Eh, Ustazah!: Solat dan Warna I


Tengahari itu, seperti biasa, ustazah memulakan langkah ke kelas. Erm...seperti biasa juga...hurm...

Nasri: Eh, ustazah! Terserempak lagi kita.

Ustazah: Assalamualaikum Nasri, mana tak terserempaknya, da depan pintu kelas kamu ni. Cepat masuk.

Nasri: Wa'alaikumussalam...err...hehe. Baek, ustazah...

Mereka masuk ke dalam kelas...(jeng jeng jeng...memperkenalkan watak-watak baru sebagai anak-anak murid ustazah...:D)

Ustazah: Assalamualaikum semua.

Semua menjawab salam...

Adilla: Ustazah! Hari ni nak belajar apeeeee~~~~?

Ustazah: Wah, Adilla...semangatnye kamu. Bagus-bagus. Hari ni ustazah nak borak-borak santai jek~ Yang pasti bukan Santai Ben Ashaari.

Sakirin: Uihh...sape tu ustazah?

Ustazah: Eh, tak kenal eh? Ingatkan kenal...takpelah, kalau nak tau, klik je link dia tu ye...

Semua angguk-angguk.

Ustazah: Okie, sape tau kenapa kita kena solat awal waktu?

Nasri: Sebab Allah suka kita solat awal, ustazah!

Adilla: Nanti dapat banyak pahaleeee~~~~~~

Ustazah: Ye, betul-betul! Tapi, tau tak dari segi saintifik, ada sesuatu yang menarik di sebalik solat awal waktu ni?

Sakirin: Uihh...macam menarik! Cer citer cer citer~

Ustazah: Okie...pertama sekali waktu Subuh. Kaler alam masa ni dalam spektrum biru muda, yang mana sama dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar, rezeki dan komunikasi.

Adilla: Oooo...kalau tertinggal waktu Subuh, rugi la kan ustazah?

Ustazah: Betul tu...orang yang selalu tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Sakirin: Uihh...cane lak leh jadi gitu?

Ustazah: Sebab...tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum, maksudnya masa jaga daripada tidur. Sambung explaination kat gambor ni ye...


Nasri: O...kalau waktu Zohor pulak, ustazah?

Ustazah: Okie...lepas biru muda, warna alam berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Masa ni, kaler alam tu sama dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.

Tyka: Kalau terlewat Zohor, ustazah?

Ustazah: Haa...bersuara pun kamu. Warna kuning ni ada kaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zohornya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya.

Tyka: Oooo...

Ustazah: Ish, da masuk Zohor lah! Kita sambung lagi Jumaat minggu depan ye...

Nasri: Alaaa...nak lagi!

Ustazah: Minggu depan kita sambung lagi, ok?

Adilla: Hurmmmm....baru nak best-best...

Ustazah: Next week kita sambung best-best lagi ye...Jom-jom kita solat...


Semua: Okie ustazah...

Ustazah: Assalamualaikum...

Semua menjawab salam dan sama-sama bergegas ke surau...


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!


20 comments:

  1. salam..

    pandai kak sunah menyelitkan unsur ilmiah disamping menyemai ukhuwah para blogger..:)

    u are good blogger kak..

    ReplyDelete
  2. wahhh.. nadh suka la entry ni.. maceh krana berkongsi.. ;))

    ReplyDelete
  3. betul! bila dengar azan je patutnya terus siap2 nak solat...sbb itu adalah antara ciri2 muslim sejati...sooooo, jom bawak2 diri solat di awal waktu...:)

    very nice info sis!

    ReplyDelete
  4. hahaha....xde org pun pggil nama adilla...hehehe...mcm comel pulak...hahhaa..thanks kak sunah... byk betul pengajarannye

    ReplyDelete
  5. jazakillah 4 sharing this, ustazah..hehe.. mantop g2.. :)

    ReplyDelete
  6. @mariah

    wa'alaikumussalam mariah..

    terima kasih...moh le kite berukhuwah..:)

    ReplyDelete
  7. @putERi-kAtEk

    nasib bek tak letak nama penuh tadi..hahaha~

    ReplyDelete
  8. ustazah,baru nak khushuk bace
    kacaw line lah

    hahhaha,minggu depan nak jadi anak murid boleh???

    ReplyDelete
  9. @bun

    boleh saje~ tapi nak kene korek nama sebenar dulu..next week kelas 3 melur pulak ye..:p

    ReplyDelete
  10. hahhah,name sebenar ade kat 24 things about me

    gi lah korek
    hahhha

    ReplyDelete
  11. Salam...baguslah ! buat mcm nie senanglah orng nk faham dan tak bosan^^

    ReplyDelete
  12. @Novelgurl

    wa'alaikumussalam sayang...

    terima kasih~ :)

    ReplyDelete
  13. macam suci ja nama sakirin tu kan kak?
    :)
    suka baca la entri ni !
    :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.