Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day | Alhamdulillah, sampai pun ke entri hari terakhir di Hatyai. Ceh, macam lama sangat aje kan. Padahal tiga hari dua malam je. Korang da baca ke entri hari pertama dengan hari kedua di Hatyai? Kalau belum, jangan lupa baca dulu ek. Kalau dah, boleh sambung baca entri hari last kat sini.

Hari terakhir, kitorang takde plan JJCM banyak sangat sebab pepagi pukul 9 lebih gitu dah nak kena gerak ke Padang Besar. Malam tadi on the way balik ke hotel, nampak ada restoran Muslim lain juga berdekatan dengan hotel kitorang tu. So, pagi ni ciksun dengan kak Ret keluar awal, nak tengok restoran tu da bukak ke belum.

Sarapan Pagi di Restoran Khaled, Hatyai

Keluar dari main entrance hotel, ke kiri dan jalan terus ke depan dalam 100 meter aje dah sampai. Alhamdulillah restoran tu dah buka pepagi gini. Kitorang terus whatsapp yang lelain bagitau restoran dah bukak. Sementara tunggu yang lain sampai, sempat ciksun dengan kak Ret pergi 7-Eleven lagi untuk ke sekian kalinya. Kak Ret nak cari Maggi Thailand yang orang guna untuk buat kerabu tu, tapi takde dijual secara carton kat 7-Eleven. Ada pun hanya dijual per pek aje.

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Dalam gambar ni, yang sebelah kiri nun tu hotel kitorang. Haa, Restoran Khaled nya sini jeee.

Menapak balik ke Restoran Khaled, yang lelain masih belum sampai. Kitorang masuk dulu dan order makanan. Menu-menu dia kebanyakannya macam menu kat Malaysia. Ada Roti Canai, Roti Pisang, Nasi Lemak, Nasi Dagang, dan lelain. Ciksun order Roti Canai aje dengan Teh Tarik kurang manis. Tapi bila yang lelain dah sampai, tiberr ciksun dengan kak Ret terliur pulak nengok Nasi Dagang. Apo lagi, order la sepinggan share dua orang. Haha. Roti Pisang pun kitorang beli jugak, teringat masa jalan-jalan kat Pattaya dulu, memang Roti Pisang lerr yang ciksun dengan encik suami cuba. Tapi yang kat sini dia drizzle dengan susu aje, takde coklat pulakkk. Mungkin kena request kot!

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day

Entah berapa la rega menu breakfast ni, tak ingat dah ciksun. Lagi satu sebab orang lain belanja. Haha! Lepas breakfast tu, ciksun, kak Ret and suami Sis Lin pergi Kim Yong Market pulak. Jalan kaki aje dari Restoran Khaled ni. Teman kak Ret mencari Maggi, pes tomyam dan kekacang untuk dibawa pulang. 

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day

Alhamdulillah jumpa kesemuanya kat market, pes tomyam dari rega 50B hingga 180B ikut saiz. Maggi pulak jumpa yang jual sekotak terus, tak ingat dah berapa harganya.

Balik naik tuktuk ke hotel, buat final packing sebelum check out.

Naik Van VIP dari Hatyai ke Padang Besar

Pukul 9 lebih, kitorang dah turun check out. Masa ni van belum sampai lagi. Ciksun pun pergi kedai souvenir depan hotel nak habiskan syiling kononnya. Nak beli air Coke Zero Thailand untuk kak Ajan. Haha. Dia memang peminat minuman-minuman zero calories ni. Alang-alang ada syiling tu, konon nak habiskan lah kan. Then, masa dah bayar and nak keluar kedai tiberr nampak Sis Lin, kak Ret dengan kak CT menuju ke kedai ni jugak. Bahahahha! Semua nak habiskan duit Bhat rupanya!

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day

So, kitorang pun gunakan semua duit yang ada untuk beli souvenir, ciksun pun beli jugak beg-beg cenderahati tu untuk diri sendiri. Entah ekk, berkenan pulak dengan design beg macam anyaman tikar kat kedai ni. Ciksun beli dari design tote bag, sling bag dan pouch bag, kaler lelain tapi design semua macam anyaman tikar. Duit Bhat tak cukup, kita tambah duit MYR hahaha! Alhamdulillah, boleh lah buat letak barang-barang berlebihan yang tadinya dalam plastik.

Keluar dari kedai, van nya dah sampai. Beg-beg semua dah masuk dalam van. Ok, jommm balik Malaysia! Nah ciksun share cerita bergambar ya!

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Ini lah van VIP kami dari Hatyai ke Padang Besar, Perlis.

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Kali ni kami ambil shared van, jadi seorang RM30 dari Hatyai ke Padang Besar.

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Hari Ahad, jalan banyak kereta, ambil masa nak dekat dua jam juga baru sampai Padang Besar.

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Sediakan duit 5B sekepala untuk keluar-masuk Thailand pada hujung minggu, dan waktu-waktu luar office hour. Kalau bawak kereta, owner kena bayar 25B.

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Alhamdulillah, dah sampai stesyen KTM Padang Besar, Perlis.

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Tunggu ETS di waiting area, KTM Padang Besar Perlis.

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Kalau waktu puncak, memang penuh waiting area ni.

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Ambil group photo dulu sebelum naik train.

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Ok, jommm balik KL Sentral! Train kitorang jam 1.40 pm. Haa gitu lah rupa beg anyaman yang ciksun beli kat kedai souvenir depan hotel. Yang tu macam tote bag gitu lah. Sekarang ciksun pakai buat bawak telekung kalo ke mana-mana.

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Makan Maggi dalam train, wak ghaso-ghaso travel, into the scene ๐Ÿ˜‚

Jalan-jalan Cari Makan Hatyai 2022 - Last Day
Alhamdulillah, tiba di KL Sentral jam 7.14 pm.

Alhamdulillah. Selesai trip pertama keluar negara lepas pandemik COVID-19. Terima kasih Sis Lin ajak join! Terima kasih kak Ret ajak jadi roomate hotel. Terima kasih semuanyaaa yang belanja makan juga and jadi travel partners yang sangat best! Travel santai-santai tak terkejar-kejar ke sana sini pun best juga kan! Nexttt, ke mana kita?

Kumpul duit dulu ๐Ÿ˜†

Post a Comment

4 Comments

  1. Seronoknya dapat luangkan masa di Hatyai. Hilang stress kalau dah sampai sini. Makanan pun ada di mana-mana, sedap-sedap pula.

    ReplyDelete
  2. Bestnya tengok JJCM di Hatyai. Kalau pergi sana boleh naik berat badan rasanya. best..best..nak baca lagi

    ReplyDelete
  3. hatyai is ohsem.
    mudah nak makan.
    mudah nak jalan.

    ReplyDelete
  4. Cik sun.. Yg kena bayar kat imi tu kan kita byr ngan duit rm ke baht eh? Ahahdha lupa acik oii haha

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com