BLOG ENCIK SUAMI

Monday, November 21, 2011

Blog Kene Remove atau Not Found?

Da berapa banyak jugak blog yang kene remove atau not found sejak dua menjak ni. Antara mereka tu adalah Eyqasara, Abgchepika, dengan Efa Nur. Ni yang baru-baru ni la. Sebelum-sebelum ni da ramai gak kan berpengalaman blog kene remove? Tapi tak ramai yang tau cane nak menghadapi situasi yang tetiba berlaku ni dengan betul kan? Ramai yang gi menyumpah-seranah kat FB atau Twitter baru la teringat, "eh cane nak dapatkan balik ek? boleh ke dapatkan balik??"

Ermmm...meh sini nak kongsi sikit cara-cara bila blog kene remove oleh Blogger.com secara tiba-tiba. Bila kamu-kamu mendapati yang blog kamu kene remove dan tak dijumpai kat mana-mana, jangan panik. Mula-mula sekali gi website www.blogger.com dan login macam biasa.


Selalunya, bila da Sign In dengan betul, Google akan keluarkan mesej macam kat bawah ni.


Ni salah satu cara Google untuk buat verification pada akaun Google kita. Diorang nak check sama ada kita ni betul-betul manusia atau robot spammer semata-mata. So, bagi la no fon kamu yang boleh dihubungi. Bila da bagi no fon, klik "Send verification code", dia akan kuar cam kat bawah ni pulak.


Aha...no fon yang kamu-kamu bagi tadi tu, sebenarnya Google nak gunakan untuk hantar verification code, biasanya dalam 6 angka. Masukkan 6 angka tu ke dalam kotak verification code. Then klik "Verify". Google akan keluarkan window untuk Sign In balik sebagai tujuan menjaga security.


Masukkan semula password kamu, then klik "Verify" tu. Tunggu la dia loading, insya'Allah kalau ok, dia akan terus masuk ke dashboard dan kamu-kamu akan nampak balik blog kamu kat situ.

Tak ade???

Kalau tak ade tu, sabar la ye. Insya'Allah Blogger.com akan kembalikan jugak blog kamu, tapi lambat sikit. :)


27 comments:

efa nur said...

Syukur Alhamdulillah...
hasil pertolongan kak sunah,
Blog Efa Nur telah kembali pulih..hehe =)

mekasihhhhh kak ^^

sergeant keroro said...

tak pernah kena lagi, alhamdulillah :)

hyazz said...

ooo...camtu rupa nye yer...banyak step gak tu

Anum said...

baru anum tau

Azzah said...

minggu lepas dah kena..nasib baik bagi no fon baru dapat balik..::

Hamba Ilahi said...

kak sunah..
akhirnya saya singgah lagi..
rupanya header tu dah dok atas balik

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

blog efa pula kena?hurm...akak masa kena camtu dulu nanges gak.

Miss Nadya said...

kak sunah yg terbaik..:)

Syafiq Ahadin said...

alhamdulillah, blogger.com sayang kat saya. :)

Nuraini An-Nisa' said...

info yang baik... Alhamdulillah...
ok je nie...

Alin Marlini said...

terima kasih bebanyak Sakura. Alin berjaya dapat dpt blog yg diremovedkan itu.

Mohon c & p cara-cara ye..

Iffah Afeefah said...

blom merase lg

laskar pelangi said...

thanks sangat info yang berguna ni:)

Puan Gojes said...

thanks for sharing syg ;)

jom baca entri baru:
cikpuantecik.blogspot.com/2011/11/hey-hello-readers-nak-bgtau-yatie-da.html?m=1

Niena Pengembara Ilahi said...

dlu selalu kna cenggini... naik biru gak muka

Zulfikar Hazri said...

Maceh bebanyak kaksunahfroggy sebab tolong ri tuuu.. :)

EYQASARA said...

love it!! dah tau da camne nak wat klu jd lg nnt.. mekasih kak sunah.. (^^) love u so much! hihihi...

Ummi said...

Sunah, akak lak lain step...kalau jadi camni...akak contact Sunah okay...hahahhahaha...adeeeii..

FasiHaH SupiaN said...

ade ea kes camni?

Yatie said...

tq for the info...luv U..

zaMir said...

dah pnah kne dlu...email pun takleh masuk....Google bgtau yg email saya ade org cuba masuk dari US...huk3...

Anonymous said...

tajuk x seswai nie.elok lg 'akaun blog tak boleh buka?'nie bukan blog kene removed. jadi macam ni sebab pertukaran ip yang berlaku untuk akses akaun.bila google detect suspicious ip, google bot automatik kasi block sampai owner kasi secure login.

Ainul Hayat said...

TQ Sunah bagi info nih. Baru pas terjadi menda nih. Cepat2 bukak blog Sunah sebagai panduan.

Wan said...

ohhh.gitu.. terima kasih atas info ni...

Bella said...

Dulu pernah rasa sekali kena delete... Tapi entah mcm mana aku buat boleh pulak dpt balik blognya... Skrg baru tahu cara yg betul nak dptkan balik blog... btw thanks... ^^

Noraim said...

kak, terima kasih. dapat balik blog sy :)

kiera'sakura said...

thanks kak, bru jer jadi kt kira td..huhu

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.