BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, May 19, 2016

Kek Lapis Canggih

Borak-borak dengan customer yang nak order kek lapis untuk raya, dia kata kek lapis saya namanya canggih-canggih. Haha.

Sebenarnya, kalau nak tahu, nama Idola, Perigi Biru, India, tu nama original dari dulu "turun-temurun" di Sarawak. Dari nama tu, memang susah nak tahu apa rasa dia kan?

Tapi, itu lah kelainan dia daripada kek lapis yang baru-baru zaman sekarang ni. Terhasilnya nama-nama tu mungkin sebab kebanyakan kek lapis perisanya lebih kurang aje, cuma kurang lebih sikit mana-mana bahan tertentu. Mungkin juga dipengaruhi oleh fenomena semasa.

Tambahan lagi, kalau kek tu ada banyak perisa, sukar lah untuk meletakkan nama yang direct to the point. Contohnya, untuk yang letak perisa pic, nenas, coklat, strawberry dalam sebiji kek, tak boleh lah nak letak Kek Lapis Pic Nenas Coklat Strawberry. Err, ye tak?

Belum lagi dengar Kek Lapis Intan Terpilih, Kek Lapis La Nina, Kek Lapis Selendang Mawi, Kek Lapis Osama Laden, Kek Lapis Asmaradana, Kek Lapis Awan Nano, Kek Lapis Selipar Jepun lah..rasanya kalau balik kampung tanya mak cik ni, mesti dah ada Kek Lapis Duda Terlajak Laris. Tak pun, Kek Lapis Semanis Honey. Err..sekian.. - daripada Puan Isteri.


Wednesday, May 18, 2016

Harap Ada Yang Boleh Tolong

Assalamualaikum.

Dah lama sangat saya tinggalkan blog ni. Hari ni baru tergerak hati nak buka.

Tengok-tengok, ada banyak komen yang belum diapprove. Saya boleh agak dah entri yang mana tu. Sebab memang entri tu sepanjang masa banyak pengunjung sejak saya post kat blog ni.

Allah.

Niat awal saya tulis entri tu memang sekadar mahu berkongsi. Tak sangka, ramai sungguh yang komen meminta bantuan, bertanya tentang kemusykilan, malah ada yang siap tinggalkan nombor telefon. Saya tak mampu nak jawab soalan-soalan yang dikemukakan sebab saya sendiri kurang arif. Sekali lagi saya tekankan, saya hanya berkongsi. Maka, saya approvekan saja komen-komen tersebut, biar yang lain menghubungi mereka dan memberikan bantuan sewajarnya.

Kalau kamu-kamu semua ni boleh membantu juga, jemput ke entri Ustaz Sharhan Kongsi Tanda-tanda Terkena Sihir, Saka dan Gangguan Jin untuk belek komen-komen ya.

Terima kasih.


Sunday, March 6, 2016

Setahun Sekali

Saya tahu kalau saya tulis "Saya ingatkan saya sorang je yang tulis entri sebulan sekali atau pun berbulan-bulan sekali, rupanya ada je blogger lain yang sama macam saya atau lagi dahsyat setahun sekali tulis entri!", nampak macam cliche.

Dah memang betul, tak heran la haih! Haha

Sebab baru ni tadi, belek blog Pak Cik Mat Gebu saja nak tengok banner D'Laila Mee Udang dia berfungsi ke tak. Alhamdulillah cantik aje gerak-gerak. Bila scroll down blogslist Mat Gebu tu, terjumpa satu link ni. Eh, url macam kenal. Pi la klik.

Uik, memang betul la. Blogger zaman tahun 2010-2011 dulu. Haha. Sape kenal joegrimjow? Yang sezaman dengan saya, kenal kot. Belek blog dia, dah jauh ke Sheffield sana, sambil bisnes herbalife sekaranggg, dah tu siap letak nama sebenar lagi kat sidebar blog. Kalau dulu, memasing nak jadi misteri kan, nickname ajeee. Gambar sendiri pun jarang-jarang nak letak. Macam badi aje kalau letak gambar selfie kat blog. Kikiki.

Bila baca entri dia paling latest, katanya tu entri pertama tahun ni. Ahahahaha! Macam semua yang seangkatan dengan kami pun gitu kot. Dah kurang blogging sekarang. Sebab komitmen lain lebih utama dan jugak mungkin sebab da tua memasing. Otak tak boleh nak diperah dah. Krik krik.

Untuk yang masih aktif berblog berpuluh entri sehari tu, tahniah ya. Semoga semangat uols tu sampai kepada kami. Hihi. Daa~~


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (166) Blog Review (110) Blogger (56) BM (17) Books (25) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (64) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (40) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (2) Sakura (33) Tazkirah (86) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari Jeneral Sunah Suka Sakura dot com.