BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, August 4, 2011

Jika Was-was Tentang Halal atau Haram Mentega Tu, Tinggalkan Saja!


Masih ada lagi yang mempertikaikan tentang halal haram mentega Golden Churn Creamy Butter keluaran New Zealand.

Pertikaian dan persoalan muncul bila pihak JAKIM mengeluarkan kenyataan media yang INI (seperti dalam gambar kat bawah) menyebabkan ade yang tertanya-tanya adakah mentega tersebut hanya haram di Sarawak, tetapi halal di Semenanjung?


Saya turut rasa pelik dengan kenyataan media JAKIM yang ni. Tapi ade gak yang bagi link tadi tentang diorang perlu masa lebih lagi untuk buat ujian halal dengan lebih lanjut.

Bagi saya, mudah saja...

Kalau was-was, maka tinggalkan lah... Lagipun, mencari yang halal itu adalah wajib untuk umat Islam.


Sekian~

P/S: Pleasse... Jangan tanya saya kedai kek lapis mana yang tak guna mentega Golden Churn Creamy Butter tu... Maaf, saya tak sempat nak terbang ke Kuching atau mana-mana tempat di Sarawak untuk tanya satu-satu kedai sama ada diorang guna atau tak... Huhuhu...


23 comments:

Iffah Afeefah said...

spe tnye yu?
ish kalau da was2 tk payah la makan

punye byk mknn halal

nk ke bende haram jd drh dgg

tak paham dengan situasi ni

Solihin Zubir said...

ntah.. apa susahnya.. kalau dh was2, tinggal jela..

mcm dh tak ada mentega lain kt m'sia ni.. heheh..

mynameismy said...

kalau dah name was-was tu haram la kite amik. tinggalkan je smpai btul2 kuar sahih tak sahih.

H.J said...

was was itu angkara syaitan..hehe

aDisH.sHidA said...

thanks sunah atas info ini

officially19 said...

daripada rasa was-was,baik kita tinggalkan je sebelum jadi syubhah.lebih baik guna produk yang betul-betul dah disahkan halal.

Aku Ibu Muda said...

betul tu dik, kalau was-was pun dah jatuh hukum haram...

man yusoef said...

baru berazam nak beli kek lapis sarawak utk mak taun ni..tetiba ada berita camni...haish..tapi pelik jugak, isu makanan halal/hram ni mcm dipandang remeh jek..org dah makan berdozen2 baru nak check kandungan...sape salah??

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Betul tu.. kalau x yakin jadi haram so memang tak boleh guna/makan. Kalau rasa was2 nak makan kek lapis.. tak payah makan yg oran jual. Buat sendiri.. Saya pun kalau timbul isu status halal haram walau blm sah.. sy takkan guna dulu. tunggu sampai di sahkan status halal haram

= d = said...

betul tu..
byk lagi mentega yg halal..
:)

cik hijau purple VS nur faie said...

susah jugak macam ni .

aiman said...

tinggal jer kalau was-was..

Rai said...

banyak je mentega lain lagi..nasib baik saya bukan penggemar kek lapis sarawak..

salemaziz said...

kalo da syubhah, toksah le gune. ish3

Syahir Ramli said...

btol..klau was2, xpyh gne...snang cite...byk lg butter yg ade kt msia ni..dijamin halal...

Jalut said...

abis tuh nak buat kek lapis pakai butter apa pulak pas ni?>

cucu umie said...

betol deh..kalo rase was2..tingglkan shje..

mOoN said...

yes!! jauhilah perkara2 yang syubhah...

sergeant keroro said...

lau dah was-was, better tinggalkan XD

logorithm said...

I suka entri blog nih:

http://thecoloursofmylife-sue.blogspot.com/2011/05/status-butter-golden-churn-pening-lalat.html

aimie amalina said...

ade eyh tye akak cm tu?
kikiki
x pela..akak mungkin bole jadi dealer kek lapis nnt..weeee =p

Rozuan Ismail said...

kalau rasa syubhah,baik tinggalkan takut jadi haram

cik pulau said...

yang penting.
carik yang halal..
^^,

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.