BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, June 21, 2011

Best Ke Buat Blog Ni?


Ada seorang sahabat bukan blogger, tanya saya kat inbox FB.

Best ke buat blog ni?

Siyesly, saya tak tau nak jawab macam mana, yang boleh saya buat adalah bagi dia link untuk dibaca. SINI dan SINI. Lepas baca, dia kata... "biasa je... blog nie lebih kepada sharing ilmu ngan kawan2 kn.. berkongsi segala mcm ilmu.. tu je kn... ke ad lg..."

Saya post status kat Facebook... Bila ditanya kepada para bloggers, best ke buat blog ni, ade yang kata best, ada yang kata tak best. Tapi jawapan-jawapan yang awal mengatakan tak best. Yang kemudian-kemudian baru kata best. Tak best sebab ada Anonymous, tak best sebab takde idea nak update entri. Best pulak sebab boleh berkongsi dan nasihat-menasihati. Best bila idea ada, tak best bila idea hilang entah ke mana. Best sebab blog adalah antara medium capaian maklumat terpantas selain berita dan newspaper online.

Bila tak best tu, saya rasa pelik jugak. Kenapa teruskan berblog walaupun tak best? Bukan ke menyeksa jiwa tu? Kan better delete je blog tu. Erk!

Then ada yang bagi jawapan, kerana kepuasan. Rasa puas dapat menulis di blog walaupun nyatanya berblog itu tak best. Hurmmm... Kenapa saya berusaha untuk update hari-hari? Saja buat-buat rajin? Bukan. Saya update walaupun kadang-kadang hanya satu atau dua entri sehari sebab rasa tanggungjawab terhadap blog saya. Sebab komitmen pada blog, maka saya usaha untuk update melainkan saya nak cuti berblog untuk beberapa hari. Bila tak update, rasa lain aje. Cuba la tanya Pak Cik Mat ke abang Ben ke... Kenapa nak update jugak walaupun banyak sangat kot Anonymous serang diorang? Hurmmm...

Yang pasti, tentunya berblog itu lebih banyak best daripada tak best... Sebab apa?

Sebab sampai sekarang kamu masih lagi berblog.


37 comments:

syaimz said...

saya prefer blog...nak baca surat khabar agak malas sikit...heheh...

Bella Bell said...

buat blog best! sebab saya jadi rajin membaca. heheh!!~

dan buat blog jugak best sebab saya dapat memahami isi hati orang lain.. sebab kebanyakan blog yang saya suka baca ialah blog yang bercerita pasal kehidupan mereka sendiri.. cntohnya blog yuyu zulaikha :)


tapi masing2 ada sebab tersendiri kan kak sunah? :)


^^

forever love said...

saya yang tak suke tue. tapi dapat kepuasan.. jadi best..

kalo tak update.. macam pelik je.. haha

solomolo said...

Best ke buat blog ni ???
bestla jugak dari tak best...

sergeant keroro said...

betul!!! hehe XD

setuju dengan kak sunah :)

al_hakim said...

sy yg jawab best bro...=P

Umar Faruq said...

honestly aku lagi cepat tau sesuatu berita tu daripada blog rather than berita.. :)

aiman said...

betul.. setuju sangat~

Pak Syahot (sYaHir) said...

dgn adenye blog la, bley dpt byk info... :P

fRaMe+LenSeS said...

baru belajar berblog. so far dah jatuh cinta dengan blog. sebab dia kawan , sahabat, tempat kongsi, tempat cerita, dan yang pasti, dia tak pernah nak buat muka bila saya "bersembang" dengan dia..

NuSaNa NoSa 91 said...

keen lebih suka bc blog drp bc akhbar.. senang.. sbb benda2 dlm akhbar ada kt dlm blog.. kena pandai cari la.. heee~ ^_^

[sutera kasih] said...

best berblogging..hanya org yg betul2 cinta blog akan tau best ke x blogging tu :)

wan zuliyana [apel] said...

aku x percaya berita ngn surat kabar, so blog jadi medium lain utk tau hal semase. lg pun, blog ade emosi. .seronok sikit bace.

*aku tulis blog sbb rasa perlu menulis bila hapy, sedih, emosi terganggu. menulis tu macam terapi. hee :)

amniey91 said...

best sbb ada ramai kawan...n ada org komen...
xbest xde idea nk update n xde ramai sgt kwn..huhu
cita2 nak jd blogger famous tp sush gak ye..:)
jd biasa2 je la...

waN Mohd Salim said...

menurut ps best .. tapi tak tahu kenape

Hans said...

best buat blog sebab memang minat menulis dan menaip
hohoho

Juvana Episod 9

Mat Gebu said...

Bila pcm berblog masak2...terus tanam satu niat, akan kekalkan blog tu dan berusaha sebaik mungkin....alhamdulillah ok hingga kini...

::contengan hati::)) said...

best sbb boleh kongsi cerita dgn membaca cerita kan kan ;)

Srikandi Cinta said...

blog akan jadi best bila dia tahu apa matlamat berblogging dan bagaimana nak mencorakkan dunia blogging nie :)

Kak Aya said...

betul..kalau tak update blog rasa mcm semacam je, ada yang tak lengkap je..

Gen2Merah said...

siyes.. berblog memang best.. macam2 kita bole buat.. jadikan diari, perkongsian ilmu, luahan pendapat, belajar menulis novel ataupun jadikan ianya tempat bisness intenet..
Salam Ukhuwah salam kunjung mengunjung ye (",)

::blog anak jawer:: said...

bloging mmg best..dri 1 sudut mmg kepuasan n perkongsian..sbb lain skrg ni, berita kat paper n tv dh tak boleh caya..dh dimanipulasi pihak trtntu,kne cri sumber info lain..bloging salah 1 . .

NasZ said...

serangan anon ni kita bleh abaikan je..saja nak menjatuhkan semangat kita berblog...just keep on blogging if u love it.jangan peduli apa orang nak cakap...

MOHD NASER.com

Atiqah Sa'ahiry said...

blog walking paling best..

like so much..

sebb boleh share apa2..sahaja..dan info di fb dn twitter..weee

mas saari said...

akak rasa best je, maybe sbb baru lagi berblog kan? lama2 nanti tak taulah..

bagi akak segala cerita yg ditulis dalam blog boleh dikongsi dan dijadikan kenangan kepada anak2 akak bila akak dah tiada nanti!

^baju kurung^ said...

kkdang rse blogs speak louder drp medium lain

Ujang9897 said...

this is best bro....bak kata nabil..,

ketagih wo kalau tak update blog..hee

lyn at home said...

bagi kak lyn dgn blog kita boleh joint kawan2 yg mempunyai same interest & kita leh berjualan..

b a m b a m ' s said...

best lar jugak..
sbb kenkadang join GA dpt adiah...
ekekekekke..

Azi said...

best jugak..agree ngn semua jwpn..
kengkadang ada up n down..

JIJI YU said...

bes je..dapat tgk awek2 shawl..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

mmph..nice entry sunah..Best ke tak best buat blog nie semestinya kembali kepada persoalan individu masing-masing kan.

Lain orang mungkin akan memberi jawapan yang berbeza, sesuai dengan perwatakan mereka dan tujuan mereka berblogging..

:-)

Iffah Afeefah said...

best
puas
hobi
mase terisi
tanggungjwb
ilmu utk dikongsi
saham pade mse akhirat nnti

FasiHaH SupiaN said...

yes...saya suka...berblog untuk sharing-sharing, menulis drpd pendapat sendiri dan membawa kepuasan bila ada yang membaca...:)

Eera Shera said...

bg sy best la berblog..macam2 boleh tulis.tanpa had perkataan.had masa.

farah adila said...

bg farah...best la berblog....sebab apa yg kite tulis org komen....
pastu seronok dpt kawan...
i like berblog...^__^

~min~ said...

berblogging memang best....

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.