Warabimochi yang saya idam-idamkan tu. Hahaha. Jumlah harga kedua-dua ni adalah RM38.60.

Order & pay first @ Tsujiri Mount Austin, JB

Cashier akan bagi sebiji alarm yang akan berbunyi bila order kita dah siap untuk diambil. Ala, macam kat Amphawa Paradigm Mall tu. Sesambil menunggu tu, sempat la kitorang ambil gambar sekeping dua. Tak lama lepas tu, alarm tu berbunyi. Yahooo! Kita amek gambar dulu!

Hahaha! Pic: Nada

Sunrise Uji & Matcha Warabimochi @ Tsujiri Mount Austin, JB

Alhamdulillah, boleh tahan sedap juga dan sangat kaw green tea dia. Sunrise Uji tu, kat bawah dia ada red beans dan mochi 3 biji. Nasib baik tak payah berebut. Masa memula menarah bukit ais tu, macam tak rasa apa sangat, bila dah makin gondol baru lah rasa green tea yang pekat tu. Mochi 3 biji kat dalam tu takde inti pun, memang rasa tawar aje. Untuk Matcha Warabimochi, bentuknya segiempat, tak ada inti juga, hanya kat luar mochi tu disalut dengan serbuk matcha powder, dan bila nak makan, tuangkan dulu air gula perang yang disertakan bersama. Rasa dia? Perghhh pekat gila green tea dia, ok! Tapi sedap oiii, lembik-lembik macam mochi biasa tu.

Acah-acah hipster @ Tsujiri Mount Austin, JB. Pic: Nada

Masa tengah habiskan makanan, ade customer lain datang. Dia keluar bawak aiskrim green tea. Alamak, macam kena beli jugak. Hahaha! Tunggu habis makan nanti! Kitorang gerenti beli punya, beli satu je pun dah ok buat rasa-rasa kan.

Wajah gembira sebab overdose green tea. Hahaha!

Eh, sedap gila ok aiskrim gerenti dia. Macam menu-menu yang lain, sangat rich dengan green tea dan tak terlalu manis! Itu paling penting! Memang tak manis ok, sebab da ditelan oleh rasa pahit-pahit green tea tu. Ni kalau orang yang memang tak suka green tea, agaknya boleh benci green tea selama-lamanya. Bahahaha! Eh, tak jugak. Saya dulu tak suka green tea, tapi sekarang da jadi hantu green tea, macam mana?

Alhamdulillah, dah tertunai keinginan nak ke Tsujiri. Kalau uols teringin nak rasa juga, boleh lah ke Tsujiri Mount Austin ni ya! Oh ya, Tsujiri ada surat pengesahan halal ya, jangan risau!

Halal statement @ Tsujiri Mount Austin, JB

Tsujiri Mount Austin

Lokasi:
29, Jalan Austin Heights 8/3, Taman Mount Austin, 81100 Johor Bahru, Johor

Waktu perniagaan:
Setiap hari
1 pm - 11 pm

No. Telefon:
014-374 2729

Facebook:

Instagram:

Website:

Kata Akhirmu - Ariff Bahran

Kata Akhirmu - Ariff Bahran

Pic: Kumpulan Lirik Lagu

harus bagaimanakah lagi
cara untuk aku membuktikan
harus bagaimanakah lagi
cara untuk aku persembahkan

cinta yang kau pinta
menurut telahanmu

tak mungkin ku cuba untuk mensiakan rasa ini
walaupun ku tak pernah merasai
sedikit kasih darimu

harus bagaimanakah lagi
cara untuk aku meruntuhkan
egomu yang sering menggunung
dan menolakku jauh darimu

dimanakah ia
tempatku dihatimu

tak mungkin ku cuba untuk mensiakan rasa ini
walaupun ku tak pernah merasai
sedikit kasih darimu

tak mungkin ku sekalipun akan mengalah
demi cintaku
kucoba tuk menjadi yang terbaik
hanya untuk dirimu sayang

takkan pernah ku mengalah
untuk menjadi yang terbaik

tak mungkin ku cuba untuk mensiakan rasa ini
walaupun ku tak pernah merasai
sedikit kasih darimu

tak mungkin ku sekalipun akan mengalah
demi cintaku
kucoba tuk menjadi yang terbaik
hanya untuk dirimu

andai kau menyedari
besarnya cinta ini
dan ku terus menanti
kata akhir darimu

P/S: Dengar lagu ni dalam I Can See Your Voice Malaysia, sedap pulak suara "biawak-man".

Sunday, September 16, 2018

Nikmati Makanan Itali di Eye's Steak, Warehouse, Johor Bahru

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Maka, bakal berakhir sudah cuti hujung minggu yang panjang bagi rakyat Johor dan negeri-negeri yang sewaktu dengannya. Haha! Apa je pengisian cuti uols?

Saya selain dari memenuhi tempahan brownies dan undangan majlis kesyukuran menyambut menantu jiran setaman, pergi jalan-jalan cari makan lerr. Hujung minggu dah macam jadi rutin pulak bagi saya dan housemate cari port makanan yang belum pernah kami pergi kat JB ni. Erm, jangan ada yang butthurt pulak kalau saya asyik up entri pasal makanan. Gi scroll atas, tengok banner tu dan ingat balik niche blog saya, ya! Maceh.

Semalam, selain saya bersama housemate, kali ni kami cari port makanan best dengan geng-geng JDT Blogger pulak. Sekali-sekala makan beramai-ramai, itu pun tak semua ada. Ahli kumpulan 20 orang, tapi yang free dan boleh luangkan masa dalam 6 orang je, ditemani ahli keluarga masing-masing. Saya macam biasalah, ditemani Ibah. Hahaha.

Disebabkan beberapa hari lepas, dak Uyul share bukan main syok lagi dia makan Chicken Grill with Aglio Olio Pasta di Eye's Steak Kilang Bateri, kami pun apa lagi! Tak boleh jadi ni, kita pun kena cuba! Kami pun decide untuk makan berjemaah kat Eye's Steak, Warehouse @ Kilang Bateri, Johor Bahru. Semua bersetuju untuk dinner awal, sebelum pukul 6 petang kami dah ada kat sana.

Eye's Steak @ Warehouse, JB. JDT Blogger dari kiri: Kak Seri, Ain, Kak Mia, saya, Huda & Cik Tom

Restoran Eye's Steak ni berkonsepkan hipster, dibina daripada kabin kontena, ada ruang makan open space di depan restoran dan juga ruang makan beraircond kat dalam. Disebabkan kami ada 13 orang semuanya, kami pilih untuk duduk kat dalam aje, memang cukup-cukup ruang tu untuk kami dengan mencantumkan empat buah meja.

Kat sini, menu yang disediakan lebih kepada Italian food. Ada macam-macam jenis pasta sampai kitorang pun jenuh fikir nak makan yang mana satu. Nasib baik ada waitress yang rajin melayan kami dan recommend kan menu apa yang menjadi hot seller kat situ. Nak tahu apa yang kami makan? Tengok gambar kat bawah.

Menu @ Eye's Steak, Warehouse, JB

Meatball Pasta @ Eye's Steak, Warehouse, JB

Dari kiri atas, lawan arah jam: Mac & Cheese, Seafood Aglio Olio, Chicken Grill with Aglio Olio, Marinara Pasta & Beef Bolognese @ Eye's Steak, Warehouse, JB

Selain daripada pasta, ada juga menu grilled, makanan ringan-ringan macam wedges, eh nasi pun ada tau! Tapi kitorang tak order dua benda yang last tu. Untuk menu grilled, kitorang order macam Uyul order tu, Grilled Lamb Chop dan Sirloin Steak. Haa kauu, mana pernah hakak makan Sirloin Steak sebelum ni. Semalam la kali pertama saya makan benda ni. My comment? Hakak kau gigi tak berapa nak kuat lah nak menyiat steak tu! Kahhh!

Sirloin Steak @ Eye's Steak, Warehouse, JB

Tapi, tapi, tapi! Oi, sedap sungguh lah Grilled Lamb Chop with Aglio Olio Pasta tu! Walau lamb dia agak kering, tapi disebabkan ada sos lada hitam yang sangat sedap, perghhhh! Bergabung, meletup! Hahaha! Aglio Olio Pasta yang disertakan bersama menu ni pun lebih sedap berbanding Seafood Aglio Olio Pasta yang tak kurang sedapnya tu.

Grilled Lamb Chop with Aglio Olio Pasta @ Eye's Steak, Warehouse, JB

Fajitas Chicken @ Eye's Steak, Warehouse, JB

Untuk air pulak, pun ada macam-macam. Saya recommend sangat A&W Float dia sebab tak terlalu manis macam Jumbo Green Tea dia. Kak Mia dengan anaknya si Sofea tu pulak suka gila Chocolate Ice Blended dia. Saya pun tak sempat nak rasa. Hahaha!

Aneka minuman @ Eye's Steak, Warehouse, JB

Overall, ok lah. Boleh datang lagi dengan kawan-kawan dan keluarga sebab suasana restoran sangat santai untuk lepak-lepak. Kalau uols nak datang ke sini, sila lah waze Warehouse @ Kilang Bateri, JB ok?



Eye's Steak, Warehouse, JB

Lokasi:
No. 83, Jalan Tampoi
81200 Johor Bahru, Johor

Waktu perniagaan:
Setiap Hari
5:00 petang - 12:00 tengah malam

No. Telefon:
016-3212606

Instagram:

Facebook:

Suami, Hati-hati Dengan Li'an!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

"Dan orang-orang yang menuduh isterinya berzina, sedang mereka tidak ada saksi-saksi (yang mengesahkan tuduhannya itu) hanya dirinya sendiri, maka persaksian (sah pada syarak) bagi seseorang yang menuduh itu hendaklah ia bersumpah dengan nama Allah empat kali, bahawa sesungguhnya ia dari orang-orang yang benar." [an-Nur: 6]

Pic: Peguam Syarie

Dalam Islam, perhubungan seorang lelaki dan wanita bukan mahram menjadi halal melalui ikatan perkahwinan yang sah. Dengan perkahwinan, rumahtangga yang dibina diharap dapat disemai dengan kasih sayang dan keharmonian antara anggotanya. Kehangatan dan ketenangan yang diharapkan dapat diperoleh dari hubungan suami isteri dapat dilihat dalam ayat 187 Surah al-Baqarah di dalam Al-Qur'an yang menyamakan isteri sebagai pakaian untuk suami, dan sebaliknya.

Namun, tak semua perkahwinan tu membahagiakan hingga ke akhir hayat. Panas tak selalunya sampai ke petang, kadang-kadang ada hari yang hujan di tengahari. Macam tu jugak halnya dengan perkahwinan. Ada rumahtangga yang harmoni sampai ke anak cucu, ada rumahtangga yang berantakan hingga akhirnya memaksa suami isteri ke arah perceraian. Salah satu daripada punca yang boleh menyebabkan rumahtangga bercerai-berai adalah li'an.

Apa itu li'an?

Kalau ada yang belum tahu, li'an dari segi bahasa bermaksud berjauhan, dipetik dari perkataan "laknat Allah" - Allah melaknatkan atau menjauhkannya. Dinamakan li'an sebab suami isteri tu tak dapat rahmat Allah atau sebab kedua-duanya tak boleh hidup bersama-sama lagi buat selama-lamanya.

Dari segi syarak, li'an bermaksud satu sumpah dengan ungkapan tertentu yang diucapkan oleh suami bahawa isterinya telah berzina tanpa dapat menghadirkan empat orang saksi atau dia menolak bayi yang lahir dari isterinya sebagai anak kandungnya dan kemudian isteri pulak turut bersumpah bahawa tuduhan suaminya tidak benar.

Kata-kata sumpah ni dinamakan li'an sebab suami atau isteri menyebut: "Allah melaknat ke atasnya sekiranya dia berbohong." [Buku Ajarkan Wanitamu Surah Al-Nur - Nafisah Tahir & Kamal Ashaari]

Macam mana boleh jadi li'an?

Dalam Islam, sesiapa yang menuduh seorang perempuan berzina (qazaf), hendaklah dia membawa empat orang saksi untuk membuktikan tuduhannya. Yang dimaksudkan dengan saksi kat sini adalah saksi yang boleh melihat dengan mata kepala diorang sendiri waktu berlakunya peristiwa zina tu. Kalau kita fahami hukum qazaf ni betul-betul, kita akan nampak bahawa Islam agama yang cukup teliti dalam menjatuhkan sesuatu hukuman, apatah lagi hukuman yang melibatkan sebat ataupun rejam sampai mati bagi mereka yang berzina.

But, dalam ayat keenam surah an-Nur kat atas sekali tadi, ada pengecualian dalam kes tuduhan zina kalau tuduhan tu adalah daripada seorang suami ke atas isterinya sendiri. Biasanya seorang suami tak akan menuduh isterinya melainkan dia benar-benar jujur dalam perkara tu. Seorang suami yang bertanggungjawab, tentulah sangat berhati-hati dalam hal macam ni. Sekali tersebar berita keji dalam rumahtangga pasti akan menjatuhkan martabat, kemuliaan dan kehormatan anak-anaknya. Sebabnya, sumpah li'an yang berkait dengan nasab anak akan memberi kesan pada masa depan anak-anak. Disebabkan benda ni lah syariat menentukan hukuman yang khusus untuk kes macam ni.

Apa kesan li'an?

Suami dan isteri yang melafazkan sumpah li'an, TIDAK BOLEH LAGI BERSAMA SEMULA UNTUK SELAMA-LAMANYA. Tak boleh kahwin semula langsung. Anak yang dikaitkan dengan sumpah li'an pulak, tak ada ikatan apa-apa lagi dengan suami yang melafazkan li'an. Oleh sebab tu, berhati-hatilah sebelum uols memutuskan untuk melafazkan sumpah li'an ni.

Kalau uols ada kemusykilan dan perlukan khidmat nasihat mengenai li'an atau apa-apa perkara dari pengurusan hal-hal berkaitan fasakh, talak, hak penjagaan anak, harta sepencarian dan lain-lain, boleh lah rujuk kepada Peguam Syarie Faiz Adnan Associates. Insya'Allah diorang sedia membantu.

Faiz Adnan & Associates,
No 10-3 Tingkat 3, Jalan Bangsar Utama 1, Bangsar Utama,
59000 Bangsar,
Kuala Lumpur.

WEBSITE:

Saturday, September 15, 2018

Relaunch Oasis Restaurant, Thistle Johor Bahru

Assalamualaikum and salam sejahtera.

Oasis Restaurant @ Thistle, JB

Oasis Restaurant first opened on 1st July 2009 from strength to strength since that first evening of service. It is an Italian restaurant located at Thistle Johor Bahru. This year, further investment has been made in the restaurant with a new look and feel brand, new social websites and new menu. Now, Oasis comes with 54 Italian creations that fuse the mouth-watering taste of food with the exciting new flavors which known as the first one in town.

Oasis Restaurant @ Thistle, JB

Oasis has 18 sauces, 15 types of pasta and 10 types of pizza. For this September, they have 3 signature dishes which are Trio Pasta, Nusantara Pizza and Dome Pizza. Trio Pasta is Fettucine pasta comes in three different colours which are pink, blue and green. These colours are natural colours extracted from rosa altissimo flower, blue peas flower which is usually used for Nasi Kerabu and green spinach. I have tasted these Trio Pastas with three different sauces, which are bolognese, carbonara and aglio olio. I love the bolognese and aglio olio sauces more than carbonara.

Trio Pasta with three different colours @ Oasis Restaurant, Thistle JB

Furthermore, they have Nusantara Pizza which is topped with sambal ikan bilis and minced chicken rendang. It tasted like you eat nasi lemak but in a shape of pizza or should I just call it "Pizza Nasi Lemak?" Haha. I really love this pizza! Its thin crust goes well with the toppings. Another signature pizza is the Dome Pizza which looks like a pie and filled with braised lamb meat and vegetable. The pizza is based with pizza bread, layered with its lamb stew filling and topped with pastry puff. It tasted very nice and I love it too!

Nusantara Pizza @ Oasis Restaurant, Thistle JB

Dome Pizza @ Oasis Restaurant, Thistle JB

All the menu are prepared with olive oil and fresh herb oils for a healthy lifestyle. Besides that, vegetarians also can visit their outlet as they have some interesting menus for them such as Fruit Pizza, Mushroom Risotto, Trio Pasta Oasis Rigatoni Ratatouille and more.

Pasta Peanut Sauce @ Oasis Restaurant, Thistle JB

The restaurant is open from Tuesday till Sunday from 6 pm until 10.30 pm and close on Monday. With their latest investment in their business, they are making a strong commitment to serve the locals with affordable price. Their signature dishes start from RM18 nett. They value the relationship with locals as they are their guests and primary target market.

Chef Hapis showed us how to bake the seafood pasta @ Oasis Restaurant, Thistle JB

They have Sous Chef and Chef De Partie, Chef Raja Hapis and Che Hisham respectively with 3 comice. Their chefs and friendly staffs are the backbones of the restaurant. As an introduction, they have promotions until 30 September 2019.

Facebook:

Instagram:

Friday, September 14, 2018

Sekilas Ku Teringat

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni masa delivery Happy Box Selera Sakura, tetiba je teringat zaman masuk UTM 1st year dulu. Zaman budak hingusan setahun jagung orang kata. Macam mana boleh teringat tu, sebab masa delivery tadi, lalu GoodHope Hotel, Skudai.

GoodHope Hotel, Skudai. Pic: Komuniti Blogger Johor Bahru

Tahun 2006 yang lalu, saya datang ke Johor berdua dengan bapak je. Keluarga kitorang bukan golongan yang berada, datang pulak jauh dari Sarawak. Banyak kosnya kalau nak datang beramai-ramai. Jadi, anak perempuan sulung dalam keluarga ni hanya ditemani bapak saje. Kitorang stay kat GoodHope Hotel tu lah. Masa tu kan mana reti sangat nak bandingkan harga hotel dengan Trivago! Trivago pun belum ada lagi. Hahaha. Mana yang ada dalam senarai hotel sekitar UTM dalam buku manual mahasiswa baru tu je lah saya call satu per satu. Sampai lah akhirnya dapat bilik kat GoodHope Hotel. Hihihi.

Saya ingat lagi lepas pendaftaran kolej tu, saya dapat bilik berdua dengan Farzana kat Kolej Tuanku Canselor. Datang jauh dari Sarawak, memang tak lah nak bawak baldi dan bantal naik kapal terbang kan. Hahaha. Semua benda perkakas bilik ni saya beli kat gerai khas yang dibuka sempena mahasiswa baru masuk. Alhamdulillah, bijak diorang ni berniaga. Mahasiswa macam saya yang datang dari jauh memang sangat perlukan gerai ni. Kat sinilah saya beli tikar, baldi, penyapu, hanger, bantal, dan macam-macam lagi.

Bila da lebih sepuluh tahun berlalu, rasa sebak pulak teringat balik semua ni. Memang banyak sangat yang orang tua kita berhabis untuk kita belajar sampai ke menara gading. Terbayang wajah mamak bapak yang dah semakin berusia. Terimbau kembali saat-saat diorang datang temankan kita masa pendaftaran mahasiswa baru dan kalau yang sambung pengajian ke peringkat lebih jauh, terkenang diorang datang masa kita sambut konvokesyen entah ke berapa kali.

Beb, kalau kau tengah buat PhD atau Master sekarang, dan kau rasa susah sangat perjalanan kau tu, kau rasa tak yakin kau dapat habiskan, kau rasa macam banyak sangat benda yang menghalang, sampai kau hampir-hampir nak putus asa dan nak quit, kau ingat la balik wajah orang tua kau. Ingat la balik, tolong lah.

Benda ni supervisor saya selalu pesan. Tu je cara terakhir untuk kita-kita yang tengah struggle ni, supaya dapat kekuatan untuk terus melangkah.

May Allah ease our journey.

Thursday, September 13, 2018

Chilindo Bagi Hadiah Percuma

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tetiba kan dapat mesej petang-petang ni yang Chilindo ada bagi hadiah percuma dekat akaun. Baru pagi tadi baca kat FB blogger Nona kot, dia pun dapat hadiah percuma tu.

Saya pun login ke akaun Chilindo setelah berkurun tak login. Saja nak tengok kot dapat hadiah lain dari Nona. Bila da login, tengok kat notification troli, ada 1 barang. Terus klik situ.

Owh. Sama aje dengan hadiah Nona.


Berus solekan. Chilindo bagi percuma, tapi kena bayar kos penghantaran. Hahaha. Baca maklumat berus, diperbuat daripada bahan semulajadi. Alamak, ragu-ragu nak terima ke tak. Hahaha.

Nanti lah fikir nak checkout ke tak. Ada masa lagi 9 jam 😂

Uols yang pernah bid kat Chilindo, ade dapat tak?