Jika Was-was Tentang Halal atau Haram Mentega Tu, Tinggalkan Saja! - Sunah Suka Sakura dot com

Post Top Ad

Thursday, August 4, 2011

Jika Was-was Tentang Halal atau Haram Mentega Tu, Tinggalkan Saja!


Masih ada lagi yang mempertikaikan tentang halal haram mentega Golden Churn Creamy Butter keluaran New Zealand.

Pertikaian dan persoalan muncul bila pihak JAKIM mengeluarkan kenyataan media yang INI (seperti dalam gambar kat bawah) menyebabkan ade yang tertanya-tanya adakah mentega tersebut hanya haram di Sarawak, tetapi halal di Semenanjung?


Saya turut rasa pelik dengan kenyataan media JAKIM yang ni. Tapi ade gak yang bagi link tadi tentang diorang perlu masa lebih lagi untuk buat ujian halal dengan lebih lanjut.

Bagi saya, mudah saja...

Kalau was-was, maka tinggalkan lah... Lagipun, mencari yang halal itu adalah wajib untuk umat Islam.


Sekian~

P/S: Pleasse... Jangan tanya saya kedai kek lapis mana yang tak guna mentega Golden Churn Creamy Butter tu... Maaf, saya tak sempat nak terbang ke Kuching atau mana-mana tempat di Sarawak untuk tanya satu-satu kedai sama ada diorang guna atau tak... Huhuhu...

23 comments:

  1. spe tnye yu?
    ish kalau da was2 tk payah la makan

    punye byk mknn halal

    nk ke bende haram jd drh dgg

    tak paham dengan situasi ni

    ReplyDelete
  2. ntah.. apa susahnya.. kalau dh was2, tinggal jela..

    mcm dh tak ada mentega lain kt m'sia ni.. heheh..

    ReplyDelete
  3. kalau dah name was-was tu haram la kite amik. tinggalkan je smpai btul2 kuar sahih tak sahih.

    ReplyDelete
  4. was was itu angkara syaitan..hehe

    ReplyDelete
  5. daripada rasa was-was,baik kita tinggalkan je sebelum jadi syubhah.lebih baik guna produk yang betul-betul dah disahkan halal.

    ReplyDelete
  6. betul tu dik, kalau was-was pun dah jatuh hukum haram...

    ReplyDelete
  7. baru berazam nak beli kek lapis sarawak utk mak taun ni..tetiba ada berita camni...haish..tapi pelik jugak, isu makanan halal/hram ni mcm dipandang remeh jek..org dah makan berdozen2 baru nak check kandungan...sape salah??

    ReplyDelete
  8. Betul tu.. kalau x yakin jadi haram so memang tak boleh guna/makan. Kalau rasa was2 nak makan kek lapis.. tak payah makan yg oran jual. Buat sendiri.. Saya pun kalau timbul isu status halal haram walau blm sah.. sy takkan guna dulu. tunggu sampai di sahkan status halal haram

    ReplyDelete
  9. betul tu..
    byk lagi mentega yg halal..
    :)

    ReplyDelete
  10. banyak je mentega lain lagi..nasib baik saya bukan penggemar kek lapis sarawak..

    ReplyDelete
  11. kalo da syubhah, toksah le gune. ish3

    ReplyDelete
  12. btol..klau was2, xpyh gne...snang cite...byk lg butter yg ade kt msia ni..dijamin halal...

    ReplyDelete
  13. abis tuh nak buat kek lapis pakai butter apa pulak pas ni?>

    ReplyDelete
  14. betol deh..kalo rase was2..tingglkan shje..

    ReplyDelete
  15. yes!! jauhilah perkara2 yang syubhah...

    ReplyDelete
  16. lau dah was-was, better tinggalkan XD

    ReplyDelete
  17. I suka entri blog nih:

    http://thecoloursofmylife-sue.blogspot.com/2011/05/status-butter-golden-churn-pening-lalat.html

    ReplyDelete
  18. ade eyh tye akak cm tu?
    kikiki
    x pela..akak mungkin bole jadi dealer kek lapis nnt..weeee =p

    ReplyDelete
  19. kalau rasa syubhah,baik tinggalkan takut jadi haram

    ReplyDelete
  20. yang penting.
    carik yang halal..
    ^^,

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi? Terima kasih sebab tinggalkan komen~ ;)

Post Bottom Ad