BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, May 28, 2009

Sifat Pemimpin

Berkata Imam as-Syafie:

5 Alat Kepemimpinan

1-Perkataan yang benar
2-Menjaga kerahsiaan
3-Menyempurnakan janji
4-Nasihat menasihati
5-Menunaikan amanah

Salam mahasiswa. Kata-kata ini ana jumpa dalam blog seorang MPM UiTM Sarawak, YB Aiman. 5 alat kepemimpinan ini membuatkan ana berfikir panjang. Selama ana menjadi perwakilan mahasiswa, adakah ana menggunakan kelima-lima alat ini? Benarkah segala perkataan yang keluar dari mulut ini? Cukup menjaga kerahsiaankah ana? Sejauh mana janji telah ditunaikan? Adakah ana antara sahabat pimpinan mahasiswa yang saling menasihati antara satu sama lain? Amanah yang diberikan kepada ana telah ana tunaikan dengan penuh rasa tanggungjawab atau sekadar sambil lewa? Ya ALLAH...berikan ana dan sahabat-sahabat pimpinan mahasiswa yang lain petunjuk agar amanah berat yang kami pikul bersama ini tertunai dengan sebaiknya. Bimbinglah kami agar kami tidak menjadi salah seorang ahli neraka di akhirat kelak. Amiin.


1 comment:

aiman said... Reply to comment

salam ziarah..blh.ia pringatan kpd kta sebagai pimpim...moga2 kta tdk lalai dgn amanah yg kta pikul..

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (48) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.