Blog Kene Remove atau Not Found?

Da berapa banyak jugak blog yang kene remove atau not found sejak dua menjak ni. Antara mereka tu adalah Eyqasara, Abgchepika, dengan Efa Nur. Ni yang baru-baru ni la. Sebelum-sebelum ni da ramai gak kan berpengalaman blog kene remove? Tapi tak ramai yang tau cane nak menghadapi situasi yang tetiba berlaku ni dengan betul kan? Ramai yang gi menyumpah-seranah kat FB atau Twitter baru la teringat, "eh cane nak dapatkan balik ek? boleh ke dapatkan balik??"

Ermmm...meh sini nak kongsi sikit cara-cara bila blog kene remove oleh Blogger.com secara tiba-tiba. Bila kamu-kamu mendapati yang blog kamu kene remove dan tak dijumpai kat mana-mana, jangan panik. Mula-mula sekali gi website www.blogger.com dan login macam biasa.


Selalunya, bila da Sign In dengan betul, Google akan keluarkan mesej macam kat bawah ni.


Ni salah satu cara Google untuk buat verification pada akaun Google kita. Diorang nak check sama ada kita ni betul-betul manusia atau robot spammer semata-mata. So, bagi la no fon kamu yang boleh dihubungi. Bila da bagi no fon, klik "Send verification code", dia akan kuar cam kat bawah ni pulak.


Aha...no fon yang kamu-kamu bagi tadi tu, sebenarnya Google nak gunakan untuk hantar verification code, biasanya dalam 6 angka. Masukkan 6 angka tu ke dalam kotak verification code. Then klik "Verify". Google akan keluarkan window untuk Sign In balik sebagai tujuan menjaga security.


Masukkan semula password kamu, then klik "Verify" tu. Tunggu la dia loading, insya'Allah kalau ok, dia akan terus masuk ke dashboard dan kamu-kamu akan nampak balik blog kamu kat situ.

Tak ade???

Kalau tak ade tu, sabar la ye. Insya'Allah Blogger.com akan kembalikan jugak blog kamu, tapi lambat sikit. :)

27 comments:

  1. Syukur Alhamdulillah...
    hasil pertolongan kak sunah,
    Blog Efa Nur telah kembali pulih..hehe =)

    mekasihhhhh kak ^^

    ReplyDelete
  2. tak pernah kena lagi, alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  3. ooo...camtu rupa nye yer...banyak step gak tu

    ReplyDelete
  4. minggu lepas dah kena..nasib baik bagi no fon baru dapat balik..::

    ReplyDelete
  5. kak sunah..
    akhirnya saya singgah lagi..
    rupanya header tu dah dok atas balik

    ReplyDelete
  6. blog efa pula kena?hurm...akak masa kena camtu dulu nanges gak.

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah, blogger.com sayang kat saya. :)

    ReplyDelete
  8. info yang baik... Alhamdulillah...
    ok je nie...

    ReplyDelete
  9. terima kasih bebanyak Sakura. Alin berjaya dapat dpt blog yg diremovedkan itu.

    Mohon c & p cara-cara ye..

    ReplyDelete
  10. thanks sangat info yang berguna ni:)

    ReplyDelete
  11. thanks for sharing syg ;)

    jom baca entri baru:
    cikpuantecik.blogspot.com/2011/11/hey-hello-readers-nak-bgtau-yatie-da.html?m=1

    ReplyDelete
  12. dlu selalu kna cenggini... naik biru gak muka

    ReplyDelete
  13. Maceh bebanyak kaksunahfroggy sebab tolong ri tuuu.. :)

    ReplyDelete
  14. love it!! dah tau da camne nak wat klu jd lg nnt.. mekasih kak sunah.. (^^) love u so much! hihihi...

    ReplyDelete
  15. Sunah, akak lak lain step...kalau jadi camni...akak contact Sunah okay...hahahhahaha...adeeeii..

    ReplyDelete
  16. dah pnah kne dlu...email pun takleh masuk....Google bgtau yg email saya ade org cuba masuk dari US...huk3...

    ReplyDelete
  17. tajuk x seswai nie.elok lg 'akaun blog tak boleh buka?'nie bukan blog kene removed. jadi macam ni sebab pertukaran ip yang berlaku untuk akses akaun.bila google detect suspicious ip, google bot automatik kasi block sampai owner kasi secure login.

    ReplyDelete
  18. TQ Sunah bagi info nih. Baru pas terjadi menda nih. Cepat2 bukak blog Sunah sebagai panduan.

    ReplyDelete
  19. ohhh.gitu.. terima kasih atas info ni...

    ReplyDelete
  20. Dulu pernah rasa sekali kena delete... Tapi entah mcm mana aku buat boleh pulak dpt balik blognya... Skrg baru tahu cara yg betul nak dptkan balik blog... btw thanks... ^^

    ReplyDelete
  21. kak, terima kasih. dapat balik blog sy :)

    ReplyDelete
  22. thanks kak, bru jer jadi kt kira td..huhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.