Saya Tak Reti Nak Buat Scroll Bar Kat Bloglist

June 12, 2011


Orait. Disebabkan dah dua orang yang tanya, maka saya buat jugak tutorial ni ye. Sebelum saya start, ce klik SINI dulu. Klik jeee... Sebab pe? Sebab saya belajar dari blog dia lah. Hahaha~ Thanks Eyra!

Okeh, okehhh... Jom start belajar... Semua orang mesti  nak letak senarai blog kat sidebar kan? Senang nak blogwalking dan tengok update dari rakan-rakan blogger. Tapi, akan jadi jenuh nak tengok sampai bawah kalo link tu banyakkkkkkkkkkkkkkkk sangat kan??? Sebab tu lah adenye scroll bar untuk bloglist ni.



Gi Design > Edit HTML > tick kotak Expand Widget Template

Tekan Ctrl+F untuk memudahkan pencarian code... Dan paste kan nama bloglist kamu, contoh macam kat atas: Taman Sakura Untuk Jalan-jalan

Lepas dah jumpa nama bloglist kamu, Ctrl+F cari code ni...

<div class="widget-content">

Bila dah jumpa code kat atas tadi, buang code tu dan masukkan code ni...

<div class="widget-content" style="height: 100px; overflow: auto;">

*Boleh adjust mengikut ketinggian yang kamu mahu... Contoh: height: 200px

Then klik Preview, kalau tak ada masalah boleh Save...

Selamat mencuba! :)

You Might Also Like

26 Comments

  1. akak pun belajar dari blog MTT..

    ReplyDelete
  2. dah lame nk cr tuto psl nih! tenkiu sunah! hehe

    ReplyDelete
  3. bagus sunnah.. tutorial nie mmg terbaik

    ReplyDelete
  4. terima kasih..dari siang tadi mencari tutorial untuk ni.=)

    ReplyDelete
  5. xdpt buat

    tatau knp

    code not found...

    tkpela..i da boleh letk bloglist

    ReplyDelete
  6. alaa,xreti.. mcmne nk cari nme bloglist ? lps paste tuu cne ?

    xjd =(

    ReplyDelete
  7. same goes to me.
    code not found :(

    ReplyDelete
  8. terima kasih atas perkongsian ni...:)

    ReplyDelete
  9. Hoih! Susahnya...!

    uncle terlalu tua untok faham ni...!

    ReplyDelete
  10. nanti saya buat scroll bar tu.terima kasih (:

    ReplyDelete
  11. dh pernah buat tp x jadik.. hukhukhuk

    ReplyDelete
  12. haha petang karang akan dicuba dgn sedaya uapaya

    ReplyDelete
  13. salam...sye da try wt...jadi...
    tapi nape yg sye nye ni ad scroll kt bhgian bwh skali ek???xtaw x cmne nk ilang kn scroll 2???

    ReplyDelete
  14. huhuhu.. dah cuba xjd,nape ya?suka sgt...

    ReplyDelete
  15. hello, salam kenal...
    tenchu tenchu for the tutorial :D

    got to know ur blog from norah's

    ReplyDelete
  16. kenapa yg saya ada scroll kat tepi jgak??

    ReplyDelete
  17. yeahh jadi.. tq dh lama cari.. tuto ni... Alhamdulilah akhirnya jumpa jugak terima kasih...:)

    ReplyDelete
  18. terima kasih ye :) btw,header blog ini cantik! ^.^

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com