BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, June 12, 2011

Saya Tak Reti Nak Buat Scroll Bar Kat Bloglist


Orait. Disebabkan dah dua orang yang tanya, maka saya buat jugak tutorial ni ye. Sebelum saya start, ce klik SINI dulu. Klik jeee... Sebab pe? Sebab saya belajar dari blog dia lah. Hahaha~ Thanks Eyra!

Okeh, okehhh... Jom start belajar... Semua orang mesti  nak letak senarai blog kat sidebar kan? Senang nak blogwalking dan tengok update dari rakan-rakan blogger. Tapi, akan jadi jenuh nak tengok sampai bawah kalo link tu banyakkkkkkkkkkkkkkkk sangat kan??? Sebab tu lah adenye scroll bar untuk bloglist ni.



Gi Design > Edit HTML > tick kotak Expand Widget Template

Tekan Ctrl+F untuk memudahkan pencarian code... Dan paste kan nama bloglist kamu, contoh macam kat atas: Taman Sakura Untuk Jalan-jalan

Lepas dah jumpa nama bloglist kamu, Ctrl+F cari code ni...

<div class="widget-content">

Bila dah jumpa code kat atas tadi, buang code tu dan masukkan code ni...

<div class="widget-content" style="height: 100px; overflow: auto;">

*Boleh adjust mengikut ketinggian yang kamu mahu... Contoh: height: 200px

Then klik Preview, kalau tak ada masalah boleh Save...

Selamat mencuba! :)


26 comments:

mas saari said...

akak pun belajar dari blog MTT..

mynameismy said...

dah lame nk cr tuto psl nih! tenkiu sunah! hehe

Citarasa Rinduan said...

bagus sunnah.. tutorial nie mmg terbaik

☀ Izzaty Hedry☀ said...

thnku sis.!

sergeant keroro said...

belajar dari MTT gak,hehe XD

♥ Princess ♥ said...

nnt nk buat gak ;)

officially19 said...

terima kasih..dari siang tadi mencari tutorial untuk ni.=)

Miss Ran said...

xdpt buat

tatau knp

code not found...

tkpela..i da boleh letk bloglist

Ana Farhana said...

alaa,xreti.. mcmne nk cari nme bloglist ? lps paste tuu cne ?

xjd =(

officially19 said...

terima kasih..dah jd..

NadiRah said...

okay!! nad nak!! heheh

Atika Farha ;D said...

same goes to me.
code not found :(

Farahiyah Smart said...

terima kasih atas perkongsian ni...:)

gedek! said...

Hoih! Susahnya...!

uncle terlalu tua untok faham ni...!

syaimz said...

nanti saya buat scroll bar tu.terima kasih (:

Imran nyambek said...

cenggitu ek.

::blog anak jawer:: said...

kene cuba ni...hehe

-Yok mampir diluk = tuntut hak pusaka ketika mereka masih ada...segera..!!!

Isteri Encek Bard said...

wah tuto.. thanks adik sunah

kiera'sakura said...

dh pernah buat tp x jadik.. hukhukhuk

JIJI YU said...

haha petang karang akan dicuba dgn sedaya uapaya

♥ ieLa NaBieLa ♥ said...

salam...sye da try wt...jadi...
tapi nape yg sye nye ni ad scroll kt bhgian bwh skali ek???xtaw x cmne nk ilang kn scroll 2???

lyn at home said...

huhuhu.. dah cuba xjd,nape ya?suka sgt...

esh said...

hello, salam kenal...
tenchu tenchu for the tutorial :D

got to know ur blog from norah's

H.J said...

kenapa yg saya ada scroll kat tepi jgak??

ordinary Girl. said...

yeahh jadi.. tq dh lama cari.. tuto ni... Alhamdulilah akhirnya jumpa jugak terima kasih...:)

♛ NazirahMoktar ♛ said...

terima kasih ye :) btw,header blog ini cantik! ^.^

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.