Bila Hati Terluka...


rainy heart by ~ravis-sante on deviantART

Bila hati terluka...

Kecewa kerana cinta, kecewa kerana kerjaya, kecewa kerana akademik, kecewa kerana keluarga, kecewa kerana sahabat, kecewa dengan hidup... Rasa remuk redam di jiwa, amarah apatah lagi, membuak-buak membakar perasaan... Belum ditambah dengan rasa pilu dan sebak kerana dikecewakan... Yang bernama nafsu lebih berkuasa saat terluka...

Bila kita kecewa...

Kepada siapa dulu kita mengadu? Banyaknya kita mengadu di wall-wall Facebook, melepaskan geram di blog-blog, bercerita dengan teman paling rapat mungkin... Masa ni kita sering terlupa adanya yang lebih berhak mendengar luahan hati kita... Adanya yang lebih berkuasa untuk menghilangkan rasa gundah di hati kita...

Allah sentiasa ada...

Bila kita gembira, bila kita bersedih, bila kita kecewa, Dia sentiasa ada... Tapi kenapa kita selalu terlupa dengan Dia? Sedangkan tiada yang memberi kita 'ilham' untuk mengadu di wall-wall Facebook, menulis di blog-blog dan kawan-kawan untuk mendengar, selain Dia... Yang memberi kita semua itu Dia, tapi jarang pula kita sujud lama di atas sejadah berkongsi rasa, bermunajat pada waktu dinihari untuk berbicara tentang seribu kisah yang berlaku pada hari yang lalu, kita lebih mengharapkan yang lain dari Dia... Lebih senang dengan yang lain dari Dia...

Muhasabah bersama, mungkin kita sudah semakin jauh dari Dia hingga kadang-kadang kita jadi begitu kecewa kerana tiada rasa redha kepada Dia... "Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenteram." [ar-Ra'd: 28]
Bila Hati Terluka... Bila Hati Terluka... Reviewed by Sunah Sakura on June 25, 2011 Rating: 5

17 comments:

  1. mengingati Allah...

    suke y last tu

    ReplyDelete
  2. salam..

    betul tu...

    ramai yang kecewa akan buat benda2 yang bukan2... padahal Allah tu sentiade je ade ngan kite setiap masa kan..

    ReplyDelete
  3. kita slalu terlupa...

    terlupa pada si Dia yg setia menjadi pendengar pada keluh-kesahnya kita...

    astaghfirullah.....

    ReplyDelete
  4. ingati Allah ketika susah dan senang..kerana Allah akan sentiasa menemani umatNya:) tenangkan hati dengan bersujud dan mengadu padaNya :)

    ReplyDelete
  5. hanya Dia tempat terbaik utk kita mengadu...

    jom singgah
    Kejar Iklan Nuffnang: Tips

    ReplyDelete
  6. tol tu , ramai yang lepas geram kat facebook . macam nak curi perhatian orang . nice entri :)

    ReplyDelete
  7. jangan juga cuma ingat Allah bila dibagi ujian . tapi bila masa gembira , hu ha hu ha sana sini ..

    ReplyDelete
  8. "Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenteram." [ar-Ra'd: 28]

    :)

    ReplyDelete
  9. Allah tempat kita mengadu dan memohon..=)

    ReplyDelete
  10. selalu ingat Allah kan .
    :)

    ReplyDelete
  11. kat fesbuk tu masa mula2 jer...kat blog pun sama. sebab mmg ikut teorinya org kecewa ni byk idea nak dicurahkan....

    ReplyDelete
  12. terbaik lah kak... :)

    thanx 4 sharing :)

    ReplyDelete
  13. bile kite terlalu kecewa terkadang kita melupakan yang maha kuasa..

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions. Any comments with link will be deleted, I'm sorry, as I don't want it to increase my spam score. Thank you.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.