Tuesday, February 1, 2011

Saya Tak Reti Buat Autopublish (Sticky Post Pun!)

Ada sahabat blogger yang tak pandai buat autopublish, maka sini saya nak ajar step by step ye. Ha, cepat bukak new tab untuk try.

First, taip entry macam biasa...


Second, rasa-rasa dah cukup best entry tu, klik kat 'Post Options'...


Kat bahagian 'Post date and time', ada dua option, iaitu post secara automatik atau setkan pada 'Scheduled at'. Kalau nak autopublish, pilih option 'Scheduled at'. Setkan masa dan tarikh untuk publish entri kamu tu dalam kotak yang disediakan ye~ Yang lain-lain tak perlu kacau.


Lepas tu klik 'Publish Post'.


Nanti secara automatik dia akan keluar kat 'Edit Post' dengan label 'Scheduled'..


Faham dah macam mana nak buat? Macam ni jugak caranya kalau nak buat sticky post yang kekal kat atas beberapa hari tu~ Yang selalu blogger guna untuk buat announcement tentang contest dan segmen. Bezanya, untuk sticky post, kene publish dulu entry tu...then klik kat 'Edit Post' dan tukar post date and time macam kat atas...lepas tu publish semula~ jadiklah sticky post~ hehe~

Selamat mencuba~

Admin: Kalau gambar tak clear, pandai-pandailah gemukkan ye~



17 comments:
Write Comments
  1. terima kasih...(ceh padahal dah tau..)

    kak, psl contest header tu, get ready ya.. hehehe

    ReplyDelete
  2. tinkiu.. suke2.

    oo..cenggini rupenye nak buat auto publish n sticky post. patut la dulu penah join contest, tp awal2 kene reject sebab tak reti nak buat sticky post. heheheh

    ReplyDelete
  3. thanks tuk tutorial ney.. trjawab sda sgala prtanyaan.. he3..

    ReplyDelete
  4. @masterfaiz.com

    faiz da professional, sila main jauh2..haha~

    contest tu? ala...tak menang. huhuhu..tapi faiz leh guna jek tau kalau nak switch2 header~ ;)

    ReplyDelete
  5. @Aiydalela

    sama-sama~ ha'ah..cenggini lah. o..dulu pernah join contest jenis gitu eh? kejam kan diorang..da la tak ajar, pastu reject terus lak. haha~ jangan baca ayat2 last sampai dalam hati... :p

    ReplyDelete
  6. menarik la... hehehehhehe... bgs utk yg xtau ni :)

    ReplyDelete
  7. aci tak kalau kami cakap kami tak jelas dgn nk buat sticky post tue..kalau publish minggu lepas then nak stick kan post tu selama satu minggu sampai minggu depan..brapa hb kne tukar..

    ReplyDelete
  8. @gaung

    owh..aci je~ :)

    heheh..macam ni, kalau dah buat minggu lepas, edit kat bahagian scheduled at tu..letak tarikh minggu depan yang dimaksudkan tu...:) cuba try dulu~

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com