BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, February 24, 2011

TUAN DIREKTOR ! PILIH KASIH EH !!


Direktor: Jeneral Sunah Suka Sakura dot com
Penasihat: Mejar Ben Ashaari


BOOOOOOMMMMM!!!!

Letupan peluru dan mortar kedengaran bertalu-talu. Kota Palsedon bergegar lagi untuk ke berapa kalinya hari itu. Sejak seminggu lepas, tentera-tentera Isruli di bawah arahan Presiden Azfur membuat kacau-bilau di pinggir Kota Palsedon.

Di sebuah rumah kecil di hujung kota…

“Ibu, Luqluq harap ibu merestui Luqluq.” Luqluq menggenggam tangan ibunya. Sejuk. Dia tahu, ibunya serba-salah.

Sebulan lalu ayahnya, Abu Budika telah syahid. Tentera-tentera Isruli menyerang kerana penduduk di pinggir Kota Palsedon berdegil mahu menyerahkan tanah mereka kepada Isruli. Ayahnya antara pejuang-pejuang yang telah menyahut seruan jihad. Abu Budika syahid ketika mahu menghalang dua orang tentera Isruli membelasah seorang penduduk yang mempertahankan rumahnya daripada diruntuhkan.

“Ibu, Luqluq tahu ibu risaukan Luqluq. Ibu risau jika sesuatu berlaku kepada Luqluq. Ibu takut Luqluq akan pergi seperti ayah…”

Ummu Qaseyh menahan air mata yang hampir menitis. Mustahil anak perempuannya ini tidak tahu, sungguh benar apa yang diperkatakan olehnya.

“Benar, Luqluq. Ibu takut kehilangan Luqluq. Ibu dah kehilangan ayah kamu…”

“Ibu, sesungguhnya sekarang ini Kota Palsedon memerlukan Luqluq. Kota ini mesti dipertahankan…”

“Tetapi, bukankah mereka yang lain sudah berada di medan jihad? Dan kamu seorang perempuan, Luqluq…”

“Ibu, Allah mahu kita menggunakan segala kekuatan yang kita ada untuk menentang musuh. Benar Luqluq seorang perempuan, tetapi srikandi-srikandi silam juga telah banyak menyumbang kepada kita hari ini. Jika ditakdirkan Luqluq syahid di sana, Azidilla dan Azirulhaz masih berada di sini bersama ibu…” Luqluq nekad. Kedua-dua adik kembarnya dipandang sekilas.

Luqluq…” suara Ummu Qaseyh lemah.

“Ibu…Luqluq mahu menjadi bidadari Afnan di sana…”

Ummu Qaseyh mengangkat wajah apabila Luqluq menyebut nama menantunya. Menantunya telah bergerak lebih awal ke medan jihad, dan mereka sama-sama merelakannya. Hari ini…Luqluq akan menyusul suaminya.

***

Afnan bersembunyi di belakang tembok lama yang sudah hampir runtuh. Rakannya, Zarin sudah parah. Kaki kirinya dimakan peluru tentera Isruli. Kini perlu bergerak sendiri. Segera dia mengorak langkah, terhendap-hendap sepanjang tembok lama itu.

Di hujung jalan sana kelihatan tiga orang askar Isruli sedang menghendap juga sepertinya. Afnan mengangkat M-16, menetapkan sasarannya. Salah seorang askar Isruli itu kelihatan sedang lalai. Afnan menarik picu M-16.

***

“Argggghhhh!” Fredley menjerit kesakitan. Seorang penghendap telah menembak tepat ke dadanya. Iquebal dan Arereff terkejut. Bagaimana boleh terlepas pandang! Mereka terus melilau-lilau ke sekeliling sambil bersembunyi di belakang tong sampah besar berhampiran.

Satu lagi peluru dilepaskan, tetapi tidak mengena.

“What the fish! Siap kau!” Iquebal membalas tembakan dengan bertalu-talu. Sejurus kawasan itu menjadi hingar dengan bunyi tembakan. Arereff membuat laporan kepada ketua pasukan, Ahsey. Ahsey berang. Dikerahkan lebih ramai tentera Isruli ke kawasan tersebut.

***

Luqluq nampak kelibat Afnan dari jauh. Dia juga nampak Zarin yang terbaring lemah tidak berdaya tidak jauh dari tempat Afnan. Afnan kelihatan sedang asyik mengintai dua orang tentera Isruli di hujung jalan. Hati Luqluq kurang enak, seakan-akan ada sesuatu yang besar bakal berlaku.

***

“Apa? Berani budak tu buat onar!” Presiden Azfur menghempas meja. Ahsey tersenyum sinis kerana berjaya membuatkan Presiden Azfur naik angin. Memang ini yang ditunggu-tunggu olehnya.

“Saya dah hantar lebih ramai tentera ke sana. Mungkin di sini kita akan gunakan senjata itu.” Ahsey mencucuk.

“Hurm…bagus. Teruskan.” Presiden Azfur memeluk tubuh. Bilik pejabat itu terasa hangat walaupun penghawa dingin telah dipasang.

***

Afnan melihat dua orang tentera Isruli di hadapannya sudah berhenti menembak. Tidak pasti kenapa. Namun, seperti ada sesuatu yang sedang dirancang. Dia pasti yang itu. Afnan tidak mahu membiarkan perkara yang dirancangkan terjadi, dia perlu menghentikan saat ini juga. Dia bergerak ke hadapan sedikit.

***

“Bagus, budak ni makan umpan…” Iquebal dan Arereff tersenyum sinis.

***

Luqluq tersentak. Dia nampak sesuatu. Dia tidak boleh membiarkannya. Mereka sudah mendekat, suaminya langsung tidak sedar. Luqluq meluru ke arah suaminya sambil terhendap-hendap.

***

Booommmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dalam sekelip mata, kawasan itu menjadi berbahang. Asap berkepul-kepul di udara. Afnan terkejut. Dia tidak pasti apa yang telah berlaku. Namun dia nampak sesuatu di hadapannya. Sesusuk tubuh terbaring, menggelupur. Jantung Afnan bagai disentap.

Luqluq!!!!!”

CUTTTTTT! Iklan jap...


Setakat tu je yang mampu saya buat...kena potong banyak sangat scene...kalau tak, nanti jadi filem berjam-jam... Moga ada manfaat. Terima kasih kepada pelakon-pelakon...:)


P/S: Luqluq dalam bahasa Arab bermaksud mutiara...;)

ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!



Penat Berlakon!!!


Fuhh! Petang ni penat berlakon...nak tau berlakon kat mana pulak? Meh jenguk...


Adohhhh...macam-macam...de lagi tak? :p



ENTRI CAMBEST ADALAH ENTRI-ENTRI KAT ATAS NI. :D




Jiran Saya Jadi Millionaire!


Saya tak terkata! Jiran saya? Dia pun tak terkata!

Tiba-tiba sahaja dia dinobatkan sebagai pewaris kepada seorang jutawan yang baru meninggal! Fuhhh...

Best gak kan, selama ni kita hidup, tiba-tiba satu hari kita tahu kita adalah pewaris kepada seorang jutawan...kaya sekelip mata! Kalo betul, nak gak sikit...:p

Sila baca lebih lanjut kat blog jiran saya.

"Kepunyaan Allah-lah segala yang ada di langit dan segala yang ada di bumi. Dan sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kaya lagi Maha Terpuji."
[al-Hajj: 64]


ENTRI CAMBEST TAK SEMPAT. TENGAH SHOOTING DRAMA.
(banyak betul permintaan~ :p)





Saya Malu Dengan Dia...


Tersipu-sipu malu bila seorang otai IT tegur kat wall FB tadi. Huhu...


Dia memang otai bab-bab IT...

Kalau zaman sekolah, eh! Zaman kolej-kolej dulu, dia la yang pegang bab-bab teknologi ni. Bab-bab komputer, flash, adobe photoshop, semua bagi dia pegang jek..tak yah susah-susah~ Biar dia wat keje sorang-sorang je..Ehehe..

Bab blog? Dia pun lagi lama...da de domain sendiri lagi awal dari saya...

Saya kagum dengan dia, siyes...ops, salah! Saya kagum dengan hasil-hasil kerja dia sejak di kampus dulu. Sampaikan kalau de montaj ke flash ke, saya terus leh detect mana yang dia wat, mana yang orang lain buat. Ouh..'dia', sila jangan muntah baca ini, ok? Haha~

Kamu-kamu, silalah ke blog dia kat SINI ok? Dia pun handle lagi satu blog canggih the manggis NI. (err..betul ke ni Poji?)

P/S: Dia dah berpunya. Hahaha~ Poji, maaf ler...lambat wish, hepi belated besday, moga dalam lindungan Allah selalu...:)


ENTRI CAMBEST YANG BUAT SAYA TERSENYUM



SAYA NAK ! SAYA NAK !


Orang tu dah ada header baru...perasan bila Kak Ayu tegur kat komen dia...:p

Klik header hensem (header je, ok? :p) ni untuk ke segmen berlakon-lakon~


ENTRI CAMBEST BELUM SEMPAT NAK JENGUK




NorfaNil is Hitam Putih


Ok, ok! Saya janji ini yang last untuk malam ni! Err...dah nak dekat lebih dua pagi gak...adoiii...-_-"

Ingat tak budak kecik nama Norfa? Yang ada www.norfanil.com? Yang blog dia kena malware dengan dahsyatnye dulu tu? Yang jadi loyal reader kat blog dia. Ops~ :p

Sudah boleh reveal... Actually, dia da wat blog baru semalam-semalam...dan baru tadi gak dia kata blog norfanil.com tu da ok balik...dan sekarang dia da gabungkan kedua-dua blog menjadik....




Erkk..ape la Norfa ni, letak nama gitu...:p

Okie, okie...takmo buli-buli...Hahaha~

Jom ramai-ramai tolong dia bangun semula dari zero~ ;)

Klik blog dia kat atas, ok?

Jangan lupa bagi dia kata-kata yang buat dia tergoda supaya tak benti berblog...:p 


ENTRI CAMBEST TAKDE SEBAB DA MASANYA UNTUK TIDO! :D



Inilah Penangan Berblog!


Malam ni kena tido awai...sok ada hal penting untuk diuruskan! Kalo tak tido awal malam ni, jawabnya esok doktor cek tekanan darah saya rendah la pulok~ Sebab pe? Sebab kurang tido...Hahaha~

Okie-okie...memang saya da kurang tido akhir-akhir ni. Dahsyat jugak penangan berblog ni...adoiyaii...bukan tu jek, meh tengok ape lagi penangan berblog terhadap owner Sunah Suka Sakura dot com...:D

  • Tido paling lewat (ada la dalam 3-4 pagi) antara semua osmet walaupun dah kata, "malam ni saya nak tido lagi awal dari semalam..." -_-"
  • Mak owner: Jangan tido lewat-lewat, ang tu asyik tido lewat, mak tau sangat...-_-"
  • Osmet owner: Bagilah badan tu rehat sikit...T_T
  • Buka Facebook tiap hari, tapi bukak-bukak je terus ke group Sahabat Blogger dan group-group lain...
  • Facebook Home? Kurang menarik perhatian dah...-_-"
  • Profile Facebook sendiri dah jadi medan ping blog...post status? Jarang betul! -_-"
  • Bila terus ke group-group Facebook tanpa tengok benda lain, dah jadi tak cakna isu...saya rasa la...-_-"
  • Henset berbunyi tanda mesej masuk...owner: "nantilah..." @ "eh, terlupa nak baca!"
  • Update entry entah berapa kali sehari, tapi..."cane nak buat optisystem ni?"
  • Pagi-pagi kata, "hari ni nak search fungsi bidirectional fiber"...dah bukak browser, tapi...hurm..faham-fahamlah...

Dah, cukup sekadar itu...hentikan semuanya! Hahaha~

Erk! Adoiii...berblog biar berpada-pada Cik Sunah oi~ nanti kene sound ngan abang baru dan kakak cumil karang...:p

Baek!!! Malam ni nak tido awal! Dah, dah!

Assalamualaikum...:)


Admin: Megi goreng time dinner tadi sedap betul! Hahaha~


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!




Minggu Persahabatan Ke?


Adakah minggu ini minggu persahabatan? Subhanallah...nape banyak sangat entry tentang persahabatan minggu ni? Semua buat saya terharu...


Terima kasih kepada mereka-mereka semua...

Semalam pulak malam kesedihan sedunia...bak kata Puteri Katek...
Hingga tercetusnya lirik lagu yang menarik ini!

dalam kolam ikan
ada puteri katek
dia suka makan
sambal daging itik~

ops, ade ke sambal daging itik? :D


Ape-apepun, meh nak share mesej yang saya dapat kat henset tadi...


Bring a friend to THEBODYSHOP Friendship Day 25-27 Feb! When friend purchase, you get to enjoy great offers! Members get 30% OFF, Friends get 20% OFF. T&C apply.


Sape nak join saya? Hahaha~


P/S: Semalam saya berlakon dengan Ir dan Ujang~ Wee...penat berlakon, tapi best! Director dia jiran sebelah kanan rumah saya...:D Nak tengok lakonan mantap kami? Jenguk SINI, ok? Hehehe...


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!



Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.