Mari Membayar Cukai~

January 23, 2011

Erk, kecoh kat sana-sini dalam dunia blog tentang cukai LHDN yang akan dikenakan kepada bloggers yang jana pendapatan melalui blog. Tertanya-tanya gak tentang benda ni, maka pergilah tanya Enchek Google. Then, jumpa maklumat kat blog Cik Norfa, Enchek Hazwan dan Enchek Areliff. Ada banyak lagi blog lain yang cite benda ni jugak.

Rupa-rupanya kat Facebook Jabatan Penerangan Malaysia asal segala perkara.


Kalau rajin, gi la jenguk feedback mereka...macam-macam pendapat yang diorang bagi, ada yang setuju, ada yang tak setuju, yang mengamuk pun ada. Hehehe...


Ingat tipu ke? Ni bukan gambar edit ye. Bahkan, dah ada blogger popular (sebab beliau masuk paper!) yang dikunjungi pihak LHDN untuk diaudit. Ala... Puan Redmummy yang dapat RM 12, 000 sebulan dari blog tu~~


Puan Redmummy pesan, lepas ni jangan lupa rekodkan segala pendapatan yang kamu-kamu dapat dari nuffnang, advertlert, atau mana-mana iklan kat blog, malah yang buat jual beli online dari blog pun kena rekod semua tu. Huhuhu.

Tapi, saya takpe kot...pendapatan tak sampai mana-mana pun...nak sampai RM 2, 500 tu mungkin kena tunggu lagi 250 tahun~ :D

Admin: Zakat harta macam mana pulak?



You Might Also Like

16 Comments

  1. @nazirulhazwan~

    ha, tang tu lagi satu...ni pikir cukai jek kan?

    ReplyDelete
  2. perh...pasni banyak lah keje lhdn..nk audit2 blog bagai lak..

    ReplyDelete
  3. anda sudah daftar untuk mengundi?
    ops,salah entry...hohoho ^__^

    ReplyDelete
  4. pakcik nuff pon baru bg 3 hinggit...isi minyak sminggu pon x smpai..haha

    ReplyDelete
  5. zakat harta juga dilupa jangan yer...
    selain zakat fitrah :P

    ReplyDelete
  6. haha..kena gak ke?? kalau pendapatan setakat rm50, kena gak ke bayar??

    ReplyDelete
  7. @Cik Peanut

    tu la..mungkin Cik Peanut diperlukan di LHDN lepas ni..hehehe

    ReplyDelete
  8. @Salfiza

    sudah-sudah...eh, salah tempat komen..:p

    ReplyDelete
  9. @Black_roses92

    katanya kalau tak sampai RM 2,500, cukai adalah dikira sifar..

    ReplyDelete
  10. @mohd zhafri

    aiyok..terlepas komen zhafri..hehehe~ betul2! tak sampai pon nak isi minyak..huhu~

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com