Kenapa DP FB Berwarna Coklat dan Bertutup Mata?

May 15, 2012


‎"My current profile picture shows a prisoner. Brown is the color of clothing enforced by the Israeli prison service on the Palestinian prisoners. The logo on the right means "Shabas" and it is an abbreviation for the Israeli Prison Service. The purpose of changing this DP is to spread the awareness about our brothers and sisters' struggles being imprisoned in Israel and currently on Hunger Strike.

Changing the DP cannot help them all at once but rather to get people to notice what is happening in Palestine currently so that all muslims can make du'a for them. And, that will change something.

Do you know about this before? Well, now you know, and the change of my DP is a success."

DP Facebook

Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa ramai yang tukar DP kat Facebook kepada DP berpakaian coklat dan bertutup mata. Ada jugak yang tertanya-tanya, adakah DP bertutup mata menjadi trend sekarang ni? Maka, atas tu saya copy paste dari Facebook jugak, da ramai yang share. Alhamdulillah, da ramai yang sedar dan tahu tentang benda ni.

Contoh cover FB

Hari ni, 15 Mei, Hari Nakbah. Sudah 64 tahun Palestin dirampas. Ia diperingati oleh rakyat Palestin, orang Arab dan pejuang Islam seluruhnya, sejak 1948, sebagai memperingati hari rakyat Palestin dihalau dan dibantai beramai-ramai dari negara mereka sendiri. Yaumunnakbah ini kalau diterjemahkan maknanya: Day of The Catastrophe, menggambarkan betapa dasyatnya peristiwa tersebut.

Sama-sama kita doakan saudara-saudara kita kat Palestin. Apa yang kita buat ni walaupun sedikit, moga Allah kira sebagai sumbangan untuk pembebasan Palestin. Insya'Allah.

Lagi gambar DP FB berwarna coklat -->  Gambar Solidariti Buat Palestin


P/S: Hari ini juga hari lahir adik bongsu saya.

P/S I: Kat twitter pun da mula bergelombang coklat.

You Might Also Like

26 Comments

  1. kalau tak dapat bantu dengan tangan, bantulah dengan lidah kan kak :)

    ReplyDelete
  2. mintak izin kak sunnah utk kita copy 100%. HAHAHA

    ReplyDelete
  3. ye la kan...
    bantu apa yang termampu :)

    ReplyDelete
  4. salam Sunah,
    sy amik pic2 awk ni utk leatk kat FB sy eh?
    Mohon halal~

    ReplyDelete
  5. sy pun pelik jugak.. tp, nampak menarik.. so, sy tukar jgk lah...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/05/birthday-anniversary.html

    ReplyDelete
  6. mintak copy 100% entry nie kak sunnah..
    lagi satu mohon halal yew sy guna gmbr diatas untuk dp fb sy...

    ReplyDelete
  7. mari kita sama-sama

    p/s-sampaikan ucapan selamat hari lahir semoga dipermudahkan segala urusan kepasa adik sunah ye..

    ReplyDelete
  8. pagi tadi pun nmpak ramai yg buat.. rupa2 nye pasal ni.. dah tukar gak.. :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum kak ? bolehh akak post gambar gambar mcm t0o lg ? saye cari tak jumpe dkt google .

    ReplyDelete
  10. selamat hari lahir diucapkan buat adik sunnah.. :D

    ReplyDelete
  11. Ai pon bershawl tetibe

    tp mcm gamba betul yu je
    pandai edit

    ReplyDelete
  12. ooh. yeke. baru tahu. padan la ramai tukat DP woo :0

    ReplyDelete
  13. akak, saya share yer 100%

    ReplyDelete
  14. moga sikit usaha kita dpt bantu mereka

    ReplyDelete
  15. terima kasih atas infonya.. ayuh kita semua tukar DP kite sbg sokongan buat saudara kita di Palestine..

    ReplyDelete
  16. ptt pn... thanks for the infmation

    ReplyDelete
  17. nak kna gna dp ni brapa lama??

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum sunah...patut la ramai yg gunakan gambar ni kat fb...barulah mama tahu...;)

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com