Saya Tak Reti Nak Dapatkan Balik Semua Followers Yang Hilang - Sunah Suka Sakura dot com

Post Top Ad

Saturday, October 1, 2011

Saya Tak Reti Nak Dapatkan Balik Semua Followers Yang Hilang

Tu diaa...

Tajuk bukan main kan?

Sebenarnya, pagi ni tadi seorang Mek Rebit menegur sapa saya kat YM. Katanya, semalam dia privatekan blog sekejap. Pagi ni bila bukak semula, tengok-tengok Followers dengan Recent Comments semua dah lesap. Erkkk! Macam mana tu???

Macam kat bawah ni rupa dia...


Hohhh? Macam mana boleh jadi gitu??? Saya pun blurr jugak. Dah try remove dan add semula ke dalam template, masih menghadapi masalah yang sama. Akhirnya saya copy ayat kat atas tu dan paste kat Google. Lalu terjawablah beberapa persoalan yang tadi bermain-main jugak kat fikiran. Ni nak kongsi ni...

Kalau kamu-kamu menghadapi masalah camni jugak, mungkin disebabkan kesilapan teknikal masa nak privatekan blog tu. Nak betulkan semula kesilapan tu, klik kat My Account kat Dashboard blogger macam kat bawah.


Then kat bahagian My Products, klik Google Friend Connect (GFC)


Kamu-kamu akan nampak list blog yang guna application GFC ni. Klik kat blog yang bermasalah tu. Contohnya dalam tutorial ni, blog Sunah Suka Sakura dot com.


Kat sini ada macam-macam benda yang kamu boleh tengok (rupanyaaa...!). Saya gerenti, tak ramai yang selalu godek benda ni sebab baru lagi kan Blogger.com gunakan GFC untuk gantikan Followers yang lama dulu. Klik kat Settings.


Okie...sini yang penting. Nampak kan tulisan kaler merah tu??? Ha...yang tu lerr yang menyebabkan masalah pada mana-mana gadget third-party dalam blog kamu. Kalau url blog kamu silap, gadget-gadget dari luar takkan dapat detect blog kamu tu. Contohnya kat bawah ni, url Sunah Suka Sakura dot com terlebih satu huruf "a".

Betulkan url dalam kotak Home URL tu

Betulkan url yang silap tu. Biar sama dengan url blog kamu. Kemudian, klik Save your Settings.


Lihat hasilnya dengan refresh blog kamu. Kamu akan dapat balik semua Followers kesayangan kamu yang hilang tu.


Alhamdulillah... Hilang debaran kan? Selamat mencuba ye~

18 comments:

  1. sukalah tutorial ni... amat2 detail & mudah difahami...

    thanks kak cunah!!! sebab ajar adik2 blogger ni...hehe

    ReplyDelete
  2. salam sunah...wah bagus betul sunah ni kan ada masalah pastu godek2 dah tahu apa masalahnya.....bagi mama n yg lain yg x tahu ni boleh tambah pengetahuan kn...

    thanks sunah gud info n n3...:)

    ReplyDelete
  3. thanx.. info yg berguna.. Harap2 tak terkena camtuh..

    ReplyDelete
  4. rajin kak sunah godek2 blog..

    nice tutorial..

    tq

    ReplyDelete
  5. nseb bek kak limah punye xilang hohoho3

    ReplyDelete
  6. oo gitu rupenya..haha..bru tau
    thnks kak!

    ReplyDelete
  7. Hahaha...sapa lak mek rebit yg blur tu...kembar akak eh...ish ishhh tu la kan...gatai tangan nak privatekan blog....wat pengajaran la ni kan..wakakkaka...i lebiiiuuuu Sunah, muaahsss!

    ReplyDelete
  8. oh, baru tahu..thanx 4 the info...sgt berguna :D

    ReplyDelete
  9. salam sunah...mama dtg blik jom baca n3 mama ni yer...:)

    http://maszull.blogspot.com/2011/10/5-entri-blog-yang-saya-suka-hari-ini.html

    ReplyDelete
  10. haaaaaa
    kalo jadi cm ni
    boleh mai sini rujuk!
    hehehe
    maceh sis comei =]

    ReplyDelete
  11. tak pernah la pulak buat privatekan blog..heee

    ReplyDelete
  12. eh..saya tak penah tahu pun pasal ni..thanks ya...=]

    ReplyDelete
  13. leh x buat tutorial mcm ner nk letak novelog kat sidebar tu? mcm novelog ben ashari & miss ran..yg ada [1][2][3]..

    p/s - hrp2 sis fhm la pe yg sy ckp kt atas tu..hehe

    ReplyDelete
  14. Assalam.. herm macam mane nk buat tutorial nie.. kite hilang follower, then cuba nk ikut tutorial kat entri sunah tp xjadi gak.. camner ye,.

    ReplyDelete
  15. @wan nur

    erm, ni untuk template lama...kalau yang baru ni tak pasti pulak boleh digunakan lagi atau tak...

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi? Terima kasih sebab tinggalkan komen~ ;)

Post Bottom Ad