Danbo dan Daun Yang Gugur...



Segmen pantas. Maaf untuk yang tak sempat join, disebabkan bilangan yang join tak berapa ramai sangat, so bolehlah saya review semua sekali penyertaan ni... Klik nama mereka untuk baca, pendek je, lebih kurang 100 patah perkataan, tak amek masa banyak... :)

"Si Danbo sebenarya berasa hairan dari mana datangnya daun kering itu.Memandangkan Danbo ini seperti manusia,dia makan,dia minum,tidur dan sebagainya,jadi dia pun ada perasaan ingin tahu seperti manusia.Jika kita sedar,kita sendiri pun kadang-kadang tercari-cari..." --> al_Hakim

"Danbo terus melihat daun itu. Dia tercari-cari pokok itu. Matanya meliar. Akhirnya dia terjumpa sepohon pokok tinggi melangit. Dia terlihat titisan air dari atas. Danbo tertanya-tanya apakah air yang menitik di atas kepalanya itu. Danbo segera berfikir..." --> Iffah Afeefah

"Somewhere i belong, adakah diriku tidak diperlukan lagi selepas ini, apa yang perlu diriku lakukan. Sama seperti kitaran hidup manusia , di mana bila usia meningkat menjadi warga emas. Kadang kala kita..." --> Atiqah Sa'ahiry

"Bila nampak daun tu, tiba-tiba keluar kat fikiran dia 'Somewhere I belong'...saat itu terlintas difikiran Danbo bahawa dia sepatutnya bersyukur kerana masih diberi peluang untuk menghirup udara dibumi yang fana ini. walaupun ketika Danbo menahan teksi dan bas tiada siapa pun yang perasan tapi Danbo tetap bersyukur kerana..." --> Cik Sue

"Bila tengok daun tu, Danbo mula terfikir. Dari mana datangnya daun ni?Danbo memandang ke atas. Dari atas? Sama seperti air hujan yang turun tadi. Sumenya dari atas. Siapa yang turunkan air hujan ni? Daun ni juga. Siapa? Angin. ya angin. Angin yang..." --> Cik Pulau

"dia terfikir pasal KELUARGA dia...sebab dia kesunyian..hidup keseorangan..cuba kita fikir kalau kita hidup sorang2 macam si Danbo mesti hidup kita bosan dan kan..jadi moral yang aku dapat dari segmen ni..." --> Salim Harmanain

Penyertaan terakhir ni sangat menarik!

"Danbo renung lama dekat daun kering tu.. Ntah apa yang difikirkan tue.. tiba-tiba daun kering tu terbang melayang diterbangkan angin meninggalkan danbo keseorangan si situ.. Danbo mahu saja terbang sekali bersama daun kering yang sudah xbermaya itu. Baginya tiada guna dia hidup di bumi Allah swt ini sekiranya hidupnya tiada jalan yang ingin dituju..." --> K O R I E

Ops, itu bukan yang terakhir!


"Daun itu warnanya hijau ketika muda,
Tapi lama kelamaan,
Daun yang hijau bertukar menjadi kuning
Akhirnya coklat
Dan gugur menyembah bumi.

Aku juga begitu,
Dulunya aku kecil masih bayi,..." --> Muslimah Optimis

Gi jenguk dulu, tak rugi kamu-kamu baca, dapat santapan rohani lagi! :)

12 comments:

  1. Macam mana boleh tertinggal nie...huawaaaa!!!

    Lepak sambil bersantai di NazZue.com
    Entri terkini: Mari Menari 2011 Membuka Tirai

    ReplyDelete
  2. Kak sunnah ok x?
    mmg tepat pkul 10 td korie submit kt akak...
    giler tol rasa.. berdebar jea menaip msa minit2 terakhir tue.

    fuhhh---> lps nafas lega.

    ReplyDelete
  3. alaa..efa terlepas segmen Mentor ke...sadissnyee..huhu T__T

    ReplyDelete
  4. wah tahniah semua yg join!ngape cepat sgt tutup segmen,tak perasan pun tadi huwaa(nangis guling2 dan tekup muka ditemani danbo bersama)

    ReplyDelete
  5. thanks sunah...suka n3 mereka3 juga...semua kreatif.... =D

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com