Nak Kenal Si Biru Tak?

July 12, 2011


Ok, ni entri balas kepada entri Si Putih in the House oleh kembar saya Cik Pulau tuuu...

Si Biru ni bukan kucing macam Cici yang berbulu biru atau bermata biru. Tapi Si Biru ialah seekor netbook ACER yang berwarna biru. Erkkk! Bukan seekor, tapi sebuah. Dan nama dia bukan Si Biru ye... Kaler dia je biru, tapi dia takde nama lahhh... Saja letak Si Biru sebab Cik Pulau ade Si Putih. Iffah lak ada Si Merah. Hehehe...

Acer Aspire One D255 ni skrin dia saiz 10.1", ketebalan kurang dari 1" dan berat dia kira-kira 1 kg. So bolehlah kalau nak bawak gi mana-mana sebab ringan dan kecik aje. Macam biasa, keyboard Acer yang lain, keyboard Si Biru ni pun nampak timbul kat permukaan dan saiz dia pun sedang-sedang ok. Tak lama masa untuk saya amek bagi menyesuaikan diri dengan keyboard dia ni (sebelum ni guna HP Pavilion dv1000 yang besar).


Si Biru ni jugak ade ketumbuhan webcam kat dahi dia. Ahahah~ Okie, okie... Ini seriussss (buat bunyik Min Min dalam wonderpets tu ye...) Dengan adanya webcam ni bolehlah saya menggedik-gedik dengan kak Shida kat Skype macam hari tu. Eh, tak-tak! Hari tu terpasang sebab tak reti nak jawab video call lagi. Bila da reti so, buat-buat macam takde webcam lahhh. Hahaha~


Kat mana yang birunya, tang lid dia ni dan area bawah keyboard tu. Sebenarnya ada banyak kaler lain lagi, tapi tak banyak sangatlah. Kaler dia dan kawan-kawannya terdiri daripada Aquamarine, Diamond Black, Sandstone Brown, Ruby Red ngan Seashell White. Yang Si Biru ni kiranya dari bangsa kulit Aquamarine lah yee... Masa beli hari tu takde kaler putih lah pulak... Takpe, Si Biru tetap kiut.


Harga dia kalau bukan masa PC Fair ade dalam RM. Masa PC Fair hari tu harga dia jatuh so TERRRRbelilah walopun tak bercadang nak beli masa tu, saja nak survey je. Tapi bila kol mak ngan bapak, depa bagi beli pulakkk! Alhamdulillah... Takyah lah nak sibuk-sibuk pasang carjer macam masa guna HP Pavilion dv1000 dulu (bateri da rosak) dah... Huhuhu.

Actually saya lebih prefer Lenovo, tapi yang ni pun ok lah... Lenovo boleh main baling-baling sebab dia tahan lasak. Hahaha~ Tu tunggu nanti-nanti yee... So, Si Biru ni takde la stylish sangat kalau nak dibandingkan dengan yang seangkatan dengan dia, cumanya harga dia boleh tahanlah kalo student nak beli, dengan kelebihan dual-core processor berbanding yang single-core tapi harga agak tinggi sikit.

Kalo nak tengok review best punya, boleh klik SINI, SANA, atau SITU. Maaflah gambor tak clear sangat, guna henfon lain pulaksss...

You Might Also Like

35 Comments

  1. er, takut jadi otak biru..

    hehe..

    kak sunah cuba komen lagi kat blog saya. saya ada edit template sikit semalam..

    ReplyDelete
  2. eh sama ngan saya punya . tapi clr hitam . heee



    http://aqubudaknerd.blogspot.com/2011/07/tamat-episod-cinta.html

    ReplyDelete
  3. wahh teringin nk bli lappy baru..skang ni lam dilema,, HTC atau laptop

    ReplyDelete
  4. WAHHH SI BIRU... ERMM IEB MENYIMPAN ANGAN-ANGAN MEMILIKI IA JUGA

    ReplyDelete
  5. cantik kan kaler dia.. lappy akak jek skin dia len macam sikit..hahahha.. nnt akak buat entry!! :D

    ReplyDelete
  6. aku punye kaler merah..ingt nak ambik pink tapi habis stick

    ReplyDelete
  7. tu dia.. si putih da ada teman la.. si biru lagi..
    lalala~

    ReplyDelete
  8. yup2 lenovo class!! yang adik say punya macam transformers.. bunblebee!!! baling air tumpah pun ok lagi..heheh

    ReplyDelete
  9. lorh..yang kak sunah punya biru nampak kiut jgak eh...?haha

    ReplyDelete
  10. perghhh...laptop baru tuuuu....cantek2

    ReplyDelete
  11. waa..sama dengan akak
    cuma akak punya si merah
    nak kena buat serangan balas nie.tp malam xde internet.BB tertinggal kt rumah mak.on9 kt skola je
    ngaa..xpe xpe,,akan buat serangan balas gaks nie :)

    ReplyDelete
  12. wah.. nk skype jugak.... ngeh3...

    ReplyDelete
  13. saya pun ada si biru...tapi MSI je.=)

    ReplyDelete
  14. cantik juga warna biru. saya suka biru, weeee... ! Seronok dapat gadget sendiri kan ? Saya mengidam mac/sony punya, tapi tak lepas lagi. Guna dulu yang mak ayah kasi :)

    ReplyDelete
  15. tau jugak dan dh tgk gak..tp color ala2 pepel light xde...
    klu ada...mau jugak di tukar ACER lama nie..heheheheh

    ReplyDelete
  16. yeee... :D

    dlu rmai grad kt sana sbb kitorg kn wat program kerjasama ngan UTM :D

    ReplyDelete
  17. aiyak...biru pulak? dee punya si itam..

    ReplyDelete
  18. giler lah kak sunah..plastik pon tak buang lagu hu3...:P

    ReplyDelete
  19. haha si biru

    si merah...

    geli gila

    ReplyDelete
  20. wah laptop baru.

    jadi boleh letak nama si merah la untuk aku punya laptop. haha

    ReplyDelete
  21. waaa..lappy baru..mahu juge!

    tap nak cek sammy..heee =p


    p/s:heee..tula kak..x taw lag bile ha..deme kate buln 9 around 24-27..cume FKE x taw bile..hee =)

    ReplyDelete
  22. nak tunjuk si kuning lak ar...
    erk, tp lappy nad kaler putih itam.. -.-

    ReplyDelete
  23. saye nyer laptop dell 14,. biru gak

    ReplyDelete
  24. Alamakkkkkkkkkkkkkk terjatuh cintan la.. =.='

    ReplyDelete
  25. wiwwittttt


    kita pakai lenovo jep.huhuhu

    ReplyDelete
  26. wahhhh..biru~..jom..nk tgk sulaman x??mmne taw berkenan dan boleh buat..sebarkan~ ^_^
    http://wwwzuemygen91.blogspot.com/p/sulaman.html

    ReplyDelete
  27. suka biru!!

    hehe, nak wat entri sal lappy jugak lah XD

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com