Ticker

6/recent/ticker-posts

Lagi Idea Memasak Sempena Movement Control Order

Lagi Idea Memasak Sempena Movement Control Order | Dah seminggu kita menyahut perintah kerajaan untuk #StayAtHome. Tinggal seminggu lagi, atau mungkin akan dilanjutkan, wallahua'lam. Semuanya bergantung kepada situasi semasa Covid-19 kat Malaysia ni.

So, dah buntu ke nak masak apa hari ni? Sebenarnya saya pun dah hampir kehabisan idea nak masak apa. Banyak ye memang banyak je yang kita boleh masak, tapi sebab kita perlu catu jugak barang dapur supaya tak terlalu kerap keluar ke kedai, so pilihan menu tu jadi limited.

Kat sini, ri tu Maslee penuh kan? Tiga hari lepas, kak Ajan pergi kedai runcit depan rumah ni, punnnnn sama gak lerrr! Ramai dan panjang barisnya nak membayar kat kaunter. Agaknya semua pun dah start berpindah ke kedai runcit pulak. Kebanyakannya jirang-jiran sekitar la kot sebab kak Ajan cakap takde banyak kereta pun parking, sah diorang jalan kaki aje dari rumah.

Berapa hari ni, berikut lah menu yang kitorang masak. Kot-kot uols takde idea nak masak apa, boleh lah tiru idea ni.

Ikan Selar Kuning Goreng Sambal

Terung Masak Lemak Putih

Ungkep Ayam

Sambal Jawa lagikkk

Ni kalau menu berat untuk makan tengahari dan makan malam lah. Kadang-kadang kitorang buat nasi goreng gak, cuma tak ambil pulak gambarnya. Dua malam lepas pulak, gigih buat Chocolate Chip Cookies dengan Nada. Teringin punya pasal, sebelum ni dia pernah buat dah cookies ala Subway tu, sedappp.


Tapi malam tu, gatal pulak kurangkan gula, jadi rapuh biskutnya, tak chewy macam cookies Subway tu. Separuh kot gula dikurangkan. Huhu. Lepas ni, kena kurangkan sikit je lah supaya kekal chewy. Walaupun tak chewy, tetap sedap sebab ada dark chocolate coins cincang kat dalam tu. Hehehe.

Hari ni nak masak apa ek untuk dinner?

Post a Comment

23 Comments

  1. bla pulak idea nk ajk sy mkn bersama akn muncul? hehehehehe

    ReplyDelete
  2. seronok sebenarnya berkongsi2 idea resepi masakan ni kan SS :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul...rasa best bila orang lain nak cuba jugak, dan bonus kalau diorang buat, menjadi macam kita...

      Delete
  3. sedapnya! boleh ambk idea untuk menu dinner karang

    ReplyDelete
  4. sedap2 lauk2 tu..wah siap ada biskut juga

    ReplyDelete
  5. Sedapnyaaaaa..esok nak masak lauk sambal terung la....terung ada tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haruss, cuba la terung masak lemak tu..sedap gakkk

      Delete
  6. Tulah, bila masuk dapur aje, cari makanan
    bila cari makanan aje, masuk dapur

    ReplyDelete
  7. Wahhh dalam bercatu tu banyak dan meriah gak lauknya eh? Sodap-sodap nampaknya tu! Jemput singgah: Resepi Fluffy Souffle & Dalgona Coffee

    ReplyDelete
  8. akak memang dah xde idea dah nak masak apa. lagi2 dgn WFH ni.. kelam kabut nak urus masa, nak masak, layan kerenah budak2 lagi.. pening oiii..

    ReplyDelete
  9. Wow..menu mmg sgt menarik..pembuka selera yg sgt2 sedap..cnfirm tmbah nasi 2 kali..klo masakan sayur lemak mmg kena la bila dpt ikan goreng mcm tu..😊😋😋🤗🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betulll! apa2 padanan masak lemak, kalau dengan sambal, memang jadi!

      Delete
  10. Pening ooii nak fikir nak masak je hari-hari adoiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sis lagi la ek..sebab masak untuk ramai orang...

      Delete
  11. sedap sambal jawa tu. wahh sempat lagi mengkukis tu. okay gak tu buat kudapan.

    ReplyDelete
  12. Masak yang berasaskan telur laaa..protein , proteinn..hikks,,,,Telur rebus, nanti kurus lepas 14 hari..KAH KAHH! Jimat pun jimat, tapi kolestrol ah tinggi..malam takyah makan, lompat bintang depan neflix..bahhahahahaa

    ReplyDelete
  13. eheh jalan2 sini pagi pagi nearly 3.30am tengok gambo makanan. lemah betul jiwaaa rasa..
    cookies tu nak sikit..

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com