BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, May 15, 2012

Kenapa DP FB Berwarna Coklat dan Bertutup Mata?


‎"My current profile picture shows a prisoner. Brown is the color of clothing enforced by the Israeli prison service on the Palestinian prisoners. The logo on the right means "Shabas" and it is an abbreviation for the Israeli Prison Service. The purpose of changing this DP is to spread the awareness about our brothers and sisters' struggles being imprisoned in Israel and currently on Hunger Strike.

Changing the DP cannot help them all at once but rather to get people to notice what is happening in Palestine currently so that all muslims can make du'a for them. And, that will change something.

Do you know about this before? Well, now you know, and the change of my DP is a success."

DP Facebook

Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa ramai yang tukar DP kat Facebook kepada DP berpakaian coklat dan bertutup mata. Ada jugak yang tertanya-tanya, adakah DP bertutup mata menjadi trend sekarang ni? Maka, atas tu saya copy paste dari Facebook jugak, da ramai yang share. Alhamdulillah, da ramai yang sedar dan tahu tentang benda ni.

Contoh cover FB

Hari ni, 15 Mei, Hari Nakbah. Sudah 64 tahun Palestin dirampas. Ia diperingati oleh rakyat Palestin, orang Arab dan pejuang Islam seluruhnya, sejak 1948, sebagai memperingati hari rakyat Palestin dihalau dan dibantai beramai-ramai dari negara mereka sendiri. Yaumunnakbah ini kalau diterjemahkan maknanya: Day of The Catastrophe, menggambarkan betapa dasyatnya peristiwa tersebut.

Sama-sama kita doakan saudara-saudara kita kat Palestin. Apa yang kita buat ni walaupun sedikit, moga Allah kira sebagai sumbangan untuk pembebasan Palestin. Insya'Allah.

Lagi gambar DP FB berwarna coklat -->  Gambar Solidariti Buat Palestin


P/S: Hari ini juga hari lahir adik bongsu saya.

P/S I: Kat twitter pun da mula bergelombang coklat.


26 comments:

JIJI YU said...

ptot ponn

kiera'sakura said...

kalau tak dapat bantu dengan tangan, bantulah dengan lidah kan kak :)

Cik Bulat said...

mintak izin kak sunnah utk kita copy 100%. HAHAHA

Sunah Sakura said...

@Cik Bulat

sila-sila..

Anum said...

ye la kan...
bantu apa yang termampu :)

|| A r a W a n i || said...

salam Sunah,
sy amik pic2 awk ni utk leatk kat FB sy eh?
Mohon halal~

Faizul Osman said...

sy pun pelik jugak.. tp, nampak menarik.. so, sy tukar jgk lah...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/05/birthday-anniversary.html

Qaseh said...

mintak copy 100% entry nie kak sunnah..
lagi satu mohon halal yew sy guna gmbr diatas untuk dp fb sy...

shida anwar said...

mari kita sama-sama

p/s-sampaikan ucapan selamat hari lahir semoga dipermudahkan segala urusan kepasa adik sunah ye..

Ieyza Afieyna said...

pagi tadi pun nmpak ramai yg buat.. rupa2 nye pasal ni.. dah tukar gak.. :)

Najiha Roslee said...

Assalamualaikum kak ? bolehh akak post gambar gambar mcm t0o lg ? saye cari tak jumpe dkt google .

Norlida Ramli said...

salam.mntk share ye =)

Solihin Zubir said...

selamat hari lahir diucapkan buat adik sunnah.. :D

Rozuan Ismail said...

patotlah ramai kawan2 tukar DP

Gen2Merah said...

nice sharing... (",)

Iffah Afeefah said...

Ai pon bershawl tetibe

tp mcm gamba betul yu je
pandai edit

kura said...

ooh. yeke. baru tahu. padan la ramai tukat DP woo :0

Haniefateen said...

akak, saya share yer 100%

Noraim said...

sy guna ye gmbr tu kak :)

Noraim said...

akak sunah nak copy tau :)

Eera Shera said...

moga sikit usaha kita dpt bantu mereka

ada said...

terima kasih atas infonya.. ayuh kita semua tukar DP kite sbg sokongan buat saudara kita di Palestine..

dengarkan aku said...

ptt pn..

dengarkan aku said...

ptt pn... thanks for the infmation

Anonymous said...

nak kna gna dp ni brapa lama??

maszull said...

assalamualaikum sunah...patut la ramai yg gunakan gambar ni kat fb...barulah mama tahu...;)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.