BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, March 24, 2011

Macam Mana Mengatasi Masalah Typo dalam Entri?


Typosssss...! Asyik salah eja je. Taip panjang-panjang, da publish, tiba-tiba Salma jadi Salam. Kunyit hidup nasib bek tak jadi kunyit hidung. Kalo tak...bertungkus-lumus lah nak carik hidung yang ada kunyit sebab nak buat Lemak Pedas Kulit Lembu...

Macam mana nak mengatasi masalah typo ni? Kan tak best  isi entri da mantop, tiba-tiba spoil dengan typo yang sangat banyak. Sungguh menjengkelkan dan membuatkan kepala pening, tekak loya bagai nak muntah, okie? Hiperbola je ni........

Ade beberapa cara yang boleh kita buat untuk elakkan typo ni...

Bila buat entry, jangan publish terus, preview dulu untuk baca dari awal sampai habis. Lepas yakin takde typo, baru publish dengan penuh bersemangat~! Yoshhhh!

Cari sorang kawan blogger atau pembaca yang bila kita publish entri, dia akan jenguk untuk cek typo. Haaa...ni saya selalu buat dengan Mak Cik Mat...ops! Mak Cik??? Err...tu belakang cite... Bila kita ade kawan yang leh cek kita punya entri dengan penuh sukarela, senang lerr keja. Ye la...mata ni makin tua makin tak nampak. Tambah-tambah da membaca banyak sangat entri hari tu kan...ye jek...:p

Yang ketiga, tenang-tenangkan diri masa nak update entri baru tu. Tau la idea fresh dari ladang gandum, gelabah bebenor sampai semua ejaan salah...adoiiii...kalut macam geng kalut pulak kang~ :p Cooooooollll je~~

Yang keempat, errr...takde lagi...hehehe. Kalo nak share, sila-silakan ye...;)

Sekian~

P/S: Ade typo tak entri ni? Errr....


38 comments:

c-tea said...

haha..bagusnye..promot banyak dalam satu entry...hehe

~...AmALinA....~ said...

hahahaah kalo kalot memang banyak typo pon...=p

nur anis said...

jarang baca dulu before publish..tapi selalu kena edit lepas dah publish..heee..

NadiRah said...

baik akak~
hehehe~

Sunah Mohammad said...

@c-tea

hehehe...kadang2 banyak sangat sampai tak larat readers nak klik..

Sunah Mohammad said...

@~...AmALinA....~

hahaha~ geng kalot selalu kalot...!

Sunah Mohammad said...

@nur anis

hehehe..saya pun lepas publish baru baca cepat2..jarang wat preview..

Sunah Mohammad said...

@NadiRah

hehehe...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

good tips...ni khas tuk akak ni.zamir selalu tegur byk taipo..haha.

Sunah Mohammad said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim)

yeke? hehehe..bagus, zamir leh amek upah jadi penyemak setia...:D

anies anessa said...

slalo cek balek entry sblum publish post...

mas saari said...

kalut mcm mana pun Mas mesti preview entri tu 4@5 kali dan baca dulu sebelum publish post...hehehehhe
setakat ni tak pernah lagi typo..

logorithm said...

Katakan tidak kepada typos! :-p

solo molo said...

selalu sebelum publish, check 2 - 3 kali...pastu preview dulu... bile semua dah ok, baru publish...

Along Usop said...

nape tak suruh abg ady je cekkan??.. heheheh.. =p

qasehraihan said...

bagus entry sunah ni..
tp bab nk cari sukarela utk cek typo tu adoii..hehe..
tp bagus tip2 ni..mksih

pasal trafik yg sunah tya tp tu..aak pun xtau sunah, x tp..tu murid akak rasanya tu..
mklumla cikgu kesygn..ahaksss

hanisa sabrina said...

haa.good one.

sy dalam blog jarang typo .kdg2 je.

cuma kalau kat fb tu , nak reply cepat2 .asyik typo jehh.malu !


btw,jom join contest terbaru saya.ni first cntest .harap dapat join sbg sokongan :) THANKS

Citarasa Rinduan said...

huah!!!!
kak ayu selalu terkena..
maklumlah..tak ada masa nak edit.......
apatah lagi nak check...
sunnah tolong jadi cik typo untuk blog kak ayu..hehe

Aretikz said...

Paling bagus.. sendriri baca kan? hehe..

nah, taip komen pun typo..
Tp mcm sengaja pula.. har3x~

Entri Lelatest
Memilih Itu Perlu, Bukan Terlalu

Miss Ran said...

erk baik punye...pandai eh..kunyit hidung mknenye kunyit letak di hidung hehe

Isteri Yang Comel said...

akak selalu typo silap nie dik.. ekekeke

Izamir Ridzwan said...

IR selalu gak typo

HATYCIKNUURUL said...

hehe,..perkre yg jrang brlaku pd sy,.kdg2 ade la,tp sbb sy ni rjin prview dlu,tkt kang xbest nk bce kn klu typo!buat org gelak guling2 je,.kih3,..

mariah said...

saya pula jenis tak suka baca semula ...dah siap terus je publish.. hehe..

dah publish baru sedaq mana silap.. pengajaran untuk saya, masa tulis tu, rajin-rajinlah mata membelek kat skrin tu ye..

Sunah Mohammad said...

@anies anessa

hehehe..bagus, bagus!

Sunah Mohammad said...

@mas saari

wah, ini lagi bagus! tak pernah typo langsung!

Sunah Mohammad said...

@logorithm

say no to logorithm! eh, salah~ :p

Sunah Mohammad said...

@solo molo

ha..ni memang ikut cara di atas..hahaha~ saya jarang preview..:p

Sunah Mohammad said...

@Along Usop

erk..pssst..dia lagi teruk typooooooooo!! hahahahah~

Sunah Mohammad said...

@qasehraihan

hehehe...suh anak murid akak je la jadi pengecek..:p

Sunah Mohammad said...

@hanisa sabrina

kat fb...nape nak reply cepat2?? hahaha~

Sunah Mohammad said...

@Citarasa Rinduan

hahaha~ kalo saya jadi cik typo untuk blog akak, akak takde masa nak edit..susah gak..ekekeke~

Sunah Mohammad said...

@Aretikz

ahahahahahaha! sengajaaa!!!

Sunah Mohammad said...

@Miss Ran

adehhhhh...pssst..tu pcm nak taip sebelum publish tu..ops, "terbocorrrorr" pulak..typo lagikk!

Sunah Mohammad said...

@Isteri Yang Comel

hehehe...jadi kene cek leklok~

Sunah Mohammad said...

@Izamir Ridzwan

haaa...saya perasan tu...:p

Sunah Mohammad said...

@HATYCIKNUURUL

hahaha~ kalo typo tak teruk sangat, tak sampai guling2 kot...tapi kalo sampai berubah maksud ayat tu, memang leh guling2!!! hahaha~

Sunah Mohammad said...

@mariah

betul, betul..sila belek2 semula...:D

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.