BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, March 8, 2012

Spontan Dari Sarawak #19

Light Blueberry Cheesecake

Saya dan baking tak dapat dipisahkan. T_T


Pernah Jadi Atlet Sukan?

Track - Free desktop wallpapers download

Semalam cousin saya datang menjenguk saya.

Cousin yang sekarang ni berumur 11 tahun. Anak bongsu mak ngah yang duk sebelah rumah. Dia sekolah sama dengan sekolah rendah saya dulu. Ikutkan, dalam ahli keluarga besar, saya orang pertama sekolah kat situ, then adik-adik sepupu lain pun menyusul. Sekarang, tinggal cousin saya tu je la lagi yang belum 'grad' sebab tahun depan baru nak UPSR.

Semalam, dia datang sebab macam nak bagitau sesuatu. Saya pulak buat dek aje. Bila dia da nak balik rumah semula, saya tiba-tiba bertanya, "Kak Ya darjah berapa?"

Kami memanggilnya Kak Ya walaupun nyata dia paling bongsu antara semua. Dia berhenti dan menoleh ke arah saya. "Darjah 4."

Ok, saya da tanya untuk kali kedua sebenarnya. Saja nak panggil dia semula. Then, dia pun mula buka cerita.

"Kak Ya lompat tinggi kat sekolah tadi."

Gulppp. Lompat tinggi tuuu~ Saya ni yang lagi tinggi dan kurus daripada dia pun tak pernah buat lompat tinggi. Tengok orang buat dan tolong pasang palang yang jatuh ade la. Hahaha~ Kak Ya akan mewakili rumah sukan dia untuk lompat tinggi pada hari sukan sekolah nanti. Bila ditanya, apa lagi yang dia join, dia kata lari 200 meter. Waaa~ Kecik-kecik cili padi budak ni.

Bila bercerita dengan dia tu, teringat lak zaman-zaman sekolah saya dulu.

Atlet 50, 100, 4 x 50, 4 x 100 m

Ni masa sekolah rendah sama macam Kak Ya. Dapat la jugak pingat kat situ. Jaguh olahraga ni tauuuu! Masa tu semangat dengan kawan-kawan sekolah nak jadi juara sukan sekolah. Paling seronok bila rumah sukan dapat markah paling banyak antara semua.

Atlet 200, 4 x 200, 400, 1200 m

Ok, ni zaman sekolah menengah. Taring da kurang da. Mula amek jarak jauh, tapi tak pernah dapat pingat pun. Wakaka~ Sebab da makin ramai atlet yang lebih hebat. Kita masuk just nak isi kekosongan aje. Kira atlet tangkap muat la ni. Wahaha~ Pernah gak join yang lari berpagar, pengalaman tu yang best~ :)

Atlet lompat jauh

Ni masa sekolah rendah dengan menengah, dua-dua pernah join. Tapi tak pernah gak dapat pingat. Hahaha~ Tapi seronok woo main lompat-lompat ni. Seronok sebab lompat dia ada style. Lepas tu leh challenge kawan-kawan, sape lompat lagi jauh. Wahaha~ Dan paling tak best bila da habis jauh, tettttttt naik bendera merah. Rupanya batal sebab terlebih pijak garis putih. =.=

Atlet rejam lembing

Hoh? Ade gak eh? Tak ingat sangat la. Tapi rasa pernah gak main lembing masa sekolah dulu-dulu. Cuma tak sampai jadi atlet kot. Uiyooo, takut la nak rejam-rejam ni. =.=

Atlet bola jaring

Haaa~ Ni memang kegemaran. Masa sekolah rendah dengan sekolah menengah, aktif jugak main bola jaring ni. Masa sekolah menengah, siap ada group sendiri. Uptown Girl nama dia. Sempena kegemilangan Westlife masa tu, katanyaaaa~ Masa ni, coach kitorang lelaki, kawan sekelas gak. Selalu berlatih petang-petang. Saya? GS - Goal Shooter. Dapat la piala Perak sebab masa final kalah dengan group kakak-kakak senior. Pernah gak jadi C - Center, WA - Wing Attacker, GA - Goal Attacker, yang mana akhirnya saya semput sendiri. Hahaha~

Atlet renang

Ha??? Mana ada. Saya tak pandai berenang lah!!!

Sukan paling tak disukai

Bola tampar - sebab nanti tangan sakit sampai merah-merah. =.=


Ekeke~ Saja kenang balik zaman sekolah dulu. Sekarang ni, memang da tak dapat la nak main semua tu. Da jarang sangat bersukan. Da cepat semput dah. Kalau main bola jaring (paling last masa degree) pun da terkial-kial sebab da lama tinggal. Huhuhu~

Tak pe lah, da tiba masa untuk orang lain pulak kan? Hukum alam silih berganti, sekejap kita kat atas, sekejap kita kat bawah. Nikmat Allah yang tidak terhingga untuk kita bila kita punya kelebihan lebih dari orang lain. Tinggal kita je nak manfaatkan nikmat tu kat mana~ Bukan setakat bab stamina dan sukan-sukan ni je, malah semua nikmat yang Allah bagi dalam kehidupan kita, manfaatkan la sebaiknya. :)


P/S: Blueberry Cheesecake hias dengan krim ok tak ek?


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.