Mee Kolok dengan Sate Daging Masak Lemak Cili Api

Mee Kolok dengan Sate Daging Masak Lemak Cili Api | Kalau pagi tadi dalam entry Wordless Wednesday kita sembang pasal Sate Daging yang diubahsuai jadi Masak Lemak Cili Api, ni kita nak cerita pasal Mee Kolok yang dimakan dengan Sate Daging Masak Lemak Cili Api pulak ๐Ÿ˜


Kalau ada yang baca entri saya ke Kuching, Sarawak, hari tu, mesti perasan saya ada beli pek Mee Kolok Zuema kat airport Kuching. Saya beli 1 juga untuk diri sendiri masa tu. Saja nak cuba, kot-kot sedap kee macam kat Damai Sentral tu.


Dah lama benar saya simpan, akhirnya buat jugak hujung minggu lepas. Alang-alang ada baki lauk Sate Daging tu, tak payah lah saya nak rebus daging pulak kan. Maka, saya start lah buat Mee Kolok nye. Ikut arahan pada label tu aje.


Cara memasak Mee Kolok jenama Zuema:
  1. Rendam mi dalam air yang sedang mendidih selama 3 minit.
  2. Keluarkan mi dan tus hingga kering.
  3. Campurkan perencah dan gaul hingga rata.
  4. Tambahkan daging/ayam/ikan dan sayur-sayuran, sedia untuk dihidangkan.

Saya baru perasan, yang dalam gambar tu adalah Mee Kolok perisa Ayam. Yang saya beli adalah perisa Original atau Asli. Rupanya ada banyak perisa, terlepas pandang pulak masa beli tu. Ke sebenarnya saya perasan, tapi memang pilih yang Asli? Entahhhh! Hahaha!

Bila makan, ermm biasa-biasa je lah. Perencah dia tak berapa kick sangat. Yang dekat Damai Sentral tu jugak sedap. Makan pulak tanpa sup. Biasa kan makan Mee Kolok ada sup kosongnya kat tepi. Haha. Ni Mee Kolok bidan terjun.

Ok bye!
Mee Kolok dengan Sate Daging Masak Lemak Cili Api Mee Kolok dengan Sate Daging Masak Lemak Cili Api Reviewed by Sunah Sakura on September 04, 2019 Rating: 5

22 comments:

  1. Mee Kolok pun sekarang ada instant juga tapi tak boleh lawan dengan rasa asal kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betull..yang masak dari scratch jugak sedappp

      Delete
  2. Replies
    1. haah kak...betul..macam masak mee sedap atau mee indomie tu!

      Delete
  3. Replies
    1. boleh lah cik nor...ada sate daging tu jadi sedap lahhh..hahahha

      Delete
  4. Nampak menarik..nak tgok tiket flight la...hahaha..nak pi makan mee kolok kat Kuching

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha jauhnyeee...kat seremban mesti ada jugaaa

      Delete
  5. kt kl ada tak agak2nya mee kolok segera mcmtu? akak tingin nk rasa gk

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg segera tak sure lak kak...tapi kalo gi dapur sarawak, mungkin ada dalam menu

      Delete
  6. saya peminat mee kolok...

    selalu juak makan ..

    walaupun bukan setiap minggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamek pun sik makan tiap minggu...bila teringin jak..hahahha

      Delete
  7. nampak sedap! xpernah makan mee kolok =_='

    ReplyDelete
  8. Sedapnya mee kolok tu makan dengan sate daging. Memang senang bila dah ada lauk tambahan yang lain. Huhu.

    ReplyDelete
  9. Lepas ni nak kirim yang ni pulak yaa...

    ReplyDelete
  10. YERRRRRRR..AKAK BAGI AIN AYAM DENGAN IKAN MASINNNN...dalam hati ni mesti akak salah beli..tpi kita diam kan aje.. sebab dah selamat makan dah. hahahahahaha...

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.