BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, January 16, 2011

Wedges Bukan KFC Punya

Hari ni seperti biasa 'bekerja' kat rumah (ouh, bila la nak buat projek master ni???). Nak kongsi kesedapan kentang wedges yang baru siap tadi. Sebelum ni pun da selalu buat, mak dan adik bongsu serta kak ya si sepupu yang da gemok la suka makan. Bagi memenuhi kehendak mereka, satu resepi baru dicipta lagi. :D

Ok~ mula-mula kentang direbus lepas dipotong macam wedges tu...yang barunya hari ni, saya rebus dengan limau nipis sekali...letak jugak tomato...hoh. Memang pelik!

Sambil-sambil tu, sediakan adunan tepung, saya guna tepung gandum. Campur dengan sedikit serbuk lada hitam, serbuk oregano dan sedikit garam. Bagi jadi adunan dengan mencampur air (macam nak buat cucur gitu~)

Kentang yang da siap direbus (tak perlu bagi empuk sangat) tadi ditus dan masukkan ke dalam adunan tepung. Panaskan minyak, kemudian goreng sampai keemasan~

Tadaaa~ (tadaaa aje-aje..) Da siap~


Makan panas-panas ye~ :)





29 comments:

Norfa said...

sedap nya.. nak jugak!!! heheh

ieyba said...

waaa..bole try tok..hehe..
gne rebus an limo ya?byk ka limonya??
mesti nikmatkan..hee~^^

mohd zhafri said...

ooo...bukan dari kfc rupe2nya...haha

Sunah Mohammad said...

@Norfa

sila-sila..:D

Sunah Mohammad said...

@ieyba

kak ngkah sebijik jak..try la ngkah banyak, mungkin lebih nikmat~~ :D

Sunah Mohammad said...

@mohd zhafri

ya~ nyata bukan dari KFC~ haha

ieyba said...

ow ya ka?hehe..bole2..klak masam glak plg mun ngkah byk2..
xpa..blom cuba lom tau...bleh klhkan kfc tok..:D

... said...

as salam..
macam wedges kfc
:D

niesz said...

sedap nye, meleleh da air liur nie..

nazirulhazwan~ said...

tambah je cheese kat ateh da same cm kay ep see.haha

Sunah Mohammad said...

@ieyba

ya..chef ieyba bakal mengalahkan KFC!

Sunah Mohammad said...

@...

salam~ macam jek..tapi bukan ye~ :p

Sunah Mohammad said...

@niesz

hee~ lepas ni try wat lak ye~ kalo tak letak limau pun tak pe sebenarnye..saje nak pelbagaikan rasa..:)

Sunah Mohammad said...

@nazirulhazwan~

tu la, lupa lak...carik mayo gak nak letak kat atas tu..mayo da abih pulak..huhuhu..

fathiahRAIHANA said...

nak ckitttttt ^_________^

suri solehah said...

salam sunah..sedap nampak..kentang tu kena rebus dulu ye???
Nanti nak kena cuba ni..

Sunah Mohammad said...

@fathiahRAIHANA

jemputlah makan...:D

Sunah Mohammad said...

@suri solehah

salam kak~ ha'ah..rebus dulu~

Nadia Havez said...

nampak sedapnya sunah.. nak.. :D

Sunah Mohammad said...

@Nadia Havez

nadia kene wat sendiri! taknak bagi! haha

aDisH.sHidA said...

sedap nyer...akak suka wedges...nak byk boleh x sunah...tak nk share resepi ke cik adik

Sunah Mohammad said...

@aDisH.sHidA

eh, akak~ hee..lama tak nampak? eik, tu share la tu..akak nengok gambar jek ke? :D

ieyba said...

hehe..yeay!!chef ieyba..insyaAllah~

Sunah Mohammad said...

@ieyba

:)

aDisH.sHidA said...

sunah kalau akak buat masa rebus letak serbuk lada serbuk kari n serbuk cili..hehehe....sama jugak masa nak goreng cmpur serbuk2 ngan tepung..hehhee

Sunah Mohammad said...

@aDisH.sHidA

o..idea menarik~ haha! sila derhaka lagi!

Miss Ran said...

macam best je...hehe nak try la

erk ni blog mskn ke? hehe

Sunah Mohammad said...

@Miss Ran

err..ni pun da pindah ke blog Selera Sakura ni miss ran..:)

Mutiara Bernilai said...

tepung oregano?

xtau..xtau..

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.