Macam Mana Mengatasi Masalah Typo dalam Entri?

March 24, 2011


Typosssss...! Asyik salah eja je. Taip panjang-panjang, da publish, tiba-tiba Salma jadi Salam. Kunyit hidup nasib bek tak jadi kunyit hidung. Kalo tak...bertungkus-lumus lah nak carik hidung yang ada kunyit sebab nak buat Lemak Pedas Kulit Lembu...

Macam mana nak mengatasi masalah typo ni? Kan tak best  isi entri da mantop, tiba-tiba spoil dengan typo yang sangat banyak. Sungguh menjengkelkan dan membuatkan kepala pening, tekak loya bagai nak muntah, okie? Hiperbola je ni........

Ade beberapa cara yang boleh kita buat untuk elakkan typo ni...

Bila buat entry, jangan publish terus, preview dulu untuk baca dari awal sampai habis. Lepas yakin takde typo, baru publish dengan penuh bersemangat~! Yoshhhh!

Cari sorang kawan blogger atau pembaca yang bila kita publish entri, dia akan jenguk untuk cek typo. Haaa...ni saya selalu buat dengan Mak Cik Mat...ops! Mak Cik??? Err...tu belakang cite... Bila kita ade kawan yang leh cek kita punya entri dengan penuh sukarela, senang lerr keja. Ye la...mata ni makin tua makin tak nampak. Tambah-tambah da membaca banyak sangat entri hari tu kan...ye jek...:p

Yang ketiga, tenang-tenangkan diri masa nak update entri baru tu. Tau la idea fresh dari ladang gandum, gelabah bebenor sampai semua ejaan salah...adoiiii...kalut macam geng kalut pulak kang~ :p Cooooooollll je~~

Yang keempat, errr...takde lagi...hehehe. Kalo nak share, sila-silakan ye...;)

Sekian~

P/S: Ade typo tak entri ni? Errr....

You Might Also Like

38 Comments

  1. haha..bagusnye..promot banyak dalam satu entry...hehe

    ReplyDelete
  2. hahahaah kalo kalot memang banyak typo pon...=p

    ReplyDelete
  3. jarang baca dulu before publish..tapi selalu kena edit lepas dah publish..heee..

    ReplyDelete
  4. @c-tea

    hehehe...kadang2 banyak sangat sampai tak larat readers nak klik..

    ReplyDelete
  5. @nur anis

    hehehe..saya pun lepas publish baru baca cepat2..jarang wat preview..

    ReplyDelete
  6. good tips...ni khas tuk akak ni.zamir selalu tegur byk taipo..haha.

    ReplyDelete
  7. @Lydia Miza(Aidyl Azim)

    yeke? hehehe..bagus, zamir leh amek upah jadi penyemak setia...:D

    ReplyDelete
  8. slalo cek balek entry sblum publish post...

    ReplyDelete
  9. kalut mcm mana pun Mas mesti preview entri tu 4@5 kali dan baca dulu sebelum publish post...hehehehhe
    setakat ni tak pernah lagi typo..

    ReplyDelete
  10. Katakan tidak kepada typos! :-p

    ReplyDelete
  11. selalu sebelum publish, check 2 - 3 kali...pastu preview dulu... bile semua dah ok, baru publish...

    ReplyDelete
  12. nape tak suruh abg ady je cekkan??.. heheheh.. =p

    ReplyDelete
  13. bagus entry sunah ni..
    tp bab nk cari sukarela utk cek typo tu adoii..hehe..
    tp bagus tip2 ni..mksih

    pasal trafik yg sunah tya tp tu..aak pun xtau sunah, x tp..tu murid akak rasanya tu..
    mklumla cikgu kesygn..ahaksss

    ReplyDelete
  14. haa.good one.

    sy dalam blog jarang typo .kdg2 je.

    cuma kalau kat fb tu , nak reply cepat2 .asyik typo jehh.malu !


    btw,jom join contest terbaru saya.ni first cntest .harap dapat join sbg sokongan :) THANKS

    ReplyDelete
  15. huah!!!!
    kak ayu selalu terkena..
    maklumlah..tak ada masa nak edit.......
    apatah lagi nak check...
    sunnah tolong jadi cik typo untuk blog kak ayu..hehe

    ReplyDelete
  16. Paling bagus.. sendriri baca kan? hehe..

    nah, taip komen pun typo..
    Tp mcm sengaja pula.. har3x~

    Entri Lelatest
    Memilih Itu Perlu, Bukan Terlalu

    ReplyDelete
  17. erk baik punye...pandai eh..kunyit hidung mknenye kunyit letak di hidung hehe

    ReplyDelete
  18. akak selalu typo silap nie dik.. ekekeke

    ReplyDelete
  19. hehe,..perkre yg jrang brlaku pd sy,.kdg2 ade la,tp sbb sy ni rjin prview dlu,tkt kang xbest nk bce kn klu typo!buat org gelak guling2 je,.kih3,..

    ReplyDelete
  20. saya pula jenis tak suka baca semula ...dah siap terus je publish.. hehe..

    dah publish baru sedaq mana silap.. pengajaran untuk saya, masa tulis tu, rajin-rajinlah mata membelek kat skrin tu ye..

    ReplyDelete
  21. @mas saari

    wah, ini lagi bagus! tak pernah typo langsung!

    ReplyDelete
  22. @solo molo

    ha..ni memang ikut cara di atas..hahaha~ saya jarang preview..:p

    ReplyDelete
  23. @Along Usop

    erk..pssst..dia lagi teruk typooooooooo!! hahahahah~

    ReplyDelete
  24. @qasehraihan

    hehehe...suh anak murid akak je la jadi pengecek..:p

    ReplyDelete
  25. @Citarasa Rinduan

    hahaha~ kalo saya jadi cik typo untuk blog akak, akak takde masa nak edit..susah gak..ekekeke~

    ReplyDelete
  26. @Miss Ran

    adehhhhh...pssst..tu pcm nak taip sebelum publish tu..ops, "terbocorrrorr" pulak..typo lagikk!

    ReplyDelete
  27. @HATYCIKNUURUL

    hahaha~ kalo typo tak teruk sangat, tak sampai guling2 kot...tapi kalo sampai berubah maksud ayat tu, memang leh guling2!!! hahaha~

    ReplyDelete
  28. @mariah

    betul, betul..sila belek2 semula...:D

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com