Wordless Wednesday: Bunga Harum Sundal Malam

Wordless Wednesday: Bunga Harum Sundal Malam

Bunga Harum Sundal Malam

Dah nak dekat dua tahun agaknya bela pokok ni.
Ni kali kedua dia nak berbunga.
Ambil masa yang sangat lama nak keluar bunga.
Kali pertama dulu tak sempat nak mekar, tangkai bunga patah kena hujan lebat.
So kali ni, bila nampak je dia dah nak berbunga, terus alih bawah bumbung yang tetap kena matahari terik.

Bunga Harum Sundal Malam

Bunga Harum Sundal Malam

Bunga Harum Sundal Malam

Sangat suka matahari, kena cukup air tapi bukan bertakung.
Bila dah start berbunga, kena letak tiang or stake untuk support tangkai.
Bunganya sangat harum wangi semerbak.
Dulu beli anak pokok dekat Shopee.

Scientific name: Polianthes Tuberosa
Native: Mexico
Family: Asparagaceae
Nama lain: Sedap Malam

Post a Comment

8 Comments

  1. akak teringin nak tanam tapi takut lak sebab banyak kisah misteri, bila tengok cikSun tayang ni teringin la pulak. Teringin nk cium bau nya yang harum, tapi itulah ada kisah misteri tak cik SUn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni alhamdulillah takde ape yang misteri ๐Ÿ˜‚ tapi memang wangi sangat² masyaAllah! Macam bau minyak wangi mahal!

      Delete
  2. bestnya tgk org pandai bela pokok bunga.

    ReplyDelete
  3. cantiks....and bau wangi kan .. org ckp la

    ReplyDelete
  4. takut la sebab teringat filem antu

    ReplyDelete
  5. Suka tengok bunga ni. Rasanya mak saya pernah tanam tapi tak menjadi. Baunya memang wangi, no wonder dikait dengan kisah mistik

    ReplyDelete
  6. Cantik! Tak rugi menjaganya...sampai masa dapat hadiah bunga dari pokoknya :D

    ReplyDelete
  7. Acak ehh bunganyaa.. First time ndiatnya tok.

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com