BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, October 1, 2011

Saya Tak Reti Nak Dapatkan Balik Semua Followers Yang Hilang

Tu diaa...

Tajuk bukan main kan?

Sebenarnya, pagi ni tadi seorang Mek Rebit menegur sapa saya kat YM. Katanya, semalam dia privatekan blog sekejap. Pagi ni bila bukak semula, tengok-tengok Followers dengan Recent Comments semua dah lesap. Erkkk! Macam mana tu???

Macam kat bawah ni rupa dia...


Hohhh? Macam mana boleh jadi gitu??? Saya pun blurr jugak. Dah try remove dan add semula ke dalam template, masih menghadapi masalah yang sama. Akhirnya saya copy ayat kat atas tu dan paste kat Google. Lalu terjawablah beberapa persoalan yang tadi bermain-main jugak kat fikiran. Ni nak kongsi ni...

Kalau kamu-kamu menghadapi masalah camni jugak, mungkin disebabkan kesilapan teknikal masa nak privatekan blog tu. Nak betulkan semula kesilapan tu, klik kat My Account kat Dashboard blogger macam kat bawah.


Then kat bahagian My Products, klik Google Friend Connect (GFC)


Kamu-kamu akan nampak list blog yang guna application GFC ni. Klik kat blog yang bermasalah tu. Contohnya dalam tutorial ni, blog Sunah Suka Sakura dot com.


Kat sini ada macam-macam benda yang kamu boleh tengok (rupanyaaa...!). Saya gerenti, tak ramai yang selalu godek benda ni sebab baru lagi kan Blogger.com gunakan GFC untuk gantikan Followers yang lama dulu. Klik kat Settings.


Okie...sini yang penting. Nampak kan tulisan kaler merah tu??? Ha...yang tu lerr yang menyebabkan masalah pada mana-mana gadget third-party dalam blog kamu. Kalau url blog kamu silap, gadget-gadget dari luar takkan dapat detect blog kamu tu. Contohnya kat bawah ni, url Sunah Suka Sakura dot com terlebih satu huruf "a".

Betulkan url dalam kotak Home URL tu

Betulkan url yang silap tu. Biar sama dengan url blog kamu. Kemudian, klik Save your Settings.


Lihat hasilnya dengan refresh blog kamu. Kamu akan dapat balik semua Followers kesayangan kamu yang hilang tu.


Alhamdulillah... Hilang debaran kan? Selamat mencuba ye~


18 comments:

fRaMe+LenSeS said...

maceh ngajo boss. :D

IBU GEBU said...

sukalah tutorial ni... amat2 detail & mudah difahami...

thanks kak cunah!!! sebab ajar adik2 blogger ni...hehe

Iffah Afeefah said...

Hurm folower ade pon xde mkne

maszull said...

salam sunah...wah bagus betul sunah ni kan ada masalah pastu godek2 dah tahu apa masalahnya.....bagi mama n yg lain yg x tahu ni boleh tambah pengetahuan kn...

thanks sunah gud info n n3...:)

Green Apple said...

thanx.. info yg berguna.. Harap2 tak terkena camtuh..

Eera Shera said...

rajin kak sunah godek2 blog..

nice tutorial..

tq

nuruashia ♥ said...

nseb bek kak limah punye xilang hohoho3

Novelgurl said...

oo gitu rupenya..haha..bru tau
thnks kak!

Ummi said...

Hahaha...sapa lak mek rebit yg blur tu...kembar akak eh...ish ishhh tu la kan...gatai tangan nak privatekan blog....wat pengajaran la ni kan..wakakkaka...i lebiiiuuuu Sunah, muaahsss!

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

oh, baru tahu..thanx 4 the info...sgt berguna :D

maszull said...

salam sunah...mama dtg blik jom baca n3 mama ni yer...:)

http://maszull.blogspot.com/2011/10/5-entri-blog-yang-saya-suka-hari-ini.html

aimie amalina said...

haaaaaa
kalo jadi cm ni
boleh mai sini rujuk!
hehehe
maceh sis comei =]

cik pulau said...

tak pernah la pulak buat privatekan blog..heee

ciK LyndaWawa said...

eh..saya tak penah tahu pun pasal ni..thanks ya...=]

Anonymous said...

leh x buat tutorial mcm ner nk letak novelog kat sidebar tu? mcm novelog ben ashari & miss ran..yg ada [1][2][3]..

p/s - hrp2 sis fhm la pe yg sy ckp kt atas tu..hehe

wan nur said...

Assalam.. herm macam mane nk buat tutorial nie.. kite hilang follower, then cuba nk ikut tutorial kat entri sunah tp xjadi gak.. camner ye,.

Sunah Sakura said...

@wan nur

erm, ni untuk template lama...kalau yang baru ni tak pasti pulak boleh digunakan lagi atau tak...

Afiqah Azman said...

kalau, versi 2014 ada tak ?

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.