Pasta Carbonara Siap!

January 18, 2011


Alhamdulillah... Akhirnya, menjadi jugak nak buat pasta hari ni. Breakfast pasta! :D Semalam kan cakap nak buat satu hari ni...hehehe. Meh, nak kongsi resepi~

Pasta Carbonara

4 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 buku mentega buttercup
1 tin Campbell Mushroom Soup Classic
1 kotak kecil susu segar
3/5 keping cheese KRAFT (yang jenis lain pun leh gak)
sedikit dada ayam (dipotong dadu)
sedikit lada hitam kisar
spaghetti/fettucine/mana-mana jenis pasta

Cara-cara membuatnya:

Amek sikit mentega, letak dalam periuk, then panaskan.
Agak-agak dah cair dan naik bau, masukkan bawang putih tadi. Goreng sampai kuning baru masukkan ayam. Bila da masak, angkat. Tutup api ye.
Lepas tu, masukkan Campbell Mushroom Soup Classic ke dalam periuk tadi, masukkan gak 1 tin air (guna tin sup campbell tu). Bukak balik api ye.
Kacau sampai hancur & tak ketul-ketul da~
Then masukkan cheese KRAFT.
Bila da cair, masukkan susu, gula 1 sudu dan sedikit garam.
Lepas tu masukkan lak ayam tadi tu... dan lada hitam.
Da masak~~~

Ops, pasta lak?

Pasta, wat cam kat sini ye.

Da masak tu, tuang sos/kuah ni atas pasta...tabur daun parsley kalau suke~

Nyum2~

Admin: Saya tak letak ayam pun...huhu


You Might Also Like

15 Comments

  1. wah!!!..my favorite..carbonara...tapi biasa masak pakai yg siap dalam tin tu je...haha..tak tau mcm mane nak buat kalau yg bukan ready-made sos...hehehe

    ReplyDelete
  2. waa..sedap2..^^
    baruk jak abg kmk plh rya...rya jwak la fes time kmk makan kak..
    biasanya mkn yg sos tomato jak..pa namanya ntah..hehe
    mak kmk heran rya.."knak nok tok warna putih?salu wana merah.."
    ya abg kmk pdh.."tok la pasta carbonara"
    barukla kmk twuk..:)
    ya pun abg kmk yg plh..kmk xpnah plh..tlg makan jak...hihihi

    ReplyDelete
  3. @ieyba
    o..abang kitak pandei polah juak? bagus2..belajar dari nya k~~ :)

    ReplyDelete
  4. Wahh.interesting..boleh cuba nanti..hehehe...

    ReplyDelete
  5. ahaha..aok kak..abg kmk pndei plh.. mknn yg kebaratan kit tok..nya nang terer gik la..mun mknn kita2..xbapa glak..ehe

    ReplyDelete
  6. @ieyba

    makanan kita2 ya....chef ieyba lagik terer! :D

    ReplyDelete
  7. @ieyba

    makanan kita2 ya....chef ieyba lagik terer! :D

    ReplyDelete
  8. mcm sedap je nie..niesz xpnh lgi mkn pasta yg nie..yummy!

    ReplyDelete
  9. @Ejen 010

    ops, jangan sampai meleleh air liur..hehe

    ReplyDelete
  10. @Fiqas

    bukan je nampak, malah rasanya pun sedap..:D

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com