Wedges Bukan KFC Punya

Hari ni seperti biasa 'bekerja' kat rumah (ouh, bila la nak buat projek master ni???). Nak kongsi kesedapan kentang wedges yang baru siap tadi. Sebelum ni pun da selalu buat, mak dan adik bongsu serta kak ya si sepupu yang da gemok la suka makan. Bagi memenuhi kehendak mereka, satu resepi baru dicipta lagi. :D

Ok~ mula-mula kentang direbus lepas dipotong macam wedges tu...yang barunya hari ni, saya rebus dengan limau nipis sekali...letak jugak tomato...hoh. Memang pelik!

Sambil-sambil tu, sediakan adunan tepung, saya guna tepung gandum. Campur dengan sedikit serbuk lada hitam, serbuk oregano dan sedikit garam. Bagi jadi adunan dengan mencampur air (macam nak buat cucur gitu~)

Kentang yang da siap direbus (tak perlu bagi empuk sangat) tadi ditus dan masukkan ke dalam adunan tepung. Panaskan minyak, kemudian goreng sampai keemasan~

Tadaaa~ (tadaaa aje-aje..) Da siap~


Makan panas-panas ye~ :)



Wedges Bukan KFC Punya Wedges Bukan KFC Punya Reviewed by Sunah Sakura on January 16, 2011 Rating: 5

29 comments:

  1. sedap nya.. nak jugak!!! heheh

    ReplyDelete
  2. waaa..bole try tok..hehe..
    gne rebus an limo ya?byk ka limonya??
    mesti nikmatkan..hee~^^

    ReplyDelete
  3. ooo...bukan dari kfc rupe2nya...haha

    ReplyDelete
  4. @ieyba

    kak ngkah sebijik jak..try la ngkah banyak, mungkin lebih nikmat~~ :D

    ReplyDelete
  5. ow ya ka?hehe..bole2..klak masam glak plg mun ngkah byk2..
    xpa..blom cuba lom tau...bleh klhkan kfc tok..:D

    ReplyDelete
  6. as salam..
    macam wedges kfc
    :D

    ReplyDelete
  7. sedap nye, meleleh da air liur nie..

    ReplyDelete
  8. tambah je cheese kat ateh da same cm kay ep see.haha

    ReplyDelete
  9. @ieyba

    ya..chef ieyba bakal mengalahkan KFC!

    ReplyDelete
  10. @niesz

    hee~ lepas ni try wat lak ye~ kalo tak letak limau pun tak pe sebenarnye..saje nak pelbagaikan rasa..:)

    ReplyDelete
  11. @nazirulhazwan~

    tu la, lupa lak...carik mayo gak nak letak kat atas tu..mayo da abih pulak..huhuhu..

    ReplyDelete
  12. salam sunah..sedap nampak..kentang tu kena rebus dulu ye???
    Nanti nak kena cuba ni..

    ReplyDelete
  13. @Nadia Havez

    nadia kene wat sendiri! taknak bagi! haha

    ReplyDelete
  14. sedap nyer...akak suka wedges...nak byk boleh x sunah...tak nk share resepi ke cik adik

    ReplyDelete
  15. @aDisH.sHidA

    eh, akak~ hee..lama tak nampak? eik, tu share la tu..akak nengok gambar jek ke? :D

    ReplyDelete
  16. hehe..yeay!!chef ieyba..insyaAllah~

    ReplyDelete
  17. sunah kalau akak buat masa rebus letak serbuk lada serbuk kari n serbuk cili..hehehe....sama jugak masa nak goreng cmpur serbuk2 ngan tepung..hehhee

    ReplyDelete
  18. macam best je...hehe nak try la

    erk ni blog mskn ke? hehe

    ReplyDelete
  19. @Miss Ran

    err..ni pun da pindah ke blog Selera Sakura ni miss ran..:)

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions. Any comments with link will be deleted, I'm sorry, as I don't want it to increase my spam score. Thank you.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.