BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, January 23, 2011

Mari Membayar Cukai~

Erk, kecoh kat sana-sini dalam dunia blog tentang cukai LHDN yang akan dikenakan kepada bloggers yang jana pendapatan melalui blog. Tertanya-tanya gak tentang benda ni, maka pergilah tanya Enchek Google. Then, jumpa maklumat kat blog Cik Norfa, Enchek Hazwan dan Enchek Areliff. Ada banyak lagi blog lain yang cite benda ni jugak.

Rupa-rupanya kat Facebook Jabatan Penerangan Malaysia asal segala perkara.


Kalau rajin, gi la jenguk feedback mereka...macam-macam pendapat yang diorang bagi, ada yang setuju, ada yang tak setuju, yang mengamuk pun ada. Hehehe...


Ingat tipu ke? Ni bukan gambar edit ye. Bahkan, dah ada blogger popular (sebab beliau masuk paper!) yang dikunjungi pihak LHDN untuk diaudit. Ala... Puan Redmummy yang dapat RM 12, 000 sebulan dari blog tu~~


Puan Redmummy pesan, lepas ni jangan lupa rekodkan segala pendapatan yang kamu-kamu dapat dari nuffnang, advertlert, atau mana-mana iklan kat blog, malah yang buat jual beli online dari blog pun kena rekod semua tu. Huhuhu.

Tapi, saya takpe kot...pendapatan tak sampai mana-mana pun...nak sampai RM 2, 500 tu mungkin kena tunggu lagi 250 tahun~ :D

Admin: Zakat harta macam mana pulak?





16 comments:

nazirulhazwan~ said... Reply to comment

zakat emas pulak guane?:P

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@nazirulhazwan~

ha, tang tu lagi satu...ni pikir cukai jek kan?

Cik Peanut said... Reply to comment

perh...pasni banyak lah keje lhdn..nk audit2 blog bagai lak..

Salfiza said... Reply to comment

anda sudah daftar untuk mengundi?
ops,salah entry...hohoho ^__^

mohd zhafri said... Reply to comment

pakcik nuff pon baru bg 3 hinggit...isi minyak sminggu pon x smpai..haha

kakngah said... Reply to comment

zakat harta juga dilupa jangan yer...
selain zakat fitrah :P

Black_roses92 said... Reply to comment

haha..kena gak ke?? kalau pendapatan setakat rm50, kena gak ke bayar??

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@Cik Peanut

tu la..mungkin Cik Peanut diperlukan di LHDN lepas ni..hehehe

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@Salfiza

sudah-sudah...eh, salah tempat komen..:p

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@kakngah

hehe..:)

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@Black_roses92

katanya kalau tak sampai RM 2,500, cukai adalah dikira sifar..

wida said... Reply to comment

sikit2 lama2 jadi bukit :)

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@wida

kalau banyak-banyak? :D

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@mohd zhafri

aiyok..terlepas komen zhafri..hehehe~ betul2! tak sampai pon nak isi minyak..huhu~

Anonymous said... Reply to comment

salam :)

Redmummy

Sunah Mohammad said... Reply to comment

@Anonymous

salam redmummy~ ;)

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (48) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.