BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, June 12, 2011

Saya Tak Reti Nak Buat Scroll Bar Kat Bloglist


Orait. Disebabkan dah dua orang yang tanya, maka saya buat jugak tutorial ni ye. Sebelum saya start, ce klik SINI dulu. Klik jeee... Sebab pe? Sebab saya belajar dari blog dia lah. Hahaha~ Thanks Eyra!

Okeh, okehhh... Jom start belajar... Semua orang mesti  nak letak senarai blog kat sidebar kan? Senang nak blogwalking dan tengok update dari rakan-rakan blogger. Tapi, akan jadi jenuh nak tengok sampai bawah kalo link tu banyakkkkkkkkkkkkkkkk sangat kan??? Sebab tu lah adenye scroll bar untuk bloglist ni.



Gi Design > Edit HTML > tick kotak Expand Widget Template

Tekan Ctrl+F untuk memudahkan pencarian code... Dan paste kan nama bloglist kamu, contoh macam kat atas: Taman Sakura Untuk Jalan-jalan

Lepas dah jumpa nama bloglist kamu, Ctrl+F cari code ni...

<div class="widget-content">

Bila dah jumpa code kat atas tadi, buang code tu dan masukkan code ni...

<div class="widget-content" style="height: 100px; overflow: auto;">

*Boleh adjust mengikut ketinggian yang kamu mahu... Contoh: height: 200px

Then klik Preview, kalau tak ada masalah boleh Save...

Selamat mencuba! :)


26 comments:

mas saari said... Reply to comment

akak pun belajar dari blog MTT..

mynameismy said... Reply to comment

dah lame nk cr tuto psl nih! tenkiu sunah! hehe

Citarasa Rinduan said... Reply to comment

bagus sunnah.. tutorial nie mmg terbaik

☀ Izzaty Hedry☀ said... Reply to comment

thnku sis.!

sergeant keroro said... Reply to comment

belajar dari MTT gak,hehe XD

♥ Princess ♥ said... Reply to comment

nnt nk buat gak ;)

officially19 said... Reply to comment

terima kasih..dari siang tadi mencari tutorial untuk ni.=)

Miss Ran said... Reply to comment

xdpt buat

tatau knp

code not found...

tkpela..i da boleh letk bloglist

Ana Farhana said... Reply to comment

alaa,xreti.. mcmne nk cari nme bloglist ? lps paste tuu cne ?

xjd =(

officially19 said... Reply to comment

terima kasih..dah jd..

NadiRah said... Reply to comment

okay!! nad nak!! heheh

Atika Farha ;D said... Reply to comment

same goes to me.
code not found :(

Farahiyah Smart said... Reply to comment

terima kasih atas perkongsian ni...:)

gedek! said... Reply to comment

Hoih! Susahnya...!

uncle terlalu tua untok faham ni...!

syaimz said... Reply to comment

nanti saya buat scroll bar tu.terima kasih (:

Imran nyambek said... Reply to comment

cenggitu ek.

::blog anak jawer:: said... Reply to comment

kene cuba ni...hehe

-Yok mampir diluk = tuntut hak pusaka ketika mereka masih ada...segera..!!!

Isteri Encek Bard said... Reply to comment

wah tuto.. thanks adik sunah

kiera'sakura said... Reply to comment

dh pernah buat tp x jadik.. hukhukhuk

JIJI YU said... Reply to comment

haha petang karang akan dicuba dgn sedaya uapaya

♥ ieLa NaBieLa ♥ said... Reply to comment

salam...sye da try wt...jadi...
tapi nape yg sye nye ni ad scroll kt bhgian bwh skali ek???xtaw x cmne nk ilang kn scroll 2???

lyn at home said... Reply to comment

huhuhu.. dah cuba xjd,nape ya?suka sgt...

esh said... Reply to comment

hello, salam kenal...
tenchu tenchu for the tutorial :D

got to know ur blog from norah's

H.J said... Reply to comment

kenapa yg saya ada scroll kat tepi jgak??

ordinary Girl. said... Reply to comment

yeahh jadi.. tq dh lama cari.. tuto ni... Alhamdulilah akhirnya jumpa jugak terima kasih...:)

♛ NazirahMoktar ♛ said... Reply to comment

terima kasih ye :) btw,header blog ini cantik! ^.^

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (48) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.