BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, February 1, 2011

Saya Tak Reti Buat Autopublish (Sticky Post Pun!)

Ada sahabat blogger yang tak pandai buat autopublish, maka sini saya nak ajar step by step ye. Ha, cepat bukak new tab untuk try.

First, taip entry macam biasa...


Second, rasa-rasa dah cukup best entry tu, klik kat 'Post Options'...


Kat bahagian 'Post date and time', ada dua option, iaitu post secara automatik atau setkan pada 'Scheduled at'. Kalau nak autopublish, pilih option 'Scheduled at'. Setkan masa dan tarikh untuk publish entri kamu tu dalam kotak yang disediakan ye~ Yang lain-lain tak perlu kacau.


Lepas tu klik 'Publish Post'.


Nanti secara automatik dia akan keluar kat 'Edit Post' dengan label 'Scheduled'..


Faham dah macam mana nak buat? Macam ni jugak caranya kalau nak buat sticky post yang kekal kat atas beberapa hari tu~ Yang selalu blogger guna untuk buat announcement tentang contest dan segmen. Bezanya, untuk sticky post, kene publish dulu entry tu...then klik kat 'Edit Post' dan tukar post date and time macam kat atas...lepas tu publish semula~ jadiklah sticky post~ hehe~

Selamat mencuba~

Admin: Kalau gambar tak clear, pandai-pandailah gemukkan ye~





17 comments:

najwa's said...

makeceh tutorial ni :)

NadiRah said...

thnks.. =)

masterfaiz.com said...

terima kasih...(ceh padahal dah tau..)

kak, psl contest header tu, get ready ya.. hehehe

kiera'sakura said...

thanks...

Aiydalela said...

tinkiu.. suke2.

oo..cenggini rupenye nak buat auto publish n sticky post. patut la dulu penah join contest, tp awal2 kene reject sebab tak reti nak buat sticky post. heheheh

maRShA said...

thanks tuk tutorial ney.. trjawab sda sgala prtanyaan.. he3..

Sunah Mohammad said...

@najwa's

sama-sama~ :)

Sunah Mohammad said...

@NadiRah

u're welcome dearie~

Sunah Mohammad said...

@masterfaiz.com

faiz da professional, sila main jauh2..haha~

contest tu? ala...tak menang. huhuhu..tapi faiz leh guna jek tau kalau nak switch2 header~ ;)

Sunah Mohammad said...

@kiera'sakura

no problem kiera~~~ ;)

Sunah Mohammad said...

@Aiydalela

sama-sama~ ha'ah..cenggini lah. o..dulu pernah join contest jenis gitu eh? kejam kan diorang..da la tak ajar, pastu reject terus lak. haha~ jangan baca ayat2 last sampai dalam hati... :p

Sunah Mohammad said...

@maRShA

sama-sama~ :)

athirah said...

menarik la... hehehehhehe... bgs utk yg xtau ni :)

Sunah Mohammad said...

@athirah

a'ah~ kongsi gak dengan yang lain ye~

gaung said...

aci tak kalau kami cakap kami tak jelas dgn nk buat sticky post tue..kalau publish minggu lepas then nak stick kan post tu selama satu minggu sampai minggu depan..brapa hb kne tukar..

Sunah Mohammad said...

@gaung

owh..aci je~ :)

heheh..macam ni, kalau dah buat minggu lepas, edit kat bahagian scheduled at tu..letak tarikh minggu depan yang dimaksudkan tu...:) cuba try dulu~

fRaMe+LenSeS said...

maceh.. hehhe.. ;)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.