Pertama Kali Mencuba Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Pertama Kali Mencuba Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru | Kalau sebut nama saintifiknya saje, Pyrography, tentu ramai tak tahu ape bendanya perkataan tu kan? Tapi bila disinonimkan secara ringkas, wood burning art, ohh, seni bakaran kayu? Tak pernah dengar! Sama lah kita, saya pun baru pertama kali tahu pasal ni masa join Art at Amari - Pyrography Workshop last weekend.

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Seni bakaran kayu ni sebenarnya dah lama ada sejak beratus tahun yang lalu. Konsepnya, besi dipanaskan untuk membakar kayu, menghasilkan corak dekorasi yang memukau. Kat luar negara, seni ni dah ada penggiat dan peminatnya yang tersendiri. Kat Malaysia, kita kurang didedahkan tentang Pyrography dan agak rare sikit lah seni yang macam ni. Ada beberapa ketul je yang betul-betul ceburkan diri dalam wood burning art ni, termasuk Mr. Raymond Koh.

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Mr. Ray merupakan antara pioneer bidang Pyrography ni kat Malaysia, berpengalaman lebih 30 tahun dalam bidang seni melalui pembelajaran kendiri, dan mula menceburkan dirinya dalam Pyrography sejak tahun 2017. Beliau tengok dan study sendiri melalui pemerhatian, youtube, juga trial and error. Sebelumnya, beliau adalah seorang interior designer, tapi sejak 16 tahun lepas, Mr. Ray mula bekerjasama dengan NGO untuk membantu golongan yang memerlukan.

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Ciksun berkesempatan untuk belajar Pyrography ni bersama Mr. Ray pada hari Sabtu yang lepas. Mr. Ray cakap, untuk wood burning art, uols boleh guna mana-mana jenis kayu, asalkan uols kemaskan permukaan kayu tu dulu dengan kertas pasir. Kemudian, wood burning tool yang khas digunakan untuk kerja-kerja membakar kayu.

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Macam yang ini, uols boleh kawal kepanasan besi tu ikut voltage yang uols nak. Hasilnya nanti, bakaran pada kayu tu, sama ada samar-samar atau jelas. Beginner macam kita, kalau nak mula buat Pyrography, kena belajar buat line dulu. Tujuannya, nak bagi tangan kita familiar dengan burning pen tu. Kalau awal-awal, kita mesti susah nak elakkan dimple pada line yang terbentuk, nanti hasilnya pada awal dan hujung garisan, akan ada satu titik yang kurang menyenangkan hati dan mata hahaha. Tapi bila dah lama-lama buat dan dah familiar dengan pen tu, baru lah smooth aje garisan kita.

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Haa, baru boleh start melukis! Kitorang cuba lukis Mandala Pattern pada kayu. Takde lah lukis sendiri, memula ciksun tekap guna graphite paper ke atas kayu. Then bila da nampak jelas lukisannya atas kayu, baru la start burning. Ciksun cincai aje buat, takde la kemas sangat hahaha. Beginner katakannnn. Dan disebabkan cincai, ciksun paling cepat siap antara semua 🤣🤣🤣

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru

Cantik tak lukisan Mandala ciksun? Hihihi.

Mekasih Mr. Ray atas ilmu yang dikongsi bersama kami. Kalau uols nak tahu, selain daripada Pyrograpy, Mr. Ray jugak terer dalam paper burning dan acrylic painting. Aaaaa, bestnya kan? Dengan bakat yang ada tu, jadi satu pakej kalau kita kerja pulak dalam bidang interior design. Weehuuu! Mr. Ray jugak menerima custom order in case uols nak buat potrait paintings ke, pet paintings keee, haa conatct aje terus Mr. Ray.

Wood Burning Art @ Pyrography di Amari Johor Bahru


Tapi kalau uols nak belajar buat sendiri, Mr. Ray bukak jugak bengkel macam ni dengan kerjasama Amari Johor Bahru. Maklumatnya seperti berikut:

Pyrography Workshops with Raymond Koh 
at Amari Johor Bahru

3 hour session @ RM220nett per person  (includes light refreshments)
Available by Appointment for 2 - 8pax 

For bookings, please contact Raymond +6019-736 3600
An #ArtAtAmari Initiative to support local artistes

28 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  23. Bestnya! Kita suka bab seni camni. Nice lah lukis atas papan. Baru tahu namanya wood burning art.

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com