BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, July 12, 2011

Nak Kenal Si Biru Tak?


Ok, ni entri balas kepada entri Si Putih in the House oleh kembar saya Cik Pulau tuuu...

Si Biru ni bukan kucing macam Cici yang berbulu biru atau bermata biru. Tapi Si Biru ialah seekor netbook ACER yang berwarna biru. Erkkk! Bukan seekor, tapi sebuah. Dan nama dia bukan Si Biru ye... Kaler dia je biru, tapi dia takde nama lahhh... Saja letak Si Biru sebab Cik Pulau ade Si Putih. Iffah lak ada Si Merah. Hehehe...

Acer Aspire One D255 ni skrin dia saiz 10.1", ketebalan kurang dari 1" dan berat dia kira-kira 1 kg. So bolehlah kalau nak bawak gi mana-mana sebab ringan dan kecik aje. Macam biasa, keyboard Acer yang lain, keyboard Si Biru ni pun nampak timbul kat permukaan dan saiz dia pun sedang-sedang ok. Tak lama masa untuk saya amek bagi menyesuaikan diri dengan keyboard dia ni (sebelum ni guna HP Pavilion dv1000 yang besar).


Si Biru ni jugak ade ketumbuhan webcam kat dahi dia. Ahahah~ Okie, okie... Ini seriussss (buat bunyik Min Min dalam wonderpets tu ye...) Dengan adanya webcam ni bolehlah saya menggedik-gedik dengan kak Shida kat Skype macam hari tu. Eh, tak-tak! Hari tu terpasang sebab tak reti nak jawab video call lagi. Bila da reti so, buat-buat macam takde webcam lahhh. Hahaha~


Kat mana yang birunya, tang lid dia ni dan area bawah keyboard tu. Sebenarnya ada banyak kaler lain lagi, tapi tak banyak sangatlah. Kaler dia dan kawan-kawannya terdiri daripada Aquamarine, Diamond Black, Sandstone Brown, Ruby Red ngan Seashell White. Yang Si Biru ni kiranya dari bangsa kulit Aquamarine lah yee... Masa beli hari tu takde kaler putih lah pulak... Takpe, Si Biru tetap kiut.


Harga dia kalau bukan masa PC Fair ade dalam RM. Masa PC Fair hari tu harga dia jatuh so TERRRRbelilah walopun tak bercadang nak beli masa tu, saja nak survey je. Tapi bila kol mak ngan bapak, depa bagi beli pulakkk! Alhamdulillah... Takyah lah nak sibuk-sibuk pasang carjer macam masa guna HP Pavilion dv1000 dulu (bateri da rosak) dah... Huhuhu.

Actually saya lebih prefer Lenovo, tapi yang ni pun ok lah... Lenovo boleh main baling-baling sebab dia tahan lasak. Hahaha~ Tu tunggu nanti-nanti yee... So, Si Biru ni takde la stylish sangat kalau nak dibandingkan dengan yang seangkatan dengan dia, cumanya harga dia boleh tahanlah kalo student nak beli, dengan kelebihan dual-core processor berbanding yang single-core tapi harga agak tinggi sikit.

Kalo nak tengok review best punya, boleh klik SINI, SANA, atau SITU. Maaflah gambor tak clear sangat, guna henfon lain pulaksss...


35 comments:

Luqeem™ said...

wah laptop baru..nice..:)

Hamba Ilahi said...

er, takut jadi otak biru..

hehe..

kak sunah cuba komen lagi kat blog saya. saya ada edit template sikit semalam..

wynaa said...

eh sama ngan saya punya . tapi clr hitam . heee



http://aqubudaknerd.blogspot.com/2011/07/tamat-episod-cinta.html

Niena Pengembara Ilahi said...

wahh teringin nk bli lappy baru..skang ni lam dilema,, HTC atau laptop

Isteri Encek Bard said...

WAHHH SI BIRU... ERMM IEB MENYIMPAN ANGAN-ANGAN MEMILIKI IA JUGA

Cik Bell said...

besttnyer ade lappy sndirik!!

fRaMe+LenSeS said...

amboihh cantiknyaa.. weee~~

b a m b a m ' s said...

cantik kan kaler dia.. lappy akak jek skin dia len macam sikit..hahahha.. nnt akak buat entry!! :D

JIJI YU said...

aku punye kaler merah..ingt nak ambik pink tapi habis stick

cik pulau said...

tu dia.. si putih da ada teman la.. si biru lagi..
lalala~

senyumSOYA said...

yup2 lenovo class!! yang adik say punya macam transformers.. bunblebee!!! baling air tumpah pun ok lagi..heheh

H.J said...

lorh..yang kak sunah punya biru nampak kiut jgak eh...?haha

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

laptop baru..boleh pinjam tak..hee =D

tamlegend said...

untung la~~~lalalala

mohd zhafri said...

perghhh...laptop baru tuuuu....cantek2

suhaili sarif said...

waa..sama dengan akak
cuma akak punya si merah
nak kena buat serangan balas nie.tp malam xde internet.BB tertinggal kt rumah mak.on9 kt skola je
ngaa..xpe xpe,,akan buat serangan balas gaks nie :)

shahjiehan said...

wah.. nk skype jugak.... ngeh3...

officially19 said...

saya pun ada si biru...tapi MSI je.=)

Rafidah Farhana said...

cantik juga warna biru. saya suka biru, weeee... ! Seronok dapat gadget sendiri kan ? Saya mengidam mac/sony punya, tapi tak lepas lagi. Guna dulu yang mak ayah kasi :)

Sis-Lin said...

tau jugak dan dh tgk gak..tp color ala2 pepel light xde...
klu ada...mau jugak di tukar ACER lama nie..heheheheh

Qaseh dalia adelia said...

pakai laptop bos je hihi

mynameismy said...

hihi My punya si hijau..;)

Niena Pengembara Ilahi said...

yeee... :D

dlu rmai grad kt sana sbb kitorg kn wat program kerjasama ngan UTM :D

Diana @ bilakukatacinta said...

aiyak...biru pulak? dee punya si itam..

Areliff said...

giler lah kak sunah..plastik pon tak buang lagu hu3...:P

Anum said...

nice colour

Iffah Afeefah said...

haha si biru

si merah...

geli gila

belog|amiyo said...

wah laptop baru.

jadi boleh letak nama si merah la untuk aku punya laptop. haha

aimie amalina said...

waaa..lappy baru..mahu juge!

tap nak cek sammy..heee =p


p/s:heee..tula kak..x taw lag bile ha..deme kate buln 9 around 24-27..cume FKE x taw bile..hee =)

NadiRah said...

nak tunjuk si kuning lak ar...
erk, tp lappy nad kaler putih itam.. -.-

mcm ni lah said...

saye nyer laptop dell 14,. biru gak

BeloG MTT said...

Alamakkkkkkkkkkkkkk terjatuh cintan la.. =.='

FasiHaH SupiaN said...

wiwwittttt


kita pakai lenovo jep.huhuhu

Nur Zulaikha said...

wahhhh..biru~..jom..nk tgk sulaman x??mmne taw berkenan dan boleh buat..sebarkan~ ^_^
http://wwwzuemygen91.blogspot.com/p/sulaman.html

sergeant keroro said...

suka biru!!

hehe, nak wat entri sal lappy jugak lah XD

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.