Sunrise View di Jambatan Pulau Pinang

Sunrise View di Jambatan Pulau Pinang | Siapa yang gi jalan-jalan ke Pulau Pinang, pernah tak ambil gambar matahari terbit kat bawah Jambatan Pulau Pinang? Kalau tak pernah, saya nak rekemen kat uols yang suka nature photo untuk ambil gambar kat sini. Masa saya masih duduk kat Padang Serai pada tahunn 2015, Pulau Pinang ni sekangkang kera aje dari rumah. Hujung-hujung minggu saya mesti akan ke sana. Adik bongsu saya masih belajar kat USM masa tu. Jadi, kami banyak spend masa bersama.

Satu hari, adik ni ada share gambar dia dan kawan-kawan kat bawah jambatan dalam group whatsapp family. Eh eh cantik pulak. Apa lagi, saya request lah kat dia untuk bawak saya pulak bila saya ke Penang jumpa dia nanti. Dan akhirnya, tertunai hasrat saya untuk melihat matahari terbit di Jambatan Pulau Pinang. Pernah jugak pergi bersama bapak dan adik-beradik yang lain masa adik bongsu konvo. Piknik pagi-pagi tengok matahari terbit, ko hado? :p

Nah, saya kongsikan antara gambar-gambar yang diambil semasa ke sana beberapa kali. 





Yang menariknya, sebelum nak sampai ke bawah jambatan tu, uols boleh juga dapat sekali view lain dari kawasan bot-bot nelayan. Saya tak berapa ingat, apa nama tempat ni. Nak kata perkampungan nelayan, memang bukan. Mungkin juga pusat tekong bot untuk kaki pancing bawah Jambatan Pulau Pinang. Kalau ada yang tahu, boleh share dalam ruangan komen, ya.

Selain tu, take note pada bot-bot nelayan yang lalu di bawah jambatan, untuk dapat shot yang lain dari kebiasaan. Masukkan objek dalam frame tiang-tiang jambatan supaya gambar uols nampak lebih menarik. Ni encik suami la ajar supaya make sure ada objek dalam gambar tu, bukan hanya scene kosong tanpa apa-apa benda, supaya ia bukan kategori "gambar boleh google".






Cantik kan viewnya?

Kalau uols nak ambil gambar macam ni, syaratnya kena pergi pagi-pagi lepas Subuh. Kalau uols pergi waktu petang sebelum Maghrib, tak akan jumpa view gini sebab matahari terbenam di sebalik pulau. Hahaha.

Ok lah, tu je nak share kot-kot ada yang tak tau nak buat apa lagi kat Penang tu, boleh lah jalan-jalan bawah jambatan ni.
Sunrise View di Jambatan Pulau Pinang Sunrise View di Jambatan Pulau Pinang Reviewed by Sunah Sakura on February 07, 2019 Rating: 5

20 comments:

  1. Subhanallah.. cantik sangat view ni sunah...

    ReplyDelete
  2. Orang pergi Penang makan-makan laaa, bukan duduk bawah jambatan hahahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan2 tu mainstream...ni luar dari mainstream..ahhahahah :p

      Delete
  3. Subhanallah cantiknya view ๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  4. NAKKKKKKKKKK PERGIII SINIIIII.....AJOMMM BAWAKK AINNNNN...HAHAHAHHAA....

    ReplyDelete
  5. Cantik sangat-sangat!!! Sukanya tengok suma gambar. Hehe

    ReplyDelete
  6. Siapa yang ambil pic ni, cantik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecuali gambar pertama, saya laaa...sape lagiii...aahahahaha

      Delete
  7. yang besar kat Penang ni x penah sampai sini lagi amek gambar hahaha.. ni area Batu Uban ni.. kat tepi2 tu ada kawasan bot2 marin kan ? penahla lalu tapi tak terfikir pulak nak amek gambar. time tu kicik lagi..

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions. Any comments with link will be deleted, I'm sorry, as I don't want it to increase my spam score. Thank you.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.