Apa Lagi Rakyat Malaysia Mahu?

We are a nation at war with invisible forces. The situation we are now facing is unprecedented in history. And, this government may not be the government that you voted for. But I want all of you to know that this government cares for you. I resigned to the fact that I came in as your Prime Minister not at the best moment. I face political, economic and health crisis all at the same time.
This unprecedented situation of course requires unprecedented measures. So, my dear brothers and sisters, and the children of this beloved country, whether you are a Malay, Chinese, Indian, Sikh, Iban, Kadazan, Dusun, orang asal, please bear with me and my friends in the cabinet and the government. We are not perfect, but we are doing the best we can to pull through this crisis together, as one nation. God willing, we will come out stronger when this crisis ends and the dust settles. InsyaAllah.

Apa Lagi Rakyat Malaysia Mahu? | Syahdu sangat dengan bait-bait kata terakhir dalam pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat oleh Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi.

Kredit: Penang Kini

Benar, Perdana Menteri ke-8 adalah PM kita yang dilantik dalam masa yang unik sekali. TSMY diangkat menjadi PM dalam keadaan politik negara sedang runcing, ekonomi sedikit bergolak, dan ancaman wabak menular ke seluruh dunia.

Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang dah dilanjutkan ke 14 April 2020, tentunya ramai yang hilang punca pendapatan, bukan semua dapat keistimewaan cuti bergaji macam adik ku nun di sana. Ada yang mungkin hampir diberhentikan kerja.

Alhamdulillah, lepas pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat tadi, mungkin ramai dah boleh menarik nafas lega dan mengucap syukur. Saya yang mengikuti secara langsung Live di Youtube Astro Awani sebentar tadi pun sempat baca beberapa komen di Twitter.

Ada yang reply twit TSMY, "banyaknya dana kerajaan bagi, boleh ke dalam keadaan ekonomi macam ni?" Tak kurang juga yang berterima kasih atas usaha pihak kerajaan untuk membantu rakyat dalam keadaan genting macam ni.

Ya, banyak sangat yang kerajaan bagi.

Apa lagi rakyat Malaysia mahu?

Tolong lah, #juststayathome!


Teks penuh baca SINI

16 comments:

  1. semoga dipermudahkan urusan kita semua.. aminn

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, rezeki kepada yang menerima.

    ReplyDelete
  3. kan,, ya la. diberi semua, tapi sigek jak diminta nya.. dok diam di rumah yoo.. dengar ndak nisik cdak tuk..

    stay safe k.. ^^

    alu pike,, duit tok hasil dari tabung kecemasan malaysia dlok ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin...negara kita nang ada emergency fund...

      Delete
  4. Alhamdulillah..PM dah bagi peruntukkan tu, kita semua duduk diam-diam je kat rumah.

    ReplyDelete
  5. syukur selalu untuk keprihatinan yang diberikan. ya Allah kami ni terlalu bertuah berbanding dengan beberapa negara lain.

    semoga mudah urusan kerajaan nak hadapi musuh tak nampak ni.
    cepatla ujian berlalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameen ameen...betul tu ct...apa yang kerajaan bagi pada negara ni jauh lebih baik dari apa yang kerajaan negara lain buat..

      Delete
  6. Alhamdulillah. Dpt gak rm500 sbb jd guru. tp pendapatan isi umah tu x dpt la bila campur pendapatan dgn isteri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...syukur ada juga kan..walau tak banyak...

      Delete
  7. rakyat mahukan Covid-19 berhenti dengan segera..

    orang nak kawin pun terpaksa kena tunda nie hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...kesian orang yang tak bersalah...jadi silalah stay at home kalau nak covid-19 berhenti

      Delete
  8. Kannnn...apa lagi rakyat mahu? Bagu hantar mereka tu ke ZOO laaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha tak nak ahhh..terbantut selera aku nak tengok haiwan lain kang

      Delete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com