BLOG ENCIK SUAMI

Monday, May 30, 2016

PM Facebook

Hurmm.

Kadang-kadang kita rasa macam eh ah eh ah sangat bila baca iklan-iklan kat Facebook yang nak kita PM dulu baru tahu harga. Ramai juga yang komplen, lebih baik peniaga-peniaga pamerkan aje harga barangan tu daripada minta PM. Bakal pelanggan just nak tanya aje harganya. Lepas fikir-fikir baru la beli. Susah nak survey harga kalau macam tu, kata pelanggan.

Tapi di sebelah peniaga, sebenarnya meminta pelanggan PM dulu sebelum keluarkan harga adalah satu langkah perlindungan produk. Ye lah, mana lah tahu ade peniaga lain yang jual lagi mahal, bila tahu dia jual lagi murah, ada jugak yang kecik hati dan kata dia rampas pelanggannya. Dan bila ada pelanggan PM, peniaga tu bole tahu at least ada lah sedikit 1-15% kemungkinan pelanggan tu betul-betul serius nak beli produk diorang. Dengan berPM, boleh la kot cuba tarik lagi bagi lebih 20% keinginan pelanggan tu pada produk sampai betul-betul jadi.

Kot?

Sebenarnya ok je pun nak suruh PM. Kalau tak minat, tak payah PM kan. Kalau tak suka kena PM-PM, cari peniaga yang lain yang tak payah PM-PM harga. Haaa. Tu saya selalu buat lah. Hahaha!

Tu belum lagi yang peniaga da mention "PM untuk yang berminat", bakal pelanggan tu pi komen kat public jugak, segala perbincangan mak nenek kat public. Last-last, peniaga yang ada beribu PM tu jugak la yang kena PM pelanggan tu dulu. Mungkin dia tak perasan kot kat status tu minta PM kalau berminat. 

Mungkin lah.

Pelanggan macam ni, selalunya akan terlepas produk sebab da ada yang lain PM terlebih dahulu. Ha, siapa suruh kau eh ah eh ah kat public. Kan da melepassss. Kui kui kui.

Selain daripada tu, yang jadi masalahnya bila peniaga dah pamerkan segala details dan harga produk, tinggal nak tempah dan proses payment serta maklumat lain, sila PM untuk yang berminat. Ada pelanggan hantar private message: "PM". Blur sekejap kita dibuatnya. Nak PM apa?? Bila ditanya, dia kata PM tentang produk. Aik, terfikir jugak nak tanya kat diorang ni, "nak tahu pasal ape lagi ye?" Semua dah tertulis kat situ, tinggal pilih je yang mana satu. Maka, kita reply lah segala yang kita da pamerkan sebelum tu sekali lagi. Haha.

Tapi lebih pilu bila kita da reply PM, terus diam membisu menghilang tanpa jejak. Errr. APTB.


Thursday, May 19, 2016

Kek Lapis Canggih

Borak-borak dengan customer yang nak order kek lapis untuk raya, dia kata kek lapis saya namanya canggih-canggih. Haha.

Sebenarnya, kalau nak tahu, nama Idola, Perigi Biru, India, tu nama original dari dulu "turun-temurun" di Sarawak. Dari nama tu, memang susah nak tahu apa rasa dia kan?

Tapi, itu lah kelainan dia daripada kek lapis yang baru-baru zaman sekarang ni. Terhasilnya nama-nama tu mungkin sebab kebanyakan kek lapis perisanya lebih kurang aje, cuma kurang lebih sikit mana-mana bahan tertentu. Mungkin juga dipengaruhi oleh fenomena semasa.

Tambahan lagi, kalau kek tu ada banyak perisa, sukar lah untuk meletakkan nama yang direct to the point. Contohnya, untuk yang letak perisa pic, nenas, coklat, strawberry dalam sebiji kek, tak boleh lah nak letak Kek Lapis Pic Nenas Coklat Strawberry. Err, ye tak?

Belum lagi dengar Kek Lapis Intan Terpilih, Kek Lapis La Nina, Kek Lapis Selendang Mawi, Kek Lapis Osama Laden, Kek Lapis Asmaradana, Kek Lapis Awan Nano, Kek Lapis Selipar Jepun lah..rasanya kalau balik kampung tanya mak cik ni, mesti dah ada Kek Lapis Duda Terlajak Laris. Tak pun, Kek Lapis Semanis Honey. Err..sekian.. - daripada Puan Isteri.


Wednesday, May 18, 2016

Harap Ada Yang Boleh Tolong

Assalamualaikum.

Dah lama sangat saya tinggalkan blog ni. Hari ni baru tergerak hati nak buka.

Tengok-tengok, ada banyak komen yang belum diapprove. Saya boleh agak dah entri yang mana tu. Sebab memang entri tu sepanjang masa banyak pengunjung sejak saya post kat blog ni.

Allah.

Niat awal saya tulis entri tu memang sekadar mahu berkongsi. Tak sangka, ramai sungguh yang komen meminta bantuan, bertanya tentang kemusykilan, malah ada yang siap tinggalkan nombor telefon. Saya tak mampu nak jawab soalan-soalan yang dikemukakan sebab saya sendiri kurang arif. Sekali lagi saya tekankan, saya hanya berkongsi. Maka, saya approvekan saja komen-komen tersebut, biar yang lain menghubungi mereka dan memberikan bantuan sewajarnya.

Kalau kamu-kamu semua ni boleh membantu juga, jemput ke entri Ustaz Sharhan Kongsi Tanda-tanda Terkena Sihir, Saka dan Gangguan Jin untuk belek komen-komen ya.

Terima kasih.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (166) Blog Review (110) Blogger (56) BM (17) Books (25) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (64) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (40) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (2) Sakura (33) Tazkirah (86) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari Jeneral Sunah Suka Sakura dot com.