Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Nenas

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Nenas | Masak lemak cili padi ni kegemaran encik suami. Kalau dia nak menu ni, memang dia request awal-awal nak yang pekat, kuah dia tinggal sikit aje, sampai terbit minyak. Bukan santan yang dia request pekat tau, tapi kuah jenis pekat dah jadi macam rendang tu. Haa, boleh bayang tak? Haha!

Tapi kat Johor ni, encik suami takde, so masak untuk diri sendiri, tak payah la tunggu memekat kuahnya tu. Housemate pulak ada yang jenis tak suka kuah pekat macam rendang tu. Hari tu balik dari hantar budak kat UTM dengan kak Ajan, ternampak pulak orang jual nenas kat depan Pusat Kesihatan UTM. Macam menarik aje, ajak la kak Ajan berhenti kereta tepi jalan.

Ingatkan nenas UTM, rupanya bukan. Abang tu bawak dari luar dan jual depan dusun UTM tu. Dia jual rega dari RM5 aje. Ada nenas besar-besar yang sekilo RM5, ada yang selonggok nenas kecik RM5, dan ada nenas siap potong sebungkus RM5. Sebab malas nak kupas kulit dan buang mata nenas tu, kitorang beli lah nenas siap potong dua bungkus. Boleh buat masak lemak cili padi ayam, masa tu jugak terus terlintas kat kepala. Selebihnya buat makan atau buat jus.

Then abang tu tanya, "kat rumah ramai tak?"

Masa tu tengah jawab secara tak langsung, cakap kat kak Ajan, "kita dua aje kan tinggal hujung minggu ni," terus abang tu masukkan lagi extra sebungkus. Aik? Haha!

Alhamdulillah, rezeki. Terima kasih abang nenas, semoga murah rezeki dan nenas semakin subur berbuah! Ameen!


Tengahari tu terus masak menu yang bermain dalam kepala masa beli nenas tu. Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Nenas lah! Apa lagi? Hahaha! Sedap nenasnya, manis aje. Ni kalau buat nenas masak lemak pun sedap ni! Sampai gitu saya fikir masa makan tu. Resepi ayam masak lemak cili padi tu tak payah lah saya taip kat sini ek, uols google aje. Biasanya saya guna resepi pak cik Mat Gebu aje. Dah biasa buat dari dulu, yang tu aje la guna sampai sekarang. Tak pun belek aje kat blog Selera Sakura, ada dua resepi, tanpa nenas dan dengan nenas sarawak.

Ada orang, tak pakai bawang langsung, macam masakan orang negori kan, cili padi semata. Adik ipar pun kadang-kadang masak macam tu kalau saya dan encik suami balik kampung, encik suami request masak lemak cili padi kat dia. Tapi saya yang tak makan terlampau pedas ni, masih belum berani nak mencuba macam tu.

Mungkin satu hari nanti, ya! Hehe.
Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Nenas Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Nenas Reviewed by Sunah Sakura on October 10, 2019 Rating: 5

14 comments:

  1. Sesekali makan lemak cili padi ayam+nenas sedap ni dengan nasi panas..fuhh..

    ReplyDelete
  2. Wak kalau makan ayam tak suka isi2
    Cari yang tulang2

    ReplyDelete
  3. Menarik.. Sha tak pernah masak campur nenas.. Selalu buat gulai lemak ikan masin je buh nenas.. tapi tak makan pun nenas tu.. sekadar hiasan dan rasa je.. hehehe

    ReplyDelete
  4. saya sangat tertarik dengan kisah abang nenas yang pemurah..

    jika ada 30 juta rakyat Malaysia macam dia..cuba bayangkan bagaimana makmur dan mewahnya negara ini..

    kekayaan dan kemewahan itu melimpah ruah hingga ke Jannah

    ReplyDelete
  5. dulu2 biasa makan ayam masak lemak cili api campur ubi kentang je. nak try gak campur nenas ni..

    ReplyDelete
  6. akak sebagai org johor mmg sangat suka masukkan nenas dalam masak lemak cili api dan asam pedas... layan betul rasa masam manisnya...
    kalau dekat lemak cili api pun best, laki akak pun dah jatuh suka

    ReplyDelete
  7. Eh eh sama ek ada nanas...awak teropong kita ek...
    Oo ye laa sehati sejiwa kan kita hehehehe

    ReplyDelete
  8. org N9 memang masak lemak guna cili api & kunyit je. tapi walaupun ammi duduk Seremban ammi belasah je letak bawang ahakss

    ReplyDelete
  9. nyaman tok dimakan dgn nasi panas disapu ngan engkabang. fuh! nenas yea dimkn dgn serbuk samboi pun nyaman, eh telan air liur kamek mijin :)

    ReplyDelete
  10. Nanas sedapp! Tapi kurang minat kalau dalam lauk..lagi suka cmapur dengan asammm ajooo

    ReplyDelete
  11. haaa..suami Mama Yan pun suka masak lemak cili padi dengan nanas...lawankan dengan ikan masin pun on

    ReplyDelete
  12. alahai..... kenapa lah uda dgn skudai jauh kemain nak mampus...hhahaha..

    ReplyDelete
  13. Selalu ayam masak cili api dengan kentang..letak nanas belum cuba lagi. boleh try lah nanti. kot sedap lain macam kan

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions. Any comments with link will be deleted, I'm sorry, as I don't want it to increase my spam score. Thank you.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.