BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, January 18, 2011

Pasta Carbonara Siap!


Alhamdulillah... Akhirnya, menjadi jugak nak buat pasta hari ni. Breakfast pasta! :D Semalam kan cakap nak buat satu hari ni...hehehe. Meh, nak kongsi resepi~

Pasta Carbonara

4 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 buku mentega buttercup
1 tin Campbell Mushroom Soup Classic
1 kotak kecil susu segar
3/5 keping cheese KRAFT (yang jenis lain pun leh gak)
sedikit dada ayam (dipotong dadu)
sedikit lada hitam kisar
spaghetti/fettucine/mana-mana jenis pasta

Cara-cara membuatnya:

Amek sikit mentega, letak dalam periuk, then panaskan.
Agak-agak dah cair dan naik bau, masukkan bawang putih tadi. Goreng sampai kuning baru masukkan ayam. Bila da masak, angkat. Tutup api ye.
Lepas tu, masukkan Campbell Mushroom Soup Classic ke dalam periuk tadi, masukkan gak 1 tin air (guna tin sup campbell tu). Bukak balik api ye.
Kacau sampai hancur & tak ketul-ketul da~
Then masukkan cheese KRAFT.
Bila da cair, masukkan susu, gula 1 sudu dan sedikit garam.
Lepas tu masukkan lak ayam tadi tu... dan lada hitam.
Da masak~~~

Ops, pasta lak?

Pasta, wat cam kat sini ye.

Da masak tu, tuang sos/kuah ni atas pasta...tabur daun parsley kalau suke~

Nyum2~

Admin: Saya tak letak ayam pun...huhu




15 comments:

man yusoef said...

wah!!!..my favorite..carbonara...tapi biasa masak pakai yg siap dalam tin tu je...haha..tak tau mcm mane nak buat kalau yg bukan ready-made sos...hehehe

ieyba said...

waa..sedap2..^^
baruk jak abg kmk plh rya...rya jwak la fes time kmk makan kak..
biasanya mkn yg sos tomato jak..pa namanya ntah..hehe
mak kmk heran rya.."knak nok tok warna putih?salu wana merah.."
ya abg kmk pdh.."tok la pasta carbonara"
barukla kmk twuk..:)
ya pun abg kmk yg plh..kmk xpnah plh..tlg makan jak...hihihi

Sunah Mohammad said...

@man yusoef

ha..da baca ni, maka da tau la~~ :)

Sunah Mohammad said...

@ieyba
o..abang kitak pandei polah juak? bagus2..belajar dari nya k~~ :)

Cik Sara said...

Wahh.interesting..boleh cuba nanti..hehehe...

ieyba said...

ahaha..aok kak..abg kmk pndei plh.. mknn yg kebaratan kit tok..nya nang terer gik la..mun mknn kita2..xbapa glak..ehe

Sunah Mohammad said...

@Cik Sara

boleh~ sila2...

Sunah Mohammad said...

@ieyba

makanan kita2 ya....chef ieyba lagik terer! :D

Sunah Mohammad said...

@ieyba

makanan kita2 ya....chef ieyba lagik terer! :D

niesz said...

mcm sedap je nie..niesz xpnh lgi mkn pasta yg nie..yummy!

Sunah Mohammad said...

@niesz

memang sedap! try la~ ;)

Ejen 010 said...

terliurnye tgk..

Sunah Mohammad said...

@Ejen 010

ops, jangan sampai meleleh air liur..hehe

Fiqas said...

sungguh sedap nampaknya.. :)

Sunah Mohammad said...

@Fiqas

bukan je nampak, malah rasanya pun sedap..:D

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.